HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Nisan 2023 Çarşamba - 11:32

Başkan Sandal’dan hükümete rezerv alan resti: Satın alanları ifşa edeceğiz!

Rezerv alanda yapılan satışlar ile ilgili belediye binasında düzenlediği basın açıklamasında konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Depremzede yurttaşlarımızın evlerini aldıktan sonra geri kalan yerlerin kime satıldığını tek tek açıklayacağız. Böyle bir işe giren varsa bugünden tezi yok geri dönsün. O hakkı kimseye yedirmeyeceğiz” dedi.

Başkan Sandal’dan hükümete rezerv alan resti: Satın alanları ifşa edeceğiz!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan Samos Fay Hattı merkezli deprem sonrası Bayraklı’da birçok yapıda ağır-orta-az olmak  üzere çeşitli hasar kayıtları oluşmuştu.

Evleri yıkılan vatandaşlar için yeni yapılan Şehir Hastanesi’nin üst tarafında bulunduğu bölge rezerv alan ilan edilirken, TOKİ aracılığı ile bölgeye evler yapılmaya başlandı. Alanın rezerv alan olarak ilan edilmesinin ardından sık sık CHP ve AK Partili isimleri karşı karşıya getiren ve ‘kimlere satılacak’ söylemlerine neden olan süreç ile ilgili geçtiğimiz günlerde Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal İzmir Büyükşehir Meclisi’nde flaş bir iddiayı ortaya atmıştı.

Başkan Sandal, deprem sonrası ilan edilen rezerv alandaki akaryakıt lajantı bulunan arsanın Diyarbakır-Çüngüş Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe ve kardeşi tarafından satın alındığını duyurmuştu. Sandal’ın açıklamalarının ardından AK Partili siyasetçiler ile Başkan Sandal arasında polemikler yaşanmıştı. Son yapılan belediye meclisinde belgeler ile açıklama yapacağını duyuran Sandal, Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlediği basın toplantısı ile açıklamalarda bulundu.

ALANLAR TANIDIK BİLİNDİK KİŞİLERE SATILIYOR!
Sözlerine rezerv alanda gerçekleştirilen satışları kazananlara seslenerek başlayan Sandal, "Bir süre önce rezerv alanda satışla ilgili bir söylemimiz oldu. Önce bütün arkadaşlarımız buna el birliği ile hayır dediler. Sonra biz ilgili evrakları gösterdik. Kime satılıyor? Tanıdık-bilindik birine satılıyor. Kısa süre önce kurulan bir şirket. 18 milyondan 43 milyona çıkmış bir bedelle satılıyor. Keşke 5 milyondan başlasalardı ve 43 milyona  çıksalardı daha anlamlı olurdu. Bize de bir yazı gönderildi satış gerçekleşmiştir diye… Buradan rezerv alanda arsa alacaklara sesleniyorum. Bütün iş ve işlemler nasıl sizinki mevzuata uygunsa, Bayraklı Belediyesi de mevzuata uygun yapacaktır. Öyle yağma yok. Bu alan depremzedeye ait alandır. Bugüne kadar Bayraklı’ya yapılan toplam yardım 35 milyon TL. 4 ve 5 Nisan’da 2 satış daha var. Bunların toplam 205 milyon TL.  Gelen yatırım 30 milyon, satış 200 milyonu üstünde" dedi.

Bayraklı depreminde yapılanları da anlatan Sandal, "Bir da ballı bir takas var. Sonra da bu arkadaşlarımız dönüp siz ne yaptınız diyor. Sizin yaptıklarınızı yapmadık! Depremzedenin derdini, ihtiyacını çözmek ile ilgili sizin depremzedeye baktığınız gibi biz depremzedeye bakmadık. Derdi neyse gücümüz imkanlarında yardımcı olmak için üstümüze düşen neyse onu yaptık. Büyükşehir ile birlikte 900 personelle enkaz ekipleri gelmeden 100’ün üstünde yurttaşımızı kurtardık. İlk geceden itibaren temel ihtiyaç çadırlarımızı bölgelerin tamamında kurduk, o günün şartlarında bütün ihtiyaçlarını karşılayarak depremzede yurttaşlarımıza verdik. Bu sürede hiç depremzede yurttaşlarımızdan ihtiyaçlarımız karşılanmıyor diye duydunuz mu? 1,5 ay gibi kısa bir sürede Türkiye'de ilk defa çadır sürecini sonlandırdık" ifadelerini kullandı.

DEPREMZEDENİN DAYANMA GÜCÜ YOK DİYE...
Yeniden inşa sürecinde gelen eleştirilere de yanıt veren Sandal, "Binalar yıkıldı, enkazları kaldırdık, çadır ve geçici konutlar... Sonrasını doğru planlamak çok önemli… Bu anlamda Büyükşehir zaman kaybetmeden jeolojik etütleri başlattı ve 1,5 yıllık kısa bir sürede deprem bölgesindeki jeolojik etütler tamamlandı. İnşaat mühendisleri ile binaların karneleri hazırlandı. Türkiye'de ilk kez binaların K sınırı sorunun plan notları ile çözdük. İnşaat maliyetlerindeki artıştan kaynaklı  depremzedeler mağduriyetini çözmek için yüzde 20'lık bir emsal artışını geçirdik. Bununla İlgili de çok şey söylendi. Neden bu işi plan notuyla yaptınız, neden plan revizyonu ile yapmadınız denildi. Bu mahkemeye takılır gibi nedenler sundular. Bunu ileriye sunan arkadaşlar bilir ki plan revizyonu yapılması için önce bölgenin jeolojik etütlerin bitmesi lazım. Revizyon çalışması da 1 yıl. Askı süreci ile 2 yıl. Depremzedenin böyle bir şeye dayanma gücü olmadığı için bu yöntem ile yaptık" dedi.

DİLİNİN  AYARIN KAYBEDENLER...
Eleştirenlere yönelik tepki gösteren ve 'ayar' çağrısında bulunan Sandal, "Bunları soran arkadaşlar cevabımız olsun. Bunca yapılana, emeğe bir şey yapmadınız demek sadece o kentin belediye başkanına değil, hem buradaki belediyede çalışan arkadaşlara, bürokratlara ve Büyükşehir'de çalışan çalışanlara ve  Bayraklı da depremzedelere hakarettir. Dilinin ayarını kaybedenler biraz diline sahip olmalıdır bu konuda. Birileri de bu meselede bizim devletle kavga ettiğimiz söylemlerine giriyor. Biz devlet ile merkezi hükümet arasındaki ayrımı yapabilecek zekaya sahibiz. Vatandaşın da bu dengede hassas olmaları gerektiğini defalarca vurgulamış biri olarak söylüyoruz. Devlet biziz, devlet hepimiziz. İçişleri Bakanlığı da Hazine Bakanlığı da Milli Savunma Bakanlığı da bizim. Yok öyle şey! Bizim eleştirdiğimiz merkezi hükümetin ikircilikli yaklaşımıdır. Biz sosyal medyadan aklımıza gelenleri yazıp sonra pişmanlıklar içinde mevzuata uygun demiyoruz" ifadelerini kullandı.

BİZİM DERDİMİZ BURASI
Daha önce çeşitli illerde  yaşanan afet felaketleri sonrası yapılan yardımlar ile Bayraklı'ya yapılan yardımları karşılaştıran Sandal, "Türkiye'nin birçok yerinde bir çok afet yaşadık. Devletimizin bu tür afetlerde vatandaşların yanında yer alması ve sorunları çözmesi bizim de temel isteğimizdir. Biz afet bölgelerine yapılan yardımların yerinde olduğunu söylüyoruz. Ancak sadece diyoruz ki Bayraklı'yı niye unuttunuz! Bizim can kaybımız 117. Elazığ'da can kaybı 41. Onlarda bizim yurttaşımız. Yıkılan bina sayılarımız aynı.  Bizde binaların orta ve az hasarlı olması ile ilgili yoğun bir çaba vardı. Bizimde uyarımız oldu ancak bizi dinlemeyen vatandaşlarımız da oldu. Elazığ'da bunu tam tersi oldu. Az ve orta hasarlıları ağır hasarlıya çevirmek için yoğun bir çalışma oldu. Aradaki fark ne? Binaların hasar durumundan söz etmek politik bir yaklaşımdır. Ağır hasarlıyı üstlerim, orta ve az hasarlıyı sana havale ederim demektir. Bunu için defalarca bu işten vazgeçin dedik. Önemli olan binanın riskli olup olmaması, vatandaşın ilçelerde oturup oturmayacağıdır. Bir lobi daha oluşturmuşlar bizi topa tutan. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi ile ilgili. Bazı şeyler mevzuata uygun olup akla ve vicdana uygun olmaz ya. Bu mesele de bunlardan bir tanesi. Jeolojik dönemlerde denizin gel giti ile oluşmuş, sıvılaşma oranı bu kadar yüksek bir zeminde  30 yıl önce yapılan binalarda yapılacak güçlendirmelerin ne anlama geldiğini ben bilmiyorum. Maliyeti yeni bir binanın maliyeti kadar. Bu nedenle biz yıkın yapın diyoruz. Hangi kanalı, gazeteyi ikna ederseniz edin biz inandığımız yoldan vazgeçmeyeceğiz. Birileri 3-5 kuruş kazanacak diye biz buradaki mağduriyete evet demeyiz. Bakanlık ödenekleri ise ayrı bir konu… Bayraklı Belediyesi için 2 milyon TL, Elazığ için 142 milyon TL. İller Bankası hibe Bayraklı Belediyesi 1 milyon TL, Elazığ'a verilen 10 milyon TL. Bakanlık ödenekleri Bayraklı'ya 0 TL, Elazığ'a 45 milyon TL… Bize toplamda gelen para 30-35 milyon TL, Elazığ'a giden 560 milyon TL… Nerede adalet? Hani yaradılanı seviyordunuz, yaradandan ötürü? Hani kul hakkı yemek haramdı? Bu konular aslında depremzede vatandaşlarımızın takip etmesi gereken konular. Bizde öngörülen konut sayısı 8 bin 300. Şu an 3 bini duruyor ve inşaat halinde. Elazığ'da yapılan 23 bin konut. Üstüne bir 8 bin daha yapılacak. Hem vallahi hem billahi 10 bin-50 bin tane daha yap. Bizim derdimiz burası ile" dedi.

DERDİMİZİ HER ZAMAN DOĞRU ANLATTIK
Satıştan elde edinilecek gelirlerin yine bölgede kullanılacağı ile ilgili söylemleri değerlendiren Sandal, "Şimdi diyorlar ki oranda elde edilecek para ile biz bu işleri yapacağız. Yapmıyorsunuz. 5 tane okulumuz deprem nedeniyle yıkıldı. 2 yıla aşkın süredir ikisinin inşaatı devam ediyor, üçünde çivi bile çakılmadı. Bu mudur? Biz her zaman derdimizi doğru anlattık" ifadelerini kullandı.

BAYRAKLI BELEDİYESİ NE YAPIYOR?
Çevre Şehircilik Bakanlığı'na yazdıkları yazıya da yanıt gelmediğini dile getiren Sandal, "Çevre Şehircilik Bakanlığı’na yazı yazıyorum 2021'de ve diyoruz ki bölgeden bize emsalleri yüksek tutmamak amacıyla yer verin. Bir kamu kurumuna depremle, kentsel dönüşüm ile ilgili yer talebi var ancak yanıt sıfır. Bayraklı Belediyesi ne yapıyor? Herhangi bir kamu kurumunda gelen talep sonrası üstümüze düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Bayraklı'daki okulların, camilerin yüzde 75-80'inin arsası belediyemize aittir. Bir yatırımcı gelip arsaya okul yapacaksa biz direkt tahsisini yapıyoruz" diye konuştu.

TEK TEK AÇIKLAYACAĞIZ
İlerleyen süreçte rezerv alandan yapılan alımları açıklayacaklarına vurgu yapan Sandal, "Depremzede yurttaşlarımızın evlerini aldıktan sonra geri kalan yerlerin kime satıldığını tek tek açıklayacağız. Böyle bir işe giren varsa bugünden tezi yok geri dönsün. O hakkı kimseye yedirmeyeceğiz. 5 ve 6 Nisan'da bir satış daha var. Biri 16 bin metrekare yaklaşık 100 milyon TL bedelle çıkıyor. Diğer 10 bin metre kare 69 bin TL bedelle ihaleye çıkıyor. Ne diyeceğiz? Mevzuata uygun mu? Satış Bayraklı'daki depremzedenin derdine mi kullanılıyor?" dedi.

DEPREMZEDEYE KONUT SATMAKLA KIZILAY’IN ÇADIR SATMASI ARASINDA FARK YOK
Genel seçimlere dikkat çeken ve sonrasında binaların ücretsiz yapılacağını belirten Sandal, “Depremzede arkadaşlar burada. Ayda bir AK Parti il başkanlığında milletvekilleri ile resim verdiler, eski başbakan ile resim verdiler, cumhurbaşkanı ile resim verdiler... Geldiğimiz noktada neredeyiz? Hep bir temenni. Temenni ediyoruz, umuyoruz ile bu işlerin biteceği yok. Depremde mağdur olmuş yurttaşlarımıza kamu eli ile konut yapıp, o konutu satmakla Kızılay'ın depremzedelere çadır satması arasında bir fark yoktur. Evi yıkılana ev yapıp ev satacağız, dışarıda kalana çadır satıp parasını alacağız... Bin yıllık devletin geleneği bu değil. 100 yıllık Cumhuriyetimizin kurulmasının nedeni bu değil. İnşallah 15 Mayıs'tan sonra depremzedelere konutlar yapıp ücretsiz verilecek. Depremzedenin malına el koyanlarında elinden de o mallar alınıp depremzedeye geri verilecek” diye konuştu.

BAYRAKLI İZMİR’İN KALBİ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR
OYAK’a satılan araziyi eleştiren  ve süreci anlatan Sandal, “40 dönümlük arazi... Orman'dan TOKİ'ye, TOKİ'den Maliye ye geçiyor. Orası da OYAK'a veriliyor. Kimin malı nereye gidiyor? Açıklayın hangi şartlarda, hangi koşullarda verdiniz. OYAK oradaki konutları vatandaşa mı yapacak, başka bir iş için mi kullanacak? Bayraklı TOKİ'nin bilançosunu düzelteceği bir saha değildir. Bayraklı herkese rağmen, her şeye rağmen  İzmir'in kalbi olmaya devam edecek ve Türkiye’nin incisi de çok yakında olacaktır. Ne yaparsanız yapın, nasıl engeller çıkarırsanız çıkarın, bu kent kendi küllerinden doğma kudretini taşıyor. Ben bu şehrin şehri eminiyim. Bayraklılı vatandaşlar bize oy verdi, biz onlara söz verdik haklarını savunacağız diye. Birkaç kişinin barınması ile geri adım atacak değiliz.  Bilinsin ki içinde olduğumuz durum bu, bizimle ilgili iddiada bulunanlara bu gerçekler çerçevesinde bakın” ifadelerini kullandı.

BİZ İŞ YAPMAYA KARŞI DEĞİLİZ!
Ucuz siyaset yapıldığını vurgulayan Sandal, “Bizim tutumumuz rezerv alan depremzedenin malıdır. Oradaki her katma değer depremzedeye katma değer olarak geri dönmelidir. Yolun sağında solunda depremzede bölümü var. Bölgede iki benzin istasyonu ön görülüyor. Bu mantıklı mı? Buradaki bütün yapılaşma bittiğinde toplam nüfuslaşma 20 bin olarak öngörülen yerde 4 benzinlik yapılıyor. Bunun yanında mı karşısında mı olayım? 5-6 daire karşısında satılmış araziye evet mi diyelim, hayır mı? Burada ucuz siyasete gerek yok. Biz iş yapmaya karşı değiliz. Bunun vicdanları yaralamadan, doğru ve ahlaklı bitmesinden yanayız. OYAK ile ilgili ne diyeceğiz? 40 dönümün kime, ne şekilde verildiğinin açıklamasını nasıl yapacağız? Bu sıradan bir alan değil ki. Normal alanlarda belki de milli emlak aracılığı ile zaten 1 metrekare alan bırakmadılar. Bizim hassas olduğumuz nokta kendi sınırlarımız içinde depremzede ile ilgili olan konular… Kimse burada farklı alanlara girmesin” dedi.

NEZAKETİMİZDEN ÖDÜN VERMEDEN
Satılan alanlardan birini alanların ortağının AK Partili bir isim olduğunu belirten Sandal, “Firmanın ortaklarından biri AKP'li Çüngüş Belediye Başkanı... Bunlar vicdanlarınızda nasıl yankılanıyor? Bize de susun diyorlar. Sadece bildiklerimiz değil, sustuklarımız da bizim sorumluluğumuz. Bilip de susma şansımız yok. Bu ihaleyi de yakından takip edeceğiz. OYAK'ın da üstünde duracağız. Ancak biz hiçbir zaman  kenti nezaketimizden ödün vermeden kimseyi rencide etmeden evrak üstünden konuşuyoruz. Bizim burada birini veya herhangi bir kurumu hedef alarak değil depremzedenin derdi için konuşuyoruz. Buna kim zarar verirse onun karşısında dururuz” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'in haftalık asayiş raporu: 54 şüpheli tutuklandı!
 
Kurt sürüsü fotokapana yakalandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere'nin yaşam vadisinde temel atma heyecanı!
Narlıdere Belediyesi’nin kent halkına çok yönlü olarak hizmet vermek için ...
Selçuk Belediyesi’nden deprem bölgesi için kitap çağrısı
Selçuk Belediyesi deprem için büyüttüğü dayanışma zincirine bir halka ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası’nda yol yapım çalışmalarına devam ediyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kent genelinde eş zamanlı olarak ...
 
İZSU'dan 6 ilçenin su sorununa çözüm... 94 kuyu daha!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarım ve hayvancılık ...
Halk Market Bucalı'ya can suyu oldu
Ülke ekonomisinde yaşanan sıkıntılar yüzünden vatandaşlar darboğazdan ...
Konak'ta Gençlik Meclisi toplandı... Başkan Batur: Umudumuz sizsiniz!
Başkan Batur, Konak Belediyesi Gençlik Meclisi’nin ikinci dönem ilk toplantısına ...
 
Başkan Doğruer Kınık Devlet Hastanesi çalışanlarıyla iftarda
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, farklı alanlarda görev yapan ...
Karabağlar'da anlamlı iftar buluşması
Karabağlar Belediyesi'nin şehit aileleri, gazilerimiz ve yakınlarına yönelik ...
İzmir’deki o belediye için ilginç rapor: Kayıp pideler ve altınlar!
Menderes Belediyesi’nin AK Partili Denetim Komisyonu üyeleri Cemil Az ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva