Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Borsası Kasım ayı olağan meclis toplantısı İZQ İnovasyon Merkezi'ndeki toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yazar Soli Özel ve akademisyen Prof. Dr. Oğuz Babüroğlu, Ekonomi eski Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Deriva Danışmanlık kurucu ortağı Dr.Tolga Uysal ile Avukat Barış Kaşka konuk olurken meclis üyeleri de yoğun katılım gösterdi. Mecliste Kasım ayı faaliyetleri sunumu gerçekleştirildi.



Konuk yazar ve akademisyen Soli Özel dış politika ile ilgili konferans gerçekleştirirken Ukrayna ve Rusya savaşının da perde arkasını meclis üyelerine anlattı. Avukat Kaşka ise tarım hukuku ve tarım politikalarının ilkelerini anlattığı bir konuşma gerçekleştirdi.

Toplantıya katılan meclis üyeleri turuncu renk fularlar takarak 25 Kasım Uluslararası Kadına Şiddetle Mücadele gününe dikkat çekti.



Meclisin açılış konuşmalarını gerçekleştiren Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer geçtiğimiz günlerde İstiklal Caddesi ve Gaziantep'teki saldırılarda hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek sözlerine başladı. Başkan Tuncer sözlerinin devamında , 'TÜİK birkaç, gün önce tarımsal girdi fiyat endeksini açıkladı. Buna göre Eylül ayında girdi fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 138 oldu. Alt kalemler detaylarına baktığımızda tarımın hemen her alanında yoğun olarak kullanılan gübre ve toprak geliştiricilerin fiyatlarının yüzde 227, enerji ve yağların yüzde 194 ve hayvan yemlerinin yüzde 145 arttığını görüyoruz. Artan maliyetler her sektörde olduğu gibi tarımda da üretimi ve üreticiyi olumsuz etkiliyor' dedi



ÜRETİCİ DEVAM ETMEKTE ZORLANIYOR
Üreticilerin girdi maliyetlerinin yükselmesinin en büyük sorunu olduğunu kaydeden Tuncer, 'Bazı ürünlerin fiyatlarındaki artış bunu telafi ederken, bazılarında ise yeterli artış olmadığı için doğal olarak üreticilerimizi zor durumda bırakıyor. Pamukta yaşananlar bu duruma en iyi örneklerden birisi. Maliyetlerdeki yüksek oranlı artışa rağmen pamuk fiyatları yaklaşık yüzde 30 artmış durumda. Sektörün tüm paydaşlarla gelecek yıl pamuk üretiminin gerileyeceği konusunda hem fikir. Maliyet artışlarının en çok etkilediği alanlardan birisi de hayvancılık sektörü. Hem süt üreticilerimiz hem de besi üreticilerimiz maliyetler nedeniyle üretime devam etmekte zorlanıyorlar. Sektörde süt ineklerinin kesime gittiği yönündeki görüsü TÜİK'in hayvan sayısındaki azalma verileri de doğrular nitelikte. Büyükbaş hayvan sayısında geçen yıla göre bir düşüş söz konusu. Bu durumun orta ve uzun dönemde hem et hem de süt üretimini olumsuz etkileyebileceğini söyleyebiliriz Bu nedenle tarımda üretim planlaması yapmak ve bu plana uygun destekleme politikaların hayata geçirmek gıda güvenliği için bir zorunluluk haline geldi. Üretim planlaması her alanda önemli ama piyasa riskinin yanında iklim gibi kontrol edilemeyen riskleri de barındıran tarım sektörü için çok daha önemli' diye konuştu.

TÜRKİYE'Yİ MÜLTECİ KORİDORUNA DÖNÜŞTÜRÜYOR
Meclis Başkanı Tuncer'in ardından konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise, 'Sözlerime İstiklal Caddesi'nde ve Gaziantep ilimizde yapılan saldırılarda hayatına kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileyerek başlamak istiyorum. Hain terör örgütünü lanetliyorum. Ayrıca, Düzce'de yaşanan 5.9 şiddetindeki depremden etkilenen vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü...Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün de söylediği gibi; 'bir milletin gerçek kurtuluşu milli eğitim işlerinde muzaffer olması suretiyle olur.' Bu anlamlı günde, sevgili Soli ve Oğuz hocalarımızın aramızda bulunmasından da ayrı bir memnuniyet duyduk. Öğretmenler gününüz kutlu olsun, iyi ki varsınız. 15 Ekim 2022 dünya için önemli bir gündü. Yaşlı gezegen sessiz sedasız 8 milyar nüfus sınırını aştı. Bu artış ağırlıklı olarak alt orta ve düşük gelir seviyesi ülkelerden kaynaklanıyor. Gelişmiş ülkeler ise giderek yaşlanıyor. Bu tablo, özellikle bulunduğu jeopolitik konum itibariyle ülkemizi de derinden etkiliyor ve etkilemeye devam edecek. Kuzeyimizde Ukrayna-Rusya savaşı, güneydoğumuzda İran'da yaşanan özgürlük arayışları, Irak ve Suriye'deki belirsizlik, doğu ile batı arasında bir köprü gibi uzanan Türkiye'yi bir mülteci koridoruna dönüştürüyor. Başta bu konu olmak üzere pandemiyle birlikte hammadde ve enerji maliyetlerindeki artış, yüksek enflasyon, finans kaynaklarına erişimin zorlaşması, üretim süreçlerini olumsuz etkiliyor. Bunların çözümü de uzun vadeli planlamalar gerektiriyor. Biz ise önümüzdeki yedi ay içinde muhtemelen sadece seçimi konuşacağız' dedi.



HERKES ÖNÜNÜ GÖREBİLMEYİ ARZU EDİYOR
Piyasalarda seçim ekonomisinin şartları hüküm sürecek diyen Başkan Kestelli,' Tüm partiler doğal olarak sadece seçimi kazanmaya odaklanacak. Kalıcı çözümlerden konuşmak yine pek mümkün olmayacak. Oysa iş dünyası hem iktidardan hem de muhalefet partilerinden, seçimlerin yapılması planlanan Haziran 2023 sonrasında yapılacakları duymak istiyor. Herkes önünü görebilmeyi arzu ediyor. Hızla artan dünya nüfusunun alt değil, üst gelir grubunda yer alabilmek için; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında iyi yetişmiş nesillere ihtiyaç var. Bunun için eğitim sisteminin, büyümenin kısıtı değil kaldıracı olacağı formüller üretmeliyiz. İhracatta rekabetçi olabilmek için yerli kaynaklarla daha çok, daha hızlı ve daha nitelikli üretim yapmanın yollarını bulabilmeliyiz. Hepsinden önemlisi ortak akılla çözüm arayabilmeliyiz. Bu ayki meclis toplantımızı da bu beklentiler ışığında kurguladık'. ifadelerini kullandı.

ÇOK ACI BİR TABLO
Başkan Kestelli konuşmalarının devamında, kadın cinayetlerine değinerek ,'Bu ay borsamızda, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' kapsamında iletişime yönelik faaliyetler gerçekleştirdik. Bu konuda farkındalık oluşturabilmek için borsa olarak ülkemizin en çok çalışan kurumlarından biriyiz. Katkılarından dolayı tüm üyelerimize şükranlarımı sunuyorum. Ancak bu konuda ülke olarak karnemiz pek de parlak değil. Türkiye'de 2021'de 280 kadın öldürülmüştü. Bu yılın ilk 10 ayında öldürülen kadın sayısı 280'i buldu. Sadece ekim ayında 34 kadın cinayeti, 26 şüpheli kadın ölümü meydana geldi. Gerçekten çok acı, çok vahim bir tablo. Kötü haberlerden iyi haberlere geçelim. Sizlerle borsamız için güzel bir haberi paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi İzladaş firmamız yüzde yüz borsamız sermayesi ile kurulmuş pamukta yetkili sınıflandırıcı laboratuvar firmamız. İzladaş'ın uçak tekstile hizmet veren söke-uçak şubesi bakanlığın referans laboratuvar denetimlerini başarı ile tamamlayarak faaliyete başlamıştır. İzladaş şube sayısını 4'e çıkararak; İzmir merkez, Selçuk, Şanlıurfa ve söke olmak üzere dört farklı lokasyonda lisanslı depolara yetkili sınıflandırıcı hizmeti veriyor. Son olarak da cuma ve cumartesi günleri, borsamız tarafından ve birbirinden değerli isimlerin katılımıyla gerçekleştirilecek olan gastroekonomide tarımın rolü temalı arama konferansından söz etmek istiyorum' dedi

Kestelli son olarak, 'İzmir büyükşehir belediyesi ile iş birliği kapsamında düzenlediğimiz bu konferans, yol haritamızı daha sağlıklı belirleyebilmemize imkan sağlayacak. Projemiz ile Ege'nin tamamında, tarımın servetinin dönüştürülmesi için çok önemli bir adım atılacak. Konferansın çıktılarını gelecek toplantılarımızda sizlerle paylaşmayı umuyorum. ' diye konuştu.