HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Ekim 2009 Cuma - 00:00

Başkan Kocaoğlu: Efemçukuru için birlik olalım

Efemçukuru’’nda altın aranmasına karşı olduğunu açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, ’“Tüm İzmirliler, ’‘bana ne’’ demeden, kentin geleceği için duyarlı olmak zorundadır’” dedi.’

Başkan Kocaoğlu: Efemçukuru için birlik olalım


 
İZMİR - Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen ’“İzmir Su Sempozyumu’”nun açışlını yaptı.
 
Konuşmasında Efemçukuru’’nda altın aranmasına yönelik önemli açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ülkenin zenginliklerinin ve yer altı kaynaklarının, ülke insanının kalkınması, refah düzeyinin artması için işlenerek kullanılmasına karşı olmadığını belirterek, ancak bunun bilimsel veriler ışığında değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Altın madeninin Tahtalı Baraj Havzası ile Çamlı Baraj Havzası’’nın birleştiği noktada bulunduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, Çamlı Barajı’’nın İzmir’’in kalkınmasına eş değer gördükleri Urla Yarımadası’’nın kalkınması ve su ihtiyacının karşılanması için önemine dikkat çekti.

 
Hiçbir katkı maddesi kullanmadan altın aranacağına ilişkin söylemlere de işaret eden Başkan Kocaoğlu, ’“700 ’– 750 rakımlık Efemçukuru tepesinden bahsediyoruz. Dağ Eşme’’ye gider mi? Varsa formülü gelsin, bize ispat etsinler, biz de ikna olalım. Hadi Çamlı Barajı’’nın yapılmayacağını varsayalım. Ama altın arama faaliyetleri Tahtalı, Balçova, Ürkmez, göletlerin yanı sıra İl Özel İdaresi ile birlikte dünyanın yatırımını yaptığımız bu bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacak Doğanbey’’deki jeotermal kaynaklarını etkileyecek. Biz bu bölgeyi kirletirsek, İzmir yaşanmaz hale gelir. Çevreyi ve bu kenti korumak zorundayım’” diye konuştu.
 
İZMİRLİLER ’‘BANA NE’’ DEMEMELİ!
Başkan Kocaoğlu, altın aramanın ciddi bir iş olduğunu söyleyerek, ’“Eğer İzmir’’i taşıyacak başka bir yer bulduysanız, altın madeni arayabilirsiniz. Evet, yasalara ve yargı kararlarına uymak zorundayız. Ancak hiçbir zaman bugün bana verilen bilimsel bilgiler ışığında, Efemçukuru’’nda altın aranmasına önce insan olarak, sonra da 8 bin 500 yıllık kentin belediye başkanının sorumluluk duygusuyla evet diyemem. Gelecek nesillere sağlıklı bir kent bırakabilmek için, ülke sevgisi ile bu görevi yapıyoruz. Bu nedenle, Efemçukuru’’nda altın aranmasına karşıyız’” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sadece birkaç sivil toplum örgütünün ve sadece belediye başkanın değil, tüm İzmirliler’’in ’“bana ne’” demeden kentin geleceği için duyarlı olmak ve bu tehlikeyi bertaraf etmek zorunda olduğunu da sözlerine ekledi.

’“BİZ GEDİZ İÇİN GÖREVİMİZİ YAPTIK’”
Kurdukları arıtma tesisleri çevre yerleşimlerde arıtmasız yer kalmadığını, 164 köy için de belirli bölgelere arıtma yaparak İzmir sınırlarında evsel atıksu sorunu çözeceklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapımı devam eden arıtmaların yüzde 70’’nin yıl sonunda tamamlanacağını, bir kaçının ise ekonomik kriz sonrası müteahhitlerin işi bırakması, demir fiyatlarının yükselmesi gibi nedenlerle 2010 yılı başına kaydığını dile getirdi.
 
Başkan Kocaoğlu, Gediz Havzası’’ndaki kirliliğin önlenmesi için Büyükşehir Belediyesi olarak ödevlerini yaptıklarını ancak havzada yer alan diğer belediyelerin bütçelerinin arıtma yapmaya gücü bulunmadığını, arıtma kursa dahi işletmek için yeterli donanıma sahip olmadığını belirtti ve toplu arıtmalar yapılarak Çevre ve Orman İl Müdürlükleri tarafından işletilip kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
 
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Ferdan Çiftçi ise yaptığı konuşmada Türkiye’’nin su fakiri ülkeler arasında yer aldığını belirterek, ’“Bu nedenle yeraltı ve yerüstü kaynaklarına sahip çıkarak tarımsal, evsel, maden ve sanayi kökenli kirlilikten koruyucu önlemleri almalı ve suyu tasarruflu kullanmalıyız’” diye konuştu.
 
3 oturumda gerçekleşen sempozyumda İzmir ilindeki su kaynakları ve potansiyelinin irdelendi. Bu potansiyelin doğru kullanımı ve kirlenmesinin önlenmesi konularında yapılan çalışmalar tartışmaya açıldı. İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan da sempozyumda ’“Su İdarelerinin Özelleştirilmesi’” konulu bir sunum yaptı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Durak koltuğa bir dönem daha talip
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ’“Şehir ve İmar’” programında üçüncü ...
Başbakan Erdoğan: İzmir Metrosu’’nu biz yapalım
Başbakan Tayyip Erdoğan, uzun süredir tamamlanamayan İzmir Metrosu’’nu ...
İEKK’’da konsensus: Kentiyle birlikte hareket
4. kez bir araya gelen İEKK üyeleri önemli projelerin çözümü konusundaki ...
 
80 saatte meslek sahibi oldular
Konak Belediyesi’’nin açtığı İngilizce, Tıp Sekreterliği ve Bilgisayar, ...
Strawski bizden biri gibi’…
İzmir Büyükşehir Belediyesi’’ni ziyaret eden Polonyalı Başkonsolos Strawski, ...
’“Otokent'te bir tek ruhsatlı işyeri yok’”
Ekim ayı olağan meclis toplantısında ilçedeki ruhsatsız iş yerlerinin ...
 
Akgerman: Bremen mızıkacısı değiliz!
İEKK toplantısı öncesi konuşan Kurul Başkanı Öner Akgerman bazı yazarlardan ...
İzbeton’’la mutlu son
Büyükşehir Belediyesi’’ne bağlı İzbeton şirketinde bin 137 işçiyi kapsayan ...
Aliağa’’da öğrenci misafirhanesi’…
Aliağa Belediyesi, öğrencilerin yurt sorununa çözüm bulmak amacıyla 128 ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva