HABERLER>EKONOMİ
18 Ağustos 2011 Perşembe - 14:36

Devler ''Fatih Projesi''ne talip

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın önde gelen bilişim ve yazılım şirketlerinden Microsoft ve Apple'ın, 15 milyon adet tablet bilgisayarın teminiyle ilgili olan ''Fatih Projesi''ne talip olduklarını bildirdi.

Devler  Fatih Projesi ne talip

SEATTLE - Zafer Çağlayan, ABD'nin Seattle kentindeki temasları kapsamında Microsoft firmasını ziyaret etti. Burada yetkililerle basına kapalı heyetler arası görüşmelere katılan Bakan Çağlayan, daha sonra gazetecilere ABD'deki ziyaretlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dün yeğeninin de genel müdür olarak görev yaptığı, ''Perkin Elmer'' adlı firmayı ziyaret ettiğini anlatan Çağlayan, bu firmanın sağlık alanındaki cihazlara yönelik faaliyet gösterdiğini söyledi. 6 bin 200 çalışanı bulunan firmanın 3 bin patentinin bulunduğunu ve yıllık 2 milyar dolar gelire sahip olduğunu ifade eden Çağlayan, ''Hastalık teşhisinde kullanılan x-ray dedektörleri yapıyorlar. Kurdukları ve geliştirdikleri sistemle Türkiye'de röntgen ve kanser tarama cihazları konusunda maliyetleri düşürebileceklerini ifade ettiler. Ben de onları Türkiye'ye davet ettim'' dedi.

AR-GE TEŞVİK
İntel firmasında ise başkan yardımcısıyla görüştüklerini belirten Çağlayan, İntel yöneticilerinin de Türkiye ile ilgili projelerde işbirliği yapmak istediğini, özellikle 15 milyon adet tablet bilgisayarın teminiyle ilgili olan ''Fatih Projesi'' ile ilgilendiklerini vurguladı.

İntel yöneticilerine, Türkiye'de Ar-Ge merkezi kurmaları yönünde talepte bulunduğunu ve bu konudaki teşvik sisteminden bahsettiğini ifade eden Çağlayan, ''Ar-Ge teşvikimizi anlattığımda parmaklarını, dudaklarını ısıra ısıra dinlediler. Bu konuyla ilgileneceklerini söylediler'' diye konuştu. Çağlayan, onların da Türkiye'de Ar-Ge merkezi açma noktasında istekli olduğunu gördüğünü söyledi.

Bilişim şirketlerinden Cisco'nun başkanıyla da bir araya geldiğini anımsatan Çağlayan, bu şirketin Ar-Ge çalışmalarına 6 milyar dolar ayırdığına dikkati çekti. Cisco'nun 2010 yılında 42,9 milyar dolar geliri olduğuna işaret eden Bakan Çağlayan, söz konusu şirketin KOBİ'ler konusunda çok önemli çalışmalar yapmak istediğini belirtti.

İNOVASYONDA EN BAŞARILI APPLE
Apple ile yaptıkları görüşmenin ise ayrı bir önemi olduğunu, 2010 yılında 65,2 milyar dolar gelir elde eden bu şirketin, 2011 yılı sonunda öngördüğü cironun 80 milyar dolar olarak tahmin edildiğini dile getiren Çağlayan, inovasyon konusunda en başarılı şirketin Apple olduğunu söyledi.

''Ipad, ''Iphone'', ''Ipod'' gibi birçok ürünü bu şirketin tasarladığına dikkati çeken Çağlayan, Apple yöneticilerinin Türkiye'deki yazılım şirketleriyle işbirliği yapmaya istekli olduğunu bildirdi.

Apple'nin bu yıl toplam 220 milyon ürün sattığını anlatan Çağlayan, şöyle konuştu:
''Apple başkan yardımcısı, 425 bin Iphone uygulaması olduğunu ve bugüne kadar Iphone'dan 15 milyardan fazla download yapıldığını anlattı. Iphone ve Ipad'ların kulaklığı, kapakları gibi 4 bin 500 aksesuarı varmış. Türk imalat sektörüne Apple ürünlerinden çok önemli fırsatlar çıkabilir. Bu üretimleri Türk firmalarının yapabileceğini, firmalarımızı üçüncü ülkelerdeki satışlarında da destekleyebileceklerini bildirdiler.

Yazılım konusunda da 'Türk şirketleri yazsınlar, hazırlasınlar onlar da bizim pazarımıza girsinler' dediler. Bu konuda biz Türk yazılımcılarına sahayı tamamen açarız diyorlar.''

MİCROSOFT
Microsoft'un en kıdemli başkan yardımcısı ile de görüştüğünü ifade eden Çağlayan, ''Fatih Projesi'' konusunda en hazır olan şirketin Microsoft olduğunu belirtti.

Talep edilmesi halinde Microsoft ekiplerinin projeyle ilgili işbirliği yapmak için Türkiye'ye gelebileceklerini ifade eden Çağlayan, ''(Bizim 105 ülkede üretimimiz var, sizinle işbirliği yaparsak bu pazarlar sizin için de önemli olur) diyorlar. Ben de dönüşte bunu ilgili bakanla konuşacağımı söyledim'' diye konuştu.

Microsoft'un en son teknoloji kullanarak tasarladığı, ''Home Of the Future (Geleceğin Evi)''ı gezdiğini ve çok etkilendiğini belirten Çağlayan, ''İnanılmaz bir çalışma yapmışlar. Yaşam kalitesini en üst seviyeye çıkartacak bir sistem yapmışlar'' dedi. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
coşkun 19 Ağustos 2011 Cuma 09:35

Tübitak tarafından yazılan Pardus işletim sistemi varken neden Microsoftla işbirliği yapılmak istenir anlamıyorum. Teknik şartnamenin 2. maddesinde direkt windows işletim sistemi işaret ediliyor. Pardus işletim sistemi için bütçeden pay ayrılmış durumda. Bir tarafta Pardus diğer tarafta Windows. Ülkemin işletim sistemi varken neden ısrarla windows alınmak istenir? Pardus ücretsiz, Windows paralı. Lisans parası vermek hoşumuza gidiyor galiba.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanayi bölgeleri işsizliğe ilaç oluyor
İzmir’in farklı noktalarında bulunan sanayi bölgeleri yeni yatırımlarla ...
Zorlu Alaşehir için üretim lisansı aldı
Zorlu Grubu bünyesindeki Zorlu Enerji'ye bağlı Zorlu Jeotermal Enerji ...
Metro'dan çevreci karar
Metro Toptancı Market soyu tükenmek üzere olan çinekop ve sarıkanatı satmama kararı aldı.
 
Tofaş artık jeep de satacak
Tofaş CEO'su Pandır, Tofaş'ın, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Jeep markasının ...
Egeli madencilerden garip Somali önerisi
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, sektörde işçi sıkıntısı ...
Sarkozy: İki ülke euroyu kesinlikle koruyacak
Euro'yu koruma kararlılıklarını dile getiren Fransa ve Almanya'nın liderleri, ...
 
Denizli, İzmir'in izinde
Sektörün yoğun çabalarıyla gelinliğin merkezi olan İzmir'in ardından Denizli ...
Forex piyasada yeni bir dönem başlatıyor
FX Prive Finansal Danışmanlık Hizmetleri; yatırımcılara ve bu alanda çalışmak ...
Google'ın aracına ilk Bakan Çağlayan bindi
Ekonomi Bakanı Çağlayan, internet arama motoru Google şirketinin uzun ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva