HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Nisan 2010 Salı - 00:00

Büyükşehirden kentsel dönüşüm atağı

Kentsel dönüşüm uygulamalarını Kadifekale’’den sonra Cennetçeşme ve Ege Mahallesi’’nde sürdürmeye hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplam 1 milyon 240 bin metrekarelik alanı yeniden düzenleyecek.’

Büyükşehirden kentsel dönüşüm atağı

Kentsel dönüşüm uygulamalarını Kadifekale’’den sonra Cennetçeşme ve Ege Mahallesi’’nde sürdürmeye hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplam 1 milyon 240 bin metrekarelik alanı yeniden düzenleyecek.’
 
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 124 hektar (1 milyon 240 bin metrekare) alanda yeni kentsel dönüşüm uygulamaları başlatacak. 1978 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla heyelan bölgesi ilan edilen Kadifekale’’deki konutları Uzundere’’ye taşımaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha sonra Cennetçeşme ve Ege Mahallesi’’nde de kentsel dönüşüm uygulamayı hedefliyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm ve Yeni Yerleşmeler Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından hazırlanan taslak projelere göre, Kadifekale’’deki 420 bin metrekarelik alanın dışında, Cennetçeşme’’de 470 bin metrekare, Ege Mahallesi, Umurbey ve Hilal Mahalleleri’’nde ise yaklaşık 350 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm uygulamalarının hayata geçirilmesi planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ve öngörülen kentsel dönüşüm projeleri özetle şöyle:
 
KADİFEKALE
1978 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla ’“afete maruz bölge’” ilan edilen 420 bin metrekare (42 hektar) alan üzerindeki İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1.Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerinde 20 Temmuz 2006 tarihinde kamulaştırma kararı alınmıştı. Büyükşehir Belediyesi, heyelan bölgesindeki vatandaşlar için Uzundere’’de TOKİ tarafından yapılan 3080 konuttan 1.764 adetini satın aldı.  924 konut da diğer kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere yine Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı. Yıkımları süren heyelan bölgesinde ortaya çıkacak 42 bin metrekarelik alan rekreasyon alanı olarak düzenlenecek. Bölgedeki çalışmalar devam ediyor.
 
CENNETÇEŞME
Cennetçeşme’’de 470 bin metrekare (47 hektar) alanda kentsel dönüşüm uygulanması planlanıyor. Kentsel dönüşüm uygulanması planlanan alanda çeşitli kat ve büyüklüklerde konutların yanı sıra sosyal ve kültürel etkinlikler için çok katlı bir merkez ile spor tesisleri gibi sosyal donatı alanlarının yapılması tasarlanıyor. Henüz yasal süreç başlamadı ama avan projeler hazır.
 
EGE MAHALLESİ
Umurbey ve Hilal mahallelerini de içine alan yaklaşık 350 bin metrekare    (35 hektar) bir alan üzerinde kentsel dönüşüm uygulaması yapılması planlanıyor. Farklı katlardaki konut tiplerinin adalar bazında yapılmasının öngörüldüğü planda park, pazar ve sosyal donatı alanları yapılması tasarlanıyor. Avan projesi hazırlanan çalışmalar için henüz yasal süreç başlamadı.
 

 
Büyükşehir Belediyesi’’nin kent dönüşümü projeleri sayesinde, Cennetçeşme ve Ege Mahallesi’’nde ciddi değişimler yaşanması öngörülüyor.
 
’“YERELDE KALKINMA İÇİN DÖNÜŞÜM ŞART’”
Kentsel dönüşümün aynı zamanda bir ’“sosyal dönüşüm’” olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ’“Sosyal donatı alanlarını yapmadan; spor alanlarını, kültür merkezleri, yeşil alanlarını düzenlemeden, sadece bina yıkmakla kentsel dönüşüm olmaz’” diye konuştu. Kentsel dönüşüm yapılan alanlarda mutlaka geniş sosyal donatı alanları ile yeşil alanlar öngördüklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, ’“Binayı yıktım, işim bitti diye bir düşünce olamaz. Kentsel dönüşüm yapmak için, mutlaka önce ileriye dönük kent planlaması, sonra mikro planlamalar, daha sonra da uygulama projeleri yapmak gerekiyor. Bu çerçeveden bakıldığında kent dönüşümü, kentin geleceği açısından aklı ve bilimi kullanmaktır. Biz kent ekonomisini büyütmek için yerelde kalkınmaya her zaman büyük önem verdik. Kentsel dönüşümün en önemli ayaklarından birisi de, yerelde kalkınma ve vatandaşların yaşam standartlarının artırılmasında kilit rol oynamasıdır’” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir için CHP-Ak Parti ’‘koalisyonu!’’
CHP’’li ve Ak Partili TBMM Plan-Bütçe Komisyonu üyesi İzmir milletvekilleri, ...
Başkanlar ve eşleri stres attı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’nun eşi Türkegül ...
Bayraklı Meclisi’’nde kavga çıktı!
Belediye’’nin Nisan ayı meclis toplantısı hararetli geçti. Başkan Karabağ ...
 
İl Genel Meclisi encümenlerini seçti
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci başkanlığında yapılan ...
Bayraklı deprem etüt merkezine kavuştu
Bayraklı Belediyesi, binaların depreme karşı dayanıklılığını ölçeceği ...
Başkan Şenol Kocaoğlu'nu ABD'ye benzetti!
Gaziemir Belediye Başkanı Şenol, görev sırasında geçen 1 yılın değerlendirmesini ...
 
Konak’’ta hedef, sorunsuz okullar
Konak Belediyesi, ilçe sınırlarındaki okulların dertlerine çare oluyor.’
’“Haydi Karşıyaka sen de bırakabilirsin’”
Karşıyaka Belediyesi, sigarayla mücadele için ’“Haydi Karşıyaka Sen ...
Balçova Belediyesi’’ne ’“Engel Yok’” sertifikası
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva