HABERLER>OTOMOBİL
24 Temmuz 2024 Çarşamba - 08:11

Araç sahipleri direksiyon başında… Şoförler kaçıyor!

İzmir’de yaz başından minibüslerde yolcu sayısının iyice düştüğü, yaptığı cironun yüzde 20’sini yevmiye olarak alan şoförlerin günlük kazancının bu nedenle azaldığı, bu nedenle minibüs şoförlerinin daha kazançlı tanker veya TIR şoförlüğüne geçiş yaptığı öne sürüldü. İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, minibüs sahiplerinin mecburiyetten sefere çıkmaya başladığını bildirdi.

Araç sahipleri direksiyon başında… Şoförler kaçıyor!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  İzmir’de toplu ulaşım ücretlerine yapılan zamla birlikte minibüs yolcu taşıma tarifesi de değişti.

UKOME’den toplu ulaşıma yapılan zammın onaylanmasının ardından, Ocak ayında hak kazanılan tarifeyi Haziran ayında uygulamaya başlayan minibüsçüler, henüz 90 dakika uygulamasının bir olumsuz etkisiyle henüz karşılaşmadı.

Ancak havaların aşırı sıcak olması nedeniyle düşen yolcu sayısı, minibüsçülere nurtopu gibi yeni bir sorun getirdi. Yolcu sayısının azalması nedeniyle günlük kazançları düşen minibüs şoförleri, daha çok kazandıran tanker veya TIR şoförlüğüne hızlı geçiş yapmaya başladı.

O GÜNKÜ CİRONUN YÜZDE 20’Sİ, ŞOFÖRÜN YEVMİYESİ
İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, minibüs şoförlerinin yoğun bir şekilde tanker şoförlüğüne veya TIR direksiyonuna geçmeye başladığı iddiasını doğruladı.

Minibüs şoförlerinin, o gün yaptığı cironun yüzde 20’sine tekabül eden parayı yevmiye olarak aldığını, ayrıca yevmiyenin dışında yeme, içme, sigara gibi masraflarının da olduğunu hatırlatan Başkan Kayışdikici, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Havalar çok sıcak olduğu için, aman dışarıya çıkmayın, mutlaka dışarı çıkmanız gerekmiyorsa, saat 11.00 ile 16.00 arasında evde kalın, mesajları veriliyor. Bu mesaja uyan çok insan oldu. Dolayısıyla bu saatlerde özellikle minibüslerimiz boş gidiyor, boş dönüyor diyebilirim. Minibüs şoförleri, yüzdelik hesabıyla çalışıyor, ona göre yevmiye alıyor. Günde 4 bin lira ciro yapan şoför, 800 lira yevmiyesini alır. Ayrıca sigarası, yemeği, içmesi de minibüsün gelirinden sağlanır. Bir paket sigara olmuş 70 lira. Yeme içme, ortalama 250 lira. Çayı kahvesi derken bu rakam da 400 lirayı buluyor. Toplu taşımada 90 dakika uygulaması hafta başında başladı. Yansımalarını önümüzdeki hafta görürüz. Çünkü vatandaş, bu uygulamanın henüz farkında değil. Bugün minibüslerin yolcu sayısı azaldıysa, bunun sebebi sıcaklardır. Hal böyle olunca, şoför arkadaşlar günde 400 lira civarında yevmiye alır oldu. Bu parayı az buldukları için de tanker veya TIR direksiyonuna transfer olmaya başladılar. Tanker şoförlüğünden ayda 60 bin lira maaş alan var. Onlara da hak veriyorum ama biz minibüs sahipleri, şoför olmayınca mecburen araçlarımızın direksiyonuna geçtik, şoförlük yapıyoruz.”

İzmir’de en son minibüs yolcu taşıma tarifesine göre, en kısa mesafe, yani indi-bindi 20 lira. Mesafenin uzaklığına alınan kademeli ücretler de 20, 25, 30 ve 35 lira olarak belirlenmişti.

 
Organize suç örgütüne baskın: 27 tutuklama
 
Milli Savunma Bakanı Akar'dan 'FETÖ' açıklaması
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gürsel 25 Temmuz 2024 Perşembe 09:34

Yıl 2024 ve hala dolmuş-minibüs kültürü konuşuluyor. Yerellerde ulaşımdan tek sorumlu kurum belediye'dir. Belediyenin sadece ulaşımı zorunluluğu vardır. Minibüs-dolmuş rantı sebebiyle şehri köy gibi gösteren hizmetler İzmir'e yakışmıyor.

Yorumu oyla      0      0  
Ahmet 24 Temmuz 2024 Çarşamba 13:16

Senın gibi başkan olursa dolmuş denen bır şey kalmayacak ancak esnafı bır bırıne düşürürsün Hasetle fitne ile başkanlık yapıyorsun Dernek dernek degıl huzur evi

Yorumu oyla      1      0  
izmir'li 24 Temmuz 2024 Çarşamba 12:32

ESHOT ve İZULAŞ gibi tek tip tek maaş şoför uygulaması olsun saat uygulamalarını kaldırın kural tanımaz ve mafya tipli şoförlere canımızı emanet etmeyeceğiz adam dakikam geliyor diye acele ediyor yolcuları da strese sokuyor çok zorda kalmadıkça asla binmem...

Yorumu oyla      4      1  
İYİ PARTİ GN. BŞK 24 Temmuz 2024 Çarşamba 12:21

"İnin beyler vatandaşın sırtından bu millet sizin köleniz değil, marabanız değil, uşağınız hiç değil' dedi.

Yorumu oyla      5      0  
müşavir bey 24 Temmuz 2024 Çarşamba 12:04

Vergi Vermiyorsunuz,şöförleri tam sgk lı göstermiyorsunuz. altınızda milyonluk araçlar... Bu işten memnun değilseniz ben mali müşavir olarak talibim aracınızı hattınızı satın bana :)

Yorumu oyla      6      0  
24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:51

sigara masraf değildir. onu ne sayıyorsunuz? içmeyin efendim.

Yorumu oyla      4      0  
Yolcu 24 Temmuz 2024 Çarşamba 11:28

Yaşlı Annem bundan 3 yıl önce hastaneden gelirken dolmuşta cüzdanını unutmuştu ve indikten hemen sonra karşı yönden gelen dolmuşu durdurmuş durumu anlatmış ve indiği dolmuşu arayıp söylemelerine rağmen ertesi gün Gediz deki son duruklarına gittik ve o dolmuşu saatlerce bekledik ve geldiğinde şoför ile görüştüğümüzde cüzdan filan görmediğini söyledi ve kamara kayıtlarını görmek istediğimizi söyleyince önce kamara bozuk şimdi sonra sefere çıkacaklarını kayıt veremeyeceklerini söyleyerek hatta nerdeyse döveceklerdi bizi annemin cüzdanindaki bir altın kolye,altın zincir ve bir miktar paranın üstüne yattılar ve ben bunların şoförler odası dahil birçok yeri aradığım halde bi sonuç alamadım ve ben şehir dışında çalıştığım için fazla ilğilenemedim gitti rahmetli annemim çüzdanı inşallah daha beter olurlar bir yolcuya bile hasret kalırlar

Yorumu oyla      6      0  
Uyar Uyaroğlu 24 Temmuz 2024 Çarşamba 09:00

minibüs sahiplerinin araçlarıyla çalışmaya çıkmasındaki problem nedir anlayamadım, zaten senin aracın, plakan vs. milletin emeğini sömürmek yerine çalışın bakalım görelim nasıl oluyormuş.

Yorumu oyla      14      0  
24 Temmuz 2024 Çarşamba 08:51

Oda başkanı minübüs fiyatlarına zam yap Sonra yolcu kalmadı Şöför size bedavayamı çalışacak Kendiniz çalışın

Yorumu oyla      9      0  
ERBİL KIRBAŞ 24 Temmuz 2024 Çarşamba 08:47

sayın Mehmet şimşek araç sahibinin beyanını inceleyin günde 4,000 tl ayda 120,000 tl yılda 1,440,000 tl gelir ve devlete verdiği vergi yılda 10,000 tl adaletiniz bu taksi ,minübüs ve berberlere yani basit usule vicdanınız ne diyor acaba...

Yorumu oyla      11      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EGOD Başkanı uyardı: Eylül’de büyük zam var!
Sıfır otomobil satışlarında geçerli olacak olan Avrupa Birliği Araç Genel ...
TÜİK verileri açıkladı... İzmirliler hangi markayı tercih etti?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 Haziran ayı sonu ...
AB'de elektrikli otomobil satışları düştü!
Avrupa Birliği (AB) pazarında yeni otomobil satışları açıklandı. Elektrikli ...
 
İkinci el online oto satışları azaldı
Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar, ...
EGOD'tan BYD'nin Manisa yatırımı yorumu: Ege için yeni yol açıldı
Dünya devi Çinli BYD, firmasının Manisa’ya 1 milyar dolarlık yatırım kararı ...
İzmir'de taksi ücretlerine yeni bir zam daha!
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın bir ay önce UKOME’nin onayladığı ...
 
İkinci el otomobil satışında düşüş: Fiyatlar artacak!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2024 Mayıs ayında 2'nci ...
Araç alacaklar dikkat... İkinci el piyasası için yeni karar!
Otomotiv ticaretinin son dönemdeki en önemli düzenlemelerinden biri olan ...
İzmir'de araç sayısı artıyor... En çok hangi marka satıldı?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 Mayıs ayı sonu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Boncuk gözlü sarışına ağlatan veda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva