HABERLER>GÜNCEL
1 Nisan 2022 Cuma - 11:16

Depremzedelerden Ankara çıkarması... Masada hangi konular var?

İzmir'de yer alan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Milletvekili bulunan tüm partilere bir masa etrafında birleşme çağrısında bulunan ancak çabası sonuçsuz kalan depremzedeler, bu kez kendilerine gelmeyen siyasi partiler ile görüşmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gitme kararı aldı. 4 siyasi parti ile görüşme talebini parti yetkililerine ileten İzmir Depremzedeleri Derneği, 5 Nisan Salı günü İZDEDA Başkanı Haydar Özkan öncülüğünde Ankara'ya gidecek.

Depremzedelerden Ankara çıkarması... Masada hangi konular var?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar açıklarında yer alan Samos Fay Hattı'nda gerçekleşen 6,9 büyüklüğündeki yıkıcı deprem sonrası depremzedelerin çözüm bekleyişi devam ediyor.

Gerek hükümet kanadından verilen sözlerin tam olarak yerine getirilmemesi gerekse yerel yönetimler tarafından alınan kararların hayata geçmemesi sonrası çözümsüz kalan depremzedeler, kendi sorunlarını ortadan kaldırabilmek için son olarak kooperatifleşme yoluna gitmiş ancak artan inşaat maliyetleri ve emsal artışı kararının mahkemeye taşınması ile yine evsiz kalmış ve bekleyişe geçmişti.

Geçtiğimiz haftalarda İzmir'den TBMM'de Milletvekili bulunan 4 partiye çağrı yaparak tek bir masa etrafında birleşme kararı alan depremzedelerin eli boş kalmış, toplantıya sadece Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı ve CHP'li 6 milletvekili gelmişti. AK Parti, MHP ve İYİ Parti'den hiçbir temsilci toplantıya katılmamıştı.

SİYASİLER GELMEDİ DEPREMZEDELER GİDİYOR
Depremzedeler çözüm tekliflerine yanıt vermeyen siyasi partiler ile görüşmek için Salı günü Ankara'ya gitme kararı aldı. İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan ve beraberindeki ekip ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde siyasi partiler ile görüşme gerçekleştirmesi beklenen depremzedeler, 4 partiden yetkililere görüşme talebini iletti.

KİMLERLE GÖRÜŞÜLECEK?
Edinilen bilgilere göre Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi'ne görüşme teklifi götüren depremzedeler ilk yanıtı Cumhuriyet Halk Partisi'nden aldı.

Depremzedelerin görüşme talebine yanıt veren Cumhuriyet Halk Partisi, İZDEDA ekibini genel başkan düzeyinde ağırlayacak. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmirli depremzedeler ile 5 Nisan saat 16:00'da TBMM'de bir araya gelerek sorunlarını dinleyecek.

'Çözüm Masası'na katılmayan AK Parti kanadında ise görüşme düzeyi Genel Başkan Yardımcılığı düzeyinde olması bekleniyor. Götürülen teklif sonrası ilk etapta AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, TBMM'de depremzedeler ile bir araya gelebileceği belirtildi. Görüşmenin saati henüz netlik kazanmazken, görüşmeye kesin gözüyle bakılıyor.

Toplantıya katılmayan diğer partilerden olan İYİ Parti'de ise yine görüşmenin Genel Başkan Yardımcılığı düzeyinde olması beklenirken,  iktidar ortağı olan Milliyetçi Hareket Partisi'nde ise görüşme taleplerini ileten depremzedelere bir geri dönüş gerçekleşmedi. Depremzedeler 5 Nisan gününe kadar dönüş almayı beklerken, TBMM'de bulunan 4 parti ile görüşmeden Ankara'dan ayrılmak istemiyor.

MASADA HANGİ KONULAR OLACAK?

OLMAZSA OLMAZ 'KREDİ VE EMSAL' 
Deprem sonrasında hasar gören binaların dönüşümü için depremzedelerin en büyük talebi olan emsal artışı geçtiğimiz aylarda Bayraklı Belediyesi'nden çıkmış ve ilk etapta yüzde 10 olarak Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gönderilen Bayraklı Belediyesi'nin emsal artışı önerisi, Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan çalışma sonrası parselde yüzde 20, ada bazlı ise yüzde 30 olarak belirlenmişti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve depremzedeler sık sık 'emsal artışı' konusunda karşı karşıya gelirken, TMMOB 'yoğunluk ve altyapı eksikliği' ve 'yıkılan evlerin devlet tarafından yapılması' gerektiği gerekçesi ile askı sürecinde bulunan planlara itiraz etmişti. Gerçekleştirilecek görüşmede emsal konusu için bir çözüm bulunması talebi siyasi partilere iletilecek. Toplantılarda ayrıca; Yargı sürecinde olan karar sonrası depremzedeler, bu kez gözünü hükümetten gelecek güzel bir habere çevirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depremzedeler için bulduğu iddia edilen 332 milyon Dolar'lık Dünya Bankası kredisi ve devlet tarafından depremzedelere verilmesi istenen 2 yıl geri ödemesiz 18 yıl geri ödemeli sıfır faizli deprem kredisi talebi de siyasi partilere 'kırmızı' çizgi olarak vurgulanacak.

TOKİ FORMÜLÜ MASAYA GELECEK
Depremzedeler ayrıca dönüşümün hızlandırılması için kritik adım olarak gördüğü ancak 7-8 katlı binaların dönüşümünde 'en fazla 5 kat' yanıtını aldığı TOKİ içinde özellikle iktidar partisi ve ortağı MHP'ye talepte bulunacak. TOKİ'nin bölgede yapıları inşa etmesi halinde sürecin hızlanacağı ve mağduriyetin büyük oranda giderileceğine dikkat çekilip bu konuda destek istenecek

EMLAK VERGİLERİ İÇİN YASAL DEĞİŞİKLİĞİN MASAYA GELMESİ BEKLENİYOR
Depremin üzerinden geçen 1,5 yıllık süreçte ise depremde oturulamaz hale gelen yapılardan emlak vergilerinin alınması depremzedeleri isyan ettirmişti. Taleplerini sık sık yerel yönetimlere ve devlet yetkililerine ileten depremzedeler bundan da bir çözüm elde edemezken, yerel yönetimler sorumluluğun hükümette olduğunu ve yasa değişikliği gerektiğini vurgulamış, hükümet yetkilileri ise yerel yönetimlerin istediği takdirde bu ücretleri alamama hakkının olduğunu belirtmişti. Yaşanan bilinmezlik sonrası Ankara'da 4 siyasi parti ile görüşmeyi hedefleyen depremzedeler ayrıca bu konuda da partilerden ortak bir çalışma talep edecek.

'O' YER KAVRAMI VE DASK SORUNU
Gerçekleştirilecek toplantıda masaya yatırılacak bir diğer konular ise 'O' yer kavramı ve deprem sonrası hasar kayıtlarında geçen 'az-orta-ağır' ibarelerinin kaldırılması ve 'depremzede' ibaresinin kullanılması talebi ile depremzedeleri doğal afet sonrası en fazla mağdur eden sorunlardan bir olan 'DASK geri ödemeleri' olacak.

 
Aydın Büyükşehir vatandaşları iftarda buluşturacak
 
TÜİK açıkladı: İşte en fazla boşanma nedeni
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ezonguldak 1 Nisan 2022 Cuma 17:19

ÖZKANLARDA YIKILMAYI BEKLEYEN BİNA DOLU

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HSK'dan 2 hakim ve savcıya FETÖ ihracı
HSK, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi Üyesi Hilal Erkeş ile Büyükçekmece ...
TTO'dan velilere meslek lisesi çağrısı
Kalifiye eleman sorunun yaşandığı bir dönemde sorunun tüm tarafları Torbalı ...
DEAŞ ve PKK operasyonu: 9 gözaltı
Ankara'da terör örgütleri DEAŞ ve PKK'ya yönelik iki ilçede düzenlenen ...
 
Vapur seferlerine fırtına engeli!
İzmir’de etkisini hissettiren fırtına sonrası İzmir Körfezi de etkilendi. ...
DEÜ'den farkındalık etkinliği!
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi ...
Şaka dehşete dönüştü... 2 arkadaş intihar etti!
Ankara'nın Polatlı ilçesinde, okulda arkadaşının şaka amacıyla kızlar ...
 
TEM'de otomobil, minibüse çarptı: 7 yaralı
Sakarya'da TEM Otoyolu'nda iddiaya göre başka aracın sıkıştırdığı otomobil, ...
Belediye başkanı da var... 5 ilde sahtecilik operasyonu
İstanbul merkezli 5 ilde ihaleye fesat karıştırma ve resmi belgede sahtecilik ...
İzmir için sahur vakti: Ne zaman kalkılacak?
Diyanet İşleri Başkanlığı 81 ilin imsakiyesini yayınladı. Buna göre İzmir’deki ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva