HABERLER>POLİTİKA
26 Mayıs 2011 Perşembe - 14:45

Bakan Günay'dan İzmir'e festival müjdesi

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, sinemacılarla buluştuğu toplantıda İzmir'e film festivali isteyenlere 'müjde' verip, bürokratına anında talimat verdi.

Bakan Günay dan İzmir e festival müjdesi

İZMİR -CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel'in ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da İzmir'e film festivali müjdesi verdi. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali'ni organize eden Kayhan Kırmızıgül'ün başkanlığındaki İzmir Sinema Derneğince Swiss Otel Grand Efes'te düzenlenen toplantıda, son dönemde İzmir'deki çeşitli sanat yapılarının ayağa kaldırılmasıyla ilgili taleplerin geldiğini belirtti. Talepler arasında İzmir Film Festivali'nin de olduğunu söyleyen Günay, 'bir çok kurumdan bu yönde talep var. Bunlardan biri Dokuz Eylül Üniversitesi... Sizin de talebiniz aynı. Bir kentte birden çok festival olmaz. Bir araya gelip anlaşın, en büyük desteği ben vereceğim. Hatta şu anda genel müdürümü arayıp ön çalışma için talimat veriyorum. Yeter ki siz anlaşın, birleşin. İzmir Film Festivali'ni kente yakışır bir şekilde hayata geçirelim' dedi. 

İzmir'de artık uluslararası film festivalinin yapılmak istenmesinin bile önemli olduğunu söyleyen Günay, ''Kenar mahallelerde gördüğüm işsizlik sorunlarından, çarpık kentleşmeden nefes alıp, bir kültür zenginliği olan, engin tarihi olan İzmir'e geldiğimi yavaş yavaş hissetmeye başladım'' diye konuştu. 

Türk sinemasının iyiye gittiğini, ABD'den Hindistan'a kadar çeşitli uluslararası yarışmalarda ödüller alındığını, film üretiminin, bunlara paralel olarak sinema seyircisinin arttığını kaydeden Bakan Günay, 2002-2005 arasında yılda ortalama 10 Türk filmi yapılırken, 2009 ile 2010'da yaklaşık 70'er film yapıldığını söyledi. 

ARTIK DEVLET SİNEMAYA DESTEK VERİYOR

Günay, 2005 yılında çıkarılan yasa ile devletin son 5 yılda sinemaya önemli miktarda kaynak aktardığını dile getirerek, şöyle konuştu: ''Sinema yapımlarına ivme geldi, nitelikli film üretimi arttı. 2000'li yılların başında 2 milyon olan seyirci sayısı 22 milyona çıktı. Yerli film seyircisi sayısı, yabancı film seyirci sayısını geçti. Türk filmlerinin hasılatı da artmaya başladı. Bunun daha fazla olmasını istiyoruz. Sinema çok özel bir alan. Sanat dalları arasında en kitlesel olanlardan biri. Bir film yapıyorsunuz on yıllarca dünyada dolaşabiliyor.
    
Bir ülkeyi dünyaya tanıtmak için sinemadan daha etkili bir araç düşünemiyorum. Sinema yapımını, film üretimini son derece önemsiyorum. Bu alanda bizim mevzuat açısından yapmamız gerekenler var. Teşvik vermemiz gerekir bence. Türk sinemasına yabancı yatırımcıyı da getirmek için teşvik vermek gerekir. Bunu Doğu Avrupa'da bazı ülkeler yaptı. Maliye Bakanlığı ile bu konuda çalışmamız var.''
    
''İZMİR'E GELENLER İZMİRLİ OLAMAMIŞ''-
Son yıllarda Avrupa ve ABD sinemasının ünlü isimlerinin Türk sinemasına ilgi gösterdiğini vurgulayan Günay, film festivallerinin artık çeşitli illere yayıldığını, bu festivallerin hepsine kaynak ayırmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bakan Günay, ''Sanatı ve kültürü yaşamın içine ne kadar katabilirsek yaşamı o kadar katlanılabilir hale getirebiliriz. Yaşam acımasızdır. İşin içine güzel sanatlar girdiği zaman, yaşam katlanılabilir oluyor'' dedi.

İzmir'in sıradan bir kent olmadığını, evrensel bir dünya şehri olması gerektiği dile getiren Bakan Günay, kentin, 100 yıl önce kültürde taşıdığı ağırlığın şu anda gerisinde bulunduğunu, İzmir'in kültür yapısını yeniden ayağa kaldıracaklarını bildirdi.

Günay, İzmir'e göç edenlerin ''İzmirli olamadığını'' belirterek, ''İzmir; İstanbul, Ankara gibi çok göç almış, ama İzmir'e gelenler İzmirli olamamış. Şehir o dokuyu kurmamış, kurulamamış. Bunu yapmakta sanatın çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum'' diye konuştu. 
    
ANTİK KENTLERDE SAHNE SANATI FESTİVALİ
Yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Bakan Günay, ''Ege Antik Kentlerde Sahne Sanatı Festivali. Yaz ayı boyunca yerli ve yabancı ziyaretçinin bir yandan denize girerken, bir yandan dağ başında oksijen alırken, zeytinyağlı Ege mutfağını tadarken, yol boyunca Asos'ta ya da Bergama'da, Sart'ta ya da Metropolis'te, Didim'de farklı sanat etkinliklerini de görmesi. Bunun üzerinde çalışıyoruz'' dedi.
    
Bakan Günay ayrıca bakanlık yetkililerine İzmir'de uluslararası bir film festivalinin yapımıyla ilgili çalışma yapılması talimatı verdi.AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, toplantıda yaptığı konuşmada, ''İzmir'de helva yapacak malzememiz vardı. Onu yapacak bakan da geldi. El birliği ile Türkiye genelinde İzmir'in sanat yönünden farkını ortaya koymamız gerekiyor'' diye konuştu.
    
Toplantıya katılan sinema sanatçısı Kadir İnanır, Bakan Günay'ın İzmir'de bulunmasının büyük bir şans olduğunu ifade ederek, ''İzmirlilerin Sayın Günay'ın burada olmasını çok iyi kullanması lazım. Sözünü verip de sonra unutan bir kişi değil. İzmir'in bu faydayı çok iyi değerlendirmesi lazım'' dedi.
    
İzmir Sinema Derneği Başkanı Kayhan Kırmızıgül, dernekleri hakkında bilgi vererek, Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali'ni bu yıl 12. kez gerçekleştireceklerini anlattı. 

Kırmızıgül, bu festivalin, alanında Türkiye'nin en büyük organizasyonu olduğunu, 65'den fazla ülkeden filmin bu festivale başvuruda bulunduğunu, İzmir'in EXPO 2020'ye ev sahipliği yapabilmesi için gayret göstereceklerini kaydetti. İzmir'de bir film festivali yapılması için adım beklediklerini belirten Kırmızıgül, kendilerine bu konuda destek olunması gerektiğini sözlerine ekledi.Kırmızıgül, Bakan Günay'a derneğin simgesi olan kedi heykeli verdi. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
27 Mayıs 2011 Cuma 15:47

Yılardır izmir film festivali yapalım diye uğraşıyoruz başvuru yapıyoruz... herşey hazır ama hep olumsuz cevap aldık... şimdi mi film festivali olacak?

Yorumu oyla      13      6  
Işık Dikicigil 27 Mayıs 2011 Cuma 09:46

FESTİVALİ ALSANCAK, KARŞIYAKA DA YAPIN. BİZE DE CEMAAT KERMESLERİ DÜZENLEYİN. VAROŞUZ YA BİZ. HERKEZİN GÖNLÜNÜ BU ŞEKİLDE ALABİLİRSİNİZ. UCUZ GİYSİ CEMAATTEN

Yorumu oyla      12      6  
Işık Dikicigil 26 Mayıs 2011 Perşembe 23:49

BÜTÜN KENAR SEMTLERDE , FESTİVAL YERİNE KERMES VAR . CEMAAT KERMESİ GEL GÖR SİZİ DOLAŞTIRAYIM İSTERSEN TÜRKİYE BİR YERE DOĞRU ALENEN SÜRÜKLENİYOR. SAYIN BAKAN , HANGİ FESTİVALDEN BAHSEDİYORSUNUZ. DEVLET TİYATROLARINI KAPATMAK BİLE TELAFUZ EDİLDİ. DEVLET SANATÇISI OLMAK DEVLET ZURNACIYA MAAŞ VERİR Mİ ? DURUMUNA DÖNÜŞTÜ. BUNLAR KONUŞULMAYA NE ZAMAN BAŞLANDI .

Yorumu oyla      15      6  
Işık Dikicigil 26 Mayıs 2011 Perşembe 20:15

İZMİR DE SİNEMACILARA KUBİLAY FİLMİNİ GÖSTERMESİN DİYE BASKI YAPILMIŞ MI DIR. SİZİN FESTİVALİNİZDE KESİN EŞREFPAŞALI GİBİ FİLMLER GÖSTERİLİR. BU İZMİR HALKI SİZİ İYİ TANIYOR.

Yorumu oyla      14      6  
gün 26 Mayıs 2011 Perşembe 19:14

izmir dışardan gelenleri hor görmez bizim zaten insanları hor görme gibi yapımız yok...ama şu farkı bilin...dışarıdan geliyorlar...benim izmir imde benim memlketimde para kazanıyorlar burada yaşıyorlar...buradan kazandıkları parayla evini çoluğunu çocuğunu bakıyor...sonra kalkıyor izmir e laf söylüyor...nankörlük ediyor...ee siz naparsınız...bir de üstüne üstlük izmir halkına hakaret...pardon da siz kimin yerimde kime hakaret ediyorsunuz...kızlarımıza hanımlarımıza demedikleri laf kalmıyor....keşke her bayan izmir li kadar cesur izmir li kadar mert olsa...ama tek namuslu kadınlar onlarda...izmir de yaşayan bayanlar namussuz...ve bunun gibi bir sürü şey...şimdi sorarım size sayın günay....ben bu insanları hor görmeyimde sahip mi çıkayım...izmir yeterince onlara sahip çıktı...ama onlar bunu anlamayack kadar küçük beyinliler...o zman izmir i kaldıramayacaksan...izmir laf saöyleyeceksen...gelemeyecjksin kardeşim...geldiğin zamanda edebinle çalışıp izmir halkına laf söylemeden hakaret etmeden şükür edip ağzını açmayacaksın...yani hattini bileceksin...yok öyle canın sıkıldığına izmir e kafa tutmak...

Yorumu oyla      14      6  
Caner Vardarlı 26 Mayıs 2011 Perşembe 18:23

Sayıca az olan egemenlerin, düzenlerini sürdürmesinin koşulu onlara hizmet edecek sayıda yerli insanlar bulmalarından geçer. Bu yerliler egemenlere hizmete ede ede kendilerini içinden çıktıkları sınıftan daha üstün hissederler Öte yandan nereden geldiklerini bildikleri içinde çemberin dışında kalanlara aşağılar hor görürler. İzmir’de yaşanan budur. İzmir’de CHP’lilerin ekonomik ilişkilerine bakın kime hizmet ettiklerini görürsünüz. İzmir’de orta ve alt sınıfın çıkarı egemenlerin kankası CHP değildir. Çevredekileri merkeze taşıyacak olan AKP’dir. Herkes sınıfsal konumuna göre pozisyon alacak.

Yorumu oyla      12      11  
gün 26 Mayıs 2011 Perşembe 18:19

ha şunu bileydiniz...izmir li olabilmek çok zor çok...bizim yanımızda siz bu şehirde emanet gibi kalıyorsunuz...sizler bu şehire ait değilsiniz...

Yorumu oyla      17      6  
handan 26 Mayıs 2011 Perşembe 18:08

SN.BAKAN DOĞRU SÖYLÜYOR YEREL BELEDİYE 2 DÖNEM CHP DE BEN BİR HİZMET GÖRMEDİM AİLEM DE CHP YE OY ATTI AMA BİZİM MAHALLEDE AKP OY ORANI YÜKSEK DİYE CEZALANDIRILDIK PİSLİK İÇİNDE HER YER BEN O YÜZDEN BU DEFA İNADINA AKP YE VERECEM VATANDAŞIN DERDİNİ BİLE DİNLEMİYORLAR BELEDİYE BAŞKANLARI SEÇİM OLUNCA PİYASAYA ÇIKTILAR GENE BOŞ BOŞ KONUŞMAYA BAŞLADILAR İNANCIM KALMADI ...NE GÖRDÜM Kİ BELEDİYE HİZMETİNDEN AYRIMCILIKTAN BAŞKA BİŞİ GÖRMEDİK...

Yorumu oyla      15      14  
ali 26 Mayıs 2011 Perşembe 17:37

kadir inanır'ın bu http://www.egedesonsoz.com/haber/-Silivri-ye-selam-olsun-/792125 bu linkteki haberini bir okuyun. ondan sonra daha 'sağlıklı' yorum yapabilirsiniz

Yorumu oyla      13      8  
H.A. 26 Mayıs 2011 Perşembe 17:32

BEN KANDIRILMAKTAN USANDIM. YEREL YÖNETİCİLERİN BECERİKSİZLİKLERİNE ARTIK KANMAM.KARARSIZ DA KALMAM. İNADINA GÜNAY İNADINA AK PARTİ

Yorumu oyla      16      18  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldırım: Projelerimizi uçuk kaçık bulabilirler
Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım, ...
Sezer: CHP iktidarına az kaldı
CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili adayı Hüseyin Sezer seçim çalışmalarını Bornova’da sürdürdü.
İzmirli adaydan tepki çeken söylem
Tuncer Sümer isimli bağımsız adayın dağıttığı ve Kürt vatandaşlara yönelik ...
 
Güçbirliği: Perinçek tecrit edilmiştir
Cumhuriyet Güçbirliği 2. Bölge Bağımsız adayı Doğu Perinçek'in siyasi ...
Bağış: Ha Kürt ha Türk milliyetçiliği
Devlet Bakanı Egemen Bağış, terör örgütü PKK'nın, artık birilerinin taşeronluğunu ...
Aksünger: Sandıklara sahip çıkın halkın iktidarı yakın
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir 1. Bölge milletvekili adayı Erdal Aksünger, ...
 
Umdular: Vakıf ve dernekler demokrasinin yapı taşıdır
CHP İzmir milletvekili adayları, Tepekule Özel Günler Salonunda 90’ı aşkın ...
Balıkçı: Engellilere özel bakanlık oluşturulacak
AK Parti İzmir 2. bölge milletvekili adayı Tolga Murat Balıkçı, Kemalpaşa ...
Kılıç: Vergi adaleti sağlayacağız
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Adayı Şerafettin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva