HABERLER>İŞ DÜNYASI
19 Haziran 2024 Çarşamba - 09:07

Başkan Yorgancılar: Üretimi ve eğitimi yeniden planlamalıyız

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Değişmeyen tek şey diye tanımlanan ‘değişimin’ de hız kazanarak değiştiği bir dönemdeyiz. Kaybedenler kulübünde olmamak için bilimsel ve teknolojik gelişmelerin takip edeni değil, üreteni olmak zorundayız. Bunun için de gerekli sosyal, kültürel ve ekonomik iklimi oluşturmak, bu iklimin oluşumunun önkoşulu olan eğitim-üretim entegrasyonunu yüksek nitelikte ve acilen sağlamak durumundayız. Sanayiciler olarak bu amaca hizmet edecek şekilde bir ‘Entegre Eğitim-Üretim Şurası’ düzenlenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz" dedi.

Başkan Yorgancılar: Üretimi ve eğitimi yeniden planlamalıyız

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye ekonomisindeki sorunların önemli kök nedenlerinden birinin üretim ve tüketim deseni uyuşmazlığı ve bunun getirdiği dışa bağımlılık olduğunu söyledi.

Başkan Yorgancılar, “Bugünün dünyasında hiçbir ülke kendi kendine yetemiyor. Ancak burada doz aşımı olduğunda, özellikle kendi ülkenizde üretebileceğiniz ürünleri de dışarıdan almaya başladığınızda, dış açık ve dış borçlarda hızlı artış yaşanabiliyor. Bu da bir süre sonra ekonomik ve sosyal krizlere yol açabiliyor. Türkiye olarak hem içeride potansiyeli olan ürünleri rekabetçi olarak üretebilmek, hem de yeni teknolojik ürünler geliştirmek durumundayız. Bunun için de hem insanımızın üretken zihinsel kapasitesinde, hem de üretim teknolojisinin niteliğinde sıçrama yaratmak zorundayız. Bunun yolu da eğitim ve üretim arasındaki etkileşim ve işbirliğini daha sağlıklı ve işlevsel bir zemine oturmaktan geçiyor” dedi.

İHTİYACA UYGUN ÜRETİM VE EĞİTİM
Milyonlarca işsiz insanımız varken sanayicinin aradığı nitelikte ve sayıda eleman bulamamasının da bu zemine olan ihtiyaca işaret ettiğini vurgulayan Yorgancılar, “Ayrıca ülke olarak ihracat desenimizin daha çok gelir esnekliği düşük, yani dünya ticaretinde payı düşen ürünlerden oluşması da yarınlar için tehlike çanlarının çaldığı anlamına geliyor. Dolayısıyla üretimi ülkenin ihtiyaçlarına, eğitimi de üretimin ihtiyaçlarına cevap verir hale getirmeliyiz” diye konuştu.

ENTEGRE EĞİTİM-ÜRETİM ŞURASI
Ülkenin ihtiyaç duyduğu üretim dokusu ve eğitimin niteliği arasında bir entegrasyon olması gerektiğine işaret eden Yorgancılar, şunları söyledi:

“Bu çerçevede üretim ile eğitimin hem teknik ve mühendislik, hem de yönetsel ve bilişimsel boyutta entegrasyonunun güçlendirilmesi gerekmektedir. Üretimin ve eğitimin yüksek entegrasyonunun koşullarını tartışmak ve çözüm yolları bulmak için bir an önce ‘Entegre Eğitim-Üretim Şurası’ düzenlenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Bu amaçla ilk iki gün teknik ve mühendislik ile yönetsel ve bilişimsel olmak üzere iki ayrı grubun kendi içinde, üç ve dördüncü günde de bu iki farklı grubun bir araya gelecek ‘Bütünsel Eğitim-Üretim Entegrasyonu’ stratejisi geliştirmesi uygun olacaktır. Böylece üretim ve yönetim kulvarları arasındaki işbirliğinin de güçlenmesi, taraflarının birbirlerini daha iyi anlaması ve daha çözüm odaklı hale gelmesi sağlanabilecektir. Kuşkusuz ilgili Bakanlıklarımız ve ilgili diğer sanayici örgütlerinin katkılarıyla bu önerimiz geliştirilebilecektir. Temennimiz; hem üretim ve eğitim alanındaki hem de bu iki alanın entegrasyonundaki eksikliklerin ortak akıl ile çözüme kavuşturulması ve sanayi sektörümüzün hızla gelişmesidir.”

 
Aydın Büyükşehir Belediyesi Nazilli-Dereağzı Caddesi’ni yeniledi
 
Bornova’da temizlik devrimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şeftali ve nektarin ihracatı 250 milyon dolara koşuyor
Yaz mevsiminin habercisi, uzun yaşam ve ölümsüzlüğün sembolü olarak kabul ...
Egeli firmalardan ihracata damga!
TİM İlk 1000 ihracatçı listesinde su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ...
Deri ihracatçılarından İtalya çıkarması!
Kurdaki hareketlenmenin henüz başlamaması, artan genel gider ve işçilik ...
 
Borsaya yönelik vergi çalışması ertelendi
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Vergide etkinliği ve adaleti artırmaya, ...
Demir sektörünün Ege'deki ihracat gururu... İlk binde 10 firma!
Cumhuriyetimizin 100. Yılında gerçekleştirdiği 2 milyar 515 milyon dolarlık ...
Apple, Microsoft’u geçti: En değerli şirket!
ABD'li teknoloji devlerinden Apple, yeni yapay zeka hamlelerini duyurmasının ...
 
İEÜ'ye Güzelbahçe'de yeni yuva: Tek seferde 2 milyarlık yatırım!
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzelbahçe Kampüsü Temel Atma Töreni Güzelbahçe’de ...
Kuru meyve sektörünün Ege'deki ihracat gururu... İlk binde 11 firma!
Türkiye’nin ilk ihracatçı sektörü konumundaki kuru meyve sektörü, TİM ...
İzmir Mali Müşavirler Odası’nda ‘Mehmet Kuzu’ dönemi
İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO)’nda Yönetim Kurulu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya rekoru O'nda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva