HABERLER>EKONOMİ
21 Eylül 2011 Çarşamba - 18:58

Ankara Büyükşehir'den sanayiciyle istihdam anlaşması

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), bir dahaki yerel seçimlere kadar ayda 3 milyon TL'lik yatırıma karşılık ek 25 bin kişilik istihdam sağlama konusunda sözlü bir anlaşma yaptı.

Ankara Büyükşehir den sanayiciyle istihdam anlaşması

İZMİR - OSBÜK tarafından düzenlenen Ege Bölge Toplantısı, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) evsahipliğinde İzmir'de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, ülkelerin kalkınması için şehirlerin rekabetinin büyük önem taşıdığını, yerel yönetimlerle işbirliği yapılması gerektiğini söyledi. Kendisinin Ankara'da böyle bir hareketi başlatmaya çalıştığını belirten Özdebir, oldukça iyi sonuçlar almaya başladıklarını kaydetti. Özdebir, söz konusu anlaşmayla ilgili ise şunları söyledi:
 
"Büyükşehir Belediyesi ile bir toplantı yaptık. Ankara'daki belli başlı OSB'lerin başkanlarını topladık. Belediye başkanımız Melih Bey'i de çağırdım. Aramızda yanlış bildiğimiz bazı şeyler varmış, bizim ve onun. Onları hallettik. Anlattık, karşılıklı konuştuk ve çok güzel bir toplantı oldu. İftara çağırmıştım ben onu, Ramazan'ın sonuna yakındı. Gece saat 03.00'e kadar devam eden bir toplantı oldu ve orada bir karara vardık. Belediye başkanımız dedi ki 'Ben her ay 3 milyon lira OSB'lerin altyapısı için harcayacağım. Siz de bana minimum artı 25 bin istihdam yaratacağınızı taahhüt edeceksiniz.' Biz de 'Tamam başkan' dedik. 3 yıl içinde, 2014 yılı Nisan'da herhalde seçimler, o tarihe kadar her ay 3 milyon TL harcayacak biz de artı 25 bin istihdam sağlayacağız."
 
Özdebir ayrıca toplantıda bir komisyon kurarak belediyelerin tüm alımlarının Ankaralı sanayiciden yapılması için çalışma yürütme kararı aldıklarını da aktardı.
 
MALİYE BAKANLIĞI'NA VERGİ SİTEMİ
Konuşmasında OSB'lerin ekonomiye katkısına da dikkat çeken Özdebir, engellerin kaldırılmasını, bu doğrultuda kanunda "özel hukuk tüzel kişiliği" vasfı verilen OSB'lerin, "kamu kurumu niteliğinde mesleki teşekkül" vasfına dönüşmesini istedi. OSB'lerin her türlü altyapı ve sosyal tesisi öz varlığı ile yaptıklarını ve OSB'lerin kuruluş kanununda 'her türlü vergi, resim ve harçtan muaf' olduğunun öngörüldüğünü hatırlatan Özdebir, "Buna rağmen Maliye Bakanlığı'nın OSB tüzel kişiliklerini veya bazı faaliyetlerini vergi mükellefi yapma manevralarını anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu sebeple Maliye Bakanlığı'nın OSB'leri vergi mükellefi yapan ve her defasında yargıdan dönen girişimlerinin engellenmesi için OSB'lerin kurumlar vergisinden muaf olduğunu açıklıkla ortaya koyan bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini savundu.
 
DOĞALGAZ LİSANSI TALEBİ
"OSB'lerin aidatla yaşamak zorunda kalmamak için elektrik dağıtım hizmetleri başta olmak üzere uygulanabilir gelir kaynakları elde etmesi sağlanmalıdır" diyen Özdebir, Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılacağını hatırlatarak, bunda OSB'lere de lisanslı dağıtım yetkisi verilmesini istedi.
 
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da teşvik adaletsizliğinin giderilmesi için üretimi kayıt altında yapan, istihdam sağlayan, çevreye duyarlı OSB'lere öncelik tanınması için 4'ncü teşvik bölgesi statüsünde desteklenmesi gerektiğini savundu.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan da OSB'lerin kent ekonomisine de büyük katkı sağladığını belirterek sanayicilere, "Bizden size açık kart. Her türlü sorununuzda destek olmaya hazırız" diye seslendi.
 
Sanayiciyle belediyelerin sadece atık konusunda karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Aydoğan, özellikle geri dönüşümlü ambalaj kullanımının sorunu önemli ölçüde çözeceğini vurguladı. Aydoğan ayrıca, ileride birkaç tane OSB'nin birleşerek kendi ayrıştırmalarını kendilerinin yapabilmesinin de mümkün olduğuna dikkat çekti.
 
Bir kişinin istihramı 4 bin TL'ye mal oluyor
Anlaşmaya göre yerel seçimlere kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi ayda 3 milyon TL'den yılda 36 milyon TL, üç yılda da 108 milyon TL, OSB'ler için altyapı yatırımı yapacak. OSB'ler ise bu süre içinde 25 bin ek istihdam sağlayacak. Yani Ankara Büyükşehir Belediyesi istihdam edilen her bir işçi için 4 bin 320 TL yatırım yapmış olacak.
 
Teşvik adeletsizliğini kabul etti
Egeli sanayicinin sürekli dile getirdiği teşvik adaletsizliğini OSBÜK Başkanı Özdebir de kabul etti. Özdebir, 26 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle "OSB'lerde bedelsiz arsa teşvikleri" uygulamasının getirildiğini, bunun da OSB'lerin cazibe merkezi olması konusunda önemli bir adım olduğunu ifade etti. Burada rekabet açısından bir sorun olduğuna işaret eden Özdebir, "Ancak gönül isterdi ki bütün OSB'lerde aynı teşvik uygulansın ve iller-ilçeler arası teşvik farklılıkları yaratılmasın. Bunun en çarpıcı örneğini sizin bölgenizde Manisa ve İzmir arasında görmekteyiz. Manisa'daki OSB'lerin yüzde 70-90 bedelsiz arsa teşvikine muhatap olmasına karşılık İzmir'de bulunan 12 OSB'den 8'inin teşvik kapsamına girmemesi İzmir OSB'leri aleyhine bir sonuç doğurmuştur. Bu sorunun da en kısa sürede giderileceğine inanıyorum" dedi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kosova, Türk yatırımcıyı bekliyor
Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Cuneyd Ustaibo, Türk işadamlarını ...
Kot taşlamada 'robot' dönemi
İzmir'de bir teknoloji şirketi, kamuoyunda adı silikozis hastalığıyla ...
Sofralık zeytinde üretim atağı
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, 2011- ...
 
Demir fiyatındaki artış kur kaynaklı
Ege Demir ve Demirdışı Metal İhracatçıları Birliği ve İzmir Demir Çelik ...
İTO'dan Ankara çıkarması
İzmir Ticaret Odası heyeti, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma ...
Esnaf Meclisi göreve başladı
Karşıyaka Belediyesi, Kent Konseyi Esnaf Meclisi ilk toplantısını yaparak göreve başladı.
 
S&P Türkiye'nin notunu artırdı
Son dönemde ABD ve İtalya'yı not indirimleriyle sarsan kredi derecelendirme ...
Coca Cola İzmir rekora doymuyor
Yaptığı yatırımlarla, çevreci çözümleriyle dikkat çeken Coca Cola İzmir ...
Egeli yan sanayiciler yerli otomobile hazır
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Egeli firmaların ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva