HABERLER>EKONOMİ
23 Ocak 2012 Pazartesi - 12:01

Çinliler sonunda kokoreçe de el attı

Dünya ticaretinde her geçen gün daha çok söz sahibi olan Çinliler, farklı birçok sektör ve ürünün yanında şimdi de kokoreçe el attı. Çin'in Ningxia Hui bölgesinden işadamları, ayda 30 ton kokoreç almak için pazarlıklara başladı.

Çinliler sonunda kokoreçe de el attı

ANKARA - Farklı mutfakları ve damak tatlarıyla aralarında kurbağa, yılan, salyangoz ve bazı böceklere yemeklerinde yer veren Çinliler, ülkede ekonomik refahın her geçen gün artmasıyla dünya lezzetlerine de yönelmeye başladı.
 
İtalyanlardan pizzayı, Fransızlardan şarabı mutfaklarına kazandıran Çinli girişimciler, Türkiye'den de kokoreçi gözlerine kestirdi.
 
Türkiye'ye yaptıkları iş gezilerinde damak tatlarına uygun bol baharatlı kokoreçi keşfeden Çinliler, Türkiye'den kokoreç ithali için girişimlere başladı. Ankara merkezli SBA Kokoreç firmasının Adana'daki üretim tesisini gezen Çinli işadamları, ayda 30 ton kokoreç almak için talepte bulundu.
 
SBA Kokoreç Genel Müdürü Salim Kayalı, kokoreçin İzmir'den tüm Türkiye'ye yayıldığını belirterek, daha önceleri akşamları seyyar tezgahlarda satılan kokoreçin bugün birçok fast food zinciri ve restoranda nezih bir ortamda tüketiciyle buluşarak Türk mutfağında hak ettiği itibarı kazanmaya başladığını söyledi.
 
Türklerin yoğun olarak yaşadığı her ülkeden kokoreçe yoğun talebin olduğunu aktaran Kayalı, Avrupa Birliği ülkelerine kokoreç ithalinin prosedür açısından zor olmasından ötürü ABD ve Çin'den gelen talepleri dikkate aldıklarını dile getirdi.
 
'TALEP UCU UCUNA KARŞILANIYOR'
Son dönemde özellikle Çinli işadamlarının kokoreç ithal etmek için kendilerine tekliflerde bulunduğunu ifade eden Kayalı, görüşmelerle ilgili şu bilgileri verdi:
 
''Çinliler birçok defa bizim Adana'daki üretim tesisimizi gezdi. Bizden ayda 30 tona yakın kokoreç talep ediyorlar. Ancak bu Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığı düşünüldüğünde oldukça yüklü bir miktar. Görüşmelerimiz sürüyor ama hem çok ucuz fiyata almak istemelerinden hem de söz konusu miktarın iç pazarda sıkıntı yaratma riskinden ötürü teklife pek sıcak bakmıyoruz. Çünkü Türkiye'de üretilen aylık 250 ton kokoreç talebi ucu ucuna karşılıyor. Onların istediği 30 tonu verirsek yaz aylarında iç pazarda kokoreç sıkıntı yaşanır. Kokoreçin bir şişini (ortalama 4,5 kilogram) iç pazarda 75 liraya satıyoruz, bize verikleri tekliflerini bu fiyata çekerlerse anlaşılmaması için hiçbir sebep yok.''
 
KOKOREÇTE LEZZETİN SIRRI ALTIN ORAN
Kökeni Balkanlara dayanan kokoreç erkek kuzunun bumbar, ince bağırsak ve iç yağının şişe sarılmasıyla hazırlanıyor. Meşe kömürü ateşinde yeterli pişkinliği gelen kokoreç zırhlanarak kuşbaşı büyüklüğüne getiriliyor. Dökülen kimyon, kekik ve kırmızı pul biber gibi baharatlarla harmanlanan kokoreç daha sonra ekmek arasında servis ediliyor. Yüzde 60 bumbar, yüzde 30 bağırsak ve yüzde 10 iç yağı şeklinde olan kokoreçteki bu ideal karışımı, ustalar ''altın oran'' diye tanımlıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Avrupalı krizde evine çekildi domatese ilgi arttı
Kriz sonrası tasarrufa yönelen Avrupalı evde yemeğe ağırlık verdi, Türk ...
Sanayi Odası’na ilk kadın aday
TOBB İl Kadın Kurulu Başkan Yardımcısı ve Güloğlu Plastik Genel Müdür ...
Ege-Koop’tan Ankara açılımı
İzmir’de 1984 yılından bu yana gerçekleştirdiği 10 ayrı proje ile 100 ...
 
İZSİAD'ın adında kadın devrimi
375 üyesinden 80'inin kadın olduğunu belirten Başkan Baran, "Hem ismimizi ...
Demirtaş: İzmir için hayallerimin sınırı yok
‘Pasaport Dalgakıran Projesi’ni 15 yıl önce düşündüğünü anlatan İzmir ...
TARİŞ proje yapacak, Vakıfbank borcu kapatılacak
TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, birliğin ...
 
15 bin lira maaşla eleman aranıyor
Giderek büyüyen sağlık turizminde eleman ihtiyacı doğdu. Sektörde maaşlar 15 bin liraya ulaşıyor...
Bakan Eroğlu, Ege'deki 8 yıllık yatırımları anlattı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ege Bölgesi'ndeki 7 ilde son ...
Kordon işadamlarından İESOB'a ziyaret
Ömür Şanlı, 2012'de yeni bir sayfa açarak sorunları çözmek istediklerini ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva