HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Temmuz 2024 Salı - 17:20

Büyükşehir'den son kat açıklaması: Aykırı hususlar giderildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Balçova'da turizm ve sağlık tesisleri için alınan binaların en üst katında yapılacak "tesisas katı" konusunda açıklama yaptı. Belediyeden yapılan değerlendirmede, "Balçova Belediye Başkanlığı'nca Büyükşehir İmar Yönetmeliği'ndeki aykırı hususları giderecek şekilde yeniden düzenlendiği belirlenen plan notu Büyükşehir Belediyemize iletilmiş ve öneri plan notunun yeniden değerlendirilmiştir" denildi.

Büyükşehir den son kat açıklaması: Aykırı hususlar giderildi

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin meclis toplantısında gündeme gelen ve meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilen Balçova ilçesindeki sağlık-turizm tesislerinin yapılaşmasına yönelik işlemlerle ilgili açıklama geldi. Büyükşehir Belediyesi, kamuoyunda tartışılan konunun yönetmeliklere uygun olduğunu ifade ederken ilçe sınırlarında binalara üst kat hakkı getiren uygulamanın tarihi sürecini de anlattı. 

İŞTE O AÇIKLAMA
Turizm Bakanlığınca 2017 yılında onaylanan o tarihte turizm merkezi iken günümüzde bu sınırdan çıkartılan ancak halen yürürlükte ve uygulanmakta olan Balçova İlçesi İzmir İnciraltı Turizm Merkezi Tevsii Balçova Kaplıcaları Kesimi 1. ve 2. Etap Uygulama İmar Planı Plan Notlarında bu alanlarda tüm yapılara ilişkin : “Son katta iç yüksekliği 1.80 m.'yi geçmeyen ve sadece tesisatın geçirildiği tesisat galerileri bina yüksekliğine dahil değildir” şeklinde plan notu bulunmaktaydı.

Balçova Belediye Başkanlığınca 2023 yılında Turizm alanlarında plan notuna göre sağlık tesisleri de yer alabildiğinden, mevcuttaki plan notlarına : “Sağlık tesisi (hastane vb) yapılması halinde, çatıda binanın/tesisin ihtiyaç duyduğu, günün teknolojisine göre mekanik ihtiyaçlara göre belirlenecek tesisat katı, tek kat ve tek hacim olmak, yanları açık veya havalandırma menfezi ile kapalı olmak kaydıyla bina yüksekliğine dahil değildir. Yapının niteliğine uygun olarak tesisatın zorunlu kıldığı alanı aşmaması esas olmakla birlikte tesisat için gereken alanı belirlemeye ilgili İdaresi yetkilidir. Tesisat katının kapladığı alan, hiçbir şekilde çatı alanının üçte ikisini, yüksekliği de 5.00 m. yi aşamaz” şeklinde düzenlenen plan notu önerisi iletildi.

Bu plan notu önerisi İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinin yükseklik ile ilgili hükümlerine uygun olmaması ,emsale dahil edilmesine ilişkin hususlarda belirsizlik içermesi ve tüm yetkinin ilçe belediyesine verilmesi gerekçeleri İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 15.12.2023 gün ve 05.1369 sayılı kararı ile uygun görülmeyerek reddedilmiştir.

Son olarak 2024 yılında,İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin red kararı sonrasında Balçova Belediye Başkanlığınca Büyükşehir İmar Yönetmeliğindeki aykırı hususları giderecek şekilde yeniden düzenlendiği belirlenen plan notu Büyükşehir Belediyemize iletilmiş ve öneri plan notunun "Bu alanlarda Turizm ve eğitim vb. merkezi havalandırma kullanan tesisler yapılması halinde, son katta iç yüksekliği 1.80 m.'yi geçmeyen ve sadece tesisatın geçirildiği tesisat galerileri bina yüksekliğine dahil değildir. Bu alanlarda Sağlık Tesisi (hastane vb) yapılması halinde, teras çatılarda binanın/tesisin ihtiyaç duyduğu, günün teknolojisine ve mekanik ihtiyaçlara göre belirlenecek tesisat alanı, tek hacim olmak, normal kat yüksekliğini geçmemek, üstü açık veya kapalı, yanları açık veya havalandırma menfezi ile kapalı olmak kaydıyla bina yüksekliğine dahil değildir. Yapının niteliğine uygun olarak tesisatın zorunlu kıldığı alanı aşmaması esas olmakla birlikte, parsel cephelerinden 3.00 m. çekilmek ve her halde çatı alanının %50'sini aşmamak kaydıyla, tesisat için gereken alanı belirlemeye ilgili İdaresi yetkilidir”şeklinde düzenlenmiş hali Meclisimize iletilmiştir. 

Bu kez notun Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği hükümleri kapsamında yüksekliği normal kat yüksekliğini geçemeyecek şekilde ve alan sınırlaması ile parsel cephelerinden çekme zorunluluğu getirilerek ilave kat görünümünün engellenmesine yönelik düzenleme yapıldığı anlaşılmıştır. 

Bu kapsamda İhtisas komisyonunca yapılan değerlendirme sonucunda Turizm ve eğitim vb. merkezi havalandırma kullanan tesisler ile sağlık tesislerinde yapılacak tesisat alanlarının ayrıştırılarak uygulamada yaşanabilecek tereddütlerin giderilmesinin uygun olacağı ayrıca insan dolaşımının ve etkileşimin olmadığı alanlarda sağlık tesislerinin içinde yer alan farklı birimlerde (acil servis, yoğun bakım vb.) farklı iklimlendirme koşullarına ihtiyaç bulunduğu ve ayrıca silüeti olumsuz etkileyecek tüm unsurların bertaraf edilmesi hususları dikkate alınarak iletilen öneri plan notu daha kısıtlayıcı ve düzenleyici olarak şekilde değiştirilmiş ve;

“Bu alanlarda Turizm ve eğitim vb. merkezi havalandırma kullanan tesisler yapılması halinde, son katta iç yüksekliği 1.80 m.'yi geçmeyen ve sadece tesisatın geçirildiği tesisat galerileri bina yüksekliğine dahil değildir. Bu alanlarda Sağlık Tesis (hastane vb.) yapılması halinde, teras çatılarda sağlık tesisinin ihtiyaç duyduğu, günün teknolojisine ve mekanik ihtiyaçlara göre belirlenecek tesisat alanı, tek hacim olmak, normal kat yüksekliğini geçmemek, üstü açık veya kapalı, yanları açık veya havalandırma menfezi ile kapalı olmak kaydıyla bina yüksekliğine dahil değildir. Ancak söz konusu tesisat alanı parsel cephelerinden 3.00 m. çekilmek ve har halde çatı alanının %50’sini aşmayacak şekilde yer seçecektir. Çevre silueti etkileyecek yükseklikleri denetlemeye ilgili Belediyesi yetkilidir” şeklinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 08.07.2024 tarihli kararı ile Oybirliği ile değişiklikle uygun görülmüştür.

 
Yangın çıkaranı bıçakladı, engelli kardeşini kurtardı
 
Meslektaşını öldüren öğretmen başında bekledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta 17. Uluslararası Türkiye Tiyatro Buluşması başlıyor
Selçuk, tiyatro tutkusunu kamp ile birleştiren 17.Uluslararası Türkiye ...
Başkan Tugay'dan iş insanlarına destek!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Atatürk Organize ...
Torbalı parklarında hummalı çalışma
Torbalı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler 7/24 ‘Yeşil ...
 
Datça Belediyesi'nden Jeff Bezos'a çağrı
Amazon'un CEO'su Jeff Bezos'un Türkiye'de ödediği hesapla ilgili Datça ...
Çeşmeli annelere müjde: Gündüz bakımevi geliyor!
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’nin başkanlığında gerçekleştirilen ...
Selçuk'a yeni Aile Sağlığı Merkezi!
Selçuk’ta yapılması planlanan yeni Aile Sağlığı Merkezi için yer tahsis ...
 
Bornova Kısa Film Günleri sinemaseverlerle buluşuyor
Bornova Belediyesi tarafından bu yıl 4. kez düzenlenen Uluslararası Bornova ...
Karşıyaka'da yerel üreticiye destek
Karşıyaka Belediyesi, üretici ve tüketiciyi aracısız olarak buluşturduğu ...
Çiğli'de öğrencilere tercih desteği!
Çiğli Belediyesi, LGS sınavı sonrası tercih yapacak öğrencilere 17 Temmuz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Boncuk gözlü sarışına ağlatan veda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva