HABERLER>POLİTİKA
30 Mayıs 2011 Pazartesi - 14:29

CHP'den 'Çılgın' hamle: 220 bin bina yıkılacak

Başbakan Erdoğan’ın 2 Haziranda açıklaması beklenen ‘Çılgın Projesi’ öncesi CHP İzmir için kentsel dönüşüm projesini açıkladı. Kocaoğlu 43 bin hektar alanda 220 bin sağlıksız bina yıkıp 10 yılda projeyi gerçekleştireceklerini söylerken, Yüksel, İzmir’i prangalarından kurtaracağız dedi.

CHP den  Çılgın  hamle: 220 bin bina yıkılacak

Fırat Soylu/EgedeSonsözBaşbakan Erdoğan’ın Yavuz Donat’a yaptığı İzmir'in Çılgın Projesi kentsel dönüşüm projesi olacak açıklaması ve sonrasında Eski Bakan Yıldırım’ın 'İzmir’de 100 bin bina yıkacağız' demeci üzerine harekete geçen CHP,  2 Haziran’da projesini resmen açıklayacak olan Başbakan Erdoğan'dan önce davranıp ‘Kentsel Dönüşüm’ projesini kamuoyuna açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel beraberinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte CHP’nin İzmir’deki yerel yönetim ve kentsel dönüşüm projelerini açıkladı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen toplantıya CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, CHP’nin İzmir milletvekili adayları ile ilçe belediye başkanlarından bazıları da katıldı. Daha önce CHP’nin İzmir’e dönük ulaşım, turizm ve kültür-sanat projelerini açıklayan Yüksel, bu kez yerel yönetim ve kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi verdi.
 
DESTEK YÜZDE 70’LERE YÜKSELDİ
İzmir’de yerelde iktidar olduklarını hatırlatan Yüksel, CHP’li Belediye Başkanlarının iktidarın tüm engellemelerine karşın İzmir’e hizmet etmeye çalıştığını belirtti. Her Belediye Başkanının ilçesi ile ilgili önemli projeleri olduğunu ve bunları gerçekleştirmek için var gücüyle çalıştığını savunan Yüksel, “Bizim Belediye Başkanlarımıza şu sıra eleştiriler olduğu söyleniyor. İlk seçildiklerinde yüzde 30 ile seçilmişlerdi. Kendi ilçelerine kendi yörelerine hizmet etme anlayışından kaynaklanan birçoğu bugün yüzde 50-60 sınırını aşmış yüzde 70’lere dayanmıştır. Bu da bizim Belediye Başkanlarımızın ne kadar çalışkan, halkla iç içe olduğunu gösteren bir veridir. Elbette iş yapılan yerde eleştiri de olacaktır. Bizim anlayışımız katılımcı yönetim anlayışıdır. Halkla birlikte kenti yönetme anlayışıdır. Belediye Başkanlarımız da halkın içindeler. Bu eleştirileri alıp hizmete dönüştürüyor. Destekleri de giderek artıyor, güçleniyor” dedi.
 
İZMİR VERDİĞİNİ GERİ ALACAK
CHP’li Belediye Başkanlarının iktidarın baskılarından şikâyet etmeden İzmirlilere hizmet ettiğini de dile getiren Yüksel, halktan yetki alan CHP’li yerel yönetimlerin dışında hiç kimsenin bir şey yapma yetisi ve gücünün olmadığını da savundu. 2010 yılında İzmir’in 23,5 milyar lira vergi ödediğini buna karşılık merkezi iktidardan ancak 457 milyon lira yatırım aldığını dile getiren Yüksel, AK Parti’nin seçim vaatlerinde bu oranı 2,5 milyar liraya çıkaracağı sözünü de eleştirerek, “İzmir yıllardır ihmal ediliyor. Artık bir yılda verdiğini 10 yılda alma niyeti yok. Biz yerel yönetimlerde iktidarız. Şimdi Türkiye’de iktidar olmak istiyoruz. 12 Haziran’da da bunu başaracağız. CHP’yi iktidara taşıyacağız. CHP kazanacak, İzmir kazanacak. CHP iktidarı ile İzmir prangalarından kurtulacak. Verdiğini 20-30 yılda geri almak değil, verdiğini bir, iki yılda geri verecek bir CHP dönemi yaşanacak. Bu kadar kısıtlı olanaklarla bu kadar başarılı olan belediye başkanlarımızla İzmir’i Akdeniz’in kültür tasarım, turizm ticaretin başkenti haline dönüştüreceğiz” şeklinde konuştu.
 


220 BİN KONUT YIKILACAK
CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, 2009 seçimleri öncesinde 1/25000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı hazırladıklarını, bu planda 14 tane yenileme programın yer aldığını dile getirdi. Kocaoğlu, kent merkezinde 43 bin 710 dönüm alanda kent dönüşümü yapılacağını ve önceliği 220 bin sağlıksız konut olmak üzere 450 bin civarındaki konutun yenileneceğini söyledi. Kent dönüşümünün genel bir şablonun olmadığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, her bölgenin, her noktanın coğrafi durumu, ulaşım durumu, bölge halkının sosyo-kültürel durumları, gelenekleri ve göreneklerinin kentsel dönüşümün nasıl olacağını belirlediğini belirterek, “Yap binayı yık binayı, yık binayı yap binayı” bir kent dönüşümü değildir. Gelişmiş ülkeler yüksek yapılar yaparak kent dönüşümünde çok hatalı bir süreç yaşamışlar, hatta bundan vazgeçmişlerdir. Şimdi onları yıkıp yeni kent dönüşüm alanları yapıyorlarsa, onların geçmişte yaptığı hatayı bizim yapmamamız gerekmektedir” dedi. “İkinci, üçüncü katta bile yaşayamayan insanı 10 katlı apartman yapıp onu oraya göndermenin kent dönüşümü ile alakası yoktur” diyen Kocaoğlu, toplu konut felsefesinin mutlaka oturtulması gerektiğini belirterek, “Kentsel dönüşüm sadece bir inşaat işi değildir. İleriye dönük 40-50 yıllık kentlerin planlanmasıdır ve bu işin felsefesinin oluşturulması, yeni kent modellerinin oluşturulması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

•          1207 hektar Cennetçeşme, Uzundere, Aktepe, Ermez ve Peker Mahallesi,
•          310 hektar Bayraklı, Çiçek, Alparslan ve Muhittin Erener Mahallesi,
•          347 hektar Yamanlar, Gümüşpala ve Emek Mahallesi,
•          165 hektar Kadifekale ve İmariye Mahallesi,
•          120 hektar Güzeltepe ve Şirintepe Mahallesi,
•          237 hektar Mevlana ve Doğanlar Mahallesi
•          510 hektar Karabağlar, Uğur Mumcu, Akıncılar ve Seyhan Mahallesi,
•          107 hektar Adalet ve Mansuroğlu Mahallesi
•          24 hektar Narlıdere Atatürk ve 2. İnönü Mahallesi
•          81,5 hektar Gültepe ve 26 Ağustos Mahallesi
•          93,4 hektar Asarlık 1. Bölge,
•          42,1 hektar Asarlık 2. Bölge,
•          27,2 hektar Asarlık 3. Bölge,
•          30.6 hektar Menemen
•          639,3 hektar, Altındağ-Çamdibi Yenileme Alanı
•          109,5 hektar Yeni Girne Yenileme Alanı
•          322,2 hektar Yenişehir-Gürçeşme-Yeşildere Yenileme Alanı

ÜÇ PROJE ANKARA’DAN ONAY BEKLİYOR
Kent dönüşümü için belirlenen 14 bölgeden Kadifekale gibi öncelik sıralamasında başta gelen bölgelerde çalışmaların devam ettiğini bazı bölgelerde de ise projelerin yapımı için Bakanlık Kurulu’ndan onay beklediklerini ifade eden Kocaoğlu, “Roman vatandaşlara Başbakan'ın Roman açılışımda söz verdiği ve Belediyelerin müracaat ettiği ancak TOKİ'nin yapacağı projeler çerçevesinde Bayındır, Torbalı ve Menemen'de yapılacak ve hükümet tarafından desteklenecek kent yenileme projelerini Bakanlar Kurulu'na göndermiştik. Ayrıca Limontepe'de 43,5 hektarlık alan için yaklaşık 4 ay önce Bakanlar Kurulu'na müracaat edildi. Aktepe, Emrez, Peker mahalleleri için geçtiğimiz haftalarda müracaat edildi. Aktepe-Emrez 135 hektarlık alanı kapsıyor. Limontepe ile Aktepe bölgeleri bizim projelerimiz. Arz dengesini kurarak diğer bölgelere de gideceğiz. Limontepe, Aktepe, Emrez bizim önceliğimiz. İzmir protokol yolu havaalanından gelen yol oradan geçiyor. Çevre yolu orada, Ege Serbest Bölgesi, Üniversiade evleri, bazı kent dönüşüm projeleri orada. Bazı bölgelerde kent dönüşümü başabaş yapılabilir, bazı bölgelerde belediyeye, kamuya ihtiyaç var, bazı bölgeler diğer bölgeler için kaynak yaratabilir. Kadifekale'de olduğu gibi bir kuruş getirisi olmayan bölgelerde belediye tarafından da kent dönüşümü yapılabilir. Uzundere'de konutlar için Toki'ye 75 milyon lira ödedik, konut istemeyen vatandaşlara 99.5 milyon lira, o projenin maliyeti bugünden 175 milyon lirayı geçti. Binayı yık, bina yap, bu kent dönüşümü değildir” diye konuştu.



175 MİLYON LİRA HARCANDI

Uzundere'de konutlar için Toki'ye 75 milyon lira ödedik, konut istemeyen vatandaşlara 99.5 milyon lira, o projenin maliyeti bugünden 175 milyon lirayı geçtiğini de belirten Başkan Kocaoğlu, belediyenin elinde kent dönüşümünde kullanılmak üzere Uzundere ve Buca’da bin 500 konut bulunduğunu söyledi. Kentsel dönüşümün konutlara olan talep ve ekonomik büyüme ile paralel geliştiğini de belirten Kocaoğlu, 40-50 yıl sonraki İzmir’e planlamak istediklerini, yeşilin içinde konutlar ve sosyal donatı alanları düşündüklerini vurguladı.

ANKARA ÖRNEĞİNİ VERDİ

Toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, kent yenileme projeleri için özel bir kanuna ihtiyaç olup olmadığı yönünde sorulan bir soru üzerine, özel kanunun çalışmaları hızlandıracağını belirterek, “Kuzey Ankara projesinde Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ne kadar katkısı vardır, Kadifekale, Uzundere projesinde merkezi hükümetin, TOKİ'nin ne kadar katkısı vardır? Bu iki konuyu öğrenip, kamuoyunu bilgilendirirseniz size minnettar kalacağım” diye yanıt verdi. Konuşmasında siyasi tartışmalara girmekten kaçınan Kocaoğlu, TOKİ ile ilgili değerlendirmeleri seçimlerden sonra yapacağını söyledi.

KES KOPYALA PROJELER

AK Parti’nin İzmir için hazırladığı projeler arasında da benzer kentsel dönüşümlerin olduğunun sorulduğu CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel ise, AKP’nin seçim bildirgesinde yer alan projelerin Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projelerin kopyası olduğunu belirterek, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız, AKP’nin kes kopyala, yapıştır yaptığı projelere bile memnuniyetini dile getirmiştir. Ne güzel demek ki projelerimizi beğenmişler demiştir. Bizim temel almacımız İzmir’e hizmettir. Ama bugüne kadar beklediğimiz uzlaşma merkezi hükümetten gelmemiştir. CHP iktidar olursa önce İzmir kazanacak” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 23 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
eren 1 Mart 2012 Perşembe 21:04

evim yıkılıp altında can verecegime toki yıksın daha iyi

Yorumu oyla      17      9  
bircan benian 26 Eylül 2011 Pazartesi 18:37

ya siz kimin evini ykıyorsunuz o yıktığınız evler insanların doğup büyüdüğü yaşalndığı yerler sizin yıkacağınız evler bizlerin anne babalarından bize kalan miraslar siz hangi hakla bizim anılarımızı yıkıyorsunuz.

Yorumu oyla      18      14  
MÜLKÜ AŞIRT 2 Haziran 2011 Perşembe 11:42

CHP İZMİR BENİM İÇİN İKİSİ BİRARAYA GELİNCE İNANIN İŞÇİLERİ ONYEDİDEN ATAN HALEN SOVYET DÖNEMİ ZİHNİYETİ GELİYOR BAKIN ÇAKMUR İLK GELDİ SEKSENLEİN SONU DOKSANLARI BAŞI ÖNCE TÜM ENGELİLERİ İSTEN ATTI ONYEDİDEN BENİDE DAHİL BAKTI SUÇLADINI YAPMAMIŞIM GERİ İŞE ALKDI ONÜÇTEN ATTI BEŞYÜZ YEDİ BELEDİYE ÇALIŞANI ONYEDİDEN ATTI BUGÜN DİSK GENELSEKRETERİ OLAN KANİ BEKO DA ONLARDAN BİRİDİR TABİ BENDEBUGÜN YİNE TÜM İLÇE BELEDİYELER YERELSEÇİM ÖNCESİ BİRÇOK İNSANA UMUT VEREREK İŞE ALDI HEPSİNİ TEKRAR ATARAK ONLARI PİSKOLEJİK TIRAVMA YARATININ FARKINA BİLE VARMADI BUGÜN ÇIKIP HALEN VAHAT VEREN İZMİR CHP ZİHNİYETİ GEÇEN YIL İKİBİN ONYILINI ENGELLER YILI İLAN ETTİ HEMEN ARDINDAN YİMİYILLIK ONLARDAN ÖNCE ENGELLERE VERİLEN ZATE İKİ HAKKINDAN BAŞKADA HİÇBİR HAKI OLMAYAN ENGELLERİ İKİ HAKKINIDA ALDI VE HALEN NASIL ÇIKIP BİZLERE ONU BUNU ŞUNU YAPACAZ DİYORLAR YAARKADAŞ SİZ ENGELİNİN BİLE HAKKINI ALIRKEN SALAMA NE VERİRSİN BİLEMEM TÜRKİYEDE SADECE İZMİRDE ENGELLİ OLMAK İKİKERE ENGELLİ OLMAKTIR MÜLKÜ AŞIRT

Yorumu oyla      16      6  
yalan 31 Mayıs 2011 Salı 22:13

chp izmirde oyu akparti evlerinizi yıkacak diye oy aldı duygu sömürücüleri akparti 100 bin diyor chp 250 bin dyor gör vatandaş yalancıya oy verme

Yorumu oyla      16      6  
İZMİRLİ 31 Mayıs 2011 Salı 21:29

CUMHURİYET HALK PARTİSİ İZMİRDE TARİHİNİN EN ÇOK OY KAYBEDECEĞİ DÖNEM BU SEÇİM OLCAK BEKLEYİN 13 HAZİRNDA GÖRÜN .

Yorumu oyla      24      6  
DEMOKRAT 31 Mayıs 2011 Salı 14:07

İZMİR in bilgi sahibi olmaya hiç ihtiyacı yoktur.Bizleri bilgilendireceğinize kadar AKLI BAŞINDA BİR PLANLAMA olduğunu iddia ettiğiniz projelerin 100 de birini dahi yapmamışken,tam seçim arifesindeki bu etkinlik tamamen kurnazca hazırlanmış bir BALON dur.İzmir lilerin akla ihtiyacı yoktur,sizler İŞ yapın bu bize yeter.

Yorumu oyla      20      7  
yorumcular 31 Mayıs 2011 Salı 12:43

Aşağıdaki yorumları okuyunca inasanlarımızın ne kadar okuma tembeli olduğunu anlıyorum. Olumsuz yorumların tamamı METNİ OKUYUP ANLAMADAN YAPILMIŞ YORUMLARDIR. Metinde İzmir'de sağlıksız yapılaşmanın olduğu 14 bölgelden bahsediliyor, Bu bölgeler göre de aciliyet durumuna göre 40-50 yılı kapsayacak uzun soluklu bir planlamadan bahsediliyor. Metnin tamamı okunduktan sonra bunun ÇILGIN BİR PROJE DEĞİL AKLI BAŞINDA BİR PLANLAMA olduğu net bir şekilde anlaşılıyor. Ama metni okuma zahmetine kapılmayan Silahşörlerimiz hemen atışa başlamışlar. Ama unutmayalımki BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLUNMAZ.

Yorumu oyla      16      13  
ALİ ÇAKMAK 31 Mayıs 2011 Salı 09:27

HELAL SANA KOCAOĞLU ARKANDAYIZ....

Yorumu oyla      21      17  
ercan 31 Mayıs 2011 Salı 09:04

kılılacaksa kacak yapılara neden izin veriyorsunuz seçim yatırımımı

Yorumu oyla      23      15  
DEMOKRAT 31 Mayıs 2011 Salı 08:53

Yukarıda yazılan haberlerin çoğunu okumadığım halde,ANDERSON dan Masallar anlatıldığından eminim.Bırakın bu palavraları da siz önce Mezarlıkbaşındaki SPOTÇU ları uygun bir yerlere taşıyın da İZMİR Afganistanın harhangibir kasabasından farksız görüntüsünden kurtulsun.Sonrada 5 yıldan beri Buca Kasaplar Meydanındaki projeyi de uygulamaya başlayın da bu satırlarda yazan AKP li arkadaşlara daha fazla REZİL olmayalım.

Yorumu oyla      24      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti'nin bayan şoförü her gün 200 km yol yapıyor
12 Haziran’da yapılacak genel seçimde İzmir’de birinci parti olmayı hedefleyen ...
Tanrıkulu Tire'de TOKİ sakinlerini dinledi
MHP İzmir 2. Bölge Adayı A. Kenan Tanrıkulu TOKİ'nin Tire’de yaptırdığı ...
Günay: Belediyelere laf anlatmaktan bıktık
Kültür ve Turizm Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Ertuğrul ...
 
Çam: Yeni tarım düzeni kurulacak
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir 1. Bölge 4. Sıra Milletvekili Adayı ...
‘CHP iktidarında yandaş değil vatandaş kazanacak’
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Levent Eyipişiren ...
CHP'yi sarsacak iddia: Tekin mahkum olabilir
Kılıçdaroğlu'nun ikinci adamı Gürsel Tekin hakkında verilen 2,5 yıllık ...
 
Denizli: İzmir’e ve demokrasiye sahip çıkın
Seçim çalışmaları kapsamında İzmir’i karış karış gezen İlknur Denizli, ...
DP'li vekiller halkın içinden çıkmıyor
Demokrat Parti İzmir 1. Bölge Milletvekili adayları Mine Tilki, Ali Şenol ...
AK Parti ile CHP bir konuda başa baş!
AK Parti ile CHP reklam kampanyasında da kıyasıya yarışıyor. Marketting ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva