HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Temmuz 2024 Çarşamba - 18:07

Büyükşehir’de gündem Karşıyaka... CHP ve AK Parti arasında ‘ayrımcılık’ tartışması!

‘Zübeyde Hanım Mahallesi Taziye Evi ve Kütüphane’ yapımı işi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka Belediyesi’ne projenin yarısı kadar maddi destek sağlamasını içeren önerge mecliste tartışmalara neden oldu. AK Partili isimler mecliste söz alarak Karşıyaka’ya ayrımcılık yapıldığını belirtirken, CHP’li isimler ise iş birliğinin tüm ilçelere eşit seviyede yapıldığını belirtti. İlgili önerge tartışmalar sonrası AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ oyuna karşın CHP’li üyelerin ‘evet’ oyu vermesiyle oy çokluğu ile kabul edildi.

Büyükşehir’de gündem Karşıyaka... CHP ve AK Parti arasında ‘ayrımcılık’ tartışması!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yer almadığı oturuma Başkan Vekili Altan İnanç başkanlık yaptı.

ZÜBEYDE HANIM TAZİYE EVİ TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
Karşıyaka’da dönemin Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlığında yapımına başlanan ancak tamamlanamayan ‘Zübeyde Hanım Mahallesi Taziye Evi ve Kütüphane’ yapımı kapsamında Karşıyaka Belediye’sinden destek talep edilmesi meclis gündemine geldi. KDV hariç toplam bedeli 15 milyon 365 bin TL olan ancak sadece 8 milyon 610 bin TL’lik kısmını ödenebildiği, 9 milyon 463 bin TL’lik kısmının ödenemediği proje kapsamında Karşıyaka Belediyesi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden maddi yardım istenmesi tartışmalara neden oldu.

ÖZTÜRK: İSTERSENİZ SUÇLULUK PSİKOLOJİSİ DEYİN
Başkan Tugay ile ilgili bazı iddialarda bulunan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, “Sayın Başkan bir önceki dönem Karşıyaka Belediyesi’ni yönetirken özellikle son yılda 420 milyon gibi borçla bırakıp koltuğu devretti. Bu borcun neticesinde Karşıyaka Belediyesi’nin mali tablosunu düzeltmek için birkaç tane adım atma çabası içerisine girdi. Siz bunun adını ne koyarsanız koyun; isterseniz ahde vefa isterseniz suçluluk psikolojisi deyin” ifadelerini kullandı.

İNANÇ: ÖZEL İLGİ GİBİ BİR DURUM YOK
Meclis Başkanvekili İnanç ise, “Gündem maddesiyle ilgili konuşursak… Sayın Başkanımız da burada yok ama özel ilgi gibi bir durum yok. Karşıyaka Belediyesi'nin borcu nereden devir alındığı bu maddeyle ilgili değil” ifadelerini kullandı.

YILDIR: BANA ZORLAMA GİBİ GELDİ
Suçluluk duygusu ile hareket edilmediğini vurgulayan CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır, “Koskoca 5 senelik bir muhasebeden bahsederken kalkıp bugün Karşıyaka Belediyesi için sağlanan bir olanaktan hareketle bunun bir suçluluk psikolojisinden kaynaklandığını söylemek bana zorlama geldi. Bunun dışında ayrıca başka belediyelerle ilgili olarak da büyükşehir belediyesinin neler yapabileceği, ne tür katkılarda bulunduğu ayrı bir konu. Biz her konuya gayet çözümcü bakışla yaklaşıyor, o konuyla ilgili olarak gerekli olanaklar yeterliyse, biz bunlara sahipsek mutlaka sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Birazdan zaten gündemde olan konulardan da bunlar anlaşılacaktır. Birtakım tahsisler vardır ya da benzeri... 25 yıllığına bir kreşi örneğin Konak Belediyesi’ne tahsis ettiğimizden hareketle bir suçluluk duygusuyla hareket ettiğimiz söylenebilir mi?” diye konuştu.

YILDIZ: SAYIN BAŞKANIN SON VERMESİ LAZIM
Yapılanları Karşıyaka’nın oluşmuş sorunlarının kapatılma çabası olarak gördüğünü ifade eden AK Parti grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Hatırlayalım Cemil bey bugün büyükşehir belediye başkanı. Karşıyaka’dan geldi. Karşıyaka’da bu serüvene başlamasaydı bu şehrin şehri emini olamazdı. 5 yıl boyunca Karşıyaka ile ilişkilendirmeye biz devam edeceğiz. Eğer sayın başkanı bu konudan uzak görüyorsanız kendinizi inkâr etmiş olursunuz. 13.05.2024 tarihli mecliste Seferihisar Belediyemizden gelen bir önergeye oy birliği yapmış grubuz. 11 milyon 386 milyon liralık bir ortak projeye yüzde 75 büyükşehir katkısına oy birliği yaptık. AK Parti ve MHP grubunun tavrını ortaya koyalım. Burada neye itiraz yapıyoruz? Yine geçtiğimiz meclisler Karşıyaka’dan yer satın almaya da oy birliği yaptık. Ben Konak konularında mikro milliyetçilik yapıyorum. Cemil başkan da anladığım kadarıyla Karşıyaka konularında mikro belediyecilik yapıyor. Asli görevi İzmir Büyükşehir Belediyesi. Geriye dönük meseleleri kapatmak değil. Bu önerge bu meclis tarihinde ilk kez başlamış bir işin hakediş bedeli de 9 milyonu ödenmiş bir işin geri kalanında 9 milyonunu da ödeyelim işi. Konuya bir ilçenin ihtiyacı noktasında ilçelerdeki yerel meclis üyelerinden aldığımız görüş doğrultusunda ki AK Parti grubu öyle yaklaşıyor ona göre değerlendiriyoruz. Ancak bu öyle bir yer değil. Bunu da sormak en doğal hakkımız. Bunu ilişkilendirmek en doğal hakkımız. Bu meseleye hayır deme temelimiz bu. Yarım kalmış işle ilgili teklif getiriyorsunuz. Nereye kadar biz Karşıyaka’nın sorunlarını kapatmaya çalışacağız. Bu önerge Karşıyaka’da oluşmuş mali yükün kapatılma çabasında başka bir şey değildir. Yeni bir proje getirirseniz öznesinde değerlendiririz değil. Bu işi o dönemin belediye başkanı başlatmış. Şu anki Büyükşehir Belediye Başkanı. Kendi başlattığı işi parası az kaldı diye şimdi geldiği Büyükşehir’den para yollarsa hayır deriz. Meselenin öznesi budur. Konuşma yetkinliğimiz vardır. Maalesef buna Sayın Başkanın son vermesi lazım. Nereye kadar biz Karşıyaka’nın oluşturulmuş sorunlarını kapatmak adına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarını kullanacağız. Şu an Sayın Cemil Tugay döneminde başlamış para olmadığı için ödenemeyen bir şeyi Sayın Cemil Tugay oraya para transferi yapıyor. AK Parti grubu olarak buna hayır diyoruz” dedi.

BOZTEPE: SÖZ VERİN OY BİRLİĞİ YAPALIM
AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe söz alarak geçmiş dönemi hatırlatırken, “Yarım kalan bir iş. Buradan 29 ilçeye çağrıda bulunuyorum. Foça’nın büyük sıkıntıları var. Geçmiş dönemde de sıkıntıları vardı. Küçük ilçelerle ilgili projeler uygulamaya çalışıyorduk. Grup Başkanvekilimiz gayet net açıkladı. Geçenlerde Karşıyaka’da geçmiş dönemlerde belediyenin satın aldığı konuya oy birliği yaptık. Burada söz verin, tüm ilçelerden gelen konuya destek olacağız diyin bizde mutlulukla karşılarız. Ancak bu sadece Karşıyaka’yı kurtaracaksa… Aynı şeyi geçen dönem Seferihisar ile ilgili yaşadık. Tunç Beye özellikle söyledik. Seferihisar'a özel destek oluyorsunuz diye. Cemil Bey ile Tunç Bey ile arasındaki samimiyet kaynaklı Karşıyaka’dan da yerler almıştı. Sadece 1-2 ilçeyi korumanın tüm ilçelere baba şefkati ile yaklaşmanızı bekliyoruz. Ayrım yapmadan tüm belediyelere destek olmanızı bekliyoruz. Karşıyaka büyük bir ilçe.  Çöp bile toplayamayan bir Karşıyaka bu duruma geldi. İzmir'in en nezih ilçesiydi. Lütfen herkese eşit davranalım” diye konuştu.

ÖZER: POLİTİK NOKTADA ELEŞTİRİYORSUNUZ 
CHP Meclis Üyesi Rıfat Özer ise Karşıyaka’yı kıskandıklarını belirtirken, “Ben Karşıyakalıyım ancak şu an Çiğli meclis üyesiyim. Karşıyakalı her zaman Karşıyaka'yı korumuştur yani bir Karşıyaka milliyetçiliği vardır. Burada arkadaşlarımın konuşmalarını dinliyoruz. Geniş oranda niyet okuma niteliğinde. Biraz da Karşıyaka kıskançlığı var gibi. Kimse kıskanmasın tüm ilçelerden ortak protokoller geliyor. Bizler Hukuk Komisyonu olarak ilçelerden gelen tüm taleplere olumlu yanıt veriyoruz. Yani Karşıyaka için özel bir durum söz konusu değil. Karşıyaka’yı bu kadar gündeme getirip Karşıyaka kıskançlığı, Cemil Başkan hakkında niyet okuma olayı önergenin özüne de uygun değil. Siz Karşıyaka’da taziye evi yapılmasını, kütüphane yapılmasını istemiyor musunuz? Ancak işi politik noktada eleştiriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

YILDIZ:  KARŞIYAKA’DA BİTİREMEDİĞİ İŞLERİN ÖDEMESİNİ BÜYÜKŞEHİR’E YAPTIRTMASIN
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise Konak’tan alınan yere rağmen paraların verilmediğini vurgularken, “Açıkçası Rıfat Bey'e çok saygım var ama ifadelerini kabul etmemiz mümkün değil. Niyet okuması değil Belediye başkanın gazeteye yaptığı açıklamaları okuyoruz. Genel Başkanınıza yaptığı sitemi okuyoruz. Yani siyaseti yakın takip ediyoruz. Karşıyakalılık üzerinde de negatif bir yaklaşımız yok. Yer satılması ile ilgili oybirliği yaptık. Konak’ta 2022’de protokol yapan, BYZ alanını niye aldı? Ben dedim o zaman almayın yeri. Gelin Konak’a bu yardım yapın dedik yapmadılar. Hadi geçtik paramızı ödemiyorlar bütçeden kaynaklı. Ancak dönüyorsunuz yarım kalmış yere ödeme çıkarıyorsunuz. Lütfen Sayın Başkan Karşıyaka’da başlayıp bitiremediği işlerin ödemesini Büyükşehir’e yaptırmasın. Biz yasaya aykırı demedik. Sayın başbakanın başlattığı bir işin bütçesini niye İzmir Büyükşehir Belediyesi ödüyor?” dedi.

YILDIR: BÜTÜN İLÇELERLE BENZER İLİŞKİLER KURUYORUZ 
CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır, “İlçeler arasında herhangi bir ayrımın yapıldığını iddia etmek doğru değil. Her ilçe ile ilgileniyoruz, onlarla ilgili ziyaretler yapıyoruz, ilçe belediye başkanlarımız var ve onların bürokratları ile ilgili görüşmeler yapılıyor. Eksikler tamamlanması gerekenler üzerinde konuşuluyor. Bütün ilçelerle benzer ilişkiler kuruluyor. Bu doğrultuda çalışmalar yapılıyor. Bunlar tamamlandığında herkese örnektir ki kayrılan herhangi bir yerde yoktur, kayrılacak herhangi bir şeyde yoktur. Ayrım yapmadan her projeye gereken desteği sağlamakla yükümlü çalışacaktır.

KİŞİLİ: BEN ESTETİK YAPTIRMADIM
AK Parti Grubundan söz alan Dilaver Kişili, Opera Binasını işaret ederek, "Biz niyetleri iyi bildiğimiz için niyet okumuyoruz. Diğer ilçeler arasında ayrım yaptınız demiyoruz, gösteriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı geçmiş dönem Karşıyaka Belediye Başkanı. Geçen mecliste kendisi de Karşıyaka ile ilgili ikide bir konu gelmesi canımı sıkıyor dedi. Ben estetik ameliyatı yaptırmadım, gruptan kimse de yaptırmadı. Cemil Bey'in doktorluğunu tartışacak halimiz yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka Belediyesine ait yarım kalan projeyi tamamlamak yerine 3 belediye başkanı değiştirmiş. İzmir’in kabusu olmuş Opera Binasını bitirmeyi niye gündeme getirmiyor. Gelsin Opera Binasını tamamlasın. Çok daha sağlıklı olacağını düşünüyorum" dedi.

YILDIR: ESTETİK MESELESİ NEDİR?
Yeniden söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır, "Estetik meselesi nedir? Bu meclisin şu anda yapacağı iş bu madde kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanını değerlendirmek, tartışmak, 5 milyonluk şehrin seçtiği belediye başkanını bu madde kapsamında tartışmak mıdır?" ifadelerini kullandı.

İNANÇ: DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR
Son olarak söz alan Başkan Vekili Altan İnanç, "Hepiniz değerli siyasetçilersiniz. Devlete devamlılık esastır. İzmir bir bütündür. İzmir’in her yerinin sorumluluğu hepimizin sorumluluğudur. Burası yerel parlamento gibi düşünün. İzmir’in neresinde ne sorun varsa bizim sorumluluğumuzdur. Çok güzel bir gelişme oldu. Cemil Başkan ilçeleri geziyor ve hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan geziyor. Tartıştığımız proje atamızın annesinin adını taşıyan bir projedir. Bu projenin kısa sürede bitirilmesi ve yurttaşlarımızın kullanıma açılması önemlidir" diye konuştu.

 

 
Bodrum'a kruvaziyerden turist akını!
 
CHP'li Arslan'dan elektrik zammı tepkisi: İzmir'in kasasından 450 milyon çıkacak!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
CUMHURBAŞKANI 11 Temmuz 2024 Perşembe 08:05

CEMİL TUGAY SEN CUMHURBAŞKANI ADAYISIN İŞÇİNİN MEMURUN HAKKINI VER

Yorumu oyla      2      1  
“ Ayrımcılık “ mı 10 Temmuz 2024 Çarşamba 19:19

İzmir merkez ilçelerindeki metro , otobüs , vapur ve tramvaylarda 120 dakika ücretli aktarma ( 90 dakika ücretsiz ) hakkı VAR. İzmir çevre ilçe otobüslerinde aktarma hakkı YOK. ( UKOME den geçen 90 dakika ücretsiz aktarma hakkı çevre ilçe otobüsleri yine kapsam dışı ise , ayrımcılığın hası burada , ) CHP Genel Merkezi uyuyor mu ! Çevre ilçe otobüslerine aktarma hakkını ne zaman vereceksiniz .

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Urla'da tahsis krizi!
Urla Belediyesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne devrettiği parselin tahsisini ...
Çeşme'de Atatürk'ün Ilıca'ya gelişinin 98. Yılı kutlandı
Çeşme Belediyesi tarafından Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ilıca’ya ...
Karşıyakalı şampiyonlar Başkan Ünsal ile buluştu
Türkiye İşitme Engelliler Futbol 1. Ligi’ndeki başarılı mücadelesini Türkiye ...
 
İzmir’e yeni bir fuar daha!
Türkiye’de fuarcılık serüvenini başlatan İzmir Enternasyonal Fuarı başta ...
Başkan Günay'dan Özel'e ziyaret
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i makamında ziyaret etti.
Çiğli Belediyesi’nden yerli tarıma destek
Çiğli Belediyesi, “Tarladan Sofraya Yerli Tarım” projesi kapsamında kendisine ...
 
Başkan Önal'dan mahallelere ziyaret
Bayraklı'yı daha yaşanılabilir ve modern bir ilçe haline dönüştürmek için ...
UKOME’de onaylandı… ‘90 dakika’ geri geldi!
İzmir ulaşımında ’90 dakika’ olarak anılan ve 90 dakika boyunca ücretsiz ...
Dolu dolu program: Ürkmez'de festival zamanı!
Seferihisar Belediyesi’nin bu yıl 3. kez düzenlediği Ürkmez Kültür ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Boncuk gözlü sarışına ağlatan veda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva