HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Ağustos 2024 Çarşamba - 17:44

Büyükşehir düğmeye bastı: Yangınzedeler için özel komisyon!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı olağanüstü meclis oturumunda kentte geçtiğimiz günlerde yaşanan büyük yangın sonrası mağdur olan vatandaşlara destek olabilmek ve çözüm yolları bulabilmek amacıyla araştırma yapılması için komisyon kurulmasına karar verildi.

Büyükşehir düğmeye bastı: Yangınzedeler için özel komisyon!

Oktay GÜÇTEKİN/ EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentte geçtiğimiz günlerde yaşanan büyük yangın sonrası İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olağanüstü toplandı.

Belediye meclis üyelerine gönderilen olağanüstü meclis toplantısı çağrısında meclis gündeminde tek bir gündem maddesi yer aldı

KOMİSYONDA KİMLER YER ALACAK?
İlgili gündem maddesinde kentte yaşanan yangınlar sonrası mağdur olan vatandaşlara destek olabilmek ve çözüm yolları bulabilmek amacıyla araştırma yapılması önerisinde bulunuldu. Önerge ile birlikte vatandaşlara nakdi, ayni, lojistik ve beşeri tüm yardımların sağlanması için komsiyona İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın başkanlık yapmasına ve komisyona tam yetki verilmesi meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

İlgili maddeye göre kurulan komisyonda Afet Komisyonu üyeleri, CHP, AK Parti ve MHP Grup Başkanvekilleri yer alacak. Komisyona ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlık yapacak.

TUGAY: KİMSEYİ KİMSEDEN AYIRT ETMEDEN MAĞDUR EDEN BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Meclis açılışında söz alan  Başkan Tugay, “Yaşadığımız yangınlar sonrası oluşan mağduriyetlerle ilgili belediyemiz tarafından yapılacak sosyal yardım çalışmalarını belediye meclis kararı ile yürütmek üzere olağanüstü oturumda bir araya geldik. Yaşanılan durumun hakkıyla değerlendirilmesini, bunun için hepimizin objektif gözle sonuca ulaşmasını isterim. Bazen bazı yerlerde hata, kusur, sorun olup olmadığı yönünde siyasete girebiliyoruz. Nihayetinde, bu bizim şehrimizde, bizim insanlarımızı etkileyen bir sorun. Kimseyi kimseden ayırt etmeden mağdur eden bir durumla karşı karşıyayız. Bir seri büyük yangın yaşadık. Bu yangın, hiçbirimizin tahmin etmediği bir ölçüde gerçekleşti ve işyerlerini, tarlaları, bahçeleri, hayvan damlarını etkiledi. Bu durumu telafi etmek ve oluşan yaraları sarmak, devletimizin tüm kurumları kadar İzBB’nin de görevleri arasındadır. Bu konuda sorumluluk almaya hazırız. Yangınlar devam ederken, arkadaşlarımız çokça çalışma yaptılar. Tahliye edilmiş vatandaşlarımızın dışarıda kalmaması için onları konuk evine aldılar. Acil ihtiyaç çerçevesinde yapılması gereken neyse onu yaptık. Bu açıdan görüştüğümüz vatandaşların hepsi belediyemizden memnun olduklarını dile getirdiler. Evleri oturulamayacak derecede hasar almış, eşyaları yanmış, iş yerleri yanmış, besledikleri hayvanları telef olmuş, ahırları yanmış, bahçeleri yanmış birçok vatandaş var. Onlarla ilgili durumu netleştirdikten sonra mağduriyetlerini giderip gerekli çalışmaları yapmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın evleri yanan vatandaşlara ev yapacağız mesajını memnuniyetle dinledim. Bunun gecikmemesini ve bir an önce barınma ihtiyacının karşılanması için hızlı kararlar alınmasını umuyorum. Biz de bu süreçte üstümüze düşen neyse onu yapacağız. Yanan alanların restorasyonu, alanların tekrar oluşturulması için bir irade ortaya koymak zorundayız. Tüm Türkiye bizden bunu bekliyor. Bu alanları ağaçsız bırakmaya gönlüm razı değil. Ekolojik açıdan bunlara ihtiyacımız var. Yamanlar Dağı’ndaki alan, İzmir’in Kuzey Bölgesi’nin akciğerlerinden biri. Ekolojik anlamda bizim için çok değerli. Yaşadığımız her afetle ve felaketle daha kötüye giden bir iklim krizi ile karşı karşıyayız. Herhangi kişi veya kurumun burada sorumlu olduğunu düşünmeyelim hepimiz sorumluyuz. Genel olarak hepimizi üstümüze alalım ve üstümüze düşeni yapalım. Bugün vatandaşlarımızın yaların sarmak için irade koymak için bir araya geldik. Göstermemiz gereken diğer önemli iradenin önümüzdeki süreçte olabilecek yangınlara karşı daha güçlü önlemler almak olacaktır” dedi.

YILDIZ: KOMİSYON GEREĞİNİ YAPACAKTIR
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise, “Yaşanan felaketten dolayı tüm İzmir halkına geçmiş olsun diyoruz. Grup Başkanvekilleri olarak bu komisyonda yer almaktan mutluluk duyarız. Ancak Hukuk Komisyonunda yer alması önem arz ediyor. Alına kararların hızlı alınması için Cumhur İttifakı olarak tutumumuzu dile getireceğiz. Cumhurbaşkanımızın yanan evlerle ilgili ifadesi oldu.  Yapılıp yapılmayacağı ile ilgili kaygılarınızı dile getirdiniz ancak deprem sonrası İzmir’de 6 bin konut yaptık. Tüm süreçle ilgili gerekli çalışmaları il başkanımız milletvekillerimiz ve bizler takip halindeyiz. 2019’da Karabağlar’da bir yangın yaşandı. Orman Bakanlığımız kentte çıkan tüm yangınların ağaçlandırmasını yaptı. İzmirlilerin gönlü rahat olsun. orman Bakanlığımız zaten yasa gereği yanan ormanlarımız ağaçlandırmak zorunda.  Bölgede de Orman Bakanlığımız araştırmalar ile hızlı ağaçlandırma çalışmalarına başlayacaktır. Hem yanan yerlerin inşası hem ağaçlandırma süreci hepsinin takibindeyiz. Devletimizin tüm imkanları ile yaralar sarılıyor. Büyükşehir Belediyemizin sorumluluk alanlarındaki desteği de kurulacak komisyon gereğini yapacaktır” dedi.

Başkan Tugay kendi gözlemlerini dile getirirken, “İsterseniz araştırma komisyonu kuralım. Pek çok yerde yeşillenmiş bir doku görmedim” diye konuştu.

YILDIR: YEŞİLLİK GÖREMEDİK
CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, “Sizin söylediğiniz daha gerçekçi. Ben de orada bir şey yetişmediğine şahit oluyorum. Yer yer bitki örtüsü yeşermiş olabilir; ancak çoğunlukla yeşillik göremedik” ifadelerini kullandı.

KINAY:  50 YIL KAYIP
Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay ise alanın eski haline dönmesinin 50 yıl olduğunu vurgularken, “Yanan alanlarımız ve kayıplarımız çok fazla. Bunun geri dönüşünün olmadığını bilmemiz lazım. Yanan alanların ağaçlandırılması çok önemli; ancak o fidanların ağaç haline gelmesi, ekolojik yaşama katılması 50 yıllık bir döngü demek. Zorlu olan iklim koşullarında bu ekosistemin doğal ortamda yaşaması daha da zorlaşıyor. Çalışmalar değerli olmakla birlikte dikilen fidanların ağaç olmasının 50 yıllık bir kayıp olduğunu unutmamalıyız. Yangın çıkmadan korumak çok daha önemli” diye konuştu.

BOZTEPE: ANAYASA GÜVENCESİ ALTINDA
AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe dünyanın her yerinde yangınların olduğunu vurgularken, “Hemen her yıl çıkan yangınlardan içimiz yanmaktadır. 2019 yılındaki yangından sonra yapılan meclise siz de katılmıştınız, sayın başkan. 2019 yılında olağanüstü meclis yapmıştık ve alınmış kararlar var. Ancak o mecliste alınan kararlarla ilgili bir durum şu anki komisyonda görünmüyor. Düşünün, dünyada Amazon Ormanları'nda bile yangın çıktı. Avustralya 3 ay boyunca yandı. Yunanistan’da hemen hemen her sene yangın çıkıyor. Arkadaşların konuşmasına bakınca sanki buradaki yangından hükümet sorumlu. Sanki yangını biz çıkarıyoruz. Bu konuşmalar güzel değil. Geçen dönem belediye başkanı buralar imara açılmayacak demişti. Zaten orman vasfı olan yer açılamaz. Orası ormansa, zaten Anayasa güvencesi altına alınmış. İzmir'de orman vasfından çıkmış birçok alan var, imara açılabilecek. Zaten sizin de geçmişte Bostanlı ve Mavişehir'i Yamanlar'a taşıyalım açıklamanız vardı. Sonra belediye olarak düzeltme yapmıştınız” ifadelerini kullandı.

TUGAY: ANLAMSIZ YORUMLAR YAPMAYIN
Boztepe’ye yanıt veren Başkan Tugay, “Hüsnü Bey, size yılın polemik ödülünü vermek lazım. Deprem riski olan alanlardan bahsederken zemini sağlam olan yerlerden bahsettim. Mavişehir demedim. Sahile yakın, zemini güvenli olmayan yerlerde yüksek binaların deprem açısından riski olabileceğini söyledim. Şehrin yeni yerleşim alanlarının Yamanlar Dağı'na, zemini sağlam olan yerlere doğru olması gerektiğini belirttim. Anlamsız yorumlar yapmayın lütfen” dedi.

AYDEMİR: EKSİKLİK OLARAK GÖRÜYORUM
İlçe meclis üyelerinin de komisyonda yer alması gerektiğini belirten AK Parti Meclis Üyesi Latif Aydemir, “Bayraklı ve Karşıyaka başta olmak üzere tüm ilimize geçmiş olsun diliyorum. En büyük tesellimiz can kaybının olmaması. Gördüğüm kadarıyla yangınların içinde tüm devlet büyüklerimiz ve belediye başkanları sahada omuz omuzaydı. Geçen meclise de yangının hemen ardından gelmiştim. Biz, bir kriz masasını en yakın nerede oluşturabiliriz derken Karşıyaka Spor Kulübü’nün tesisini gördük ve oraya sığındık. Yılda 3 kez olağanüstü toplantı hakkımız var. Bunlardan birini bugün kullandık. Ben şunu beklerdim; Bayraklı’da İpek Hanım, Karşıyaka’da Adem Bey, Bayraklı’da ben varken bizlerin de komisyonda olmasını isterdim. Bizlerin bu komisyonda olmasının artısı olabileceğini düşündük. Hem sahadayız, hem sürecin içindeyiz. Siyasi parti gözetmeksizin yangın bölgelerinde olan meclis üyelerinin komisyonda olmamasını biraz eksik olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

TUGAY:  GEREKLİ TEMSİLİYETİ OLUŞTURUYOR
Yeniden söz alan Başkan Tugay, “Biz hepimiz, tüm İzmir’e hizmet etmek için meclisi oluşturduk. Komisyondaki arkadaşlarımıza yetkiyi verdiğimizde onlar bizim adımıza yetkiyi kullanacaklar. Sizin katkı koymak istediğiniz bir şey varsa komisyona eşlik edebilirsiniz. Grup başkanvekillerinin komisyonda olması zaten bence gerekli temsiliyetti oluşturuyor” diye konuştu.

ALTINKESER: ŞÜPHEMİZ YOK
MHP Grup Başkanvekili Bahadır Altınkeser herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğini vurgularken, “Bu büyük felaketten dolayı tüm halkımıza geçmiş olsun diliyorum. Bu polemiklerde yangının gündeme gelmesi gerektiğini, meclis olarak üstümüze düşeni yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Yanan ormanlar ve evler bizim namusumuzdur ve bunları geçmişten daha iyi şekilde yerine getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yanan ormanlarımızı koruyamadık, inşallah bundan sonra yeni ormanlarımızın yanmasını engelleriz. Ülkemizin dört bir yanında ormanlarımız yanıyor, nefesimiz daralıyor. Maalesef İzmir’de de ciğerlerimiz yanmıştır. Tekrar ciğerlerimizin yerine gelmesi ile ilgili meclisimizin, kentimizin ve devletimizin üstüne düşeni yerine getireceğinden şüphemiz yoktur” dedi.

İlgili görüşler sonrası  komisyon kurulması meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.

 
CHP'li Bakan FETÖ iddialarını gündeme getirdi... Engin Dinç hakkında soruşturma talebi!
 
Bahçeli'den terörle mücadele mesajı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Etki ve tesir 21 Ağustos 2024 Çarşamba 18:54

Yangın zedeler çok iyi biliyor ki yardımlar ancak devletten gelecek. Bunlardan ancak fos çıkar.

Yorumu oyla      4      3  
BEKLİYORUZ 21 Ağustos 2024 Çarşamba 18:30

ANKARA İZİN VERMİYOR, İMZA BEKLİYORUZ...TELEFON ULAŞAMADIM, BEN İNANIRIM

Yorumu oyla      2      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den balık ölümleri ile ilgili açıklama!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı sahilindeki balık ölümleri ve koku ...
Büyükşehir’den ‘Mandelas Ubuntu’ açıklaması: 27 milyon TL ceza kesildi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediye Başkanlığı ...
Başkan Mutlu, ‘Engelsiz Yaşam Köyü’nde muhtarlarla bir araya geldi
Konak Belediyesi ve EBKOV iş birliğiyle hizmet veren Engelsiz Yaşam Köyü’nden ...
 
Kriz patlak verdi… Çöpler kaldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Genel İş Sendikası arasında yaşanan 'vasıf' ...
Başkan Duman sözünü tuttu... Buca’da sendikasız çalışan kalmadı!
 Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, belediye başkan adaylığı açıklandığı ...
Başkan Ünsal'dan destek açıklaması: Yaraları birlikte saracağız!
Karşıyaka Belediyesi, yangından zarar gören yerleşim yerlerinde hasar ...
 
Tugay döneminde ruhsat verilmişti… Hiltown AVM’de yıkım!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediye Başkanlığı ...
Başkan Tugay yangın bölgesi için noktayı koydu: İmara açmayacağız, yelteneni de açıklayacağız!
İzmir’de yaşanan yangınlarla ilgili basın açıklaması düzenleyen ve alanların ...
Gaziemir’den Kars'a dostluk köprüsü
Gaziemir ile Kars’ın Susuz ilçesinin kardeş şehir olmasını sağlayan protokolü Susuz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva