HABERLER>DÜNYADAN
29 Aralık 2009 Salı - 00:00

Çin'de yıllar sonra bir Avrupalı idam edildi

Uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan İngiliz vatandaşı Akmal Şaik Çin'de idam edildi. Akmal Şaik, son 50 yıldır Çin'de idam edilen ilk AB vatandaşı oldu.’

Çin'de yıllar sonra bir Avrupalı idam edildi

Uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan İngiliz vatandaşı Akmal Şaik Çin'de idam edildi. Akmal Şaik, son 50 yıldır Çin'de idam edilen ilk AB vatandaşı oldu.’
 
PEKİN / LONDRA - İngiltere Başbakanı  Gordon Brown, İngiliz vatandaşı Şaik'in idam edildiğini, bu idamı en sert dille kınadığını belirterek, kendisinin bağışlanması yönündeki sürekli taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle düş kırıklığına uğradığını kaydetti.
 
Bu arada idamı onaylamış olan Çin Yüksek Halk Mahkemesi, "İngiltere'nin verdiği bilgilerin Akmal Şaik'in zihinsel olarak hasta olduğunu ispatlamaya yetmediğini" açıkladı.
 
Çin hükümetinden henüz konuyla ilgili resmi bir açıklamada bulunulmadı.
 
2007 yılında Çin'in Urumçi kentinde, çantasında 4 kilogram uyuşturucu taşırken yakalanan 53 yaşındaki Şaik'in ailesi ve avukatları, Şaik'in zihinsel olarak hasta olduğunu savunuyor ve idamı durdurmak için son dakikaya kadar ellerinden geleni yapacaklarını söylüyordu.
 
BROWN: DEHŞETE DÜŞTÜM
İngiltere Başbakanı Gordon Brown konuyla ilgili açıklamasında, "Şaik'in idam edilmesini en şiddetli şekilde kınıyorum. Merhamet konusundaki ısrarlı ricalarımızın dikkate alınmaması beni hayal kırıklığına uğratmış ve dehşete düşürmüştür. Özellikle de zihinsel sağlık değerlendirmesinin yapılmaması konusu beni endişelendirmiştir" ifadelerine yer verdi. Brown ayrıca, Şaik'in ailesine başsağlığı diledi.
 
Dışişleri Bakanı David Miliband da açıklamasında, "İngiliz vatandaşı Akmal Şaik'in idam edilmesini sert bir şekilde kınadığını" belirterek, şunları kaydetti:
 
"İngiltere, idam cezasının her türlü durumda uygulanmasına tamamen karşıdır. Ancak bu konudaki bazı endişelerimizin, Başbakan'ın, benim ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin defalarca yaptığı telefon görüşmelerine rağmen dikkate alınmamasından derin üzüntü duyuyorum. Bu endişeler, dava sırasındaki akıl sağlığı konularını ve yetersiz profesyonel yorumları da içeriyor. AB de konuya ilişkin endişelerini defalarca dile getirmiştir."
 
2007 yılında Çin'in Urumçi kentinde, çantasında 4 kilogram uyuşturucu taşırken yakalanan Şaik'in ailesi ve avukatları, Şaik'in zihinsel olarak hasta olduğunu savunmuş ve idamı durdurmak istemişti. Ancak Çinli yetkililer, Şaik'in zihinsel olarak hasta olduğuna dair ellerinde yeterli kanıt olmadığını bildirmişti.
 
İngiliz yayın kuruluşları, kesin olmasa da 53 yaşındaki Şaik'in cezasının enjeksiyonla infaz edildiğini bildiriyor. İdamın ardından ülkede, olayın İngiltere-Çin ilişkilerine olası etkileri tartışılıyor.
 
Akmal Şaik, son 50 yıldır Çin'de idam edilen ilk AB vatandaşı oldu. Uluslararası Af örgütü, 2008 yılında Çin'de 1718 kişinin idam edildiğini, 2009 yılında da dünyada en fazla idam cezasının görüldüğü ülkenin Çin olduğunu açıklamıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teknedeki Kennedy değilmiş
John F. Kennedy'yi çıplak kadınlar arasında bir teknede güneşlenirken ...
Ortadoğu’’da yeni gerilim
Ortadoğu'da gerilim daha da yükseliyor. İsrail savaş uçakları Lübnan ...
Anne karnındaki bebeğe ameliyat
İngiltere’’de doktorlar ana rahmindeki bebekten portakal büyüklüğünde ...
 
İtalya kaçak göçmenlere savaş açtı
İtalya’’da Başbakan Silvio Berlusconi hükümetinin ortağı Kuzey Birliği ...
Talat’’tan kritik uyarı
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, yaklaşık 15 aydır devam eden barış ...
İran'da yeni bir devrim mi olacak?
İran'da çıkan gösterileri yorumlayan Guardian yazarı Simon Tisdall, ...
 
Korsanların kaçırdığı gemide Türk mürettebat
Somalili korsanların kaçırdığı İngiliz bandıralı bir gemide Türk personel de bulunduğu öğrenildi.’
İran cenazeleri tutuyor
İran'da Aşure günü düzenlenen muhalefet protestolarıyla başlayan gerilim ...
Times: Üçüncü cephe Yemen
New York Times gazetesi, ABD'nin Irak ve Afganistan'dan sonra ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva