Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ - Seferihisar Belediyesi tarafından 14 yıldır düzenlenen, 'Yerel Tohum Takas Şenliği' tasarruf tedbirine takıldı. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuda uygulanacak tasarruf tedbirleri, bu sefer üreticileri etkiliyor.

Yerel tohumdan yetişen sebze ve meyvelerin gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynayan ve Seferihisar'da düzenlenen Yerel Tohumlar Şenliği, bu yıl yapılmayacak.

ENGEL TANIMIYORUZ, YİNE BULUŞACAĞIZ
Egedesonsöz'e konuşan İzmir Yerel Tohum Derneği Başkanı Selma Ay, şenlik iptal edilse bile üreticilerle buluşmaya devam edeceklerini belirterek 'Biz zaten şenliğe katılmak için hazırlık yapıyorduk. 3 Mart'ta Çeşme'de Tohum Takas Şenliği'mizi yaptık. Eskişehir'e, Yalova'ya, Turgutlu'ya gittik. Seferihisar'da da olmasını çok arzu ederdik ancak böyle bir engele takıldık. Biz engel tanımıyoruz. Biz, küçük toplantılar halinde yine buluşacağız. Hiç kimse üzülmemeli, Elimizde ata tohumlar var. Bunları bir şekilde üreticilerle buluşturmaya gayret edeceğiz.Bu bizim için vatan görevi' dedi.

81 İLDE ÖRGÜTLENMEK GEREK
Ay, 81 ilde yerel tohum derneklerinin kurulması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

'Önemli olan dernekleşme, örgütlenmek. Bizim amacımız, Türkiye'nin 81 ilinde yerel tohum derneklerinin kurulması. Tüzük hazırladım, Hatay'da ikincisi kuruldu. Yalova'da kulüp kurmuşlar dernekleşmek istiyorlar. Tohumlar emin ellerde, temiz su, temiz toprak, temiz hava ile buruşturularak üretilmeli. Uzmanlara danışarak hareket edilmeli. Bizim arkamızda da akademisyen bir ekip var.'

TARIMDA PLANLAMA ŞART
Son olarak tarımda planlamanın yapılması gerektiğini vurgulayan Ay, 'Bu işin bir devlet politikası haline gelmesi gerekiyor. Çiftçiye standart, sertifikalı tohum kullanmazsa destek vermiyor. Bu yanlıştan dönülmeli. Siz buğday ektiniz, tarlanızdan buğdayı kaldırdınız ama size teşvik vermiyor. Bütün bunların aklıselim bir şekilde düşünülmesi, planlanması gerekiyor. Tarımda planlama şart. Mersin'de portakallar ağaçların altında kaldı. Neden? Çünkü planlama yok. Soğan satılmıyor, soğan fazla… Planlama şart. Antalya İl Tarım Müdürlüğü'nün Organik Tarım Akademisi'ni bitirdim. Orada gördüğüm şey, AB mevzuatında atalık yerel tohumlar, organik tarımda geçerli, kullanılıyor. Bizde ise yasak. Kabul edilebilir bir şey değil' ifadelerini kullandı.