HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Ağustos 2024 Cumartesi - 09:29

Başkan Tugay’dan yanan alanlarda saha mesaisi: Yeşil dokuyu koruyacağız!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Yamanlar Dağı’nda başlayıp kentte dört gün boyunca etkili olan yangınlardan etkilenen alanların rehabilitasyonu ve kurtarılabilir durumdaki ağaçların iyileştirilmesi için  başlatılan çalışmaları yerinde inceledi. Başkan Tugay, “Çevremizdeki bu ormanı, yeşil dokuyu mutlaka korumalı ve geliştirmeliyiz. Ancak toprak, ağacın özelliği, ne tür fidanların seçileceği, dikilme sıklıkları gibi faktörlerle ilgili buradan elde edeceğimiz verilerle daha doğru kararlar verebileceğiz" dedi.

Başkan Tugay’dan yanan alanlarda saha mesaisi: Yeşil dokuyu koruyacağız!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar Dağı’nda başlayıp kentin birçok noktasında etkili olan yangınlar sonrası bir yandan mağduriyetlerin giderilmesi için çalışırken diğer yandan yangında zarar gören ağaçların bakımı ve izlenmesi için saha incelemelerine devam ediyor. Çalışmalar kapsamında zarar gören orman alanlarının iyileştirilmesi için İzmir Planlama Ajansı (İZPA) öncülüğünde İzmirlilerle birlikte bir gönüllü hareketi de başlatılıyor. İZPA’nın koordinasyonunda Yeşil İzmir Gönüllüleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Yerleşkesi’nde bir araya geldi. Gönüllüler ‘Yangından Sonra Bakım ve İzleme Vatandaş Bilim Atölyesi Programı’ kapsamındaki eğitimin ardından İZPA Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, Prof. Dr. Doğanay Tolunay ve Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol eşliğinde yangından zarar gören Karşıyaka Belediyesi Mutluluk Ormanı’ndaki saha programına katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da gönüllüler ile bir araya gelerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Uzman akademisyenlerden eğitim alan gönüllüler Başkan Tugay ile birlikte ağaçların yapısına, zarar derecelerine ve yaşama durumuna ilişkin çalışmalar yaptı. 

“Özel ve dünyada benzeri çok fazla olmayan bir çalışma”
Afet sonrasındaki yeni sürece dair yol haritasını anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Kısmen yanan ağaçların ölmemesi, canlı kalması için bir şeyler yapabilir miyiz diye bir düşüncemiz vardı. Bununla ilgili İzmir Planlama Ajansı sürece dahil olmak isteyen gönüllüler için bir atölye hazırladı. Yeşil İzmir Gönüllüleri adını verdimiz gönüllü grupla önce teorik bir çalışma yaptılar, ardından da saha çalışması için Mutluluk Ormanı’na geçtiler. Alanda yangından zarar gören ağaçlar numaralandırılmıştı. Bu ağaçların canlılıklarını, şu anki durumlarını tespit ediyorlar. Topladıkları verileri bir harita uygulaması üzerinde kayıt altına alıyorlar. Bu çalışma kapsamında tamamen yanmış ağaçlar gecikmeden kesilecek. Kısmen yanmış olanlar takip edilip bakım uygulanacak ve canlılıklarının devamı sağlanacak. Bu özel ve dünyada benzeri çok fazla olmayan bir çalışma. İstanbul’dan Prof. Dr. Doğanay Tolunay hocamız ve Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol hocamız burada. Büyükşehir belediyemizin uzmanları ve  bürokratları çalışmalarımıza eşlik ediyor” dedi. 
Başkan Tugay, “Yangınlardan sonra ağaçların kurtarılması için ne yapılabilir” sorusuyla yola çıktıklarını belirterek “Bununla ilgili pilot çalışmamızı başlattık. Eğer burada bazı ağaçları kurumaktan kurtarabildiğimizi ispat edebilirsek bunun üzerinden bir yöntem ve takip sistemi geliştireceğiz. Bundan sonraki yangınlarda hızlıca alana girip ağaçları tek tek kontrol eden, müdahale edilebilir durumda olan ağaçları takip altına alarak bakımları için çalışan bir ekibimiz olacak” dedi. 

“Yeşil dokuyu mutlaka korumalı ve geliştirmeliyiz”
Bu çalışmanın dikilecek ağaç türleriyle ilgili de ipuçları vereceğini belirten Başkan Tugay, “Çevremizdeki bu ormanı, yeşil dokuyu mutlaka korumalı ve geliştirmeliyiz. Ancak toprak, ağacın özelliği, ne tür fidanların seçileceği, dikilme sıklıkları gibi faktörlerle ilgili buradan elde edeceğimiz verilerle daha doğru kararlar verebileceğiz. İZPA’nın bu çalışmasını yerinde görerek daha doğru anlamak istedim, onun için buradayım. Çok doğru bir çalışma olduğuna inanıyorum” diye konuştu. 

Ağaçlandırma için sonbahar ve kış beklenecek
Yürütülen çalışmanın ardından sonbahar ve kış mevsimlerine girildiğinde uzman görüşü alınarak ihtiyaç görülen yerlerde doğru tür tercihleriyle ağaç dikimleri yapılacağını da sözlerine ekleyen Tugay, “Ağaç dikimleri yağışlı aylarda yapılır. Şu an çok sıcak ve kurak bir zamandayız. O günler geldiğinde hedeflediğimiz, belirlediğimiz alanlar için İzmirlilerin, halkımızın yardımını isteyerek hep beraber kentimize sağlıklı habitatlar kazandırmak için ağaçlandırma çalışmaları da yapacağız. Önümüzdeki aylarda kaybettiklerimizi yerine koyabilmek için fidan dikmek de dahil olmak üzere pek çok girişimde bulunmak gibi bir düşüncemiz var” ifadelerini kullandı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Planlama Ajansı koordinasyonunda yangınlarla ilgili yol haritası belirleme ve acil eylem planı hazırlama çalışmalarına bu pilot uygulamayla başladı.

 
Kadın muhtarlara Büyükşehir'den jest
 
Selçuk, Büyük Zaferi dolu dolu kutlayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadın muhtarlara Büyükşehir'den jest
İhtiyacı olan mahallelere prefabrik muhtarlık ofisleri kuran İzmir Büyükşehir ...
Başkan Eşki'den Evka-3'e yeni park müjdesi!
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Evka-3 ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi Atatürk Spor Kompleksi’ne yoğun ilgi
Aydın Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği ve her kesime hitap eden ...
 
Ender ALDANMAZ yazdı... İki cephede son durum… Bu tartışma ne zaman biter?
Ender ALDANMAZ yazdı... İki cephede son durum… Bu tartışma ne zaman biter?
Kentlerin yeşil gelecek vizyonları Konak’ta vitrine çıktı
Konak Belediyesi ev sahipliğinde, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinden ...
Efelerli kadın muhtarlardan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Aydın’ın Efeler ilçesinde görev yapan kadın muhtarlar, Aydın Büyükşehir ...
 
Şoför esnafından Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç ile Efeler Şehiriçi Özel Halk ...
Büyükşehir'de kadro revizyonu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İZELMAN Yönetim Kurulu ...
‘Buca köstebeği’ çatlatmıştı… Binalarda tadilat başlayacak!
Buca Metrosu inşaatı devam ederken Eşrefpaşa’da bulunan bazı binalar köstebek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva