HABERLER>İŞ DÜNYASI
17 Eylül 2024 Salı - 10:37

Egeli madencilerden ihracat rekoru!

Ege Maden İhracatçıları Birliği, katma değerli üretim sürdürülebilir madencilik stratejisiyle başarılarına Ağustos ayında bir halka daha ekledi ve ihracatını yüzde 33’lük ihracat artış hızıyla 130 milyon dolara ilerletti.

Egeli madencilerden ihracat rekoru!

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Ocak-Ağustos döneminde Birliğimizden maden ihracatımız yüzde 20 artışla 865 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayında ise yüzde 33 artışla 130 milyon doları ülkemize kazandırdık. Doğal taş sektöründe işlenmiş ürüne yoğunlaşarak ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz. Egeli doğal taş ihracatçıları olarak 8 aylık dönemde 458 milyon dolarlık doğaltaş ihracatına imza attık. 2024 yılında yapılan her 100 dolarlık ihracatın 64 doları işlenmiş ürünlerden oldu. Ege’den en fazla maden ihracatını Çin, İspanya, İtalya, ABD ve Rusya’ya gerçekleştirdik. Doğaltaşta ise en fazla ihracat yaptığımız pazarlar; ABD, Çin, Fransa, Avustralya ve Almanya.” dedi.

Uzak ülkelere sektörel ticaret heyetleri planlıyoruz
Başkan Alimoğlu, “Madencilik sektörü yaşadığı tüm zorluklara rağmen, yurdumuza döviz getirmek için elinden geleni yapıyor. Ruhsat ve izin süreci ne kadar basitleşir ve süreçler ne kadar kısaltılırsa; girdi maliyetlerimizin kontrolsüz artışına çare bulunursa; biz sektör olarak ihracatımızı en yüksek seviyelere taşımaya hazırız. Birlik olarak 2025 yılının ilk yarısında Ticaret Bakanlığımızın belirlediği uzak ülkelere yönelik olarak sektörel ticaret heyetleri planlıyoruz. En kısa zamanda takvimimizi üyelerimize duyuracağız. Birliğimizin en önemli etkinliklerinden olan Xiamen fuarında, Türk Doğal Taş Sektörümüz 2025 yılında fuarın en hareketli holü olan A6’da yer alacak.” diye konuştu.

Xiamen fuarı tüm dünyadan alıcıların buluşma noktası
Çin’in Ocak-Temmuz döneminde doğaltaş ithalatının yüzde 9 arttığını açıklayan Başkan Alimoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Birçok kentsel dönüşüm projesine Çin hükümeti tarafından kredi sağlanacak. Dolayısıyla Çin pazarındaki varlığımızı daimi kılmalıyız. Bunun yanında, Xiamen fuarı aynı zamanda tüm dünyadan alıcıların buluşma noktası. İşlenmiş ürün ihraç edip Avustralya, Japonya, Singapur gibi pazarları hedefleyen ihracatçılarımızın da bu fuarda yer alması önemli. Biz milli katılım organizasyonuyla her şeyi onlar adına yapıyoruz. Onlara sadece taşlarını pazarlamak kalıyor. Bu fırsatı kaçırmayıp, bizim organizasyonumuzda yer almalarında fayda var.”

Korea Build Week Fuarına milli katılım düzenlemek için çalışmalara başladık
İbrahim Alimoğlu, geçen yıl katılım sağlanan, Londra’da gerçekleşen, Surface Design Show fuarına Şubat 2025’te yine info stantla katılım sağlayacaklarına değinerek, “Bu defa eş zamanlı bir Ticaret Heyeti de organize etmeyi planlıyoruz. Bu yıl da yine Korea Build Week Fuarına milli katılım düzenlemek üzere çalışmalara başladık. Hali hazırda devam eden “Yeni Dönem Doğaltaş Pazarlama ve Strateji Geliştirme” Ur-ge kümesi için belirlenen hedef ülkelere yönelik ticaret heyeti ve info stant katılımları planlıyoruz. Yine 2025 yılında yeni bir Ur-ge kümesi kurarak ihracatın tabana yayılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

2025 yılında AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nı yine organize edeceğiz
Başkan Alimoğlu, “Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle dört kez düzenlediğimiz AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nı bu yıl global ekonomide yaşanan daralma ve ülkemizdeki tasarruf tedbirlerine uyum sağlanması için organize etmeme kararı aldık ancak 2025 yılında AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nı yine organize edeceğiz. Daha önceki yıllarda olduğu gibi yarışmanın ödül töreni ile ihracat şampiyonları ödül törenini “Doğal Taş Gala Gecesi” adıyla, beraber düzenleyeceğiz.” diye konuştu.

Çevre dostu "Sürdürülebilir Madencilik" yapmaya devam edeceğiz
EMİB olarak bugüne kadar organize ettikleri çalıştayları “Hayatımız Maden” ve “Sürdürülebilir Madencilik” temalarıyla, tüm STK’ların katılımıyla gerçekleştirdiklerinin altını çizen Başkan Alimoğlu şunları söyledi:

“EMIB olarak gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetlerimizde “Sürdürülebilir Madencilik” vurgulamaya devam ediyoruz. Hepimizin bildiği gibi madenler insan hayatının her alanında yaşamını kolaylaştırıyor, refahını arttırıyor. Bizde Türkiye'nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandırmaya ve çevre dostu "Sürdürülebilir Madencilik" yapmaya devam edeceğiz. Daha önceki yıllarda olduğu gibi geçtiğimiz haftalarda Egeli madencilerin Muğla'daki orman yangınlarının söndürülmesi için seferber olarak; Madencilerin her türlü doğal afette yaraların sarılması için insan gücü ve makine ekipmanlarıyla sahada olacağını gösterdik.”

 
Karşıyakalı çocuklar atletizm şenliğinde buluştu
 
Buca’da metruk bina seferberliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGEPLASDER ve Büyükşehir'den geri dönüşüm zirvesi
Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu, İzmir Büyükşehir ...
İzmir'in tarım deposunda 'yeşil' zafer!
İzmir’in tarım deposu olarak da bilinen Ödemiş’te tarım arazilerinin dibindeki ...
Koç Holding'den Arçelik kararı
Koç Holding'in sahibi olduğu Arçelik'in Polonya'daki fabrikasını kapatacağı ...
 
Hazine'den dev borçlanma hamlesi
Türkiye Cumhuriyeti hazinesi tarafından yapılan iki tahvil ihalesinde ...
Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş başladı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ni risk priminin (CDS), 700 baz puandan, ...
Operatörlere fahiş zam tepkisi
Taahhütleri sona eren sabit internet ve mobil aboneler operatörlerin yüzde ...
 
Sabancı planları askıda!
Sabancı Holding’in İzmir, Manisa ve Balıkesir’de dikmek istediği Uygar ...
Patlama sonrası şirket borsada işleme kapatıldı
Oba Makarna'nın Borsa İstanbul'daki işlem sırası, şirketten istenen özel ...
En büyük 250 içinde 43 Türk firması!
Ticaret Bakanlığı, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaparak, 43 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva