HABERLER>POLİTİKA
12 Nisan 2023 Çarşamba - 15:35

CHP’li Bakan, ‘stratejik oy’u örneklerle anlattı: Oylar bölünmezse mecliste çoğunluğu alırız!

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, seçmenlerin oy verirken meclis aritmetiğinde sağlanacak pozisyonlara uygun olarak oy verilmesine dikkat çekti. Oy kullanma konusunun seçmen cephesinden stratejik olarak değerlendirilmesinin önemini vurgulayan Bakan, “Bizim listemizden dayanışma ve iyi bir organizasyon ile 9+9 vekillik çıkarmamız mümkün. Eğer stratejik oy kullanılmazsa 7+7 çıkabiliriz. 2018 seçimlerinde bizden giden oylar sebebiyle bir vekil kaybettik, HDP ikinciyi çıkarmadı, MHP’ye bir vekil kazandırdı. 1-2 vekille çoğunluğu kaybetmeyelim. Mecliste çoğunluğu sağlama zorundayız" dedi.

CHP’li Bakan, ‘stratejik oy’u örneklerle anlattı: Oylar bölünmezse mecliste çoğunluğu alırız!

EGEDESONSÖZ- CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

DOĞRUYA DOĞRU DEDİM, YANLIŞA YANLIŞ…
Yeniden aday gösterilmesinin kendisini gururlandırdığını söyleyen Bakan, “Bizim iktidar hedefimiz var. Listelerde buna göre şekillendi. Vekil adayı olarak devam etmek onur verici gazi mecliste… Ayrıca iktidar milletvekili olarak seçilecek olmamız da onur verici. Çünkü hep muhalefette kalmaya alıştık. İktidara geri döneceğiz. Heyecan verici… Devleti bir siyasi partinin aygıtı gibi görmek parti devleti haline devleti getirmek doğru bir şey değil… Onlar bunu yaptılar. Biz iktidarı aldığımızda muhalefeti ile birlikte ülkenin, kentin yararına elimizden geleni yapmak zorundayız. Muhalefetteyken de öyle davrandım. Komisyon çalışmalarımda AK Partili, MHP’li vekillere de sorun. Ülke yararına bir şey var ise hepsine destek oldum. Doğruya doğru dedim, yanlışa yanlış… İktidar icra organı, yasamada, yürütmede icradasınız” dedi.

İKTİDAR GELİYOR VE ONLARIN BİRİKİMİNE İHTİYAÇ VAR
Mevcut vekillerden listelerde gösterilmeyen isimlerin oldukça değerli olduklarını ve iktidar değişimi sonrası kendilerine önemli görevler düşeceğini söyleyen Bakan, “Her biri duayen, her biri alanında yetkin isimler kendileri. Atila Sertel, gazeteciliğin duayeni… Hem gazetecilikte hem de politikacı olarak da iz bırakan birisim… Sayın Tacettin Bayır’ı, Bedri Serter’i, Kamil Okyay Sındır’ı, Özcan Purçu’yu, Kani Beko’yu kendi meziyetleri olan isimlerdir.  Özcan Purçu bir alanı dolduruyordu. Bu arkadaşların tamamı ülkemize hizmet etti. Onlar da bundan sonra iktidar görevlerinde önemli görevler üstlenecektir. Hiçbir olumsuz çıkışları olmadı. Hepsi parti ve ülke sorumluluğu ile hareket ettikleri için o davranışlarını böyle değerlendirmek lazım. Başka partilerde birisi listeye giremediğinde bambaşka tavır oluyor. Bizde öyle bir şey yok. Benim onlara bundan sonrası için ne yapmaları gerektiğini söylemem haddime değil. Hepsi yetkin insanlar ve vekillik yaptık beraber… Özcan Bey dışında gerisi benim yaşça da büyüğüm... Demek istediğim iktidar geliyor ve onların birikimine ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

EN İYİ LİSTE YAPILMIŞ LİSTEDİR
Aday belirleme sürecinden performansın yanı sıra yapılan işlerin toplumdaki karşılığının değerlendirildiğini kaydeden CHP’li Bakan, “Mevcut vekillerin tercihi genel başkan tarafından takdir ediliyor. Yasama performansına bakar. Sayısal değil ama nitelik anlamda yapılan işlere bakılır. Verilen önergelerin toplumdaki karşılığı nedir? Gara’da şehit düşen askerlerimiz için 5 ayrı soru önergesi verdim ve Türkiye gündemini ilgilendiren bir şey haline dönüşmüş sonrasında. Hizbullah tahliyeleri ile ilgili önerge verdim mesela… Yani performans önemli bir kriter… Ama bu yazılmayan arkadaşların performansının düşük olduğu anlamına da gelmez. Başka kriterler var mutlaka. Listede benimle birlikte yeniden yazılan arkadaşlar genç milletvekili arkadaşlarımız. Liste gençleştirmek istenmiş de olabilir. Bu bir kriter olabilir. Bu bir bayrak yarışı… Bir de bu dönem listeler dar… Yani mevcut vekilleri seçilecek yerden yazmak zorundasınız. Her bölgede ikişer ittifaktan geliyor, yine ittifaktan kaynaklı İstanbul’da daralma yaşanıyor ve buraya iki arkadaşımız yönlendiriliyor. Baktığınızda birilerinin gitmesi lazım ki oralara yer açılsın. Bir söz var: En iyi liste yapılmış listedir” ifadelerini kullandı.

LİSTELER KONUSUNDA ÖZVERİ GÖSTERDİK
Aday belirleme sürecinin ortak liste oluşturulması sebebiyle oldukça zorlu geçtiğini kaydeden CHP’li Bakan, “8 kişilik komisyon oluşturuldu. Genel başkanımızın 134 vekilin hepsini birebir her şeyini bilemeyebilir. Genel başkanın önerileri olabilir ancak komisyondaki arkadaşlar, bu arkadaşımızın şöyle bir özelliği var diyebilir. Şu alanda katkısı olur ve listede faydası olabilir denir ve listeye eklenebilir. İzmir için görevli isimler ise sayın Bülent Tezcan ile sayın Muharrem Erkek’ti. Zor bir şey… Kimse böyle bir yükün altına girmek istemez. Hem genel başkan hem de komisyon başkanlarımız için zor bir dönemdi. Mülakat sistemi ile tüm aday adayları görüştüler. İttifaktaki siyasi partilerden kaç kişi hangi bölgelerde girecek konusu vardı. Çok çetin ve çetrefilli süreçti ve neticelendi. Biz iktidar olmak istiyoruz. Liste de benim istediğim gibi olacak diyemezsiniz, özveride bulunmak zorundasınız. 4 parti listemizden giriyor. Dolayısıyla biz özveri gösteriyoruz çünkü tek adam rejimi gitsin istiyoruz. Adaylarla ilgili eleştiriler var, özellikle diğer partilerden gelenlerle ilgili… Şunu düşünmek lazım: Onlar bizim gibi düşünseydi aynı partide olurduk. Onlar da muhalif, biz de muhalif… İdeolojik olarak sosyal demokrat, Atatürkçü, cumhuriyetin temel ilkelerini savunun, sosyal adaleti savunan partiyiz. Diğer parti liberal, milliyetçi olarak tanımlayabilir. Onların adaylarını değerlendirmemiz olmaz. Kendi içimizde bir tartışma var ve bu iktidara yarar. Biz kendi iç tartışmamızı bitirmek zorundayız” açıklamasını yaptı.

STRATEJİK OY ÇIKIŞI: CHP’YE ATILAN/ATILMAYAN HER OY MECLİS ARİTMETİĞİNİ BELİRLER
Oyların stratejik olarak kullanılmasının önemine dikkat çeken CHP’li Bakan, milletvekili çoğunluğunun sağlanması ile ilgili matematiksel hesaplamalar üzerinden örnekler verdi.  Bakan, “Ben 2015 Haziran seçimlerinde 7’nci sıradaydım. Seçilemedim. Niye seçilemedim? Çünkü o zaman seçmen stratejik oy kullandığını düşünerek CHP seçmeni HDP’nin baraj üstüne çıkması için oy verdi. … Bizim listemizden dayanışma ve iyi bir organizasyon ile 9+9 vekillik çıkarmak mümkün. Eğer stratejik oy kullanılmazsa 7+7 çıkabiliriz. Stratejik oy kullanma önemli. 7 Haziran seçilemedim. Kasım seçimlerin oyumuz 30 bin arttı ve ben iki bin oyla seçildim. Cemal Bekle’nin 1000-1200 oy üstünde seçildim. MHP düştü, AK Parti yükseldi o dönem. Bombalamalar patladı, güvenlik endişesi oldu. CHP’nin, MHP’nin oyu düştü, AK Parti’nin oy yükseldi. Öyle meclise girdik. Stratejik oy kullanılmazsa oy verdiğiniz partiyi meclise taşımış olamıyorsunuz. Yeterli oyu alamazsanız tam karşınızdaki partiye vekil kazandırırsınız. Referandum sonrası yapılan 2018 seçimlerinde bizden giden oylar sebebiyle bir vekil kaybettik, HDP ikinciyi çıkarmadı, MHP’ye bir vekil kazandırdı. Elbette HDP’ye de, TİP’e de oy verebilir seçmen. Kimsenin tercihine bir şey diyemeyiz. Ama bizim meclis çoğunluğunu yani 301’i almamız gerekiyorsa stratejik olarak oy kullanmak önemli çünkü. Seçim ikinci tura kalırsa parlamentodaki çoğunluğu olan partiye eğilim olur uyum olması için. Oy veriyorsunuz. İzmir’de bir vekil 100 bin oyla çıkıyor ama 99 bin oy aldı. Örneğin TİP’in adayı 99 bin oy aldı. Vekil olamadığı gibi CHP’nin bir vekiline sebep olur. Belki 3-5 bin oyla bir vekil çıkaracaktık. Çünkü D’ont sistemine göre oylar bölünerek değerlendiriliyor. En altta, en sonda çıkan vekil artık oyla çıkıyor. En alttan gelen artık oyla vekilliği alıyor. Bu Memleket Partisi için de geçerli… TİP muhalefet için önemli bir parti… Memleket Partisi’ne verilen oylar da aynı…. Yüzde 4 oy aldınız ve vekil çıkaramadınız. Memleket Partisi seçmeni seküler, laik seçmen… Ancak bu durum bize bir vekile mal oluyor. İki bölgede 9+9 alacakken ‘bir oy Kılıçdaroğlu’na, bir oy istediğim yere dediğiniz’ zaman bu sefer 4 vekil kaybetme ihtimali oluşuyor. Kimseye şuraya oy verin demiyorum. Stratejik oy kullanmak parlamentoda çoğunluğu belirler. 298 milletvekili biz, 302 vekil olarak da onları varsayın. 4 vekillik bize geldiğinde çoğunluğu alıyoruz. Komisyonları, meclis başkanını biz belirliyoruz. Olası ikinci tura kalmışsın ve kazanma şansın yüksek oluyor çünkü parlamentoyu almışsın. Öfke ile oy kullanılması gerekir” dedi.

İNCE VE OĞAN OLMASA KILIÇDAROĞLU, İZMİR’DE YÜZDE 77-78’İ GÖRÜRDÜ
Listede başarılı ve genç isimler olduğunu belirten Bakan, “Hepimiz farklı kademelerde görev yaparak geldik. Benim bölgemde Sevda Erdan Kılıç, Ednan Arslan var. Kritik noktada Sefer İpekli arkadaşımız var. Diğer bölgede Mahir Polat arkadaşımız var. Listede il gençlik kolları başkanı var. Kadın kolları MYK üyemiz var. Diğer bölgede Esin Doğan Metin genç bir avukat arkadaşımız... Dışarıdan gelen arkadaşlarımızla birlikte çalışacağız. O dayanışmayı göstereceğiz, programımızı beraber yapacağız. Kontenjandan Seda Kaya var gelen. Bu kentte, STK’larda önemli görevler üstlenmiş, bu kenti bilen birisi İzmir’de sayın Kılıçdaroğlu için hedefimiz yüzde 70’in üzerinde olmalı ve bulacağız diye düşünüyorum. Diğer adaylar Sinan Oğan ve İnce olmasaydı yüzde 77-78’e çıkardı oyumuz” şeklinde konuştu.

MUTLU, MİLLET İTTİFAKI İKTİDARINDA ÖNEMLİ GÖREVLERDE OLACAKTIR
İzmir Esnaf ve Sanaatkarlar Odası başkanlığı görevinden istifa ederek CHP’den aday adayı olan ancak listeye giremeyen Zekeriya Mutlu’nun durumunu değerlendiren Bakan, “Zekeriya Bey gerçekten değerli bir isim. Listeye girseydi katkısı çok olurdu. Zekeriya Abi’nin listeye girmesi üst sıralardan olabilir, seçilemeyecek yerden girmesi saygısızlık olur. Listedeki darlık olduğu düşünüldüğünden dolayı girememiştir diye düşündüm.  Esnafın sorunlarını en iyi bilen isimlerden  birisi… Çok katkısı olurdu. Katkısı olacaktır. Millet İttifakı iktidarında önemli görevler üstlenecektir” ifadelerini kullandı.

 
Ödemiş zirvesinde 'yatırım' tepkisi: İzmir 40'ta 1 almaktan kurtulacak!
 
Oğan'dan seçim açıklaması: YSK'yı uyarıyorum
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Doğrucu Davut 12 Nisan 2023 Çarşamba 23:08

Bana bir daha SMS atma murat bakan blockladım seni! İzmir'de hüsran olacaksınız.. HDP ile olanlara İzmirliler OY VERMEZ.. OYLAR DİREK MUHARREM İNCE'YE .. NOKTA

Yorumu oyla      12      5  
Asım ŞAİR 12 Nisan 2023 Çarşamba 20:59

Sayın Vekilin açıklamalarını ve yapılan yorumları okudum. Parti Bu seçimde bir oyun dahi heba olmaması için çalıştı. Aday seçiminde hata yapılmış olabilir. Ancak 6 Partinin ortaklaşa imzaladıkları bir protokol var. Tek adam uygulaması ancak bu şekilde değiştirilebilecek, başka alternatif yok. 14 Mayıs seçimlerine ortak listeyle giriyoruz. Normal seçimlerde bende ön seçim yapılmasını isterim, Ama bu normal değil 1 ayda olsa tarihinde yapılmayan seçimdir. Birlikte hareket etmeliyiz. Küsme -darılma yok diyerek hedefimiz K.KILIÇTAROĞLU'nu Cumhurbaşkanı ve Mecliste çoğunluğu elde etmek olmalıdır. İZMİR 14 Mayısta birlikte tek vücut olacak ve 9+9 la başarı elde edecektir. Saygılarımla..

Yorumu oyla      3      11  
Vatandaş... 12 Nisan 2023 Çarşamba 19:35

Memleket partisi sizleri ezip geçecek... gene meclis koridorlarında boş boş gezceksiniz...

Yorumu oyla      12      6  
ahmet eriman 12 Nisan 2023 Çarşamba 18:51

Bu kadar düşünüyorsanız her iki bölgede de bir kaç kişi dışındaki yetersiz ve örgütte kırılma yaratan mv neden listeye konuldu.Yüksel Taşkın gibi birinin İzmirde ne işi var.Hani siz Atatürkçüydünüz niye bu atamaya itiraz etmediniz

Yorumu oyla      7      3  
Lombak 12 Nisan 2023 Çarşamba 18:17

Ancak Kandil onaylı milletvekili olabilen Erkan Baş'a verilen oy, Pkkya verilmiş oydur. Bütün oylar Memleket'e.

Yorumu oyla      8      8  
Partili 12 Nisan 2023 Çarşamba 17:48

Sayın milletvekili Murat BAKAN,oylar bölünmesin derken,istanbul'da CHP Erdoğan Toprak bir bölgeden milletvekili adayı eşi ise başka bir bölgeden iyi parti milletvekili adayı olarak seçilecek yerlerde düşünün bakalım bir kişi bir defa OY kullanır eşi eşine oy vermeden milletvekili olarak TBMM gidecektir,gelsin dolgun maaşlar,nasıl bölünüyor oylar gördünüz mü? Biliyormuydunuz ya 'da bilmezden geliyorsunuz,ele gelecek bir durum yoktur,artık sizleri savunacak ve destek verecek bir durum yoktur artık...

Yorumu oyla      16      4  
Gaziemir 12 Nisan 2023 Çarşamba 17:48

Sizler diyorum; bu sefer bi DİNLENSENİZ!!! Yeter artık söz MEMLEKET veya TİP indir...

Yorumu oyla      10      4  
Partili 12 Nisan 2023 Çarşamba 17:09

Son ön seçim yapıldığı zaman bölgemiz sandığında yüksek oy ile seçildiniz ve size sıralamada oy verdik,ön seçim olmadan atanan milletvekilleri halkın ilgisi yoktur,çünkü yok sayılmak ve parti içinde emeği geçen partililer bir köşede tutulması etik değildir,bu gün Izmiri tanımayan milletvekilleri ön sırada milletvekili olarak gidecek bir daha seçime kadar gelmezler bunun örnekleri yaşıyoruz bu konuda sizin kadar iyimser değiliz artık gereği yapılır diyerek sandığa gidilecek ama malesef izmir çantada çil keklik değil...

Yorumu oyla      14      3  
Çağdaş 12 Nisan 2023 Çarşamba 17:07

Bu ülkeye sağlam bir "muhalefet" kanadı lazım. Tek alternatif TİP'tir. 20 yıldır mecbur kalıp, anti AKP düşüncesiyle size oy verdik. Mecburi oy devri bitti. Bir oy Kemal'e bir oy TİP'e !

Yorumu oyla      9      5  
davut kaya 12 Nisan 2023 Çarşamba 16:52

TİP, gümbür gümbür geliyor..

Yorumu oyla      9      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'FETÖ bugün küresel bir terör örgütüdür'
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, FETÖ ile Uluslararası Alanda ...
BTP'den seçim kararı: Aday listesini geri çekti
Büyük Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Durmaz, 28. Dönem Milletvekili ...
MHP'nin seçim beyannamesi tamamlandı
MHP'nin tamamlanan seçim beyannamesinde afetlerle mücadele başlığı öne ...
 
Yurtdışı seçim tarihi açıklandı
YSK, yurtdışı seçmen için sandık kurulacak temsilcilikler ve oy verme ...
Canan Kaftancıoğlu hakkında mütalaa açıklandı
İstanbul'da bir toplantıdaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ...
DSP’liler YSK’ya itiraz etti: Vekil adayı olamazlar çünkü...
Cumhur İttifakı’na katılan Demokratik Sol Parti’nin bir grup Parti Meclisi ...
 
Bahçeli: TCG Anadolu, tarihi bir başarıdır!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye’nin ilk yerli ve milli uçak ...
CHP İzmir’de sıra 1’inci Bölge adaylarında… Limontepe programında ‘pazar yeri’ çıkmazı!
İzmir’de 2’nci Bölge aday tanıtım toplantısını gerçekleştiren Cumhuriyet ...
Sinan Oğan Kılıçdaroğlu ile görüşecek
ATA İttifakı 13. Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan bugün saat 13:00’te “Seçim ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva