HABERLER>POLİTİKA
9 Ekim 2011 Pazar - 10:01

Çıray: Hükümet paran yoksa öl diyor

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Aytunç Çıray AKP’nin “Sağlıkta Dönüşüm politikaları, “paran yoksa öl” politikalarına dönüştü” dedi.

Çıray: Hükümet paran yoksa öl diyor

İZMİR - Aytunç Çıray yazılı olarak yaptığı ve AK Parti'nin geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan reçete yazımında para alınması ve performans sistemlerini eleştirdi. Çıraya açıklamasında;
"AKP’nin yürürlüğe koyduğu, ne kadar çok hasta bakarsan, ne kadar çok ameliyat ve sezaryan yaparsan, ne kadar çok tahlil ister ve film çektirirsen o kadar çok para kazanırsın, anlayışına dayalı “Performans sistemi” insanımızın haksız yere kesilip biçilmesine, devletin milyarlarca lira dolandırılmasına neden oldu. Bu sistemin gelmesi ile birlikte normal doğumlarda azalma sezaryanlarda % 45, ameliyatlarda % 81 artış olması iddiamın delilidir.
 
Diğer yandan, Kuş gribi dedikoduları ile milyonlarca dolarlık Tamiflu alıp sonra imha eden, hiçbir işe yaramayan Domuz Gribi aşısı alımıyla devleti 95 milyon Avro zarara sokan AKP’nin sağlık politikaları sonunda mali olarak iflâs etti.
 
Yanlış uygulamalar nedeniyle 2002 yılında Türkiye’ nin toplam Sağlık harcamalarının 9.9 milyar TL iken, 2010 yılında 40 milyar lira oldu, 2011 yılında ise 50 milyar lirayı geçmesi bekleniyor. Bu sağlık harcamalarının toplam vergi gelirlerinin % 16’sına ulaşması demektir. Halbuki akılcı bir siyasetle aynı kalitede sağlık hizmetleri bütçe gelirlerinin % 8’i ile verilebilirdi ki; bu yılda 20 milyar lira tasarruf demektir. CHP olarak yaptığımız uyarılar ciddiye alınıp israftan kaçınılsaydı eğer, dokuz yılda yaklaşık 70-100 milyar dolar daha az borçlanmış olacaktık. 
 
Bu hükümet, doğru siyaset üreterek eğitim hastanelerini ve Tıp Fakültelerini borç batağından kurtaracağına öğretim üyeleri ile kavgayı tercih etti. Türkiye’nin en iyi yetişmiş beyinlerine son çıkardıkları hukuka aykırıTam Gün Yasası ile hasta bakmayı, ameliyat etmeyi yasakladılar. Bu kavganın ezileni halkımızdır.
 
Başlangıçta kurum hastanelerinin birleştirilmesi, ilâçların hastalara dağıtımının hastanelerden eczanelere devredilmesi gibi olumlu izlenimler yaratacak işlerle yola çıkan AKP, İMF’nin de sıkıştırmasıyla kaşıkla verdiğini sapıyla geri alıyor.
 
Önce Yeşil Kartlılara, emeklilere, memurlara, işçilere sağlıkta katkı payı getirdi. Şimdi de yanlış uygulamalarla 5 milyar liradan15 milyar liraya çıkardıkları ilâç harcamalarını kısmak için bedava olması gereken Aile Hekimliği reçetelerinin yazılımına 3 TL ücret getiriyorlar. Yeni Sağlık uygulama Tebliği yürürlüğe girdiğine katkı payları eczanelerde kesilecek. “AKP sayesinde artık istediğim hastaneye gidebiliyorum” sloganına inanıp da, karnesini alıp özel sağlık kuruluşlarına giden vatandaşlarımız ise binlerce liralık katkı paylarıyla karşılaşınca şok oluyorlar.  
 
Daha da önemlisi AKP hükümeti şimdi de Yeşil Kart’ı kaldırmaya hazırlanıyor. Yıl başında yürürlüğe sokmayı düşündükleri yönetmeliğe göre aylık geliri asgari ücretin üçte birini geçen Yeşil Kartlılardan sağlık primi tahsil etmeye hazırlanıyorlar.
 
Kısacası AKP’nin sağlıkta yaldızları dökülürken, CHP olarak diyoruz ki; biz bugünkünden daha kaliteli bir sağlık hizmetini çok düşük maliyetle sunmanın yollarını biliyoruz. CHP, sağlıkta daha iyisini ve fazlasını yapar" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ahmet tok 10 Ekim 2011 Pazartesi 12:14

işte boş konuşan muhaet yaptığını sanan bir mörnek zihniyet sağlık sistemini eleştirmeye kalkıyor halk bilmiyormu genel başkanı kılıçdaraoğlu bu ülkenin sssk gibi kurumun batırdığını boş bolş konuşuyor sözde muhalet yaptığını sanıyorrr

Yorumu oyla      12      6  
Özen Bıldır 9 Ekim 2011 Pazar 20:43

Sayın vekilimin tesbitleri çok doğrudur.

Yorumu oyla      12      7  
kemal arslan 9 Ekim 2011 Pazar 16:37

sayin ciray mustesarligi doneminde neler yapabildi acaba

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'nin Abant gündemi anayasa!
CHP'nin Abant Kampı'nın ikinci gününde CHP'li milletvekilleri ve yöneticiler ...
CHP'li başkandan şok istifa
CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Gürsel Çelebi, İl Başkanı Tacettin Bayır ...
Bakan Eroğlu: İzmir'i susuzluğa mahkum etmedik
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gördes Barajı ve İsale Hattı ...
 
'Salı günü köstebeği açıklıyorum'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Salı günü yapacağı grup toplantısında ...
Başbakan Erdoğan'dan anneye son görev
Safra kesesi ameliyatı sonrası ani gelişen dolaşım bozukluğu nedeniyle ...
Erdoğan'dan cenaze için önemli istek
Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada vefat eden Tenzile Erdoğan için ...
 
Tanrıkulu'ndan göçmenler için önerge
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; ülkemizin ...
Meclis'te general düzenlemesi
Askeri taburun kaldırılması için düzenleme yapan TBMM Başkanlığı, bu kez ...
Bakan Günay’dan Tire eleştirisi!
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’deki ziyaretlerine Torbalı’nın ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva