HABERLER>DÜNYADAN
13 Nisan 2010 Salı - 00:00

Bakiyev’’in dokunulmazlığı kaldırıldı

Kırgızistan'da geçici hükümet, devrik Başkan Kurmanbek Bakiyev'in dokunulmazlığını kaldırdı, Anayasa Mahkemesi'nin faaliyetini de geçici olarak durdurdu.’

Bakiyev’’in dokunulmazlığı kaldırıldı

Kırgızistan'da geçici hükümet, devrik Başkan Kurmanbek Bakiyev'in dokunulmazlığını kaldırdı, Anayasa Mahkemesi'nin faaliyetini de geçici olarak durdurdu.’ Hükümet, ülkenin artık parlamenter sistemle yönetileceğini, yeni anayasa hazırlanırken de Almanya ya da Türkiye'nin örnek alınacağını bildirdi.
   
BİŞKEK - Geçici hükümetinin yargı ve hukuktan sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, Anayasa Mahkemesi üyeleriyle yapılan görüşmenin ardından Bakiyev'in dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı.
 
Bugüne kadar Bakiyev'i beklediklerini ifade eden Beknazarov, bugün itibariyle Bakiyev'in kendi isteğiyle ortaya çıkmaması halinde yakalanması için operasyon yapılacağını kaydetti.
 
Hükümet, Bakiyev'in gönüllü olarak ortaya çıkıp resmen istifa etmesini bekliyor. Memleketi Celalabad'da yaklaşık iki bin kişiye hitap eden Bakiyev ise, "halen Devlet Başkanı olduğunu" belirtti ve taraftarlarından şiddete başvurmamalarını istedi.
 
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Geçici hükümetin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, Kırgızistan tarihinde Devlet Başkanlığı yönetim sisteminin halka hiçbir fayda getirmediğini ifade ederek, ülkenin bundan sonra mutlak şekilde parlamenter sistemle yönetileceğini söyledi.
 
Atambayev, "Orta Asya'da, Türk dili konuşan devletlerde, özellikle de yaşanan olayların ardından Kırgızistan'da Başkanlık sisteminin sürdürülmesi çok yanlış olacak. Çünkü bir Kırgız iktidara gelir ve iktidarı asla bırakmak istemez. Kendisini Han ilan eder" diye konuştu.
 
TÜRKİYE ÖRNEK ALINACAK
Anayasanın mutlaka değiştirileceğini belirten Atambayev, yeni anayasasının hazırlanmasında Almanya ya da Türkiye'yi örnek alacaklarını kaydetti.
 
Atambayev, parlamenter sistemle yönetilen Türkiye'nin Türk dili konuşan devletler arasında ekonomi, siyasi, kültürel açıdan en hızlı kalkınan ve gelişen ülke olduğunu söyledi.
 
Atambayev, "15 yıllık (Askar) Akayev iktidarı da 5 yıllık Bakiyev iktidarı da sadece kendi ailelerine hizmet etti. Halkına önem vermedi. Bundan sonraki hükümetlerin, halka, Türk hükümeti gibi hizmet etmesi halinde Kırgızistan'ın çok gelişecek" dedi.
 
BAKİYEV İLK KEZ İSTİFAYI AĞZINA ALDI
Devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'den ise geri adım geldi, kendisinin ve ailesinin güvenliğinin sağlanması halinde istifaya hazır olduğunu söyledi.
 
Bakiyev, Celalabad'da düzenlediği basın toplantısında, "İstifa etmem için koşullar nedir... Benim ve ailemin güvenliğinin garanti altına alınması" ifadesini kullandı. Kurmanbek Bakiyev, başkent Bişkek'teki kanlı olayların ardından ilk kez istifa etmekten söz etti.
 
OLAYLARIN GELİŞİMİ
Kırgızistan'da 6 Nisanda kuzeydeki Talas kentinde muhalefetin düzenleyeceği gösteriye izin vermeyen polis ile göstericiler arasında çıkan çatışma sonrasında, bir gecede ülkedeki tüm muhalif liderler tutuklanmıştı.
 
Başkent Bişkek'te 7 Nisanda liderlerin serbest bırakılması ve gösterilere izin verilmesi için meclisteki Sosyal Demokrat Parti (SDP) binası önünde toplandıklarında güvenlik güçlerinin engeliyle karşılanan göstericiler, polis araçlarını ateşe vermiş, silahlarına el koymuş, yaklaşık 4-5 kilometre mesafede bulunan Ala Too meydanına "Bakiyev gitsin" sloganını atarak yürümüştü.
 
Devlet Başkanlığı binasına yürüyen ve sayıları on kat artan göstericileri, güvenlik güçleri püskürtmeye çalışmış, bu sırada, Devlet Başkanlığı binasını çevreleyen demir parmaklıklara yaklaşan göstericilere binanın üstündeki keskin nişancılar tarafından açılan ateş sonucunda 82 kişi ölmüştü. Olaylarda 1500'den fazla kişi de yaralanmıştı.
 
ANAYASA MAHKEMESİNİN FAALİYETİ DURDURULDU
Geçici hükümetin yargı ve hukuktan sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, 1993 yılında kurulan Anayasa Mahkemesinin devlet başkanının hakimiyetinin pekişmesi yönünde kararlar aldığını belirterek, ülkedeki durumun istikrarsızlaştırılması amacıyla kullanılmaması için mahkemenin faaliyetlerinin durdurulduğunu söyledi.
 
Anayasa Mahkemesi Başkanı Svetlana Siddikova da ülkede barış ve istikrarın sağlanması için, geçici hükümetin mahkemenin faaliyetinin durdurulması kararını tanıdıklarını ifade ederek, ancak bu kararın hata olduğunu kaydetti.
 
Siddikova, her ülkede anayasa mahkemesinin, ülkede anayasanın, insan hak ve özgürlüklerinin korunması için çalıştığını ifade ederek, Devlet Başkanları Askar Akayev ve Kurmanbek Bakiyev dönemlerinde Anayasa Mahkemesinin yetkilerinin kısıtlı olduğunu hatırlattı.
 
Kırgızistan'ın anayasada değişiklik yapma konusunda rekor kırdığını söyleyen Siddikova, eğer geçici hükümet yeni anayasanın kabul edilmesini planlıyorsa eski hatalara düşmemek için uluslararası uzmanlardan görüş alması gerektiğini belirtti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çin’’den ABD’’ye ilişkilerin gelişmesi için 5 madde
Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, ABD Başkanı Obama’’ya iki ülkenin ilişkilerinin ...
İran’’dan nükleer silahsızlanma mesajı
İran Dışişleri Bakanı Mutteki, ''nükleer silahlara karşı olan ...
İngiltere'yi karıştıran heykel
İngiltere'nin kuzeyinde tonlarca kil kullanılarak yapılan 400 metrelik ...
 
Başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi!
Kazalar ve 30'dan fazla ciddi yaralanma ile geçen yıllardan sonra ...
Geçici hükümet: Bakiyev tutuklanabilir
Kırgızistan’’da Geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Atambayev, devlet ...
’“Türkiye'ye karşı AB'de büyük oyun oynanıyor’”
AP Bütçe taslak raporunda Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık teklif edildiği ...
 
Bin Ladin’’in gözü 2010 Dünya Kupası’’nda
İngiliz basınına göre, El Kaide’’nin Afrika’’daki bir hücresi tarafından, ...
Kırgızistan Ankara Büyükelçisi'ni görevden aldı
Kırgızistan'da geçici hükümet tarafından görevden alınan Kırgızistan'ın ...
5 bin euroya güneş kremi sürer misiniz?
Fransa'da iki ay boyunca tatilcilere güneş kremi sürecek iki kişi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva