HABERLER>GÜNCEL
26 Mart 2011 Cumartesi - 10:27

Bakan santral iddialarını yalanladı

Üçüncü nükleer santralın yeri tartışma konusu oldu. Bakan Yıldız, “Şu anda tespit edilmiş bir yer ya da bölge yok. Bu konuda kararı bilim verecek” dedi.

Bakan santral iddialarını yalanladı

İZMİR - Hükümetin Mersin Akkuyu ve Sinop'tan sonra kurmayı planladığı üçüncü nükleer santralın yeri tartışma konusu oldu. Teknik zorunluluklar ve güvenlik açısından deniz kenarında kurulması gereken nükleer santral için Ege Bölgesi'nin düşünüldüğü yönündeki iddialar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yalanlandı. Üçüncü santralın yeri konusunda bir açıklama yapmamasına rağmen bazı internet sitelerinde çıkan "Yeni santral Ege'ye kurulacak" şeklindeki haberleri üzülerek takip ettiğini kaydeden Yıldız, "Benim ağzımdan üçüncü santral Ege Bölgesi'ne kurulacak diye bir söz çıkmadı. Şu anda tespit edilmiş bir yer ya da bölge yok. Bu konuda bilim ne derse ona uygun bir karar vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu. Yer seçiminde tamamen teknik donelerin dikkate alınacağını, siyasi etki olmayacağını vurgulayan Yıldız, 11 ayrı başlıkta 88 kritere bakılarak bir karar verileceğinin altını çizdi.
 
TSUNAMİ RİSKİNE GÖRE
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Japonya'daki Fukuşima nükleer santralında meydana gelen radyasyon sızıntısından sonra yoğun bir şekilde tartışılan üçüncü nükleer santralle ilgili çalışmalara devam ediyor. Bakanlık santralın kurulacağı yere ilişkin kriterleri belirledi. Buna göre üçüncü nükleer santralın kurulacağı yerin öncelikle coğrafya, nüfus dağılımı, ulaşım, arazi kullanımı, meteoroloji, yakın çevresindeki endüstriyel ve askeri tesisler, sismik durumu ve zemin, taşma gibi jeoteknik özelliklerine bakılacak. 88 kriterden oluşan yer seçme şartlarında rüzgarın hızından atmosferin basıncına kadar pek çok ayrıntı dikkate alınacak.
 
FAY HATTINA BAKILIYOR
Nükleer santralın yeriyle ilgili en önemli belirleyicilerden biri de fay hatları olacak. Santral, fay hattının geçtiği bir bölgede kurulmayacak. Bu nedenle uzmanlar yer tespitinde bulunurken, üst ve alt zemin incelemesi yapacak. Santralın kurulacağı lokasyonun deniz suyu sıcaklığının nükleer enerji üretimine uygun olması, sanayi bölgeleri ve büyükşehirleri elektrik açısından besleyecek konumda bulunması gerekiyor. Ayrıca yeraltı suları, maksimum yeraltı suyu seviyesi, bölgenin rüzgar yoğunluğu ve yönü, şimşek, dolu, sis, kuraklık, tipi, çığ, hortum gibi doğal atmosfer olaylarının yoğunluğu da kriterler arasında bulunuyor.
 
8 ADAY VAR
Türkiye'de nükleer santralle ilgili çalışmalara 1960'lı yıllarda başlandı. O dönemde Akkuyu, Sinop ve İğneada olmak üzere 3 ayrı bölge belirlendi. Soğuk savaş döneminin güvenlik endişeleri nedeniyle öncelikle güneydeki Akkuyu üzerinde duruldu. Sovyetler Birliği'nin yıkılması ve soğuk savaşın sone ermesiyle Sinop ve İğneada alternatifleri 1990'lı yıllardan itibaren yeniden gündeme geldi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) 2006 yılında Türkiye'de nükleer santral kurulmasına uygun 8 ayrı bölge tespit etti. Bu bölgeler arasında Sinop, Mersin- Akkuyu, Kırklareli-İğneada, Beyşehir-Seydişehir, Nallıhan-Beypazarı, Akçakoca- Ereğli, Kırıkkale-Nevşehir (Kızılırmak hattı) ve Trakya (Tekirdağ- Edirne) yer alıyor.
Uzmanlara göre Sinop ve İğneada nükleer santral için Akkuyu'ya göre daha uygun özellikler taşıyor. Her iki bölgedeki deniz suyu sıcaklığı nükleer santral için ideal kabul ediliyor. Mersin- Akkuyu bölgesindeki deniz suyu sıcaklığının yüksek olması elektrik üretim kapasitesini Sinop'a göre yüzde 3 düşürecek nitelikte. Uzmanlar üçüncü nükleer santral için Türkiye'nin kuzey bölgelerinin daha uygun özellikler taşıdığı görüşünü savunuyor. (Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koca dayağına polis kalkanı
İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'ın kurduğu 300 kişiden oluşan özel ...
Gamze'nin başını taşla ezdiler!
Karacasu'ya dönüş yolunda bir otomobile bindiğini arkadaşlarına mesajla ...
Dışişleri: 16 bin silah için izin yok
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’den Yemen’e gönderilmek istenen 16 bin tabanca ...
 
Libya operasyonu İzmir'den yönetilecek
Dışişleri Bakanlığı'nın dün yalanladığı NATO'nun Libya harekatıyla ilgili ...
400 eğitimci sertifika aldı
Prof. Dr. Robert Croker, İzmir Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ...
Cezaevinde kırmızı kalem yasak!
Sincan F Tipi Cezaevi'nde kalan hükümlü Erol Zavar'ın, cezaevi kantininde ...
 
‘Kitap yazdı diye gözaltı olmaz’
Yayınevine yapılan baskını değerlendiren Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ...
Karabağlar'da kaza: 1 ölü
İzmir'im Karabağlar ilçesinde kamyonetin çarptığı 61 yaşındaki Asiye Yaşa hayatını kaybetti.
Kılıçdaroğlu’nun acı günü
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kayınpederi 82 yaşındaki Ali ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva