HABERLER>İŞ DÜNYASI
10 Haziran 2024 Pazartesi - 17:02

Danıştay iptal etmişti... İzmir'in altın madeni bakanlık masasında!

Danıştay tarafından iptal edilen Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeniden masaya yatırılacak. 12 Temmuz tarihinde toplanacak olan Bakanlık komisyonu kararını verecek. Ayrıca bu süreçte şirketin kapasitesini yıllık 360 bin tondan 500 bin tona çıkarmayı planlıyor.

Danıştay iptal etmişti... İzmir in altın madeni bakanlık masasında!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  İzmir’in Dikili ilçesi sınırlarında yer alan Çukuralan’da, Koza Altın İşletmeleri tarafından işletilen altın madeninin çalışma kapasitesinin arttırılması için şirket yeniden harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan duyuruya göre tesiste kırma eleme tesisi kurulması için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı.

Daha önce mahkeme tarafından iptal edilen ÇED dosyasında kırma eleme tesisinin yıllık 360 bin tondan 500 bin tona çıkarıldığı görüldü. Ayrıca tesis için yer değişikliği yapıldığı da görüldü. Şirket tesisi için 5 milyon 650 bin Türk Lirası bütçe ayırdı. Proje 12 Temmuz 2024 tarihinde toplanacak olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda ele alınacak. Proje ile ilgili yine ‘ÇED olumlu’ kararı verilmesi bekleniyor.

Proje dosyasında tesisle ilgili “500.000 ton/yıl kapasiteli Kırma – Eleme Tesisi kapsamında yeraltı madencilik faaliyetleri tamamlanan galeriler için geri dolgu malzemesi hazırlanmasında kullanılmak üzere Kırma – Eleme Tesisi yapılması planlanmaktadır. Tesiste, Çukuralan Altın Madeni’nde gerçekleştirilen madencilik faaliyetleri neticesinde oluşan pasa (EOK) malzemesi kullanılacak olup, mevcut ÇED sınırları içerisinde yer alan GB1 (Güney Batı 1) portal bölgesinin kuzeyinde yer alacaktır” denildi.

BÜYÜKŞEHİR DE MÜDAHİL OLMUŞTU
Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi, Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Başvurunun ardından İzmir Valiliği proje için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Bunun üzerine EGEÇEP ve 19 yurttaş kararın iptali için 7 Eylül 2020’de İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. 10 Mart 2021’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de müdahil olduğu davada “Çam fıstığının anavatanı olan Kozak Yaylası’nda artan çevre sorunlarıyla birlikte yüksek oranda bir rekolte düşüşü yaşandığı, bu durumun doğrudan halkın ekonomik gücüne yansıdığı ve yapılacak faaliyetten İzmir halkına ait su kaynaklarının olumsuz etkileneceği” ileri sürülerek yürütmeyi durdurma kararı istendi. İlk olarak yürütmeyi durdurma kararı veren İzmir 6. İdare Mahkemesi ‘çevresel etki değerlendirme gerekli değildir’ kararını da iptal etmişti. Danıştay 6. İdare Dairesi de temyize taşınan kararı onamıştı.

‘EKOLOJİK DENGENİN TAHRİBİNE’
Danıştay 6. Daire tarafından verilen kararda şu ifadeler yer aldı: “Dosyada yer alan PTD ve eki belgeler ile bilirkişi raporunun bir bütün olarak değerlendirilmesi sonucunda; dava konusu proje için su kaynakları ile drenaj durumunun, baraj rezervuarının ve yeraltı sularının olumsuz etkilenme potansiyelinin, yörenin hidrojeolojik özellikleri, yeraltı suyu derinlikleri, kaynaklar, kuyular vb. oluşturabileceği çevresel etkilerin, toz-gürültünün çevredeki bitki örtüsü ve doğal yaşam açısından çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin projenin uygulanması, izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalarla alınacak önlemlerin ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeylerde olmadığı, projenin bu hali ile işletilmesi durumunda fiziksel ve biyolojik çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribine, bozulmasına ve yok olmasına neden olacağı, çevreye olabilecek olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da zararın çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin proje özelinde uygun ve yeterli olmadığı, proje alanında yürütülecek faaliyetin işletme kapasitesi, kullanılacak teknik donanım ve yöntem gözetildiğinde, dava konusu işleme dayanak alınan PTD'de yer verilen bilgi ve tespitlerin yeterli olmadığı görülmüştür. Bu durumda, asgari gereklilikleri taşımadığı anlaşılan PTD esas alınmak suretiyle tesis edilen İzmir İli, Dikili İlçesi, Çukuralan Mahallesi Mevkiinde, davalı yanında müdahil tarafından yapılması planlanan "Çukuralan Altın Madeni 360.000 ton/yıl Kapasiteli Kırma – Eleme Tesisi" Projesi için verilen 24/07/2020 gün ve E:2020166 sayılı "ÇED Gerekli Değildir" (Ek-1) kararında hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmış ve ÇED Gerekli Değildir kararı iptal edilmiştir.”

KAPASİTE ARTIŞI DA İPTAL EDİLDMİŞTİ
Aynı bölgede daha önce yapılmak istenen Dikili Çukuralan Altın Madeni 3. Kapasite Artırımı projesine ilişkin de ÇED olumlu kararı iptal edilmiş, kısa bir süre önce de karar Danıştay tarafından onanmıştı.

 

 
Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağ yükselişte... Soyer'den 'özeleştiri' çağrısı!
 
YKS'de yapay zekalı kopya girişimi!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ERKAN KARATAŞ 12 Haziran 2024 Çarşamba 04:59

Güzelim Doğayı Katledenler, Gözünüzü Toprak Doyursum. İnsan''da Biraz Vicdan Olur.

Yorumu oyla      0      0  
Arslan 11 Haziran 2024 Salı 10:59

Yeraltı maden vb. Varlıkları 86 milyonluk Türkiyenin ve vatandaşların ortak malıdır. Çıkarılmasını engel olmak VATANA İHANETTİR

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balkan coğrafyası İZTO’da buluştu
İzmir Ticaret Odası Haziran ayına Balkan coğrafyası ile hızlı bir giriş ...
Tehlikeli madde taşımacılığı sektörünün sorunları İZTO’da konuşuldu
Tehlikeli madde taşımacılığı sektörü İzmir Ticaret Odasında buluştu. Yasal ...
Torbalı'dan Erbil’e ticaret köprüsü
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Türkmen Bakanı Maruf’u ağırlayan Torbalı ...
 
Türk kuru meyvecilerden tarihi rekor
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru ...
Rekabet Kurulu'ndan Apple'a soruşturma
Rekabet Kurulu, Apple Inc. ve Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketi'ne ...
İhracatçıların hedefi Çin pazarı!
Türkiye'nin ithalatının önemli bölümünün yapıldığı Çin pazarına ihracatın ...
 
Ege'den 5 ayda 500 milyon dolarlık maden ihracatı!
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin güçlü bir şekilde yer aldığı Maden ...
EBSO Çevre Ödülleri sahiplerini buldu
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından çevre koruma ve yeşil dönüşüm ...
Köylüler kovdu, bakanlık iptal etti… Kozak’ı kurtaran karar!
Kozak köylülerinin tepkisinden dolayı halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilemeyen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva