HABERLER>EKONOMİ
3 Haziran 2011 Cuma - 09:22

Dinç Bilgin'in dönüşü: O artık alacaklı

Torba Yasa’ya başvuran Sabah-Atv ve Yeni Asır’ın eski patronu Dinç Bilgin borçlarını ödediği gibi devletten 200 milyonun üzerinde alacaklı çıktı. TMSF ile anlaşan Bilgin’in alacakları için Yeni Asır Gazetesi’ni geri alabileceği konuşuluyor

Dinç Bilgin in dönüşü: O artık alacaklı

İSTANBUL/Star - TMSF, Bilgin’in toplam 92.4 milyon liralık vergi ve prim borcunu üstlendi.
 
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı af yasası olarak nitelendirilen Torba Yasa’da, Dinç Bilgin sürprizi yaşandı. Etibank’ın ve Sabah Grubu’nun eski sahibi olan Bilgin, TMSF ile anlaşarak vergi borçlarının yeniden yapılandırılması için başvuruda bulundu. Yapılandırmanın ardından 120 milyon liradan 82.4 milyon liraya düşen Bilgin’in vergi borcunu TMSF ödeyecek. Devlete olan 1,3 milyar dolar borcunu medya grubunun satışlarından elde edilen gelirlerinden ödeyen Bilgin'in devletten halen 265 milyon TL alacaklı olduğu öğrenilirken, İzmirli Bilgin'in baba ocağına dönüp Yeni Asır Gazetesi'nin başına geçebileceği konuşuluyor. Medya kulislerine sızan bilgiye göre Bilgin bu konuda hükümetle ve TSMF ile uzlaştı ancak henüz anlaşma kağıda dökülmedi. Seçim sonrası Yeni Asır'ın Bilgin'e geçebileceği ayrıca bir televizyon ve radyonun yanısıra gazete matbaasının da Bilgin'in kontrolüne bırakılabileceği konuşuluyor.
 
TMSF İLE MASAYA OTURDU
TMSF ile Emlakbank arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, borçlarından bir türlü kurtulamayan Dinç Bilgin, Torba Yasa ile borçların kapatılması konusunda önemli bir adım attı. TMSF’nin yanı sıra, vergi ve prim borcu da bulunan Bilgin, Torba Yasa’dan yararlanmak için TMSF ile masaya oturdu. Bilgin, vergi ve prim borçlarının, Sabah ve ATV’nin satışından elde edilen gelirden karşılanmasını istedi. Bilgin’in talebini değerlendiren Fon Kurulu, 31 Mart 2001 tarihli kararı ile teklife ‘olur’ verdi. Bunun üzerine Bilgin, Etibank’tan, Sabah ve ATV’den kaynaklanan vergi ve prim borçları için yapılandırma başvurusunda bulundu. Borçların yeniden yapılandırılması üzerine, 120 milyon liralık vergi borcu 82.4 milyon liraya düştü. Prim borcu da 10 milyon dolara geriledi. Yapılandırmanın ardından ortaya çıkan vergi ve prim borçlarını TMSF üstlendi. TMSF yetkilileri, prim borcunun ödendiğini, kesinleşen vergi borcunun da süresi içinde peşin olarak ödeneceğini bildirdiler.
 
265 MİLYON DOLAR ALACAK
Torba Yasa ile birlikte Bilgin, TMSF dışındaki devlet borçlarını ödemiş oldu. Bilgin’in Etibank’tan kaynaklanan 901 milyon, diğer kurumlara da 300 milyon dolar borcu bulunuyor. Bilgin’in, TMSF’ye ödediği toplam para ise Sabah ve ATV’nin satışından elde edilen gelirle birlikte 1.4 milyar dolara ulaştı. Dolayısıyla, Bilgin TMSF’den alacaklı konumunda bulunuyor. Ancak Bilgin’den alacaklı kurumlar arasında yer alan Emlakbank, TMSF’nin belirlediği 35 milyon dolarlık alacak tutarına itiraz ederek, dava açtı. Dava nedeniyle, TMSF ile Bilgin üç yıldır borçların tasfiyesine karar veremiyor. Hesaplarında bloke olarak tutuluyor. Davanın sonuçlanmasının ardından TMSF ile Bilgin masaya oturacak. Son yapılan ‘Torba Yasa’ ödemeleri ve Emlakbank’ın 35 milyon dolarlık ihtilaflı alacağı da düşüldüğünde Bilgin’e yaklaşık 265 milyon dolar ‘para üstü’ verilmesi bekleniyor.
 
İKİ DAKİKA KALA TORBA YASA’YA GİREN DE VAR
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı vergi barışı olarak nitelendirilen Torba Yasa’yla ilgili başvurular 31 Mayıs’ta sona ererken, tarihi afla ilgili ilginç sonuçlar da ortaya çıktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiği bilgiye göre Maliye’ye ilk başvuru Şanlıurfa’dan geldi. Şimşek, kanunun yayımlandığı ilk gün özel usülsüzlük cezası olan 160 liralık borç için başvurulduğunu bildirdi. Son başvuruyu da 31 Mayıs gecesi saat 23.58’de İstanbul’da, İzmirli bir mükelleften aldıklarını anlatan Şimşek, o gece vergi dairelerinin, saat 24.00’e kadar açık olduğunu 2 dakika kala bu mükellefin motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili Ümraniye’den şahsen başvuruda bulunduğunu söyledi. Şimşek Almanya’dan da saat 22.30 son başvurunun yapıldığını anlattı.
 
Bundan sonraki sürecin işleyişiyle ilgili bir soru üzerine de, “Biz mükelleflerimizle beyaz bir sayfa açtık’’ diyen Mehmet Şimşek, bu fırsattan, mükelleflerin önemli bir kısmının başvurarak, yararlandığını söyledi. Kendilerinin bundan sonra cari dönem incelemelerine yoğunlaşacaklarını vurgulayan Şimşek, ayrıca vergiyi tabana yayacaklarını anlattı. Şimşek “Bunda başarılı olacağız. Vergi tabana yayıldığı ölçüde zaten düşük olan vergi yükü daha da düşecek” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
4 Haziran 2011 Cumartesi 06:51

geri gelde şu yeniasır bir temizlensin

Yorumu oyla      14      6  
Yüksel Hepbayraktar 3 Haziran 2011 Cuma 22:09

Dinç Bilgin yakışır Yeni Asır a Eskiden olduğu gibi laik medeni cumhuriyetçi bir gazetemiz olsun gönül rahatlığıyla alıp okuyalım...

Yorumu oyla      14      6  
Işık Dikicigil 3 Haziran 2011 Cuma 20:47

GEL ŞU YENİ ASIRI GERİ AL . BU SEFER KORKMADAN BAŞLIK AT

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Turizm sektöründe daha sıkı denetim gerekiyor’
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu ...
’36.5 milyar TL yapılandırıldı’
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batman'da Cumhuriyet tarihin en büyük yapılandırmasının ...
Çeşme-Sakız yolcu taşıma rekabeti kızıştı
Yunanistan'ın komşu adasıyla, İzmir'in turizm ilçesine taşımacılık hizmeti ...
 
PTT alışveriş sitesi açıyor
PTT Genel Müdürü Osman Tural, internetten alışveriş konusunda vatandaşların ...
İTO'dan EXPO 2020 için sağlık zirvesi
İTO, sağlık temasıyla EXPO 2020’ye aday olan İzmir’in temasının geliştirilmesi ...
Aygaz iklim değişikliği liderler grubuna katıldı
İklim değişikliğine karşı kamuoyundaki farkındalığı artırmak amacıyla ...
 
‘Cari açıkta iyileşme yıl sonu görülecek’
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 12 aylık kümülatif cari açıktaki iyileşmenin ...
'58 milyar TL'lik borç yapılandırıldı'
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, toplam 58 milyar 300 ...
İhracatta artış sürüyor
İhracat Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 21,73 artışla ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva