HABERLER>EKONOMİ
3 Mart 2023 Cuma - 09:12

Deprem günü 'çimento manipülasyonu'nun perde arkası: Borsa’ya ‘gaz veren’ kim?

Borsa İstanbul’da deprem sonrası çimento ve beton firmalarının hisselerinde başlayan yükselişi değerlendiren ekonomist Uğur Civelek, , “Depremin ardından ilk elde panik satışlar geldi, depremin Türkiye’ye ağır bir maliyeti vardı. Küresel koşullar olumlu değildi. Altından nasıl kalkılacaktı? SPK, borsayı kapatsın mı, kapatmasın mı diye bocaladı ve kapatmak zorunda kaldılar. Bu düşüşü engellemek için iş dünyasını tehdit ederek herkesi kendi karını almaya zorladılar. Bu oyuna destek vermek amacıyla, çimento ve demir şirketlerine de spekülasyonla gaz verdiler. Oyun bundan ibaret” dedi.

Deprem günü  çimento manipülasyonu nun perde arkası: Borsa’ya ‘gaz veren’ kim?

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Türkiye, yaşanan depremlerin yarattığı ağır tahribattan çıkış yolunu bulmaya çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “1 yıl içerisinde konutların teslimini yapacağız” açıklamasının ardından inşaat sektöründe seferberlik yaşanması bekleniyor.

Bina inşaatlarında ise en önemli malzeme çimento… Deprem felaketinin ardından Borsa İstanbul’da fırsatçılar çimento ve beton hisselerine adeta hücum etmişti. Tavan fiyat gören çimento ve beton hisseleri geçtiğimiz hafta adeta çakılmıştı. Yaşanan bu gelişmeler inşaat sektörünün hızlanacağı önümüzdeki dönemler için zamlı satışların olabileceği konusunu da gündeme taşımıştı.

KUR BASTIRILDI, BORSA ŞİŞİRİLDİ
Deprem öncesi ve depremin ardından borsada yaşanan iniş-çıkışları Egedesonsöz’e değerlendiren  Ekonomist Uğur Civelek, “Piyasalar spekülasyon ivmesiyle hareket eder. Hatta zaman zaman abartırlar. Deprem öncesinde ve sonrasında olanları ayrı ayı değişkenler olarak bir araya getirmek lazım. Deprem öncesinde hükümet, enflasyonun çok altında faiz oranıyla dövize yönelimi engelleyeceği eğilim içerisindeydi. Hayal peşindeydi. Bu çerçevede, yabancı, borsadan çıkarken tasarrufları borsaya iterek borsada anormal bir hareket yaratıp kendi iş adamlarına da burada yükselteceğiz diye spekülasyon yolunu ittiler. Deprem öncesinde borsa şişirilip balonlaştırılmıştı. Döviz bazında hak etmediği değerlere şişirilmişti. Kur bastırılıyordu. Borsa şişiriliyordu. Yabancı yatırımcı da bu fırsatlardan çıkıyordu” dedi.

DÜŞÜŞÜN ENGELLENMESİ İÇİN İŞ DÜNYASI TEHDİT EDİLDİ
Depremin ardından borsada panikle satışların yapıldığını kaydeden Civelek, “Depremin ardından ilk elde panik satışlar geldi, depremin Türkiye’ye ağır bir maliyeti vardı. Küresel koşullar olumlu değildi. Altından nasıl kalkılacaktı? SPK, borsayı kapatsın mı, kapatmasın mı diye bocaladı ve kapatmak zorunda kaldılar. Bu düşüşü engellemek için iş dünyasını tehdit ederek herkesi kendi karını almaya zorladılar. Bu oyuna destek vermek amacıyla, çimento ve demir şirketlerine de spekülasyonla gaz verdiler. Oyun bundan ibaret” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’YE UMULAN PARA GELMEYECEK
Depremin ardından borsaya gelir gelmeyeceğini ifade eden Civelek, “Borsayı siyasi irade yönlendiriyor. Seçim finansmanı içinde kendini finanse edecek birini oraya yönlendirmiş vaziyette. Depremle Borsa hızla geriledi ve hesaplar bozulmasın diye yüksek tutmak gerekiyordu. Tekrar 5 binin üzerine çıkardılar. Gelinen noktada dış ekonomide para beklentisi düştü.  Dolar faizi 6’ya kadar yükselecek beklentisi hakim oldu. Türkiye’ye para gelmeyecek. Umulan oranda yabancıdan borsaya destek yok” şeklinde konuştu.

SEÇİMLERDEN SONRA BORSADA NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL
Yaklaşan seçimlerin ardından borsanın seyrinin belirsiz olacağını aktaran Civelek, “Seçimler 14 Mayıs’tan sonra yapılacaksa bu tarihten sonra borsa nasıl olur kimsenin bir fikri yok. Bu oyuna girenler, 14 Mayıs’tan önce çıkmaya da çalışabilirler. Şu anda orası çok riskli bir alan. Seçimden sonra döviz bazında bugünkü fiyatların bulunabilmesi yüzde 5’ten fazlası olası değil. Bunu fırsat bilenler de çıkmaya çalışabilir. Burada bir kör dövüşü olabilir ve siyasi irade de bu işin içerisinde. Ekonomideki kurumlar da bunu desteklemeye zorlanıyorlar. Para kazanmak için bugünkü fiyatlarla bir şey alınır mı? Yüzde 1’ine bile alınmamalı” dedi.

REKABET KURULU FİRMALARI DENETLEMELİ
İnşaat malzemelerini satan firmaların kartelleştiğini vurgulayan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ise, “150 bin civarında ağır hasarlı ya da yıkık binalar var. Konuta talep artacak. Konut açığı olacak. Hem de bir göç söz konusu… Bölgeden 2-3 milyon ya da daha fazla insanın Batı’ya göçü yaşanacak. İnşaat malzemeleri fiyatları aşağı yönlü gidiyor. Talep artışı olacak. Bu konutları devletin kendisi yapmak isterse denge biraz daha değişecek. Bir taraftan da depremin verdiği etkiyle insanlarda konut alma iştahı da kesildi. Bir memur ya da işçi yıllardır biriktirdiği ile bir ev alırsa mutlu oluyor. Sonra ekranlarda binaların bisküvi gibi yıkıldığını görüyor. Rekabet Kurumu’nun çimento firmalarıyla ilgili özel bir çalışma yapması gerekir. Denetlenmesi gerekiyor. Kendi aralarındaki kartelciliğin çok rahat tespit edileceğini düşünüyorum. Depremin ardından fırsatçı pozisyonlarını gördü. Buna devam ediyorlar. Normal şartlarda da kartelcilik söz konusu. Kesinlikle bir araya gelip anlaşıp bölgesel olarak paylaşımda bulunuyorlar . Ege ve Akdeniz’deki çimento firmaları bu konuda 71 milyonluk bir ceza ile karşı karşıya kaldılar. Gündeme getirdiğimiz için de mahkemeye verdiler. Ceza aldıklarında bizim haklılığımız da ortaya çıktı” diye konuştu.

 
Türkiye'den ABD'nin terörizm raporuna tepki
 
Tefecilere operasyon: 3 tutuklama!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Biraz sallamissin 4 Mart 2023 Cumartesi 23:01

Batı zaten bizim ekonomiyi bozarak yönetime kendi adamlarını getirmeye çalışıyor ki borsadaki düşüş depremden önce başladı.. kAmal in konuşmasıyla iş Bankası ve Koç ün yapi kredisi başladı satışa.. ayrıca faiz in düşük olduğu ve doların sabit kaldığı dönemde borsa en güzel yatırımdır millet daha borsayı yeni ogrenmeye başladı gerçek yatırım borsadir. Arkadaş uzman gibi konuşup hiç bir bilgi konuşmuyor beklentilerini anlatıyor... Bakın batıda borsaya katılım %50-60 karda bizde daha %3-4 lerde milletin borsayı öğrenmesi gerekir dolar baskilaniyorsa demekki baskilanabilir ozaman baskılanması serbest ticaret falan hikaye belli bir zümre bunlara dünyanın her yerinde hükmeder ahmaklari ise serbest ticaret hukuk guguk diye oyalarlar

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracat Şubat'ta yüzde 6,4 azaldı
Ticaret Bakanlığı, 2023 yılı şubat ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine ...
Dönüşümde öncelik nereye verilmeli? İZTO Komite Başkanı Bildirici’den o bölgeler için acil çağrı!
İZTO İnşaat Yapım ve Onarım Grubu Komite Başkanı İnşaat Mühendisi Okan ...
Altın, güne düşüşle başladı
2 Mart altın fiyatları merak ediliyor. Altındaki düşük seyir sürüyor.
 
EMD İzmir Şubesi’nde 'Birlikte Güçlüyüz' ekibi adaylığını açıkladı
İzmir ekonomisinin 33 yıldır nabzını tutan, İzmir ekonomisindeki gelişmeleri ...
EYT'de ilk maaşlar ne zaman yatacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların ...
EYT'de 30 günlük süreye dikkat!
Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen düzenleme ...
 
İhracatın amiral kaptanı Eskinazi’den ‘ihracat’ uyarısı: 7/24 çalışıp açığı kapatmaya hazırız!
Ege İhracat Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Kahramanmaraş ...
Başkan Soyer, ‘Köy Enstitüleri rehber olmalı’ dedi: Önce kırsal dönüşüm!
KÖY KOOP İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, deprem sonrası İzmir’in eşleştiği ...
Deprem pazarı da vurdu… 1 kilo soğan 20 lira!
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun soğan, patates ve sebze ihtiyacını karşılayan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva