HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Nisan 2023 Çarşamba - 06:49

Büyükşehir'de grevin ayak sesleri... İZELMAN işçileri iş bıraktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden İZELMAN’da devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler bu sabah iş bıraktı ve Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. 3 saatlik iş bırakma eyleminde otobüsler ve bazı kritik işyerleri dışında işçiler hizmet üretmedi. Sendikanın yüzde 75'lik zam talebine karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 36,5'luk zam önerisinde bulunmuştu.

Büyükşehir de grevin ayak sesleri... İZELMAN işçileri iş bıraktı!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZELMAN’da devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine sendika işyelerinde örgütlü Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şubeler, sakal bırakma, sivil kıyafetle çalışma ve kokart takma eylemine başlamıştı. 

Dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'le de yapılan görüşmede işçileri memnun edecek bir zam önerisi masaya gelmeyince her iki şubenin işyeri temsilcileri iş bırakma eylemi yapma kararı aldı.

İş bırakma eylemi bu sabah hayata geçirildi. 7 bin işçinin çalıştığı şirkette, ESHOT şoförleri ile itfaiye, ana okulu, Eşrefpaşa Hastanesi acil birimi, aş evleri ve otoparklarda çalışanlar dışındaki işçiler iş bıraktı. Sabah işyerlerine giden işçiler kart bastı ancak iş başı yapmadı. 

BÜYÜKŞEHİR ÖNÜNDE EYLEM
İş bırakma kararı alan Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şubeler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark içindeki hizmet birimi önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. İş bırakan yakın bölgedeki İZELMAN işçileri Büyükşehir önünde bir araya gelerek TİS taleplerini dile getirdi. Islıklarla Büyükşehir’in zam teklifini protesto eden İşçiler sık sık ‘Sadaka Değil Toplu Sözleşme’, ‘Açlıktan Ölmeyiz, Biz Bu Yoldan Dönmeyiz’ ve ‘İş Ekmek Yoksa Barış Da Yok’ sloganlarını attı.

‘DALGA GEÇERCESİNE BİR TEKLİF’
Genel İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal da verilen teklifin dalga geçercesine olduğunu belirterek “Bu işe yeni başlamış, hiçbir şeyden haberi olmayan işçilere bile böyle bir teklif yapılamaz. SODEMSEN en düşük vasıfsız işçinin 19 bin 500 TL alacak. Oruçluydum orucum bozulacaktı, neredeyse. Bırakın 19 bini 17 bin verin toplu sözleşmeyi ben imzalayacağım. Siz nasıl buldunuz bu parayı? Tabi Tunç Başkanı’nın bundan bilgisi yok. Şişirdikçe, şişirmişler, ölümü, cenazeyi eklemişler. Nasıl bir hesap yapmışlar anlamış değilim. Kimse bizim ekmeğimize, aşımıza dalga geçecek tekliflerle gelemez. İnsanca bir yaşam seviyesine çekilmesini istiyoruz. En iyi sözleşme masada bitendir. 11 buçuklara kadar toplu sözleşme görüşmesi yaptık. Derdimiz bir an önce toplu sözleşmeyi bitirmek insanların çalışmasının önünü açmak. Bize sordular ne istiyorsunuz. El insaf! Teklif önünüzde. Siz de bir teklif sunarsınız biz de onu kabul ederiz ya da etmeyiz. Biz bunu asla kabul etmiyoruz. SODEMSEN işçilerle dalga geçilmeyeceğini öğrenecek. SODEMSEN vasıfsız işçilerin 19 bin lira maaş aldığını gösteren bordroyu getirsin azsın buraya, altında ben imza atacağım. Buradan onlara söz veriyorum. ESHOT hat şoförünün 10 bin 200 lira aldığı bordroyu gösterdim. Onlar 19 bin 500 liralık bordroyu göstersinler, biz bu işi bırakalım” dedi.

Büyükşehir önünde toplanan sendika üyeleri adına Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral’ın yaptığı açıklama ise şöyle:

“Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ortadadır. Tek hedefi insanca koşullar içerisinde yaşamak olan emekçilerin temsilen Genel-İş 1 ve 3 No’lu şubeler olarak içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar çerçevesinde makul denilebilecek bir toplu sözleşme taslağı hazırladık. 4 aydır süren görüşmelerde önemli ölçüde yol katederek emeğimizin değerini yüceltecek seviyeye geldik. Ancak geldiğimiz noktada özellikle taban ücretlerimiz konusunda arzu ettiğimiz ciddiyeti maalesef göremedik.

Ekmeğimizi büyütmek şöyle dursun geçtiğimiz yıla nazaran yarı yarıya küçülmüş olan ekmeğimizin daha da küçülmesini önlemek amacıyla sürdürdüğümüz mücadelemizden geri adım atmayacağımızın bilinmesini istiyoruz. Ekmek mücadelesi, emek mücadelesi ciddi iştir. Bu ciddiyeti göstermek adına 1 ve 3 nolu şubelere bağlı birimlerdeki İzelman emekçileri olarak bugün saat 07.00-10.00 arasında üretime ara veriyoruz. Emekçi arkadaşlarımız birimlerine normal saatlerde giderek, kartlarını bastılar, ancak üretimde bulunmadılar. Bu vesileyle tüm tarafların ciddiyetimizin farkına varmalarını umuyoruz.

Biz kimseden “imkansızları” istemiyoruz, kimseyi olmayacak bir işe sürükleyip köşeye sıkıştırmak istemiyoruz. Biz sadece daha insancıl bir hayat sürdürmek istiyoruz. Hiç olmazsa temel ihtiyaçlarımızı karşılayalım, faturalarımızı ödeyelim, yasal tefeci görünümündeki bankaların eline düşmeyelim istiyoruz.

Biz ki iş yerlerini evi, mesai arkadaşını ailesi kabul eden, yaptığı işe kutsiyet atfeden haysiyetli işçileriz. Biz ekmeğini yediğimiz yere asla ihanet etmeyiz. Lakin ekmeğimizi büyütme mücadelemize kayıtsız kalanlara da sesimizi yükseltmesini iyi biliriz.

Dostlar,

Bugün yaptığımız eylem deryada yalnızca bir damla. Biz istemesek de şayet şartlar bizi mecbur bırakırsa bu damlaları durmak bilmez çağlayanlara dönüştürme gücümüzün olduğunu hatırlatmak isteriz. Bunun masum bir uyarı olduğuna dikkat çekiyoruz. Ama bugünkü uyarıların dikkate alınmaması halinde yaptırıma evrilebileceğini hatırlatmayı görev biliyoruz.

Tekrar ediyoruz; taleplerimize sadece ciddiyetle yaklaşılmasını bekliyoruz. Emeğimize yönelik bu tavırların hak ettiği ciddiyete kavuşmaması halinde “BU DAHA BAŞLANGIÇ, MÜCADELEYE DEVAM” söylemini dillendirerek eylemlerimizin artarak devam edeceğini kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ta ki kursağımızdaki lokmanın küçülmesine “dur” denilene kadar…

YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ

YAŞASIN GENEL İŞ

YAŞASIN DİSK”

SÜREÇ HAKKINDA
İZELMAN Genel Müdürlüğü’nde şimdiye kadar gerçekleşen 10 oturumda taraflar 5 madde hariç uzlaşma sağladı. 7 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde geriye taban ücreti zammı ve işe devam teşvik primi gibi 5 madde kaldı.

Sendika işçi ücretlerine yüzde 75 oranında zam önerisinde bulunurken SODEMSEN’in son teklifi yüzde 38 olmuştu. A grubu için 410, B grubu için 430, C grubu için 450 ve D grubu 475 TL günlük yevmiye ücreti önerilmişti.

Öte yandan TİS görüşmesinde son 60 günlük süreç geçtiğimiz günlerde başladı. Bu süreçte taraflar anlaşmaya varacak ya da büyükşehirde çalışan binlerce işçi greve çıkacak.

 
Trabzonspor Teknik Direktörü istifa etti!
 
Ege Denizi'nde korkutan deprem!
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent Işık 6 Nisan 2023 Perşembe 09:22

23.53 yorum yazan kişi yorumları bir menfaat karşılığı yazdığını itiraf etmişsin. Ben halkın çıkarı için yorum yazıyorum bunlar size ters gelir.

Yorumu oyla      2      3  
Megatron 6 Nisan 2023 Perşembe 05:56

Belediyenin bu şımarıklara karşı bir yaptırımıyok mu? %75 zam kim almış? Ayıp denen bir şey var.

Yorumu oyla      6      5  
Hüseyin Çelik 6 Nisan 2023 Perşembe 00:05

I?mir büyuk sehir belediyesinde calışanlar coğu chp'' döneminde ışe girmişler.cöğu partili ve uyesi, delegesi, meclis uyelerin işe aldiği adamlar. Ve sendikacılarda o''iş yerlerinde örgutlulerse chp''enin desteğile ve chpe''nin teşviğile sendikaya üye olmuşlar. Sendikacıların mucadelesiyle olan bir durum değil günumuzde sendikacılar bağimsiz değiler kendi öz güçlerine dayanarak orgutleme yapmadıklarında partilerin arka bahcesi durumdalar. Göbekten bağlidirlar icazetsiz hiç bir pratik gösteremezler. Arti birde secimler varken halkin bu cumhur baskanı ve hükümetinden kurtulma yolu görünurken yapacağinız her yanliş hareket millet itifakakı harekine darbe olur . Yapacağiniz eylemlikler ve grev chp''eyi zora sokar sizlere ekmek veren partiye zor durumdan birakmazsıniz Sorumluğun altında kalırsiniz birde köñjüktürel bakmak gerek asgari ücret ortada ,emeklinin aldıği üçret ortada, doktorun ücreti beli, Diğer memurların aldıği ücret beli ,yer altında calışanların aldıği uçret beli bu gercekler varken sizlerin talep etiği ücret cok ucuk halktan destek alamazsıniz tepki olur olayları iyi tartın popolizimden kacınin gerceklerle hareket edin işcini aldıği maaş bu kente ikamet eden insanların cebinde cikiyor her toplu sözleşmeden sonra ulaşima zam suya zam butun harçlara zam yediden yetmişe zam demek sadece işcinin cebini değil kente yaşiyan her kesin cebini düşünün.

Yorumu oyla      4      5  
vatandas 5 Nisan 2023 Çarşamba 23:53

bulent ışık bos konusuyorsun bos adam doğru soyluyor gec bir otobus direksiyonuna aldıgın trol parasının hakkını ver ha para da almadan trolluk yapıyorsan vay haline işimiz kalmadı kamp sandalyesiyle ugrasalım hadi git işine ya bulent ışık git işine

Yorumu oyla      2      5  
İzmirli 5 Nisan 2023 Çarşamba 20:38

Tarkan ve Gülşen konserine neden para harcandı?

Yorumu oyla      6      5  
Bülent Işık 5 Nisan 2023 Çarşamba 20:32

Altan koralttan ve tayfası siz demekki bir çıkar karşılığı bu yorumları yazıyorsunuz. Size kaç defa yazacağım emekli işçiyim diye. Size meydanı boş bırakacağımı mı zannettiniz? Belediye otobüsüne 7.50 liraya biniyorum oldu mu şimdi. Troller AVM 'de kamp sandalyesi 199.90 lira olmuş. Emekli olduğumda 2000 lira emekli maaşı alırken sandalyenin daha güzeli 10 liraydı.

Yorumu oyla      5      6  
siyah inci 5 Nisan 2023 Çarşamba 16:36

tunç başkan ne dediyse oturun calısın calısmayacaksanız gidin ya baskan ne diyorsa odur bitmiştir konu kapanmıstır

Yorumu oyla      5      8  
YORGUN DEMOKRAT 5 Nisan 2023 Çarşamba 15:23

Mutluluk adasının sendikal işleri. CHP belediyelerinde eylem yapmak ne guzel degil mi?. İşe girerken partili, işi bırakırken sendikalı.Bu gidişle 1 saatlık otoparklar 70 TL olur. Ne olsa halk bedel ödemeye alışkın.

Yorumu oyla      3      6  
kemal 5 Nisan 2023 Çarşamba 14:43

bulent ışık chp trolluk maası olarak sana ne kadar verıyor acıkla

Yorumu oyla      5      5  
altan koralttan 5 Nisan 2023 Çarşamba 12:30

bülo geç bir otobüsün direksiyonuna,aldığın maaşın hakkını ver...

Yorumu oyla      11      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın'da geleneksel iftar sofraları sürüyor
Ramazanın bereketini iftar sofralarında yaşatan Aydın Büyükşehir Belediyesi, ...
CHP ve Gelecek Partisi'nden Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
CHP ve Gelecek Partisi Aydın il başkanları, Aydın Büyükşehir Belediye ...
Başkan Soyer'den 'Narlıdere Metrosu' paylaşımı... Yüzde 96'sı bitti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin raylı ulaşımdaki çalışmaları sürerken ...
 
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Efeler'in yollarını yeniliyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi, hizmet odaklı belediyecilik anlayışı ile ...
Çiğli-Otogar Metrosu için ilk hamle!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli’den başlayarak yeni yapılan ...
Çiğli'de 800 kadına kanser taraması!
Çiğli Belediyesi, kanser hastalığıyla ilgili önleyici sağlık kontrollerini ...
 
İşçiler belediye önünde... Selçuk'ta grev çanları!
Selçuk’ta devam eden TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine sendika bugün ...
Yusuf Ahmet Fitoğlu’nun 'Armağan' sergisi açıldı
Sanatçı Yusuf Ahmet Fitoğlu’nun “Armağan” başlıklı resim sergisi İzmir ...
Torbalı Belediyesi’nde Çocuk Kulübü için kayıtlar başladı
Torbalı Belediyesi, kültürel, sosyal ve eğitici faaliyetlerine devam ediyor. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva