HABERLER>EKONOMİ
18 Ağustos 2011 Perşembe - 12:47

Sanayi bölgeleri işsizliğe ilaç oluyor

İzmir’in farklı noktalarında bulunan sanayi bölgeleri yeni yatırımlarla kentin istihdam sorununa ilaç olmaya devam ediyor. Yakın zamanda kurulacak yeni fabrikalarla 12 bin kişi iş sahibi olacak.

Sanayi bölgeleri işsizliğe ilaç oluyor

Erkan İYİGÜNGÖR/Egedesonsöz - Toplam işsizlik oranının yüzde 17.4 ile Türkiye ortalamasının üstünde olan İzmir’de yeni yatırımlarla istihdam yaratan sanayi bölgeleri yüzleri güldürüyor. Torbalı ve Menemen OSB 2012’de üretime geçerek 6 bin, Ege Serbest Bölge (ESBAŞ)’de 3 bin 500, Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde ise 2013 yılına kadar 2 bin 500 kişiye iş sağlayacak. Öte yandan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi kapasitesini doldurup ilave alan arayışına girerken, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi de yaşadığı tüzel kişilik sorununu atlatarak binlerce kişiye iş imkanı sunmak için bekliyor.
 
İzmir'de halen altyapı çalışmaları süren Menemen Plastik OSB ile Torbalı OSB, 2012 yılında yatırıma hazır hale gelecek ve iki bölge tamamlandığında en az 6 bin kişiye iş imkanı sağlayacak. Torbalı OSB'de bu ay sonunda başlayacak olan altyapı çalışmalarının 2012 yılı ortasında tamamlanması planlandı. 2012 sonunda bölgede ilk fabrikanın üretime geçmesi hedeflendi. İzmir'in önde gelen 35 plastik sektörü firmasının üretim yapacağı Menemen Plastik OSB'nin de ikinci kısım altyapı ihalesi kısa süre içinde gerçekleşecek. Bu bölgede de 2012 yılında ilk fabrikalar kurulmaya başlanacak.
 
Petrokimya tesislerine 3 kilometre mesafedeki bölgenin, Alsancak Limanı'na da 29 kilometre uzaklıkta olduğunu söyleyen Menemen Plastik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, "İzmir merkezine en yakın OSB olarak 2012 yılında ilk tesisler bölgede kurulacak. Altyapı çalışmalarında ilk etabı tamamladık. İkinci kısım ihalesine kısa bir süre sonra çıkacağız. Bizim bölgemizde 35 sanayi parseli bulunuyor. Bu alanlara İzmir'de plastik sektörünün öncü firmaları fabrika kuracak. Bu fabrikalarda en az 3 bin kişiye istihdam sağlanacak. İkinci kısım altyapı çalışmalarını gelecek yılın ortasına doğru tamamlamayı planlıyoruz. 2012 yılının sonuna doğruda ilk fabrikanın bölgede üretime başlamasını hedefliyoruz" dedi. Kamulaştırma konusunda sıkıntılar yaşadıklarını ve bu işlemlerin çok uzun sürdüğünü anlatan Esen, ayrıca Manisa ile İzmir arasındaki teşvik farklılığının da hızlarını yavaşlattığını dile getirdi.
 
TORBALI TAM GAZ
Torbalı OSB Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dönmez, bölgelerinde 44 sanayi parselinin bulunduğunu belirterek, bunun 35'inin sanayiciler tarafından satın alındığını söyledi. Çalışmalarını büyük bir hızla sürdürdüklerini açıklayan Dönmez, "Altyapı çalışmalarını önümüzdeki yılın ortalarında tamamlamayı amaçlıyoruz. Bu süre içinde yatırım yapmak isteyen sanayicilere de öncelik tanıyacağız. Bölgemiz, karma organize sanayi bölgesi. Kamulaştırmamız bitti. Hiç ir sorunumuz yok. Altyapıyı tamamladığımızda ilk tesislerimiz 2012 yılı sonuna kadar üretime başlayabilir. Bölge tamamlandığında 3 bine yakın kişi çalışacak. İşsizliğin bu kadar yoğun olduğu ülkemizde bu sorunun çözümüne önemli bir katkı sağlamış olacağız. Bu bizi çok mutlu ediyor" dedi.
 
ESBAŞ’TAN 3 BİN 500 KİŞİ
Açtığı iş kolları ve yarattığı istihdam oranıyla Türkiye’de fark yaratan ve lider konumda olan Ege Serbest Bölgesi, yeni yatırımlarla bölgenin istihdamını 22 bin 500’e çıkaracak. Halen 19 bin kişinin çalıştığı bölgede, 2012'de üretime başlayacak olan 10 firmada 3 bin 500 işsiz yeni işlerine kavuşacak. Türkiye'de 19 serbest bölgede toplam 49 bin kişi çalışırken, Ege Serbest Bölgesi toplam istihdamın neredeyse yarısını tek başına sağlar hale gelecek. 600 bin metrekarelik genişleme alanına da talip olan işadamı Kaya Tuncer yönetimindeki Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş, bu bölgenin de yatırımlara açılması halinde 4 bin kişiye daha iş imkanı sağlamayı hedefliyor. Bölgede Hugo Boss, Delphi Otomotiv, CMS Jant gibi sektörlerinde lider firmalar yer alıyor.
 
TOSBİ’DEN ATAK
Tire Organize Sanayi Bölgesi(TOSBİ)’nde 1 ay içinde 20 fabrikanın temeli atılacak. 2012 yılının sonunda 52 olan fabrika sayısı 72’ye çıkacak. Toplam çalışan sayısı 1.500’den 4.000’e çıkacak. İzmir'in faaliyetteki O.S.B.'leri arasında 4,100,000 m2 kurulum alanıyla, gelişmeye en müsait olan bölgelerden biri olan TOSBİ Müdürü Galip Kılınç, Tire’nin konumu itibariyle yatırımcıların dikkatini çektiğini söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zorlu Alaşehir için üretim lisansı aldı
Zorlu Grubu bünyesindeki Zorlu Enerji'ye bağlı Zorlu Jeotermal Enerji ...
Metro'dan çevreci karar
Metro Toptancı Market soyu tükenmek üzere olan çinekop ve sarıkanatı satmama kararı aldı.
Tofaş artık jeep de satacak
Tofaş CEO'su Pandır, Tofaş'ın, 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle Jeep markasının ...
 
Egeli madencilerden garip Somali önerisi
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, sektörde işçi sıkıntısı ...
Sarkozy: İki ülke euroyu kesinlikle koruyacak
Euro'yu koruma kararlılıklarını dile getiren Fransa ve Almanya'nın liderleri, ...
Denizli, İzmir'in izinde
Sektörün yoğun çabalarıyla gelinliğin merkezi olan İzmir'in ardından Denizli ...
 
Forex piyasada yeni bir dönem başlatıyor
FX Prive Finansal Danışmanlık Hizmetleri; yatırımcılara ve bu alanda çalışmak ...
Google'ın aracına ilk Bakan Çağlayan bindi
Ekonomi Bakanı Çağlayan, internet arama motoru Google şirketinin uzun ...
Akaryakıttaki vergide Avrupa lideriyiz!
Türkiye, benzindeki dolaylı vergide (KDV ve ÖTV) Avrupa Birliği ülkeleri ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Atatürk bizden biridir!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (6) “Hamam mı? yoksa Spa mı?”
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva