HABERLER>EKONOMİ
21 Eylül 2011 Çarşamba - 14:08

Kot taşlamada 'robot' dönemi

İzmir'de bir teknoloji şirketi, kamuoyunda adı silikozis hastalığıyla anılan kot taşlama işleminde, işçiyi kimyasal maddelerden tamamen koruyan bir robot sistemi geliştirdi.

Kot taşlamada  robot  dönemi

İZMİR - 20 yıllık kot imalatçısı, VAV Teknoloji Şirketinin ortağı Temel Akçay, yaptığı açıklamada, kot taşlamada tozun ciğerlere yapışması sonucu ortaya çıkan ve çok sayıda işçinin ölümüne neden olan silikozis hastalığı sonrası kumlama işleminin yasaklandığını anlattı.
 
Bunun yerine geçen sistemlerin de maliyetli olduğunu belirten Akçay, ortağı Fuat Güzaçan ile ''neden robot kullanmıyoruz?'' sorusu üstünde çalıştıklarını söyledi.
 
Yasaklanan kumlama yönteminin ardından taşlamanın elle zımparalama, lazer sistemi ya da potasyum permanganat kullanımı ile yapıldığını kaydeden Akçay, zımparalama işleminin uzun zaman aldığını, lazer sisteminin yüksek maliyeti ve insan elinin doğallığını vermemesi nedeniyle çok tercih edilmediğini, potasyum permanganat yönteminin de işçinin kimyevi maddelere maruz kalması dolayısıyla sağlık açısından risk taşıdığını ifade etti.
 
Akçay, potasyum permanganat sürecini robotlarla yapmak üzere başlattıkları 5 yıllık bir ARGE çalışmasını tamamladıklarını belirterek, ''5 milyon liralık kaynak kullandığımız çalışmada Almanya ve Japonya'dan teknolojik destek aldık. Geliştirdiğimiz teknoloji ile taşlamayı işçiler yerine robotlar yapıyor'' dedi.
 
Robotların, işlemi insan elinin doğallığında yapmasının teknolojinin ''en can alıcı noktası'' olduğunu dile getiren Akçay, şöyle konuştu: ''Taşlama sırasındaki geçişleri, efektleri, değişik izleri yapmak insan eli dışında mümkün olmuyordu. Kot imalatçılarının böyle bir talebi olduğunun bilincinde olarak robotların insan elini taklit etmesini sağladık. Böylece, işçinin kimyasal madde koyduğu sprey tabancasıyla yaptığı işlemin robotlar aracılığıyla, insan elinden çıkmış gibi yapılmasını sağladık. Yerli teknolojimizin patentini geçen yıl aldık.
 
Şu anda dünyadaki tek robot kot taşlama sistemi. Bu, bizi sektörde teknolojik açıdan üst seviyeye getiriyor. Bir işçinin 2-3 günde yaptığı taşlamayı, iki kolu bulunan robotlarla 1 günden daha az zamanda yapabilirsiniz. Hem daha kısa sürede daha fazla iş yapıyorsunuz, hem de çalışan, kimyasal maddeye içinde çalışmıyor, sağlığını kaybetmiyor. Sektörün lider ülkelerinden İtalya böyle bir çalışmayı denedi, ama başaramamıştı. Robotları 150 bin Avro ile 200 bin Avro arasında değişen fiyatlarla başta İtalya ve Hindistan olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediyoruz. Bir yılda 10 milyon Avro civarında ihracat yaptık. Robot sayesinde işçiler artık kimyasal maddelere maruz kalmayacak.''
 
Akçay, geliştirdikleri robot sistemine, ''bir insan gibi adeta resim tablosu yapması'' nedeniyle ünlü ressam Picasso'dan esinlenerek ''Picasso'' adını verdiklerini kaydetti.
    
''BİNLERCE İNSANININ HAYATI KURTULACAK''
Robot sisteminin fikir sahiplerinden Fuat Güzaçan da geliştirdikleri sistemle ''sektörde bir devrin kapandığını'' belirtti.
 
Taşlama sürecinde insan sağlığına zarar verecek tüm risklerin süreç dışında bırakıldığını vurgulayan Güzaçan, ''Öyle bir devrim oldu ki sektörde işçinin maruz kaldığı kimyasalı ortadan kaldırdı. Ortaya çıkarılan işin kalitesi, maliyeti açısından işvereni memnun ettik. İşçi de sağlının zarar görmeyecek olmasından dolayı mutlu. Bu sistemin tüm dünyaya yaygınlaşacağına inanıyoruz'' diye konuştu.
Güzaçan, geliştirilen teknolojinin insanlık adına önemli bir çalışma olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:      ''Permanganatla bir insanın 10 sene içinde sağlığı yok olur. Türkiye'de bu sektörde çalışan binlerce çalışan var. Bu teknolojiyle binlerce insanın hayatı kurtulacak. Özellikle Uzakdoğu'da çok kötü şartlarda çalışan insanlar var. Sadece Türkiye'deki değil, diğer ülkelerdeki çalışanları da düşündüğümüzde, çok önemli bir iş yapıldığını düşünüyorum.''
 
''Picasso'' 22-29 Eylül'de İspanya'nın Barcelona kentinde yapılacak Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı'nda (ITMA) tanıtılacak. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sofralık zeytinde üretim atağı
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, 2011- ...
Demir fiyatındaki artış kur kaynaklı
Ege Demir ve Demirdışı Metal İhracatçıları Birliği ve İzmir Demir Çelik ...
İTO'dan Ankara çıkarması
İzmir Ticaret Odası heyeti, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma ...
 
Esnaf Meclisi göreve başladı
Karşıyaka Belediyesi, Kent Konseyi Esnaf Meclisi ilk toplantısını yaparak göreve başladı.
S&P Türkiye'nin notunu artırdı
Son dönemde ABD ve İtalya'yı not indirimleriyle sarsan kredi derecelendirme ...
Coca Cola İzmir rekora doymuyor
Yaptığı yatırımlarla, çevreci çözümleriyle dikkat çeken Coca Cola İzmir ...
 
Egeli yan sanayiciler yerli otomobile hazır
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Egeli firmaların ...
EPDK'dan kritik akaryakıt kararı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), cari açığın azaltılması ve yerli ...
80. İEF sona erdi
55 ülkeden 256’sı yabancı 827’si yerli 1083 firmanın katıldığı 80. İzmir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva