HABERLER>GÜNCEL
5 Ekim 2011 Çarşamba - 19:10

Cemevleri için bir karar daha

İzmir İl Genel Meclisi, cemevlerinin ibadethane sayılması için gerekli olan yasal düzenlemenin TBMM tarafından yapılması ile ilgili temenni kararı, oy birliği ile aldı. Karar, Vali Kıraç tarafından meclise geri gönderilmişti.

Cemevleri için bir karar daha

Can Özlü/Egedesonsöz - Cemevlerinin ibadethane sayılması ve giderlerinin ve masraflarının İl Özel İdaresi tarafınadna ödenmesi için daha önce önerge veren ancak Valilik tarafından kabul görmeyen İzmir İl Genel Meclisi, cemevleri ile ilgili sorunu ikinci kez masaya yatırdı. Ak Parti ve CHP’li meclis üyelerinin oybirliği ile alınan yeni temenni kararında, cemevlerinin ibadethane sayılmasını sağlayacak yasal düzenlemenin, TBMM kararı ile yapılması kararlaştırıldı. İzmir İl Genel Meclisi'nin kabul ettiği ve İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın yeniden görüşülmesi için gönderdiği cemevlerinin elektrik, su ve bakım giderlerinin İl Özel İdaresi tarafından ödenmesiyle ilgili önerge yeniden mecliste görüşüldü ve bir kez daha karara bağlandı.
 
“KARAR SİYASİ DEĞİL”
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Plan ve Bütçe, Kültür ve Turizm, Hukuk, Sosyal Hizmetler Komisyonlarının yeniden bir araya gelerek ortaklaşa aldıkları kararda, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç’ın da önergeyi daha önce geri gönderme gerekçeleri göz önünde bulunduruldu. İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, Vali Kıraç’ın, önergeyi geri gönderme nedenleri arasında yer alan “İl Genel Meclisleri siyasi karar alamaz” maddesinin, gerçeklik payı olmadığını hatırlattı. Değirmenci “Eğer meclis herhangi bir siyasi partinin adayını, siyasi partiyi destekleme kararı alırsa bu siyasi karardır. Kanunlara aykırıdır. Bu kararı aldıktan sonra yine fesh edilemez. Kararın Vali'nin onayına gitmesi gerekmektedir. Valinin onayından geçmeyen kararlar yürürlüğe girmez. Cemevlerinin giderlerinin ödenmesi nasıl bir siyasi karar olur ki?'' dedi.
 
“DEVLET TARAFSIZ OLMALI”
Değirmenci sözlerini şöyle sürdürdü: “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 29. maddesine dayanarak dernek vakıf ve kuruluşlara yardım etmek Vali'nin yetkisindedir. Bu gerekçeyle geri gönderme kararına komisyonlarımız uymuştur. Devlet inançlar karşısında tarafsız ve eşit olmalı, her yurttaşa inancını yaşatabilmelidir. Alevi yurttaşlarımızın inançlarını yaşayabilmeleri ve devletin diğer inançlara sunduğu olanaklardan faydalanabilmelidir. İl Özel İdareleri bütçesinden Vali dernek, vakıflara yardım yapabilir, bu kanunda öngörülmüştür. Valimiz çeşitli yıllar içinde Samet Dede Vakfı'na 150 bin lira yardım yapmıştır. Bu yardımın miktarını ve verip vermeme yetkisi validedir. Bütçemizde bu yardımlar için de 500 bin lira konmuştur, gerekirse bu rakam arttırılabilir. Cemevlerinin yasal ibadethane sayılması veya çeşitli giderlerinin devlet veya İl Özel İdare tarafından karşılanması için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Bu düzenlemenin yapılması için TBMM'de yeni yasal düzenleme yapılması gerekmektedir''
 
ÖRNEK BİR KARAR ALDIK
CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Mumcuoğlu ise oybirliği ile örnek bir karar aldıklarını belirtti. Cemevleri konusunun 2009 yılından beri İzmir İl genel Meclisi'nin gündeminde olduğunu belirten Mumcuoğlu “Bu konu Türkiye'nin de gündeminde yer alıyor. Cemevleri, hem dini ritüellerin, hem kültürün, sanatın, hem felsefenin bir arada yaşam mekanı olan yerlerdir. Toplumumuzun bu tip yerlere çok ihtiyacı var. Komisyonlarımızın hazırladığı bu değerli çalışma için teşekkür ediyorum. Cemevlerini ile ilgili yasal boşluğunun bir an önce doldurulması gerekiyor. Grup olarak bu konuların takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
 
“KARARIMIZ ORTAK”
Komisyonlarda alınan karara, meclisteki siyasi parti grupları a destek verdi. Ak Parti Grup Başkan Vekili Nazmi Kalyoncu, komisyonların aldığı kararın parti görüşlerine uygun olduğunu, bundan mutluluk duyduklarını söyledi. Kalyoncu ''Camiler kanuna göre ibadethanedir, ama hiçbir caminin su parası, aydınlatma dışındaki elektrik, bakım, onarım paraları asla devlet tarafından ödenmemektedir. Ben inceledim. Cumhuriyet tarihinde Kocatepe Camisi'nin karkas binasının dışında devlet tarafından yapılan cami yoktur. Alevi yurttaşlarımızın nasıl ibadet edeceğini kimse tayin edemez. Herkes hürdür, her şey kanunlar çerçevesinde olmalıdır. Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması konusunda daha önceden aldığımız temenni kararı vardır, bu mükerrer bir karardır, komisyonumuz öyle uygun görmüştür. Hiçbir zaman konjonktüre göre düşüncelerimizi değiştirme noktasında değiliz” diye konuştu.
 
“VALİ EŞİT DAVRANMALI”

CHP İl Genel Meclisi Üyesi Seyfettin Şen de, Aleviliğin kabul edilmesi gereken toplumsal bir gerçeklik olduğuna vurgu yaptı. Şen “Cemevleri için ibadethane yazmasa da, Diyanet İşleri onu öngörmese de İlahiyat Fakültesi dekanları din değil dese de bu bir toplumsal gerçekliktir. Alevi toplumu cenazelerini cemevlerinden kaldırır, semahı o mekanda yapar. İzmir'de 24 alevi köyü, metropol sınırlarda 56 mahallede Alevi toplumu yaşar. İzmir'in Valisi İzmir'in vatandaşlarına eşit davranmak zorunadır. İzmir'in Valisi’nin sırf hükümete yakın görünmek için tabanı olmayan bir derneğe para verirken, bir günde 80 bin insanın ziyaret ettiği Hamza Baba'ya para vermemesi ve destek çıkmaması düşündürücüdür'' dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O hakim emekliliğini istedi
Ergenekon ve Balyoz davalarının muhalif başkanı Şeref Akçay emeklilik talebinde bulundu.
Kahraman şöför asli kusurluymuş!
İzmir'de, akaryakıt istasyonunda yakıt boşaltırken alev alan tankeri uzaklaştırdığı ...
Muzaffer Tema son yolcuğuna uğurlandı
Türk sinemasının unutulmaz aktörlerinden Muzaffer Tema'nın cenazesi, İzmir'in ...
 
Kahraman şoför yargılanıyor
Çınarlı’da bir akaryakıt istasyonunda yakıt boşaltırken alev alan tankeri, ...
Ece Toprak'a uyuşturucudan denetim ve tedavi
İzmir'de kullandığı otomobilde yapılan aramada, uyuşturucu madde ele geçirilen ...
İşte O kadının yaşadığı dehşet anları!
İzmir'in merkezindeki beş yıldızlı otelin otoparkında, kimliği belirsiz ...
 
E.Ü. 57. akademik yıla merhaba dedi
Türkiye’nin en köklü ve seçkin eğitim kurumlarından biri olan Ege Üniversitesi(EÜ) ...
Yüksel Çakmur ağabeyini son yolculuğuna uğurladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur’un hayatını kaybeden ...
Kaldırımı kullanamayan engelliler yola indi
Kaldırımlara araç park edilmesi, masa, tabela konmasını protesto etmek ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva