HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Ağustos 2009 Perşembe - 00:00

Büyükşehir tek başına...

TOBB, Esnaf Birliği, İTO, ESBAŞ ve İzmirli ünlü işadamlarının ortaklığını bitiren Başkan Kocaoğlu, Gaziemir’’deki Yeni Fuar Alanı Projesini tek başına üstlendi. Gerekçe çok ortaklı yapıda işlerin yavaş gitmesi’… ’

Büyükşehir tek başına...


TOBB, Esnaf Birliği, İTO, ESBAŞ ve İzmirli ünlü işadamlarının ortaklığını bitiren Başkan Kocaoğlu, Gaziemir’’deki Yeni Fuar Alanı Projesini tek başına üstlendi. Gerekçe çok ortaklı yapıda işlerin yavaş gitmesi’… ’

İzmir’’in fuarlar ve kongreler kenti yapmak için 2004’’te ortaya atılan Yeni Fuar Alanı Projesi’’ne 100 ortaklı bir şirketle girme hazırlığı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şok bir kararla yola tek başına devam etme kararı aldı.
Çok ortaklı yapının projeyi yavaşlattığını 2008’’de bitmesi gereken projenin bu nedenle geciktiğini dile getiren Kocaoğlu, ’‘Başta TOBB olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Ancak prosedürler projeyi geciktiriyor. Hızlanmak için yola tek başımıza devam kararı aldık’” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’nun Yeni Asır Gazetesi Yazarı Şevket Özçelik’’e açıkladığı gazetenin manşetten duyurduğu habere göre çok ortaklı yapının projeyi yavaşlatması üzerine böyle bir karar alındı.
Büyükşehir yetkilileri de haberi doğrularken İzmir’’in önündeki en büyük projelerden biri olan Yeni Fuar Alanı’’nın Büyükşehir tarafından tek başına yürütülecek olmasını Başkan Kocaoğlu şu sözlerle açıkladı: ’“Yeni baştan proje çizdiriyoruz. Oluşumu tek başımıza yüklendik. TOBB'dan da çok ortaklı yapıdan da vazgeçtik. TOBB da 15 kurum, kuruluş ve kişi de yardımcı olmaya çalıştılar. Ama, çok süre kaybettik. Hızlanmak için kendimiz devam etme kararı aldık" dedi.
 
Başkan Kocaoğlu’’nun Yeni Fuar alanına ilişkin kararı açıkladığı dakikalarda İzmir’’de olan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’’nun haberinin olmaması dikkat çekti. İTB Meclisi’’nde konuşan Hisarcıklıoğlu, ’‘Büyükşehir’’le iki önemli projemiz var. Biri Yeni Fuar alanı. Bu projeyi önemsiyoruz. Çünkü İzmir’’in fuarcılık fırsatları çok büyük’’ dedi. Projenin büyük ortağı Hisarcıklıoğlu’’nun Büyükşehir’’in aldığı karardan haberinin olmadığı yaptığı konuşmadan ortaya çıkarken, Büyükşehir’’in projedeki en önemli değişikliğinin 5 bin kişilik kongre merkezinin iptal edilmesi olduğu öğrenildi.
Başkan Kocaoğlu Kongre Merkezi’’ni Gaziemir’’e değil; Kültürpark’’a yapmayı düşündüklerini söyledi.
 
2004'TE ORTAYA ATILDI
100 ortaklı ve 100 trilyon sermayeli bir yapıyla yola çıkan projede Büyükşehir, Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi yanındaki 330 dönümlük alanın tüm maliyetini tek başına üstlendi.
Varılan mutabakat çerçevesinde İzmirli 35 işadamı projeye birer milyon dolarla ortak olma kararı aldı. Projeye sıcak bakan TOBB da 10 milyon dolarlık destek sözü verdi. İzmirli işadamlarına, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İESOB) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) de katılma kararı alınca Büyükşehir Belediyesi, yüzde 51 hissesi özel sektöre ait olması öngörülen fuarcılık şirketinin kuruluş sözleşmesi üzerinde çalışmaya başladı. Tam "Herşey yoluna girdi" denirken projeye 1'er milyon dolarla destek sözü veren 35 işadamından 22'si mali krizi gerekçe göstererek projeye kaynak aktarmaktan vazgeçti.
 
ESBAŞ ÇEKİLDİ
Yaşanan şok gelişmenin ardından Başkan Kocaoğlu, yola 13 iş adamı ile birlikte devam edeceklerini açıkladı. Kocaoğlu'nun yeni fuar alanı projesine ikinci büyük darbe ise ESBAŞ'tan geldi. ESBAŞ, aldığı kararla ortaklıktan çekildi. Bunun üzerine belediye, ESBAŞ'ın 216 dönümlük arazisini geçtiğimiz aylarda 17 milyon 725 bin TL'ye kamulaştırarak yola devam kararı aldı. Ancak, ortak şirketin hayata geçirilmesi bir türlü sağlanamadı. Büyükşehir Belediyesi de aldığı son kararla TOBB'la birlikte EİB, İESOB, Arkas ve Çimentaş gibi kuruluş ve işadamlarının da ortak olması planlanan yeni fuar alanı projesini tek başına hayata geçirme kararı aldı.
 
Kimler ortak olacaktı?
Projede ilk başta Büyükşehir Belediyesi'nden sonra en fazla payı TOBB ve ESBAŞ'ın alması planlanıyordu. Ayrıca, ortaklar arasında EİB, İESOB'la Arkas ve Çimentaş gibi kuruluşlar da yer alacaktı. Ayrıca, Ahmet Küçükbay, Nail Özkardeş, Ayhan Baran, Atilla Üner, Tufan Ünal, Mehmet Atay, Kamil Porsuk ve Hüseyin Özdilek'in ortaklıkta yer alacağı belirtiliyordu. Haluk Özyavuz ve Berat Ösen'in isimleri de ortaklık için geçiyordu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa Belediye’’den sert tepki!
Başkan Turgut Oğuz ve Belediye Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin ...
Bornova’’da sünnet şöleni
İlçenin 33 mahallesinden seçilen 210 çocuğu sünnet ettiren belediye Büyükpark ...
Karşıyaka’’da ’“güvenli’” eğitim
İlçe Belediyesi bünyesinde çalışan özel güvenlik görevlilerine eğitim verdi. ’
 
Kavuklu, Pişekar’… İzmir’’de Ramazan çok şeker’…
Kentin ilçeleri Ramazan’’a hazır’… İftar sonrası şimdiden hazırlanan programlarla ...
’“Bayındırlık bürokratları art niyetli, statükocu!’”
Büyükşehir eski Özfatura Valiliğin Büyükşehir'e dava açmasının perde ...
İZSU bir taşla iki kuş vuruyor!
Piçi Deresi’’nin ıslahına start veren Büyükşehir Belediyesi, hem Pınarbaşı ...
 
Gönüllü rehberler iş başında
Konak Belediyesi organizyonuyla İzmir’’de turizm eğitimlerini sürdüren ...
İzmir dünyaya dansla açılacak!
İlçe eylül ayında 1. Uluslar arası Dans Yarışması’’na ev sahipliği yapacak. ...
Çiğli’’de proje zamanı
İlçe Belediye Başkanı Ensari Bulut, encümen üyeleriyle bir araya gelip ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva