HABERLER>DÜNYADAN
12 Nisan 2010 Pazartesi - 00:00

Geçici hükümet: Bakiyev tutuklanabilir

Kırgızistan’’da Geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Atambayev, devlet başkanlığı görevinden istifa etmeyen ve babaevine sığınan Bakiyev'in tutuklanabileceğini açıkladı.’

Geçici hükümet: Bakiyev tutuklanabilir

Kırgızistan’’da Geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Atambayev, devlet başkanlığı görevinden istifa etmeyen ve babaevine sığınan Bakiyev'in tutuklanabileceğini açıkladı.’

BİŞKEK - Geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev, devlet başkanlığı görevinden istifa etmeyen ve Calalabad kentindeki Teyyit köyünde babaevine sığınan Kurmanbek Bakiyev'in bir operasyonla tutuklanabileceğini açıkladı. Bakiyev ise, "Çok kan dökülür" dedi.

Rusya'daki temaslarının ardından Bişkek'te basın toplantısı düzenleyen Atambayev, Teyyit köyünün çok sayıda silahlı kişiler tarafından korunduğunu, Bakiyev'in binlerce köylünün arkasına sığındığını bildiklerini belirterek, "Artık kan dökülmesini istemiyoruz" diye konuştu.
 
Bu konunun kansız son erdirilmesi için çaba sarf edileceğini ifade eden Atambayev, Bakiyev'in ne ülkesinde ne de yurt dışında destek bulamadığını söyleyerek, "Bakiyev'i hiçbir ülke kabul etmiyor" dedi.
 
Atambayev, bir gazetecinin Bakiyev'in tutuklanmasına yönelik operasyonun ne zaman yapılacağı sorusu üzerine, "Size belki harekat planını da vereyim" diye cevap verdi.
 
Atambayev, Kurmanbek Bakiyev'in iki oğlu ile kardeşleri hakkında dava açıldığını da anımsattı. Atambayev, Bakiyev ile görüşmeyeceklerini de yineledi.
 
Bakiyev'e karşı harekete geçmeye hazırlanan geçici hükümet, icraatlarına hız verdi. Bakiyev yönetiminin atadığı büyükelçileri görevden alıyor. Bu isimler arasında Ankara Büyükelçisi Taşboo Cumagulov da var. Kırgızistan'ın Washington, Moskova ve Berlin büyükelçilerinin de görevden alınacağı açıkladı.
 
BAKİYEV: ÇOK KAN DÖKÜLÜR
Olayların ardından iktidarı muhalefete kaptırarak başkent Bişkek'ten kaçmak durumunda kalan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ise, tutuklanmasına ya da öldürülmesine ilişkin herhangi bir girişimde bulunulması halinde kan döküleceği uyarısında bulundu.
 
Teyyit köyünde yandaşlarına seslenen Bakiyev, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hadi beni yakalamaya çalışsınlar, hadi öldürmeye çalışsınlar. İnanıyorum ki bu tür bir girişim hiç kimsenin makul gösteremeyeceği kadar çok kan dökülmesine neden olur" dedi.
 
Bakiyev, Birleşmiş Milletler'i ülkeye barış gücü göndermeye çağırdı.
 
RUSYA'DAN KARŞILIKSIZ YARDIM
Geçici hükümetin ekonomi konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev, Rusya hükümetinin Kırgızistan'daki ekonomik durumu anlayışla karşıladığını ve yakında ülkeye karşılıksız maddi yardım yapacağını bildirdi.
 
Atambayev, Rusya hükümetinden 150 milyon dolardan fazla yardım sözü verildiğini, ayrıca ülkede benzin sıkıntısı bulunduğu için bu konuda da Rusya'nın desteğini aldığını ifade etti.
 
İRAN: "İÇ MESELE"
İran ise, Kırgızistan'daki gelişmeleri bu ülkenin iç sorunu olarak gördüğünü bildirdi. Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, "Tüm gruplar, uzlaşı çerçevesinde halkın güvenlik ve huzurunu sağlamak için ortak hareket etmeli" dedi ve "Bilinçli ve dirayetli Kırgız halkının, bu zor günleri de geride bırakacağına" inancını dile getirdi.
 
Mutteki, Kırgızistan ile iyi ilişkilere sahip olduklarını, bu ülkede huzur ve güvenliğin sağlanmasını desteklediklerini ve bu alanda yardıma hazır olduklarını ifade etti.
 
Kırgızistan'da 7 Nisan'daki gelişmelerin ardından muhalefet yönetime el koymuş, olaylarda 81 kişi hayatını kaybetmişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
’“Türkiye'ye karşı AB'de büyük oyun oynanıyor’”
AP Bütçe taslak raporunda Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık teklif edildiği ...
Bin Ladin’’in gözü 2010 Dünya Kupası’’nda
İngiliz basınına göre, El Kaide’’nin Afrika’’daki bir hücresi tarafından, ...
Kırgızistan Ankara Büyükelçisi'ni görevden aldı
Kırgızistan'da geçici hükümet tarafından görevden alınan Kırgızistan'ın ...
 
5 bin euroya güneş kremi sürer misiniz?
Fransa'da iki ay boyunca tatilcilere güneş kremi sürecek iki kişi ...
İtalya'da tren kazası: 11 ölü
İtalya'da Alto Adige bölgesinde meydana gelen kazada bir trenin raydan ...
Tahran’’ı boşaltın, deprem olabilir!
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, her an deprem tehlikesi yaşayan Tahran'ı ...
 
Ruslar ısrarlı: Kule inme dedi
Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin uçağının düşmesinin ardından ...
Normalleşmede top dışişleri bakanlarında
Başbakan Erdoğan ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın 1,5 ...
7,1'lik deprem oldu, tsunami bekleniyor
Büyük Okyanus'ta yer alan Solomon Adaları şiddetli bir depremle sarsıldı. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva