HABERLER>POLİTİKA
13 Haziran 2024 Perşembe - 10:33

CHP'li Arslan'dan 'İZBAN' açıklamalarına tepki: İktidar İzmir'in hakkını vermedi!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ednan Arslan İZBAN hakkında gündeme getirilen söylemler ile ilgili açıklama yaparak, “Bozuk plak gibi aynı mesnetsiz iddiaları tekrar tekrar söyleyerek bir yere varamazlar, gerçeklerden kaçamazlar. Nasıl iktidar yıllardır kamu yatırımlarında İzmir’in hakkını vermediyse, TCDD’de geçen yıl hat kullanım bedeline %300’e yakın zam yaparak İzmir halkına bakışını ortaya koydu. AKP’li siyasiler bu gerçeği görmek yerine hala çamur at izi kalsın yaklaşımıyla gerçekleri gizlemeye çalışıyor” dedi.

CHP li Arslan dan  İZBAN  açıklamalarına tepki: İktidar İzmir in hakkını vermedi!

CHP’li Arslan, İZBAN ile ilgili yapılan açıklamalara tepki gösterdi. Bu kapsamda gerek kendisinin gerek se İzmir Büyükşehir Belediyesinin birçok kez yanıt verdiğini hatırlatan Arslan, “Şehir içi ulaşımda İZBAN’ın öneminin farkındayız, İzmir Büyükşehir Belediyemiz de bu doğrultuda 2010 yılından beri İZBAN’ın sağlıklı ve vatandaşa uygun fiyatlı ulaşım sağlaması için üzerine düşen sorumluluğu fazlasıyla yapmıştır. Nasıl iktidar yıllardır kamu yatırımlarında İzmir’in hakkını vermediyse, TCDD’de geçen yıl hat kullanım bedeline %300’e yakın zam yaparak İzmir halkına bakışını ortaya koydu. AKP’li siyasiler bu gerçeği görmek yerine hala çamur at izi kalsın yaklaşımıyla gerçekleri gizlemeye çalışıyor” dedi.

Arslan’ın açıklaması şöyle;

2010 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndan bugüne İzmir’e hizmet eden İZBAN’ın temeli aslında daha da eskiye uzanıyor.  1999’da yapılmış bir ön protokol ve 2000’de yapılmış bir ek protokol var. Bu protokoller gereği İzmir Büyükşehir Belediyemizin altyapı üzerinde bir sorumluluğu bulunmamaktadır. ‘’İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir km’lik demir yolu yok’’ iddiası tamamen yersiz. Büyükşehir Belediyesi protokol gereği üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmiştir.

Hat yenileme çalışmaları ve hattın modernizasyonu ise TCDD’nin asli görevidir. TCDD’nin ana statüsünde yer alan şebekenin yenilenmesi ve rehabilitasyonu TCDD’nin yerine getirmek zorunda olduğu bir sorumluluk. Bu hat üzerinde sadece İZBAN araçları değil TCDD Taşımacılık AŞ. ’nin yük ve yolcu trenleri de bu hat üzerinde hizmet vermektedir. Bu nedenle yapılan söz konusu yatırım sadece İZBAN için değil işletilen tüm trenler içindir. Hatların periyodik bakımları ve yenileme süreçleri altyapı işletmecisi olarak TCDD’nin sorumluluğundadır. İzmir Büyükşehir Belediyemiz durak, istasyon, tünel ve alt-üstgeçit yapımlarının yanı sıra, hat üzerinde hizmet verecek trenlerin bakımlarının yapılacağı atölye ve depo alanlarının inşasını da üstlenmiştir. Ayrıca haberleşme ve fiberoptik altyapılarının döşenmesi işlerini de yapmıştır. İZBAN AŞ.’nin TCDD’ye ödemesi gereken borç, hat bakım/kullanım ücreti ve enerji giderleridir. Hat kullanım bedelleri TCDD tarafından belirlenmektedir. Kullanım ücretindeki yüzde 300’e yakın artış TCDD tarafından belirlenmiştir.

İZBAN ise bir banliyö işletmesidir ve banliyö hatları ulusal demir yolu ağının bir parçasıdır. Bugüne kadar TCDD bir kamu kurumu olarak banliyö hatlarını kurmuş ve işletmiştir. İstanbul da MARMARAY, Ankara da BAŞKENT RAY bunun en güzel örnekleridir. Dolayısıyla İzmir’deki banliyö işletmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte TCDD’nin ortak sorumluluk alması son derece doğaldır. 

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyemiz; İstasyonlar ve Karayolu Alt-Üst Geçitleri, Enerji-Sinyalizasyon, Alt-Üst Yapı Çalışmaları, Yaya Geçitleri ve Kamulaştırma giderleri olacak şekilde; protokol gereği kendi sorumluluğunda bulunan İZBAN hatları için ne gerekiyorsa yapmış ve halen süren istasyon yapımları, alt-üst geçit ve yeni projeler için de çalışmaya devam etmektedir.

Gerçekler böyleyken; AKP’li siyasiler bozuk plak gibi aynı mesnetsiz iddiaları tekrar tekrar söyleyerek, halihazırda İzmir’in olan altyapıyı yatırımdan sayarak bir yere varamazlar ve gerçeklerden kaçamazlar.

 
Mourinho'dan Şampiyonlar Ligi çağrısı!
 
Büyükşehir'den ihtiyaç sahiplerine yardım eli
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
dalga mı geçiyorsun? 14 Haziran 2024 Cuma 01:57

Baran, tam olarak yalan olan nedir? Bugün yine sinyal sistemi çöktü, insanlar saatlerce bekledi, sen istersen hiç konuşma. Sizin derdiniz AKP'ye laf gelmesin.

Yorumu oyla      0      0  
Lombak 13 Haziran 2024 Perşembe 14:38

Seçimden önce de yazdım. İzban durakları mezberelik. Temizlik işçileri isteksiz motivasypnsuz. Engelli asansörleri bakımsız, Arızalı. Özellikle yeraltı istasyonlarında aydınlatmalar yetersiz. Aydınlatma kapakları kir toz örümcek içinde. Sadece temiz ve bakımlı olsa bile İZBAN'a bakış açısı değişir. Bunu bile becerememenize şaşıyorum.

Yorumu oyla      0      0  
Mahir 13 Haziran 2024 Perşembe 14:17

Izban'a yaptığı masrafları belediye o günkü dolar kuru üzerinden TCDD 'den alsın ve hattı yalnızca TCDD işletsin o zaman göreli m her olumsuzlukta belediyeye sallayanları.

Yorumu oyla      2      0  
İZMİRLİ 13 Haziran 2024 Perşembe 13:41

konuşmak için konuşuyorsun vekil ...

Yorumu oyla      1      3  
baran 13 Haziran 2024 Perşembe 13:16

İşin gücü yalan; sen beled.ci grevci bankamatikçilerden Beld. nin batan şirketlerinden bahsetsene; İzban eleştirmek kim sen kim? Ayağınızın bastığı yerde bet bereket kalmıyor! Aman İzban kendi halinde kalsın.

Yorumu oyla      1      6  
Rezillik 13 Haziran 2024 Perşembe 12:16

Hat kullanım bedeli diye fahiş fiyat çekmişler, borç yazıyorlar. Önce şu milattan önce kalma sinyalizasyon sistemini bir yenilesinler. İnsanlar patlama noktasında, herkes aklını başına alsın. İş yapın.

Yorumu oyla      4      1  
karşıyaka'da Yaşa 13 Haziran 2024 Perşembe 11:16

devlete ait demiryolu hattını 49 yıllığına izmir büyükşehire verseler ya, bak o zaman 6 dk da bir ve 24 saat çalışan izban nasıl işletiliyor

Yorumu oyla      5      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TSK personeline ilişkin kanun teklifi kabul edildi
Türk Silahlı Kuvvetler Personel Kanunu'nda değişiklikler öngören yasa ...
İYİ Parti'de toplu istifa: CHP'ye geçtiler!
İYİ Parti Bakırköy İlçe Örgütü’nde toplu istifa yaşandı. İlçe Başkanı ...
Erbakan, Sinan Ateş'in eşi ile görüştü
Başkent Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in ...
 
Çelik: Cumhur İttifakı kararlılıkla yoluna devam ediyor
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Ülkemizi karşı karşıya olduğu tehlikelerden ...
CHP il başkanı istifa etti!
CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman, görevinden istifa ettiğini açıkladı.
'Cumhurbaşkanımızın yanında olacağız'
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ...
 
Bakan Yumaklı: Vatandaşımızın sağlığıyla oynayanlara göz açtırmayacağız
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana'nın Seyhan ilçesindeki gıda ...
CHP'li Yücel'den MHP'li Yalçın'a tepki: Lümpenlik kokan üslup!
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, gazetecileri ve televizyon kanalarını hedef alan ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan İspanya'ya gitti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "CAN" ile Türkiye-İspanya ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva