HABERLER>GÜNCEL
11 Kasım 2021 Perşembe - 13:16

Büyükşehir'e 'emsal' isyanı: Konak Meydanı'na çadır kurarız!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kent genelindeki tüm orta ve ağır hasarlı binalara uygulanması planlanan emsal artışı kararındaki değişikliği değerlendiren İZDEDA Başkan Haydar Özkan, "Bunun üzerine gidip 68 bin bağımsız birim için alınan karardan geri adım atılmalı, bizler nasıl görmezden geliniyoruz? Bu 68 bin aile nasıl yok sayılır" dedi. Özkan ayrıca, " Bunun dönüşü yok. Burada önümüzde artık iki yol var. İkisini de yapacağız. Bunlardan biri Konak'ta bulunan Atatürk Meydanı'na çadır açarız ve orada kalırız. Bir diğeri de Ankara'ya yürürüz" diye konuştu.

Büyükşehir e  emsal  isyanı: Konak Meydanı na çadır kurarız!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim tarihinde yaşanan 6,9 şiddetindeki deprem sonrası, depremden mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen ve kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yere yönetim arasında tartışmalara neden olan emsal artışı için geçtiğimiz aylarda önemli bir karar alınmıştı.

BAYRAKLI'NIN ÖNERİSİ BÜYÜKŞEHİR'DE REVİZE EDİLDİ
Depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesinde, ilçe belediyesi K sınırlarında geçerli olacak yüzde 10'luk emsal artışı önerisini meclise getirilirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görüşülen gündem maddesi ise parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olarak revize edilmişti. Muhalefet partileri emsal kararının kent genelinde verilmesi gerektiği gerekçesi ile karara 'ret' oyu kullanırken, Millet İttifakı oyları ile kabul edilen karara depremzedelerden de tepki gelmişti.

SOYER MÜJDE VERMİŞTİ
Süreçte yaşanan gelişmeler sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir genelinde orta ve ağır hasarlı binaların tümünde uygulanması için parselde yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 emsal artışı önerisini Büyükşehir Meclisi'ne getirileceğini açıklamıştı.

EMSAL KARARINDA KRİTİK DEĞİŞİKLİK
Başkan Soyer'in açıklamaları ardından Kasım ayı olağan Meclis oturumunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin emsal artışı önerisi komisyonlara sevk edilmişti. Komisyonda görüşülen maddenin detayları belli olurken, ada bazlı emsal artışına yer verilmediği gözükürken 'K sınırları' ibaresinin yer almaması sonrası az hasarlı yapılarda da dönüşüm de soru işareti oluşmuştu.

DEPREMZEDELERDEN TEPKİ
Ege'de Sonsöz'ün gündeme getirdiği konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, kararın yanlış olduğunu belirtirken, "Biz bu kararı anlatmakta zorluk gecikiyoruz.  Bundan önce bir karar verildi, depremzedelerin nabzı yoklandı ve yüzde 30 isteyen depremzedeler yüzde 20'ye de tamam demişti. Yüzde 20'den sonra ekonomik durumlarda yeni gelişmeler oldu ve zaten bu emsal fiyat artışları ile yüzde 10'lara geriledi. Bunun üzerine gidip 68 bin bağımsız birim için alınan karardan geri adım atılmasını ve bizlerin nasıl görmezden gelindiğini anlamıyoruz. Bu 68 bin aile nasıl yok sayılır" ifadelerini kullandı.

1 YILLIK SÜREÇTEN NE ANLADIK?
Emsal konusu ile ilgili görüşmelerin tamamlanmasının ardından böyle bir hamlenin neden yapıldığını da soran Özkan, "Biz bu 1 yıllık süreçten bu karar sonrası ne anladık? Hiçbir kazanımımız kalmadı bu şekilde. Az hasarlılar ortadan kalkınca emsal sadece orta hasarlılara verilmiş gibi oluyor. Zaten ağır hasarlılara bir durum söz konusuydu. Burada depremzedelerin duyguları ile oynanmış oldu. Konu konuşulup bitmişti. Bu hamle neden?" diye konuştu.

ÖNÜMÜZDE 2 YOL KALDI
Kararın kabul edilmesi halinde depremzedelerin tavrının net olacağını belirten Özkan, "Bunun dönüşü yok. Burada önümüzde artık iki yol var. İkisini de yapacağız. Bunlardan biri Konak'ta bulunan Atatürk Meydanı'na çadır açarız ve orada kalırız. Bir diğeri de Ankara'ya yürürüz. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı emsal kararını vermişti. Ancak şu an yapılan  ver '-miş' gibi yapmaktır. Bu hareket de zaten mağdur olan depremzedelerimizi hayal kırıklığına uğratmaktır" dedi.

 
Karşıyaka'nın gözü son 6 maçta
 
Hayvansever taksiciden örnek uygulama: Gönlünüzden ne koparsa!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Semai Karabulut 11 Kasım 2021 Perşembe 18:12

Anladığım Kadarıyla hafif hasarlı binalarda emsal artışı olmayacak. Bu durum en son İlçe Belediyesinde 4 kasımda askıya çıktı.Bu işleri çocuk oyuncağı haline getirmeye kimsenin hakkı yoktur. Derneğizin itirazi haklıdır. Sonuna kadar derneğimizin eylemlerinin arkası dayız.

Yorumu oyla      3      3  
Kskli 11 Kasım 2021 Perşembe 16:55

Zaten yikilanlari TOKI yapiyor kelime oyunlari mu yapildi şimdi depremzedelere 1 yil geçti.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Muz yiyen' Suriyeliler hakkında yeni açıklama
Göç İdaresi Başkanlığı, tepki çeken muz paylaşımlarıyla ilgili gözetim ...
'Arkadaş Ekim' Öykü Arin'e can olacak!
Lösemiyle mücadelesine Türkiye'nin ortak olduğu Öykü Arin Yazıcı'nın (6), ...
'Tosuncuk'un ağabeyi tutuklandı
Çiftlik Bank soruşturmasında tutuklanan Fatih Aydın'ın, Anadolu 6. Ağır ...
 
O okulda eğitime koronavirüs ayarı!
İzmir’in Narlıdere ilçesinde Prof. Dr Aziz Sancar Ortaokulu'nda koronavirüs ...
Uzmanlar insansız hava araçlarıyla izledi! Harmandalı raporunda ne var?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin çöpünü taşıdığı Çiğli Harmandalı ...
Mihrimah'ı hayattan koparmıştı... İlk duruşmada tahliye edildi
İzmir'in Çiğli ilçesinde kaldırımda oynayan Mihrimah Gece Akalın’ı (6) ...
 
Büyükşehir ve ilçe belediyesi düğmeye bastı... 4 milyonluk proje ihaleye çıkıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Narlıdere Belediyesi,  Narlıdere'de ortak ...
Aliağalılardan Büyükşehir’e çağrı: Yazıyı geri çekin!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin demir çelik şirketlerine gönderdiği cüruf ...
HDP kapatma davası ile ilgili savunma verdi
Anayasa Mahkemesi HDP'nin ön savunmasına ilişkin incelemesini tamamlayarak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva