HABERLER>POLİTİKA
12 Haziran 2024 Çarşamba - 14:06

DEVA'lı Ösen'den hububat fiyatlarına tepki!

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan hububat fiyatlarına tepki gösterdi. Uygulanan fiyatlandırma politikasıyla üretim maliyetlerinin karşılanamayacağını ifade eden Ösen hükümet politikalarının çiftçiyi kuru soğana mahkum ettiğini belirtti.

DEVA lı Ösen den hububat fiyatlarına tepki!

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, TMO’nun 2024 yılı hububat fiyatlarını eleştirerek fiyat artışının tarım sektörünü ve çiftçiyi mağdur ettiğini belirtti. Hükümete DEVA Partisinin Tarım Eylem Planını hatırlatan Ösen “Tarımdaki bu geri gidişin önlenmesi için DEVA Partisi olarak, çiftçilerin kullandığı mazotun ÖTV’sinin geri verilmesini, çiftçi borçlarının en az 2 yıl faizsiz ertelenmesini ve çiftçilerin kullandığı gübre maliyetinin yüzde 50’sinin destek olarak geri verilmesini öneriyoruz.” Diye konuştu.

“İKTİDAR PARTİSİNİN MİLLETVEKİLLERİ CEVAPLASIN”
Ton cinsinden buğday alım fiyatlarının her sene müjde olarak Cumhurbaşkanı tarafından açıklandığını belirten Milletvekili Ösen, “Bu sene bir farklılık yapıldı. Buğday alım fiyatları bir gece vakti sessiz sedasız şekilde kamuoyuna duyuruldu.  Her sene kürsüden yüksek sesle duyurulan fiyatlar ne oldu da Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmadı? İktidar partisinin milletvekilleri cevaplasın.  Cumhurbaşkanı çiftçinin karşısına çıkacak cesareti gösteremedi mi? Neden maliyetleri karşılamayan rakamları Cumhurbaşkanı samimiyetle vatandaşlara açıklayamadı? Çiftçinin milletin efendisi olduğu günler çok mu geride kaldı yoksa?  Sizden önce topraktan ekmeğini kazananlar bu memlekette el üstünde tutulur, ektiği ürünün karşılığını bulurdu. Ama şimdi onlar kuru soğana mahrum bırakıldı.” Diye konuştu.

“SON 10 YILDA BUĞDAY EKİM ALANLARI YÜZDE 15 AZALDI”
Milletvekili Ösen, ekonomik kriz ve enflasyonist ortamla birlikte tarımsal ürünlerin maliyetlerinde yaşanan artışların tarımsal üretimi yavaşlattığını belirterek uygulanan politikanın uzun dönemli sonuçlarına dikkat çekti:

“Çiftçinin belini büken meselelere gelelim şimdi. Toprak mahsulleri ofisinin açıkladığı alım fiyatlarına göre ekmeklik buğdayın 1 tonu 9 bin 250 lira, makarnalık buğday 10 bin lira, arpa fiyatı ise 7 bin 250 lira olarak belirlenmiş. Peki geçen sene bu rakamlar neymiş gelin ona bakalım. Geçen yıl 6 Haziran 2023’te Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan rakamlarda ekmeklik buğday 8 bin 250 lira, makarnalık buğday 9 bin, arpa ise 7 bin lira olarak açıklanmıştı.  Oransal olarak baktığımızda 2023 ila 2024 yılları arasında ekmeklik buğdaya yüzde 12, makarnalık buğdaya yüzde 11, arpada yalnızca yüzde 3.5’luk bir artış sağlanmış. Çok değil bundan 1 sene önce çiftçinin en temel giderlerinden olan mazotun fiyatı 20 liraydı. Bugün mazotun fiyatı 40 lira. Mazota yüzde yüz zam gelmiş, siz çiftçiye yüzde 10 zammı çok görüyorsunuz. İthal girdi kalemlerinden olan gübre ve ilaca gelen zamları saymıyorum bile. Ki onlar da dövizde endeksli olduğundan ciddi artışlar yaşadılar. 2023 yılının Haziran ayında dolar kuru 25 lira bandında iken bugün 33 lira sınırında.  Son 10 yılda buğday ekim alanlarının yüzde 15 azalmasının nedenlerini uzakta aramaya gerek yok arkadaşlar.  Buğdayda üretimi değil de ithalatı teşvik edici adımlar atarsanız, geçmiş yıllara oranla nüfusun buğday üretiminde yıllar içerisinde geriye gittiğini, düşük kaldığını görmeye devam edersiniz.”

“SİZ ÇİFTÇİNİN EFENDİ Mİ YOKSA KÖLE Mİ OLMASINI İSTİYORSUNUZ?”
Milletvekili Ösen, hükümet politikalarının fiyatlandırma stratejisinin tarımsal üretimin yanında diğer sektörleri de etkileyerek ülke ekonomisini sekteye uğratacağını belirtti: “Vasat bile olmayan ekonomi politikalarınızla önce emeklileri sonra işçileri en sonunda çiftçileri açlığa, yoksulluğa ve sefalete ittiniz. Bu fiyatlandırmalarla çay bahçesine, fındık tarlasına, toprağa buğday ekimine çalışacak kaç kişi bulacaksınız?  Süt üreticisi hayvanını kessin, çiftçi ağacına balta vursun, çay üreticisi çayını sokağa döksün… Türkiye Yüzyılının tarım politikası işte bunlardan ibaret… Şimdi gidip tarlasını 40 liralık mazotla süren, binlerce lirayı gübreye ve ilaca veren, her sene mahsulünü yağacak yağışa bağlayan çiftçiye derdinizi anlatın.”

 
Karşıyaka'da rota Akçay!
 
Büyükşehir’de TİS krizi... Sendika iş bıraktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Bursalı’dan detaylı 'İZBAN' açıklaması: TCDD’nin 208 milyon lira alacağı var!
AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, CHP İzmir Milletvekili Ednan ...
Dervişoğlu: Tutunacak tek el milletin elidir
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, TBMM'de partisinin grup toplantısında ...
CHP’li Bayır ‘oylar yüzde 2’ye indi’ dedi: İYİ Parti dağılıyor!
Meral Akşener’in partiyi bırakması ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ...
 
Dervişoğlu'ndan 'Meral Akşener' açıklaması
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden ...
Erdoğan ve Özel'in bir sonraki görüşme tarihi belli oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e ...
Görüşme sonrası CHP'den ilk açıklama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ...
 
Bakan Fidan, Putin'le görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ...
Görüşme sonrası Ömer Çelik'ten 'diyalog' mesajı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Cumhurbaşkanımız, ...
Meral Akşener'den iddialara yanıt
İYİ Parti Eski Genel Başkanı Meral Akşener, "Son günlerde İsmail Saymaz ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva