HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Haziran 2018 Cuma - 11:55

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan: 2045'ten önce deprem olursa şaşırırım!

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, hiçbir bilimsel verinin Marmara’da hemen deprem olacağını göstermediğini belirterek, “İstanbul’da 2045’ten önce deprem olursa ben şaşırırım” dedi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan: 2045 ten önce deprem olursa şaşırırım!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Fuarizmir’de buluşan yer bilimleri uzmanları, Türkiye’nin deprem analizleri üzerine hazırlanan olası senaryolar hakkında görüşlerini açıkladılar. Türkiye’nin ilk ulusal yer bilimleri kongresi olan “Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Bilimsel Kongresi’nde gerçekleşen programda uzmanlar beklenen depremler, alınacak önlemlerle ilgili konuştu.

Marmara depremi senaryosu üzerine konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Yer Davranışları, Yeraltı Kaynakları Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “İnsanlarımız yakın gelecekte olacak İstanbul depremini önemsiyor. Marmara’da, İstanbul’da 2045 yılından önce deprem olursa ben şaşırırım. Çünkü hiçbir bilimsel veri Marmara’da hemen deprem olacağını söylemiyor. Beklentim 2018-2025 yılları arasında Sakarya Çukuru’nda ve 7.3’ten daha büyük bir deprem değildir. Kocaeli’nden başlayıp tüm Sakarya ili, Düzce ve Bolu’ya kadar olan bu bölüm, İstanbul’da sık sık deprem olmasını önler. Gelen gerginlik onda birikiyor. Bunu aktarırken de tek koldan yapmadığı için azaltarak iletir. Sakarya’nın davranışı daha kırılgan olmasa İstanbul’da deprem daha önce ve daha sık olurdu. Sakarya’daki Gölcük Depremi’nden sonra İstanbul’da bir deprem olmamasının ana nedeni budur” dedi.

“1999’DA DEPREM GELİYORUM DEMİŞTİ”
Yer hareketlerinin bilimsel verileri incelenip doğanın yorumlanarak bir takım öngörülerin yapılabileceğini belirten Prof. Dr. Ercan, “Yerle konuşmanız gerekiyor. 1999 depremi sadece benim beklentim değildi. Kandilli Rasathanesi ve diğer araştırmacı arkadaşlarımla birlikte 7.5’e kadar bir deprem bekliyorduk. Birçok parametre ölçtük. Yalova’da termalde sular dört dereceye kadar ısındı. Yollarda yengeçler görülmeye başlandığı haberleri geldi. Deprem geliyorum demişti” dedi.

“KENTİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”
Türkiye’nin birinci derece deprem bölgesi olmamasına karşın deprem ölümlerinde dünyada üçüncü sırada geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Ercan, “Yaklaşık 17 bin 800 kişinin öldüğü Gölcük Depremi’nin Türkiye’ye maliyeti 30 milyar dolar. Dolayısıyla deprem sizin evinizde olmasa ya da size etki etmese dahi siz bu ülkenin içinde yaşadığınız için yaşamınızı etkiler. O nedenle çözüm, yapısal değil kentsel bir dönüşümdür. Dağlık kesimlere yerleşin, belediyeler o bölgeleri vatandaş için yaşanılabilir kılsın. Ovalar ve deniz kenarlarını bırakın eğlence merkezi olarak kalsın. Kooperatiflerden oluşan yapısal dönüşüm değil, kentin değişmesi gerekiyor” dedi.

“DEPREME HAZIRLIK KÜLTÜR VE ALIŞKANLIK MESELESİ”
Bilim dünyası, yönetim kurumları ve vatandaşların 1999 depremine göre çok daha bilinçli olduğunu belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise depreme hazırlıklı olmanın bir kültür ve alışkanlık meselesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özener, “Yapı denetimi getirildi. Yönetmelikler değiştirildi. İyileştirme çabaları var. Bilim insanları çalışıyor, vatandaş bilinçleniyor, karar vericiler de bütçe, plan ve kanunlarını gerçeğe yansıtırlarsa depreme hazır olacağız” dedi.

Kamuoyunda 8 büyüklüğünde bir deprem yaşanacağına yönelik senaryoların bilim dışı olduğunu belirten Prof. Dr. Özener, “Bizler Kandilli olarak derinlemesine çalışıyoruz. Yer kabuğunun nereye ne hızla gittiğini buluyor ve ne kadarlık bir deprem olabileceğini öngörebiliyoruz. Böylelikle deprem senaryolarını güncelleme şansımız oluyor. Fakat hiçbir bilimsel çalışma depremi önlemek veya ne zaman olacağını öngörmek üzerine değildir. Kamuoyu artık bu konuyu tartışmayı bırakmalı. Bu bilimin işi. Bilimsel olarak bir gün bu depremi yaşayacağız ve buna hazırlıklı olmalıyız” dedi.

“GECE RAHAT UYUMAK İÇİN ZEMİN ETÜTLERİNİZİ SORGULAYIN”
Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Timur ise inşaat sektöründe yapıların zemin etütlerinin denetimi noktasında Türkiye’de eksiklik olduğunu söyledi. Timur, “Vatandaşlarımız bu konuda daha bilinçli olmalı. Tavsiyem zemin etütlerini sorgulasınlar. Zemin etütleri ile yapay depremler yaratarak zeminin dinamik davranışını inceliyoruz. Bina deprem anında nasıl etkileşecek veya zaman içerisinde bir oturma yaşayıp yaşamayacağını tespit edebiliyoruz. Bunlar gece rahat uyuyup uyuyamayacağımızı belirleyen ufak önlemler. Faydan kaçış yok. O nedenle inşaatın sağlam bir şekilde hayata geçmesinin önü açılması gerekiyor” dedi.

 
Narlıdere'de miting gibi açılış!
 
Menemen'den Umut atağı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mimar 1 Haziran 2018 Cuma 13:34

Ahmet Ercan insanlar ve yöneticilerde rehavet yaratacak açıklama yapmaktan kaçınmalı Deprem erken olursa şaşırdım deyip işin içinden çıkamaz Böyle mesnetsiz söylemlerden kaçınmalı Kendisi bildiğim kadarı ile izmirde yaşıyor Madem deprem sıkıntısı yok İstanbul’a dönsün

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kiraz’da Ramazan coşkusu
Kiraz Belediyesi tarafından, Ramazan Ayının gelişini kutlamak amacı ile ...
Ve İzmir'de yeni güzergah yola çıktı: Ücretsiz ring de var!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak bölgesindeki "Park et, devam et" ...
Karşıyaka'nın en 'güzel'leri seçildi!
Karşıyaka Belediyesi’nin, geleneksel olarak gerçekleştirdiği “En Güzel ...
 
Karabağlar'da 2 bin kişilik iftar sofrası
Karabağlar Belediyesi, mahallelerde kurduğu iftar sofraları ile Ramazan ...
İzmir'de stres atmak isteyenler oraya gidiyor!
Doğa tutkunlarını Kaynaklar bölgesinin eşsiz güzellikleriyle buluşturan ...
Urla İskelesi göz kamaştıracak
Urla’nın İskele Mahallesi’nde gerçekleştirilen kıyı düzenlemesinin devamında ...
 
Konak’ta Ramazan’ın ruhuna uygun iftar
Ramazan ayı boyunca her gün farklı bir mahallede iftar sofrası kurarak ...
Bornova'da 'randevulu' moloz harekatı
Bornova Belediyesi ev tadilatlarında ortaya çıkan molozların kolayca bertaraf ...
Çiğli'de öğrencilerin yüzü ÇİBEM ile gülüyor
Geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde bin 200 öğrenciyle eğitimi tamamlayan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva