HABERLER>EKONOMİ
11 Mayıs 2011 Çarşamba - 10:01

Çift prim ödeyin yüksek emekli maaşı alın

Artık isteyen hem Bağ-Kur'lu hem SSK'lı olup çifte prim ödeyerek emekliliğinde yüksek maaş alabilecek.

Çift prim ödeyin yüksek emekli maaşı alın

İSTANBUL - Emekliliğinde rahat etmek isteyenler için önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Artık isteyen hem Bağ-Kur'lu hem SSK'lı olup çifte prim ödeyerek emekliliğinde yüksek maaş alabilecek.
 
Uygulamanın ayrıntılarını anlatan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, özel bir şirkette SSK'lı çalışan bir kişinin aynı zamanda işyeri açıp Bağ-Kur'lu olarak kendi adına prim ödeyebileceğini söyledi. Bu kişi iki kat prim ödediği için emekli maaşı iki asgari ücretten hesaplanacak. Böylece en yüksek emekli maaşı tavanını yakalayabilecek.
 
Zararsız, torba yasa ile getirilen düzenlemeyle bir kişinin SSK'lı olması durumunda esnaf kaydını iptal etme zorunluluğunun kalktığını söyledi. Böylece SSK'lı çalışmaya başlayan biri, Bağ-Kur'unu iptal etmek zorunda kalmayacak.
 
Zararsız, düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Sigortalılıkların çatışmasıyla ilgili temel bir parametre değişikliği yaptık. Torba yasa ile 4-a (SSK'lı) ve 4-b (Bağ-Kur'lu) çatışmasında 4-a'nın esas alınacağı ancak 4-b'den de prim ödenebileceği getirildi. Bir kişi hem bir yerde işçi olarak çalışıyor olabilir hem de aynı zamanda kendi adına bakkal dükkânı işletiyor olabilir. İşçi olarak çalıştığı için primi aradan yatacaktır. Ancak bakkal dükkânı işlettiği için oradan kazandığına karşılık ilave bir prim yatırabilmeli ki daha yüksek emekli maaş alabilsin. Ama bizim mevzuat buna izin vermiyordu. Şimdi ise 4-a'lı olarak çalışmaya başladıktan sonra bakkal dükkânından elde ettiği gelir karşılığında da her ay prim yatırabilecek. Bu, kişinin emekli olurken daha yüksek emekli maaşı almasına imkân verecek. İki tane asgari ücret düzeyinde prim yatmış olacak. Emekli olurken tek asgari ücretten emekli maaşı hesabı yerine iki asgari ücret üzerinden emekli maaşı hesaplanacak. Daha yüksek emekli maaşı alacak."
 
20.7 MİLYARLIK YAPILANDIRMA
Zaman'ın haberine göre, kurumun alacaklarını yapılandırmaya ilişkin de bilgi veren Zararsız, yapılandırmadan kurumun tahsil edeceği rakamın şu ana kadar 20,7 milyar liraya ulaştığını bildirdi.
 
Kasaya giren para ise 1 milyar 4 milyon lira oldu. Başvuranların sayısı da 1 milyon 475 bine ulaştı. Gelen paranın nereye harcanacağı şeklinde soru ile karşılaştıklarını belirten Zararsız, "Açığı olan bir kurum için bu soru anlamsız. Açık veren kurumun gelen parayla fon oluşturması mümkün değil. Açık finansmanı için Maliye'den daha az para istemiş olacağız. Hem bizim hem de Maliye'nin yükü azalacak" ifadelerini kullandı.
 
Prim affından yararlanan vatandaşları cari dönem ödemelerini geciktirmemeleri konusunda uyaran Zararsız, "Cari dönem borçlarını ödemezlerse yapılandırma bozuluyor. 2 kez atlayabilirler, üçüncü yapılandırmanın bozulduğunu unutmasınlar." diye konuştu.
 
ğitim-İş Genel Başkan Vekili Levent Akça'dan YGS ile ilgili müthiş iddia: "YGS'de özürlü sınıfında sınava giren adayların puanları yanlış hesaplandı. YGS'de 126 puanı olan öğrencinin bir günde puanı 360 puan yükselerek 485'e çıktı."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yasağı dinlemedik daha çok içtik
Türkiye'de geçen yıl tartışma yaratan yönetmeliğe rağmen alkol tüketimi ...
'EXPO 2020 için dibine kadar destek'
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Cari Açığa Karşı ...
Kirazda servet var
Yıllık ortalama 60 bin tonluk rekolte ile Türkiye'nin en büyük kiraz üretim ...
 
Microsoft Skype’ı satın alıyor
ABD'li dev yazılım şirketi Microsoft, internet üzerinden sesli ve görüntülü ...
Bankada parası olanlar dikkat!
Hesap sahiplerinin, bankalardaki hesapları üzerinde son 10 yıldır işlem ...
Türk balık ihracatçıları krizi fırsata çevirdi
Komşumuz Yunanistan’daki kriz, Türk su ürünleri ihracatçılarına fırsat ...
 
Benzin ve motorin fiyatı düşürüldü
Ham petrol fiyatlarındaki düşüş yurtiçindeki pompa fiyatlarına da yansıdı. ...
Egekobider’den Bakan Ergün’e “farklı” bir öneri
Ege Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Derneği, Sanayi ve Ticaret Bakanı ...
Bankaların karı yüzde 13.2 azaldı
Bankacılık dönem net kârı Mart ayında yüzde 13.2 azalarak 5.47 milyar TL'ye geriledi.
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva