HABERLER>GÜNCEL
12 Temmuz 2021 Pazartesi - 13:02

Dava yeniden başladı: 'Çarşı vicdani bir topluluktur'

Yargıtay'ın beraat kararlarını bozmasının ardından Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığın yargılanmasına başlandı. Duruşmaya katılan sanıklar ve avukatları, mahkemenin eski kararında direnmesini ve bozma kararına uymamasını talep etti. Sanıkların avukatı Devrim Alpaslan, "Çarşı grubu terör örgütü ise 19 yıl milletvekilliği yapmış Binali Yıldırım neden ziyaret etti? Çarşı yasadışı bir örgüt değildir. Vicdani bir topluluktur. Çarşı bu ülkenin yüz akıdır" dedi.

Dava yeniden başladı:  Çarşı vicdani bir topluluktur

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 35 sanık hakkında 29 Aralık 2015 tarihinde "Darbeye teşebbüs", "Terör örgütü kurmak ve yönetmek", "Suç örgütü kurmak ve yönetmek", "Polise direnmek", "Gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet" suçlarından beraat kararı vermişti. Savcılığın temyiz talebi üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 18 Mart 2021 tarihinde yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle bozdu.  Bozma kararında, sanıkların eylemlere katılıp katılmadıklarına yönelik Adli Tıp, TRT ya da TÜBİTAK'tan rapor alınmaması, Cumhurbaşkanlığı'nın davadan haberdar edilmemesi gerekçe gösterildi. Ayrıca davanın İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu Gezi Parkı ana davasıyla hukuki ve fiili irtibatı bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesi yoluna gidilmesine hükmedildi.

Bozma kararının ardından bugün Çağlayan'daki İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşma görüldü. Duruşmaya, aralarında Cem Yakışkan'ın da bulunduğu tutuksuz bazı sanıklar ile çok sayıda avukat katıldı. CHP'li milletvekilleri Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Turan Aydoğan da duruşmayı takip etti.

BOZMA KARARI OKUNDU
Duruşmada Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma kararı okunduktan sonra sanık ve avukatlarına bozma kararına karşı beyanları soruldu. 

MAHKEMENİN KARARINDA DİRENMESİNİ İSTEDİLER
Sanık Cem Yakışkan, Çarşı grubunun 40 yıllık bir taraftar grubu olduğunu belirterek "Bize bu suçlamaları yönelten hakim ve savcılar neredeler? Biz şu an buradayız. Her zaman haksızlığın karşısında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Van'daki depremden sonra yardım ettiğimiz için Cumhurbaşkanı bize empati ödülü verdi. Defalarca Kızılay'a kan bağışında bulunduk. Gezi Parkı'na katıldık ama bize örgüt suçlaması yöneltilecekse 'Mustafa Kemal'in askerleri' diyebilirsiniz" diyerek mahkemenin kararında direnmesini istedi. 

Sanık Arda Mutlu Doğan, "Davayı açan savcı FETÖ'den kaçtı. Burada yargılanmamız garip geliyor" diyerek bozmaya uyulmamasını talep etti. Sanık Ayhan Güner ise Yargıtay'ın kararını doğru bulmadığını söyleyerek "Deplasmanlarda polis geldi bizden özür diledi. Yaratılan algının sonucu nereye varacak kimse bilmiyor. Mağdur edildik" dedi.

Avukat Devrim Alparslan, Gezi'deki tüm olayların Çarşı grubuna yüklendiğini belirterek "Bayrak yakma olayıyla Çarşı grubunun ne alakası olabilir? Çarşı'nın herhangi bir şiddet olayıyla alakası olmadığı, görüntü kayıtlarıyla tespit edilmiştir. Sadece yürüyüş yapan bir gruba, terör örgütü muamelesi yapılmak isteniyor. Oysa Çarşı grubu nerede bir yardım konusu varsa orada olmuştur. Çarşı grubu terör örgütü ise 19 yıl milletvekilliği yapmış Binali Yıldırım neden ziyaret etti? Çarşı yasadışı bir örgüt değildir. Vicdani bir topluluktur. Çarşı bu ülkenin yüz akıdır" dedi.

Avukat Ali Rıza Dizdar ise Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin kararından utanç duyduğunu belirterek davanın polis fezlekesini Fetullah Gülen taraftarlarından olan Nazmi Ardıç tarafından yazıldığını, bu kişiler tarafından Çarşı grubunun menfaat örgütü olarak yansıtıldığını ifade etti. Dizdar, "Hem terörist diyorsunuz, hem de Beşiktaş Spor Kulübü bünyesindeki grup diyorsunuz. Dosyada Türk bayrağı yakılmasından söz ediliyor. Türk bayrağı başımızın tacı, amblemimizde tek bizde var" şeklinde konuşarak eski kararda direnilmesini talep etti. 

Avukat Derviş Yıldız da "Bizim Mimarlar Odası ile Osman Kavala ile öncesinde sonrasında yakınlığımız, ahbaplığımız olmamıştır. 40 yıllık Çarşı grubuna terör örgütü demeniz abes. Bu ülkede Çarşı'yı tanımayan var mı? Kim terör örgütü olduğuna inanır ki" diye konuştu.

Avukat Ersan Şen de ağır ithamlarda bulunulduğunu vurgulayarak "finans kaynağı olduğu iddia edilen Osman Kavala ve Taksim Dayanışması olarak bir kısım isimlerin geçtiği kişilerin nasıl olupta bu birlikteliği sağladığı anlatılmamış ve illiyet bağı kurulmamıştır" diyerek bozma kararına uyulmamasını talep etti. Duruşma sanık ve avukatların bozma kararına karşı beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

DURUŞMA 8 EKİM'E ERTELENDİ
Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma kararına uyulmasına hükmetti. Heyet, sanık avukatlarına Gezi Parkı ana davasıyla birleştirme hususunda yazılı beyanda bulunmaları için süre verilmesine, birleştirme hususunda muvafakat verilip verilmeyeceği hususunun celse arasında değerlendirilmesine de karar verdi. Gelmeyen sanıkların zorla getirilmesine hükmeden heyet, Cumhurbaşkanlığı avukatının katılma talebinin de kabulüne karar verdi. Duruşma, 8 Ekim tarihine bırakıldı.  (DHA)

 
İsrail'den üçüncü doza onay çıktı
 
Karşıyaka'da hoca arayışı sürüyor: Cüneyt Biçer de listede
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Sedat Peker' operasyonu: 15 kişi gözaltında
Suç örgütü lideri Sedat Peker'e yönelik operasyonda ele geçirilen bilgi ...
Eşi zina davası açma kararı aldı... Atatürk'ü suçladı!
Türkiye Günlüğü Dergisi Genel Yayın Müdürü Mustafa Çalık'ın attığı tweet sosyal medyada olay oldu.
Eylem yapan 10 tütün işçisi tutuklandı
Adıyaman merkez ve Çelikhan ilçesinde, tütüne getirilen "yetki belgesi" ...
 
Kilise kapısının üstünde müzik eşliğinde oynadılar!
İstanbul Kadıköy'de Ermeni kilisesinin kapısının üzerine çıkan 2 kişi ...
İzmir’de 13 yaşındaki çocuğun acı sonu!
İzmir'in Urla ilçesinde serinlemek için denize giren 13 yaşındaki çocuk boğuldu.
İzmir'de ölüm 'canlı yayın'da geldi!
İzmir'in Buca ilçesinde, yolun karşısına geçmek isteyen Aysel Canpolat'a ...
 
Yeni ifade çıktı: Söylenenden daha fazla para topladım
Mehmet Aydın ifadesinde, Çiftlik Bank’tan raporlarda yazıldığı gibi 1 ...
Kadınların tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 1 yaralı
Adana'da Büşra K., kavga ettiği Fas uyruklu Naime E.'yi bıçakla saldırdı. ...
Düğünde husumetli kavgası: 1'i çocuk 2 ölü
Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde, S.A., husumetli olduğu kişilerin sokakta ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva