HABERLER>EKONOMİ
20 Mart 2014 Perşembe - 16:48

EBSO önerdi, Zeybekçi destek verdi: İzmir’in kitabını yeniden yazalım

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın, gündeme getirdiği İzmir ve çevresinde faaliyet gösteren 10 Organize Sanayi Bölgesi’nde yeterli doluluğa ulaşana kadar ‘özel’ teşvik uygulaması önerisine destek verdi. Bakan Zeybekci, “Önerilerinizin tamamına katılıyor ve destekliyorum. Ancak, burada yapacağımız bir değişiklik diğer illere haksız bir uygulama getirmemeli ve dengeleri bozmamalı. Hep birlikte daha geniş kapsamlı bir çalışma yapalım. İlgili bakan arkadaşlarımız ve müsteşarlarımız ve bakanlık bürokratlarını sizlerle buluşturacağımız geniş katılımlı bir toplantı düzenleyerek bu önerileri enine boyuna görüşelim. İzmir’in kitabını yeniden yazalım” dedi.

EBSO önerdi, Zeybekçi destek verdi: İzmir’in kitabını yeniden yazalım

İZMİR - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Zeybekci, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO Meclis Başkanı Salih Esen,  EBSO Yönetim Kurulu üyeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri başkanları ile özel bir görüşme yaptı. Görüşmenin gündemi, Organize Sanayi Bölgeleri’ne özel teşvik önerisi oldu. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Bölgesi’nin başkenti konumundaki İzmir’in sanayiden, turizme, kültürden sanata ve eğitime kadar birçok farklı alanda yaşamın tüm unsurlarına dokunduğunu söyledi. Yorgancılar, kalkınma yerelden başlar felsefesi ile hareket eden EBSO’nun kent genelinde 10’dan fazla OSB’yi kurarak ülke sanayileşmesi ve kalkınmasına sunduğu katkıya dikkat çekerek, “İzmir’de 10 OSB’de 38 milyon 673 bin metrekarelik arsa bulunuyor. Bunun 24 milyon metrekaresi sanayi parseli. Bu sanayi parsellerinin yüzde 40’ı boş, yatırımcı bekliyor. Bu OSB’lerin altyapıları bitmiş, doğalgazı bağlı, sadece yatırımcı bekliyor. Yatırımcı bugün müracaat etse yarın ruhsatını alarak yatırıma başlayacak konumda” dedi. 
 
İŞŞİZLİKLE MÜCADELE
İşsizlik ortalamasının ülke genelinde yüzde 9. 4 iken İzmir’de yüzde 15. 4 olduğunu  ifade eden Yorgancılar, “Bunun en önemli sebebi, teşvik uygulamaları neticesinde yatırımcıların İzmir yerine, başka illeri tercih etmeleridir” dedi.  İzmir’in Kınık ilçesi ile Manisa’nın Soma ilçesi arasında 25 kilometre mesafe bulunduğunu ancak farklı teşviklerden yararlandığını belirten Yorgancılar, “Kınık, gelişmişlik sırasında 478’inci. 28 bin nüfusu var. Şehirleşme oranı yüzde 48. Birinci bölge teşviğinden yararlanıyor.  Soma ise gelişmişlikte 117’inci sırada. 103 bin nüfusu ile yüzde 73’lük şehirleşme oranına sahip ama 3’üncü bölge teşviklerinden yararlanıyor. Komşu iki OSB, birine gidiyorsunuz  1’inci bölge teşviklerinden, diğerine gidiyorsunuz 3’üncü bölge teşviklerinden yararlanıyor.  Bizim, yatırımı, üretimi, ihracatı, istihdamı artıran, dışa bağımlılığı azaltan ve yerli üretimi artıran bir teşvik modelinin esas alınması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada üretimi tek çatı altında toplayabileceğimiz, kayıtdışı istihdamı ve kayıtdışı üretimi engelleyecek tek yer OSB’lerdir. Dolayısıyla ülke, üretim sevdalısı sanayiciler olarak boş OSB’lerin sanayi parselleri dolana kadar komşu illerdeki teşvik uygulaması hakkından bu OSB’lerin yararlanması önerisini gündeme getiriyoruz. Üretim olmadığı, yatırım olmadığı müddetçe, istihdam yaratabilmek, ihracat yapabilmek mümkün değil” diye konuştu.
 
DEĞERLENDİRECEĞİM
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yaptığı konuşmada, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’ın gündeme getirdiği öneriye tam destek verdi. Bakan Zeybekci, “Önerilerinizin tamamına katılıyor ve destekliyorum. Ancak, burada yapacağımız bir değişiklik diğer illere haksız bir uygulama getirmemeli ve dengeleri bozmamalı. Çok kısa bir sürede hep birlikte daha geniş kapsamlı bir çalışma yapalım. İlgili bakan arkadaşlarımız ve müsteşarlarımız ve bakanlık bürokratlarını sizlerle buluşturacağımız geniş katılımlı bir toplantı düzenleyerek bu önerileri enine boyuna görüşelim. İzmir’in kitabını yeniden yazalım” dedi.
Toplantının sonunda EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye üyelerin gündeme getirdiği konularla ilgili hazırladıkları dosyayı sundu.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
LİYAKAT girişimcileri geliyor
LİYAKAT Derneği ve Ege Üniversitesi İİBF işbirliği ile ikincisi gerçekleştirilen ...
THY’den silah açıklaması: O ses kaydını yalanladı
THY, silah taşınmasına ilişkin basında çıkan haberleri yalanladı.
İşte dünyanın en güvenli parası!
İngiltere'nin kalpazanlığa karşı son teknolojiyi kullanarak tasarladığı ...
 
Dünya fast-food devinde asgari ücret isyanı
ABD merkezli McDonald's restoranları, asgari ücretlerin düşük olması nedeniyle protesto edildi.
Borsada iki ayın en yüksek kapanışı
Analistler, yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı ve ...
EBSO Başkanı Yorgancılar’dan üretim uyarısı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dünya ...
 
Küçükkurt İZSİAD’ta yeni dönemi anlattı: Hedef üyelere dokunmak
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan ...
İşsizlik hortladı: 9 ay sonra çift hane
2013 Aralık döneminde işsizlik yüzde 10 olarak gerçekleşti. Bu rakamla ...
Kırım’daki referandum altını uçurdu
Kırım'ın Rusya'ya katılma kararıyla destek bulan altın fiyatları 9 Eylül'den ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva