HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Mayıs 2024 Çarşamba - 09:22

Büyükşehir'deki dev ihale sil baştan!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 26 adet tramvay aracı, yedek parça ve özel ekipman alımı ihalesi bir kez daha iptal edildi. İptalin gerekçesi olarak ihaleye geçerli teklif veren şirketin çıkmaması olmuştu. İlk ihaleyi alan ancak artan maliyetleri gerekçe göstererek geri çekilmek zorunda kalan son ihalede tek teklifi veren şirketti. Yeniden ihaleye çıkılması bekleniyor.

Büyükşehir deki dev ihale sil baştan!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Kent içi ulaşımda raylı sistem ağını genişletmek için son olarak Çiğli Tramvayı’nı açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem Çiğli hem de Konak ve Karşıyaka hatlarında çalışacak 26 adet elektrikli tramvay aracı almak için geçtiğimiz günlerde üçüncü kez ihaleye çıkmıştı.

17 Nisan 2024 tarihinde Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘26 Adet Tramvay Aracı, 127 Kalem Yedek Parça Ve 11 Kalem Özel Alet ve Ekipman’ mal alımı ihalesine tek firma teklif vermişti.

Yaklaşık maliyeti olarak 3 milyar 559 milyon 878 bin 675 TL olan ihaleye sadece Bozankaya Otomotiv Makine İmalat İthalat ve İhracat Anonim Şirketi katılmıştı. Firma, 3 milyar 955 milyon TL teklifini sunmuştu.

Teklifi değerlendiren komisyon kararını açıkladı. Komisyon ihaleyi iptal ettiğini duyurdu. İptalin gerekçesi ise ‘ihaleye geçerli teklif veren istekli çıkmaması’ gösterildi. Yeniden ihaleye çıkılması bekleniyor.



İHALENİN İÇERİĞİ
İhaleye katılacak şirketlerden son beş yıl içinde, teklif edilen bedelin yüzde 25 oranından az olmamak üzere iş deneyimi ve yılda 12 adet raylı sistem aracı üretme kapasitesine sahip olduklarını gösteren kapasite raporu da istendi. İhale yerli ve yabancı tüm firmalara açıkken yerli firmalara yüzde 15 oranında fiyat avantajı uygulandı. Üretilecek araçlarda yüzde 60 oranında yerlilik şartı arandı. İlk ihaleye katılanlardan yüzde 51 oranında yerlilik şartı aranmıştı. 

İLK İHALEYİ ALAN ÇEKİLMİŞTİ
İhale ilk olarak 27 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleşmiş ve 6 firma teklif vermişti.  Üretilecek araçlarda yüzde 51 oranında yerlilik şartının arandığı ihalenin kazananı 749 milyon 750 bin TL’lik teklifle Bozankaya A.Ş. firması olmuştu. Ancak ihaleyi kazanan firma artan maliyetleri öne sürerek sözleşmeyi tek taraflı fesh etmişti. İkinci ihale ise 23 Aralık 2022 tarihinde gerçekleşmiş ancak bu ihaleye de teklif veren çıkmamıştı.

 
Daha 15 yaşındaydı... Ege'nin acı sonu!
 
İzmir’in parkları yeniden doğuyor
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Rıdvan 22 Mayıs 2024 Çarşamba 23:26

Çiğli Tramvayının AOSB bölgesinde, birbirinin ters yönünde iki ayrı ring yapması (mavi ve kırmızı hatlar) çok gereksiz olmuş. Hem yolcu sayısı günboyu çok çok az, hem de Alaybey'den gelen (yeşil hat) Ataşehir Kavşağı'na geldiğinde bu hatlara aktarma yapılması sırasında durakta her zaman kargaşa yaşanıyor. Bir defa yeşil hatla mavi hattın birleştirilerek, Karşıyaka'dan gelen tramvayın aktarmasız Çiğli güzergahını yapması çok iyi olacaktır. Böylelikle mavi hatta 12 dk'da bir ring yapan katarlar boşa çıkmış ve diğer hatlara ek katar olanağı sağlanmış olur. Bu çözümü Tramİzmir'e yazdığımda, Karşıyaka tramvayı ile Çiğli tramvayı İşletme Müdürlükleri'nin ayrı olduğunu ve bu yüzden Ataşehir Kavşak durağında aktarmalar yapıldığını ifade etmişlerdi. Son duruma göre aksayan hususların tekrar gözden geçirilerek hem vatandaşlara hem de Tramİzmir Şirketi'ne en faydalı çözümün bulunacağını ümit ediyorum.

Yorumu oyla      2      0  
onur 22 Mayıs 2024 Çarşamba 15:30

Yurtdışından alın kardeşim. Bozankaya firması chp ye mal satmak istemiyor. Bu kadar basit. Ne zorlatıp duruyorsunuz?

Yorumu oyla      1      0  
22 Mayıs 2024 Çarşamba 14:18

Bu güzergahta metro yapamazsın. Her yere metro OLMAZ.

Yorumu oyla      1      0  
Kskli 22 Mayıs 2024 Çarşamba 13:06

Metro yapmak varken trenden bozma tramvay kimin aklina geldiyse bravo.

Yorumu oyla      0      4  
Yorgun demokrat 22 Mayıs 2024 Çarşamba 12:32

Çiğli tramvay projesi bir fiyaskodur. Raylar yapılırken tramvay alınmaması tipik "kervan yolda düzülür." anlayışıdır. Yolcu yoğunluğu olan yerlerde bu hattın yapılması gerekirken, yolcu yoğunluğunun sıfıra yakın olduğu AOSB de tramvay hattının yapılması düşündürücü. Mevcut Ataşehir duragı varken, Ataşehir Kvş. diye bir durağın olması yolcularda kargaşaya neden olmaktadır. Ataşehir-Mavişehir İzban için yollar kazılıp 2 sene bekletildikten sonra, yapılan işlerin kapatılarak yolun asfaltlanması da ayrı komedi. İzban Genel Müdürlüğü'nün bulunduğu alana kocaman Tramvay deposu yapıldı. Ancak, en az 2 sene sonra yeni tramvay gelebileceği düşünülürse o da ilginç yatırım . Ataşehir durağından Çiğli İzbana gitmek için 3 durak için 3 tramvay değişimi gerekiyor. Kısaca harika proje olarak tarihte yerini aldı.

Yorumu oyla      4      0  
Nazik ziyaretler 22 Mayıs 2024 Çarşamba 12:03

Skandal!

Yorumu oyla      4      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milli yüzücü Kafadar, Bornova'nın gururu oldu!
Türkiye Yüzme Federasyonu tarafından Edirne’de düzenlenen Uzun Kulvar ...
Konak’ta ‘araç’ krizi… Başkan masayı terk etti!
Konak Belediyesi’nin yeni başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu'nun sendikacılarla ...
Büyükşehir'de kriz derinleşiyor... İsyan raylara sıçradı!
Demiryol-İş üyesi İzmir Metro çalışanları hem yaşadıkları alacak sorunundan ...
 
TBB için seçim tamam: İzmir'den görev alacaklar belli oldu!
Yerel seçimlerin tamamlanmasının ardından yeni dönemde Türkiye Belediyeler ...
Manisa Büyükşehir'den toplu ulaşıma destek
Manisa Büyükşehir Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısında alınan kararla ...
Konak’ın tanıtımı için Agora’da tarihi buluşma
Smyrna Agorası’nı ziyaret eden Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı ...
 
Urla'da can dost katliamı!
Urla'da 6 köpek zehirlenirken belediye tarafından yapılan açıklamada "Bir ...
Menderes’te Motofest zamanı... Pentagram sahne alacak!
Menderes Belediyesi’nin katkılarıyla hafta sonu düzenlenecek motosiklet ...
Genç Bilet’24 başvuruları başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl İzmir'de bulunan gençlere 36 bin sinema, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva