HABERLER>EKONOMİ
27 Mayıs 2011 Cuma - 10:06

Aslan: İzmir'in yüzde 37'si kiracı

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “İzmir’in yüzde 55’i gecekondularda, yüzde 37’si kirada oturuyor” dedi.

Aslan: İzmir in yüzde 37 si kiracı

İZMİR - Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan; nüfus artışı, göç ve evlenme gibi nedenlerle büyük şehirlerde artan konut ihtiyacının, Türkiye’nin çözüm bekleyen en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek; “Her yıl, 100 binlerce kişinin göç ettiği İzmir’de yaşayanların yüzde 37’si kiracıdır. Bu rakam, yükselişini sürdürme eğilimindedir” dedi.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan kira bedelleri ile kiracı sayısının her geçen yıl arttığına dikkat çekerek, SONAR’ın gerçekleştirdiği ankette; önümüzdeki 2 yıllık süreç içerisinde bir konut edinme hedefi olup olmadığına yönelik yanıtların konut sorununun mevcut şartlarda çözümsüzlüğe mahkum olduğunu özetlediğini söyledi. Aslan; nüfus artışı, göç ve evlenme gibi nedenlerle büyük şehirlerde artan konut ihtiyacının Türkiye’nin çözüm bekleyen en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, “Her yıl, 100 binlerce kişinin göç ettiği İzmir’de yaşayanların yüzde 37’si kiracıdır. Bu rakam, yükselişini sürdürme eğilimindedir” diye konuştu.



İzmir’in bugünkü kentsel yapısı, gecekondulaşma ve kaçak yapılaşma süreci ile göç alma eğiliminin “alarm” verdiğini her platformda dile getiren Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’de nüfusun yüzde 55’inin kaçak yapılarda ve gecekondularda, yüzde 37’sinin de kirada oturduğunu belirterek, “Her yıl İzmir nüfusuna 100 bin kişi ekleniyor. Gelinen noktada sadece konut üretmek, tek başına ve bütüncül olarak kentsel sorunun çözümünde yeterli değildir. Ancak, çıkarılacak bir kanunla gecekondular ve kaçak yapılar yıkılarak yerine modern konutlar ve çevre düzenlemesinin yapılmasıyla problem çözülebilir. İzmir’de konutların yüzde 25’i eski yapılardır. Eski yapıların biran önce revizyondan geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü olası bir deprem riskine karşı hazırlıklı yerleşimler için kentsel dönüşüm seferberliği başlatılması yönünde gereken adımlar bir an önce atılmalı” dedi.

İzmirlinin yüzde 57’sinin 2 yıl içinde konut alma hedefi yok
İzmirlilerin yüzde 57’sinin, 2 yıllık süreç içinde bir konut edinme hedefi bulunmadığı ve “İlerideki şartlara bağlı olarak konut edinme hedefim olabilir” diyenlerin oranının da yüzde 20,6 olduğunu belirten Aslan, “Sadece İzmirli’nin 5’te 1’i diyebileceğimiz, yani yüzde 20,6’lık bir oran böyle bir hedefi olabileceğini söylemiştir. Dünyanın en pahalı akaryakıtını tüketen, elektriği ve doğalgazı otomatik zam tarifesine bağlı, pek çok faturada (verginin vergisini) ödemek zorunda bırakılan halkımızın ancak sınırlı bir bölümü, kendi konutunu almak için düş kurabiliyor” dedi.
 
İzmir’in yüzde 36’sı ayda 301-450 tl arası kira ödüyor
Yapılan araştırma, İzmirlilerin yüzde 36’sının ayda 300 TL’nin üzerinde kira ödemek zorunda kaldığını da ortaya koydu. Kira ödeyenlerin yüzde 19.5’inin ise ayda 451 – 550 TL arasında ödeme yaptığına dikkat çeken Aslan, “Toplumun büyük kesiminin belini büken kira bedelleri bu araştırma ile yeniden ortaya çıkmıştır. Asgari ücretle yaşamını sürdüren milyonlarca kişi, bırakın ev sahibi olmayı kira ödeyecek durumda değildir. Halkın konut sahibi olabilmesinin en uygun şekli kooperatifleşmeden geçmektedir. Belediyeler, ucuz arsa üretmeli; Ege-Koop gibi halkın güvenini sağlayan kurumlar ise uygun şartlarda halkı konut sahibi yapmalıdır. İzmir’in öncelikli önemli gündemlerinden biri olarak ele alınması ve partiler üstü bir kent politikası haline getirilmesi, dünya örneklerinde olduğu gibi herhangi bir siyasi kazanım beklentisinden uzak olarak Devlet-Hükümet, mahalli idareler, sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra üniversiteler ve uygulama birimleri ile işbirliği yapılması gerekmektedir. Bunun için hükümetin acil çözüm yolları bulması şart” dedi.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konutta 'seçim öncesi fırsatı'
Geçen yıl sonundan bu yana yüzde 30-40'lara ulaşan maliyet artışlarını ...
Raftaki ürüne müşteri karar verecek
Tesco Kipa, Türkiye'nin ilk mağaza içi tadım merkezini Çiğli mağazasında ...
Yunanistan Drahmi'ye dönebilir
Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle baş etmeye çalışan ancak iflasın ...
 
Çekirdek ailenin açlık sınırı 881 lira
Türk-İş, Mayıs ayında dört kişilik ailenin açlık sınırını 881 lira, yoksulluk ...
İzmir Ticaret Odası’nda ikinci meclis krizi
2010 yılında meclis üyelerinin salonu terk etmesi nedeniyle oylama yapılamayan ...
İzmir-Ankara 3 saat 50 dakika
İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'yla iki il arasındaki mesafe 200 ...
 
Danıştay'tan alkol yasağına iptal
Danıştay, bakkal ve marketlerdeki alkol satışının durdurulmasını iptal ...
İşte Ege’nin ihracat şampiyonları
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 2010 yılı ilk 1000 ihracatçı ...
OECD: Türkiye bu yıl yüzde 6.5 büyür
OECD, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6,5 ve gelecek yıl ise yüzde 5,3 büyüyeceğini öngördü.
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva