HABERLER>EKONOMİ
13 Aralık 2023 Çarşamba - 13:05

DİSK, İzmir’de iş bırakıp sokağa iniyor: Gövde gösterisi yapacağız!

DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin “Hayat pahalılığına zamlara karşı insanca yaşanacak ücret için yürüyoruz” sloganı ile cuma günü gerçekleştireceği kitlesel basın açıklaması ve yürüyüş öncesi basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Önümüzdeki toplu sözleşme süreçlerinde insanca bir ücret belirlemek için DİSK işçileri, temsilcileri, yöneticileri, üyeleri cuma günü gövde gösterisi yapmak için sokakta olacağız” dedi.

DİSK, İzmir’de iş bırakıp sokağa iniyor: Gövde gösterisi yapacağız!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri devam ederken DİSK ülkenin dört bir yanında sokağa iniyor.

İzmir’de de DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin çağrısıyla 15, Aralık Cuma günü Cumhuriyet Meydanı’nda “Gelirde Adalet, Vergide Adalet, İnsanca Yaşanacak Ücret’ sloganı ile kitlesel bir açıklaması düzenlenecek.

İzmir’de DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımı ile düzenlenecek yürüyüşte İzmirli işçi ve emekçilere çağrıda bulunuldu.

PAZARLIK SÖZ KONUSU
Asgari ücretin belirlenme sürecinde pazarlık yapıldığını vurgulayan Sarı, “İzmir'in büyük yürüyüşünü basınla ve kamuoyuyla işçilerle ve emekçilerle paylaşmak için bir araya geldik. Bundan bir hafta önce ve yaklaşık 2-3 aydır bütün bölgelerde gelirde adalet, vergide adalet yürüyüşleri başlamıştır. Aralık ayına geldiğimizde İstanbul'dan, Ankara'ya konfederasyonumuzun gelirde ve vergide adalet adı altında bir haftalık bir yürüyüşü oldu. Asgari ücreti belirleme sürecinin hükümet, işveren ve masaya oturan sendikacılarla bir pazarlık söz konusu olduğunu biliyoruz” dedi.

YARIM GÜN İŞ BIRAKILACAK
Sarı, Cuma günü gerçekleşecek büyük yürüyüş öncesi iş bırakacaklarını ifade ederek, “7 bölgede 7 büyük yürüyüş adı altında asgari ücretle, zamlarla, enflasyonla emekçilerin sorunlarıyla ilgili eylem ve etkinlik kararları aldık. Ayın 15’inde saat 13.00’te Basmane Meydanı'nda yarım gün iş bırakarak İzmir'deki büyük yürüyüş gerçekleştireceğiz. Bu yürüyüşte, başta gelirde adalet, vergide adalet ve insanca yaşına bir ücret talebiyle alanlarda ve sokaklarda olacağız. Biz şunu çok iyi biliyoruz ki müzakere mutlaka önemli. Asgari ücret görüşmeleri toplu sözleşme görüşmelerine dönüşmediği sürece bu müzakerelerin de havada kalacağını hepimiz bilmekteyiz. Bunun örneği geçtiğimiz yıllarda gördük. İktidarın asgari ücreti bir defaya mahsus zam yapacağını ifade etmesi bizi tekrar sokaklara döktü” ifadelerine yer verdi.

ÜCRETLER İNSANCA YAŞAMAYA YETMİYOR
Sarı açıklamalarının devamında, asgari ücretin milyonların meselesi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

Cumhuriyet Meydanı'na asgari ücret ve hayat pahalılığıyla ilgili çok sokakta olacağımızı, masada bu işin kazanılamayacağını, masada oturanlara da sokağa davet etme kararımızı hep birlikte yineleyeceğiz. Yüksek enflasyon karşısında alım gücümüz hızla eriyor. Adaletsiz vergilerle ekmeğimizi kısıtlıyor. Konfederasyonumuz masada olmamasına rağmen yıllardır insanca yaşanabilir bir ücret için gelirde adalet ve vergide adalet için mücadele ediyor. Asgari ücret sadece asgari ücret alanlarının meselesi değildir. Asgari ücret işçi sınıfının meselesidir. Milyonların meselesidir. Çünkü asgari ücret tüm diğer ücretleri etkilemektedir. İşsizlik sigortasından kıdem tazminatına kadar birçok hakkımız asgari ücretten etkilenmektedir. Türkiye'deki ücretler insanca yaşamaya yetmemektedir. Açlık sınırı 13 bin TL, yoksulluk sınırı 45 bin liradır. Asgari ücret ise açlık sınırının bile altında kalmaktadır. Masada olmayacağımızı, sokakta olacağımızı, İzmir kamuoyuyla paylaşıyoruz. Buradan çağrımız, bu düşük ücretlerle 7 bin 500 TL olan emekli maaşlarına karşı asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir olması için, önümüzdeki toplu sözleşme süreçlerinde insanca bir ücret belirlemek için DİSK işçileri, temsilcileri, yöneticileri, üyeleri cuma günü gövde gösterisi yapmak için sokakta olacağız. Zafer masada değil, sokakta kazanılır.

MÜZAKERE DEĞİL, MÜCADELE OLMALI
TÜRK-İŞ'e de çağrıda bulunan Memiş Sarı, "Müzakere olmalı ama müzakere bir toplu sözleşme sürecinde olur. Eğer bir asgari ücret toplu sözleşme görüşmesi değil toplu pazarlık görüşmesiyse, bir kişinin iki dudağı arasındaysa masada değil sokakta olmak gerektiğini ifade ediyoruz. Bizim asgari ücret alan üyelerimiz yok. Üyelerimizin hepsi asgari ücretin iki katı ya da iki buçuk katı ücret alıyor. Ama asgari ücret bütün her kalemi belirliyor. Asgari ücret kıdem tazminatı, yaşama, insan yaşam koşullarının belirlediği için direnişin sokakta olduğunu, sokakta mücadeleyle kazanılacağını ifade ediyoruz. Sendikalı, sendikasız, işçi, işveren, iş arayan, işsiz dahil olmak üzere tüm herkesin yürüyüşüme katkı sunmasını bekliyoruz" diye konuştu.

 
Bahçeli'den milletvekiline klasik otomobil hediyesi
 
Kültürpark Tenis Kulübü'nde seçim zamanı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
şirket işçisi 14 Aralık 2023 Perşembe 09:36

İzmir de toplu sözleşmede işçiyi yarı yolda bırakıp, asgari ücret seviyesine imza atan disk şov peşinde.. arada ses çıkaralım da işçiden kestiğimiz yevmiyeler çok göze batmasın.. sermayemiz azalmasın..

Yorumu oyla      4      3  
Cemre 13 Aralık 2023 Çarşamba 18:40

Disk in İzmir de yerel yönetimler ile yaptığı toplu sözleşmelerin işçileri nasıl mağdur ettiğini ve işçilerin bu toplu sözleşmelerden ne kadar rahatsız ve memnun olmadığını bilmeyen yok öncelikle sendikanın toplu sözleşmeleri yaparken işçinin de onayını alması gerekir. Siz önce işçinin hakkını masada alın sonra inandırıcı olun.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oyuncak ihracatı tavan yaptı
Türkiye'de oyuncak sektörünün ihracatı 5 yılda 3 katına çıkarken ithalat yüzde 32,5 geriledi.
Perakende satış hacmi ekimde arttı
Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, ekimde geçen yılın aynı ayına ...
Borsa güne düşüşle başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,39 düşüşle 7.718,96 puandan başladı.
 
Dolar/TL güne tarihi zirvesinde başladı
Dolar/TL tarihi zirvesinde güne başlarken TL'nin yıl başından beri dolar ...
Gümrük cezaları artırıldı
Gümrük Kanunu ve buna dayalı mevzuata aykırı hareket edenlere uygulanan ...
Bakanlık'tan 'kargo iade masrafları' iddialarına yalanlama
Ticaret Bakanlığı, bazı yayın organlarında yer alan "kargo iade masraflarını ...
 
Bakan Şimşek enflasyon için tarih verdi!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Fiyat istikrarı bir süreç işidir. ...
Ekimde Türkiye'ye yaklaşık 1,2 milyar dolarlık doğrudan yatırım geldi
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), ekimde Türkiye'ye 1 milyar ...
Asgari ücret açıklaması: 4 kez güncellenmeli
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva