HABERLER>POLİTİKA
5 Nisan 2023 Çarşamba - 13:20

CHP’li Aslanoğlu ‘kendi savcıları ciddiye bile almadı’ demişti… Yanıt geldi!

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun Gaziemir-Emrez’de kooperatif modeli ile yapılan kentsel dönüşüm çalışması ile ilgili MHP’li Selahaddin Şahin ile AK Partili Uğur İnan Atmaca tarafından yapılan suç duyurusuna tepki göstermişti. Suç duyurusu ile ilgili olarak “kendi savcıları ciddiye bile almadı” çıkışına yanıt veren Şahin ve Atmaca, kooperatif sistemine karşı çıkmadıklarını, teknik bazı konular sebebiyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Açıklamada “Bizim itirazımız kooperatif sistemine değil, kanunun arkasından dolaşılmasınadır” denildi.

CHP’li Aslanoğlu ‘kendi savcıları ciddiye bile almadı’ demişti… Yanıt geldi!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi kent genelinde riskli yapıların dönüşümü için iştiraklerinden İZBETON'a yetki vermiş ve kentin birçok yerinde dönüşüm start almıştı.

Süreç içinde yetki alanı genişleyen İZBETON'da dönüşüm için yeni bir alternatif bulunmuş ve iş insanlarının oluşturduğu kooperatifler devreye alınmıştı. Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli-Güzeltepe ve Karşıyaka-Örnekköy gibi alanlardaki inşaat yapım hakkını İZBETON bu kooperatiflere devrederken, alınan karar kent muhalefeti tarafından sık sık eleştirilmişti.

Gaziemir-Emrez’deki süreç ise mahkeme koridorlarına taşınmıştı. Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ile aday adayı olması sebebiyle belediyedeki görevinden istifa eden MHP’li Selahaddin Şahin tarafından yapılan itiraz konusunda CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, SonSöz TV’de açıklamalarda bulunmuştu. Aslanoğlu açıklamasında “MHP Grup Başkanvekili kooperatiflerle ilgili suç duyurularında bulundu. Savcılar bile ki kendi savcıları… Ancak ciddiye alınmadılar” demişti.

Aslanoğlu’na Atmaca ve Şahin’den ise yanıt geldi. Yazılı açıklamada şunlara yer verildi:

“CHP İzmir’in çiçeği burnunda İl Başkanı Sn Şenol Aslanoğlu, patronu olduğu İzmir Örgütü ve Belediyelerin icraatlarını dile getirmek yerine, halefi Sn Deniz Yücel gibi polemik üretmeyi tercih etmesi, İzmir halkının çözüm bekleyen kronik sorunlarının çözümünün bir başka bahara kaldığının delilidir.

Sn Aslanoğlu’nun “KENDİ SAVCILARI BİLE CİDDİYE ALMADI” söylemi, talihsiz bir ifade olarak kayıtlara geçmiştir. Biz Cumhur İttifakı meclis üyeleri olarak kooperatif sistemine itiraz etmedik. Hatta Bayraklı İlçesi’nde uygulamaya koyulan halk kooperatifi modelini desteklediğimizi de kamuoyuyla paylaştık.

Bizim itiraz ettiğimiz konu, 5393 sayılı kanun ile yürütülen Aktepe – Emrez kentsel dönüşüm bölgesinde yapılan çelişkili iş ve işlemlerdir. İzmir dahil Türkiye’nin bir çok farklı lokasyonunda, bakanlık tarafından 6306 sayılı kanuna göre ilan edilen kentsel dönüşüm alanları, CHP’li Milletvekilleri ve parti örgütleri tarafından mahkemeye taşınarak durdurulurken, Aktepe – Emrez ‘de, binlerce yurttaşımızın evleri yerine 50 m2 kaçak bir wc üzerinden 6306 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda riskli bina tespiti yapılması bizim suç duyurumuzun temelini oluşturmuştur.

Eleştirdikleri kanunu, ihalesiz iş vermek için kullanmak hangi aklın ürünüdür? Bizim itirazımız kooperatif sistemine değil, kanunun arkasından dolaşılmasınadır. Bu samimiyetsizliktir.

Sorumlu muhalefet anlayışıyla konuyu yargıya taşıyarak iddiamızı dile getirdik ve hukukun üstünlüğüne olan inancımız doğrultusunda verilen kararı saygıyla karşıladık. Şimdi Sn Aslanoğlu’na sormak isteriz, İzmir ve diğer illerde CHP’li Belediyelerin, milletvekillerinin ve Parti örgütlerinin hukuka taşıdığı ve iptal ettirdikleri dönüşüm projelerinde karar veren Savcılar sizin savcılarınız mıdır?

“KENDİ SAVCILARI BİLE CİDDİYE ALMADI” ifadesi çok çirkin ve kabul edilemez.

Kendisini, İzmir Adliyesi’nde görev yapan savcı ve hakimlerimizden özür dilemeye davet ediyoruz.

Gelelim Aktepe-Emrez ‘de yürütülen kooperatif sisteminin karnesine. İZBB ile İZBETON arasındaki protokol 2021 yılı Nisan Ayı meclisinde onaylandı. 2022 yılı Şubat Ayı içerisinde İZBETON ile GAZİEMİR İŞ İNSANLARI KOOPERATİFİ arasında protokol yapıldı.

Bugüne kadar tam 2 yıl geçti ve ortada tamamlanan tek bir bağımsız bölüm yok. Üstelik 2022 Eylül Ayı’nda Chp Genel Başkanı Sn Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla bölgede “TEMEL ATMA TÖRENİ” yapıldı. İnşaat alanının zemininin dolgu olduğunu inşaata başladıktan sonra anlayabilen deneyimli! Kooperatif yöneticileri, Sn Kılıçdaroğlu’nun attığı sözde temel betonunu kırıp, altı aydır tekrar kazı ve zemin iyileştirmesi yapmakla meşguller. İnşaat sahasında iksa tedbirleri almayan deneyimli! Kooperatif yöneticileri, 4 şeritlik Altan Aydın Caddesi’nin 2 şeridinin inşaat sahasına göçmesini de seyretmekle yetindiler. Halen göçük riski devam ediyor. Bölgede yaşayan ve o yolu kullanan yurttaşlarımızın can ve mal güvenliği bulunmuyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde meydana gelen birçok yıkımdan deneyimsiz müteahhitlerin sorumlu olduğu gerçeği göz önündeyken, 30 Ekim depreminde Bayraklı’daki yıkımların kötü zeminden kaynaklandığı su götürmez bir gerçek iken, inşaat deneyimlerinin hangi düzeyde olduğu bilinmeyen kooperatif yöneticilerinin, dolgu zemine bodrum dahil 16 – 17 kat inşaa etmeye çalışmaları ciddi bir soru işaretidir.

İZBB kendi iradesiyle meclisinde aldığı kararlarla 6 adet kentsel dönüşüm bölgesi belirlemiş ve toplamda 33 bin konutun dönüşümünü hedeflemiştir. 15 yıldır yapılabilen sadece 960 adet bağımsız bölümdür. İZBB, bu hızla kendi koyduğu hedefi bile 30 yılda yakalaması mümkün değildir.

İZBB nin 2023 yılı bütçesi 25 milyar TL, kentsel dönüşüme ayırdığı pay sadece 68 milyon TL’dir. Hükümetimiz Bayraklı’da 1 yıl içerisinde 1400 bağımsız bölümü hak sahiplerine teslim etmiş, rezerv alanda etaplar halinde 3600 civarında bağımsız bölümü teslim etmektedir. Her fırsatta engelleniyoruz türküsünü söyleyenler, Aktepe-Emrez’de inşaat yaptıkları toplam 1200 konutluk arsayı Milli Emlak’tan 12 milyon Tl gibi sembolik bir rakama aldıklarını nedense söylememektedirler. Basit bir hesapla 12 milyona yaklaşık 600 konut elde edecek İZBB’ye bir konutun maliyeti 20 bin Tl dir. Bunu adı da rantsal dönüşümdür.

Sn Aslanoğlu, polemik yerine öncelikle Aktepe-Emrez ‘in bütüncül imar planlarının yapılmasını sağlamalıdır. Çünkü 122 hektarlık alanda, halen daha 80’li 90’lı yıllardan kalma imar ıslah planları yürürlüktedir. Plan olmadan dönüşüm olmaz. 2011 yılında İZBB Meclisi’nde alınan kararla kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Aktepe-Emrez bölgesinde toplam 10 bin bağımsız bölüm yapılması öngörülüyor, bugüne kadar tamamlanan konut sayısı sıfır. 2 yıldır temeli dahi atılamayan bağımsız bölüm sayısı 284. Yani % 3 bile değil. Defalarca sormamıza rağmen vatandaşla imzalanan uzlaşı oranı hakkında da bilgi verilmemesi, Aktepe-Emrezli yurttaşlarımızın mağduriyetinin uzun yıllar devam edeceği anlamına gelmektedir.

Sn Aslanoğlu’nun önceki dönem İZBB başkanı Sn Aziz Kocaoğlu hakkında dile getirdiği; “Vakti zamanında Aziz Bey vatandaşa evini vermek üzere Büyükşehir Belediyemiz bir iş başlatmış, vatandaşın hakkını korumak için, vatandaşa bana göre biraz fazla oranla anlaşmışlar ve demişler ki ‘senin iki evlik yerin var, bir evi senin olsun…’

Bizim bu cümleden anladığımız, Sn Aslanoğlu’nun olaya tamamen ticari baktığı ve vatandaşı önceleyen bir bakış açısı taşımadığıdır. Bu kabul edilebilir bir söylem değildir, elbette vatandaşın hakları öncelenmelidir çünkü binlerce yurttaşımız kentsel dönüşüm konusunda İZBB tarafından mağdur edilmektedir.

Hatta bunu şöyle örnekleyebiliriz, İZBB milli emlaktan aldığı yerlere 3,5 emsal yapılaşma oranı verirken, vatandaşla 1,5 emsal yapılaşma oranı üzerinden anlaşma yapmaktadır. Ve bu sistemle vatandaşa verdiği % 50 oranı reel olarak % 25 e tekabül etmektedir. İZBB, kabaca vatandaşın malına ortak olmaktadır.

Son olarak, deprem kapıda olmasına rağmen İzmir’de kentsel dönüşüm konusunda ciddi bir atılım yapılmadığı gözlemlenmektedir. 24 yıldır kesintisiz İzmir’de iktidar olan fakat, yıkılan belediye hizmet binasını dahi yapamayan, opera binası yılan hikayesine dönen, kışın taşan, yazın kokan bir kent haline getirdikleri bu kentin sorunlarını çözmekten uzak bir vizyonsuzluk içerisinde oldukları gerçeği, her geçen gün biraz daha belirginleşmektedir.

Sn Aslanoğlu , hizmet ve eser siyaseti yapmak yerine söylem siyasetini tercih etmektedir. Çünkü başka bir seçeneği yoktur.”

 
TBMM Başkanı Şentop İsrail'in saldırısını kınadı
 
Şehit yakınları ve gazilere 12 milyon 312 bin TL yatırıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tuna 5 Nisan 2023 Çarşamba 16:53

ince ince muharrem ince

Yorumu oyla      3      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TBMM Başkanı Şentop İsrail'in saldırısını kınadı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İsrail'in ...
YSK üyelerinden deprem bölgesinde inceleme
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeleri, yaklaşık 9 milyon seçmenin bulunduğu ...
Bakan Kirişci: Tarımda yeni bir dönem başlıyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda yeni bir dönemin başladığını ...
 
CHP'li Sertel'den TRT atamalarına tepki... Torpil Radyo Televizyonu
TBMM Genel Kurulu’nda TRT ile ilgili söz alan CHP İzmir Milletvekili “Siz ...
Bakan Bozdağ'dan Mescid-i Aksa saldırısına tepki!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'da ...
Akşener'den sert çıkış... Kürsüden kurşun fırlattı!
Tarım Orman ve Köy İşleri ile Maliye Bakanlığı görevinde bulunan Lütfullah ...
 
Bakan Bozdağ'dan Avukatlar Günü mesajı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutladı.
Başkan Saygılı'dan 15 Mayıs mesajı: Ülkemiz güzel bir güne uyanacak
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Bayraklı İlçe Teşkilatı ile buluştu. ...
Kılıçdaroğlu TikTok hesabından seslendi
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva