HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Ağustos 2024 Pazartesi - 12:32

Çiğli Arıtma'da 5’inci faz için hamle!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin revize edilerek kapasite artışının sağlanması konusunda yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi. Tugay, “5. faza ihtiyacımız var. 4. fazı yapmış olmak bize yetmeyecek. 5. fazı da yapmak zorundayız. Arkadaşlara talimat verdim, bununla ilgili proje çalışmasını başlattılar. Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınmasını isteyeceğiz ve yapımını en hızlı şekilde tamamlamaya çalışacağız” dedi.

Çiğli Arıtma da 5’inci faz için hamle!

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, körfezde yaşanan kirlilik hakkında açıklamalarda bulundu.

Tugay, Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen ve İzmir’e 2000 yılından beri kesintisiz hizmet veren Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili revizyon çalışmalarına ağırlık vereceklerini dile getirdi.

Tugay açıklamasında şunları söyledi:

5. FAZA İHTİYACIMIZ VAR, YATIRIM PROGRAMINA ALINMASINI İSTEYECEĞİZ
“Bugünkü değerlere ve bugünkü kanallarda oluşan kirli su yoğunluğuna baktığımızda şunu görüyoruz: 5. faza ihtiyacımız var. 4. fazı yapmış olmak bize yetmeyecek. 5. fazı da yapmak zorundayız. Arkadaşlara talimat verdim, bununla ilgili proje çalışmasını başlattılar. Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınmasını isteyeceğiz ve yapımını en hızlı şekilde tamamlamaya çalışacağız. Mevcut kirliliği temizlemek için bir şeyler yapmamız lazım. Geçen dönemlerde de bu çok konuşuldu. Geçen 5 yıllık süreçte bu konuda bir çalışma olmadı. Bu çalışmayı yapmakla yükümlü olan kurum İzBB değil. Ancak İç ve Orta Körfez'e gelen bir damla suyun akıntı ile geri çıkmasının aylar sürdüğünü herkesin bilmesi lazım. Bizim iç ve orta Körfezimiz, suyun hareketsiz olduğu, akıntının neredeyse olmadığı yerler. Kendini temizleyebilmesi için bir sirkülasyon ve navigasyon kanalına ihtiyacımız olduğu kesin. Bu iki kanalın yapımı çok yüksek maliyetli ve teknik olarak zor işler. Biz İzBB olarak burada alabileceğimiz kadar sorumluluğu üstümüze almaya hazırız, ancak aynı Kocaeli’nde dip taraması yapıldığı gibi bakanlığımızın bu konuda sorumluluk almasını bekliyoruz. Bizim her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Benim başkanlığa aday olduktan sonra biraz çekinerek ancak çokça dile getirdiğim konu, Körfez'in kirliliği konusuydu.

ÜÇ BAKANLIĞIN DA SORUMLULUĞU VAR
Bununla ilgili bir tesis kurmak ve durumu düzeltmek için yapılacakları yapmak üzere bir hazırlık yapmıştık. Ancak bu yaşadığımız krizden sonra sadece benim ve arkadaşlarımın bu konuyu bilmesinin, konuyla ilgili plan yapmamızın yeterli olmadığını anlamış olduk. Bizim iyi niyetle göstereceğimiz çabalar ne yazık ki sorunu çözmede yeterli olmayacak. Bu nedenle üç bakanlığın mutlaka sorumluluğu çerçevesinde üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz. İzmirliler olarak sorunla yüzleşmek zorundayız. 2002 yılında kanalizasyon altyapısı yapılırken, nüfusumuzun önümüzdeki yıllardaki hesaplamalarına bakıldığında, şu anki duruma geleceğimizi kimse hesaplayamamıştı. Bizler 4,5 milyon nüfusuz. Bu 4,5 milyon nüfusun 3 milyonu Körfez'in çevresinde yaşıyor. İzmir’in nüfusuna 2 milyon ilave nüfus geldiğini söyleyebiliriz. Bunun en az 1 milyonu Körfez çevresine taşındı ve şehrimizin bazı noktalarında yoğun şehirleşmenin olduğu biliniyor. Bu yoğun yapılaşmayı kaldıracak altyapının henüz olmadığını hepimiz görmek zorundayız. Metropol alana bu kadar yoğun nüfus devam ederse, bu sorunlar daha da artarak büyük problemlere dönüşecektir. Bu nedenle olayı her boyutuyla değerlendirmeliyiz. Önümüzdeki günler için şu sözleri verebilirim: Körfez ile ilgili durumu en detaylı yönleriyle, tüm verileriyle takip etmek için bir bilim kurulu oluşturacağız. Bugüne kadar pek çok bilim insanı ile çalıştık. Devletimizin tüm kurumlarıyla görüşmeye, ortak çalışma yapmaya hazırız. Aynı tutumu onlardan da bekliyoruz. İzBB kaynaklarının önemli bir kısmını arıtma işi için, kirli ve temiz su hattı için kullanacağız.

SİRKÜLASYON VE NAVİGASYON KANALLARININ BİR AN ÖNCE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ
“Geçen dönem yağmur suyu ayrıştırma ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı. Bence başarılıydı, ancak daha yapılacak çalışmalar var. 4’üncü faz çalışmalarının neden aksadığını bilmiyorum. Arıtma kapasitesini artırmak, kanal kapasitesini artırmakla ilgili önümüzdeki birkaç yıl içinde yatırımlarımız olacak. Ondan sonra yağmur yağdığında kanallardaki yükü azaltmış olacağız. Bunu küçümsememek lazım. Derelerden gelen kirlilik ve çamur Körfez’i ciddi şekilde kirletiyor. Buna önem vermemiz lazım. Körfez'in kendi içindeki akıntının neredeyse hiç olmadığını ve bu nedenle sirkülasyon ve navigasyon kanallarının bir an önce yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

ELİM SIKILANA KADAR HAVADA TUTACAĞIM
“Körfez temizliği konusunda birkaç bakanımız ile görüşmek istediğimi ilgili kurumlara bildirdim, onlardan cevap bekliyorum. Eylül başında görüşeceklerine dair bir bilgi vardı. Bu olay gündeme gelmeden önceydi bu. Bugünlerde olayın politik zeminden çıkıp olması gereken çözüm zeminine taşınmasını beklediğim için bu sözleri kamuoyunun duyacağı şekilde dile getirmeyi, sonrasında iş birliğine hazırız diye doğrudan mesajımı iletmeyi düşünüyorum. Geçmiş dönemlerde belki eksiklerden biri de bu. Bu, çift taraflı bir sorun. Maalesef İZBB ve bakanlık arasında Körfez sorunu ile ilgili çok yoğun bir iletişim olmamış. Bunu gidermemiz gerekiyor. Ben elimi uzatacağım, umarım o el boşta kalmayacak. İzmir adına uzattığım el boşta kalmayacak ve çözümü birlikte sağlayacağız.Uzattığım el sıkılına kadar elimi havada tutmaya devam edeceğim.”

 
Karşıyaka potada Mehmet Efe'yi açıkladı
 
Manisa'da zehir operasyonu: 2 kişi tutuklandı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erdoğan keskinci 28 Ağustos 2024 Çarşamba 00:11

Aziz Kocaoğlu sirkilasyon kanalı açmak için iki tane gemi aldı ama tunç soyer bey o ihaleyi yapmadı, bütün dereleri betonladi işte sonuçları böyle olur.bilim adamlarını dinleyeceksin.

Yorumu oyla      0      0  
Tim 26 Ağustos 2024 Pazartesi 15:36

Ksk başkanlığı zamanında "aldığın" paraların yarısını bağışlasan bu kanal işi tamam

Yorumu oyla      1      2  
26 Ağustos 2024 Pazartesi 15:24

param yok sen bı el atsana.

Yorumu oyla      1      2  
hamit 26 Ağustos 2024 Pazartesi 13:08

sen de geleli beri sureklı cbaskanlığından destek ısteyıp duruyorsun kendıne gel bır ya

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Tugay: Körfezde yüzmeyi vaat edemem ama...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yüzülebilir körfez noktasında ...
Başkan Türkmen'den yangın uyarısı!
Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen orman yangınları nedeniyle uyarı mesajı paylaştı.
Bayraklılı çocukların havuz keyfi!
Bayraklı Belediyesi, hayatlarında hiç havuza girmemiş 20 çocuğu Postacılar ...
 
Başkan Duman kavun festivalinde konuştu: Üreticiye tam destek!
Buca’da festival coşkusu yaşandı. İlçenin Kırklar Mahallesi’nde yetişen ...
Başkan Yiğit'ten miniklere okul çantası!
Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, bu yıl ilk kez okula başlayacak birinci ...
Menderes’te Sosyal Kart dönemi!
Menderes Belediyesi tarafından belediyeye ait işletmelerde geçerli ve ...
 
Engellilere engel... Bu yol ambulanslara kapalı!
Bayraklı Sevgi Yolu’nun evde bakım hizmetleri ve ambulans araçları girişinin ...
Bornova'dan enerji hamlesi!
Bornova Belediyesi ve Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) ...
İzmir'in 'korku'luk festivali!
İzmir'in 'korku'luk festivali!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva