HABERLER>EKONOMİ
20 Eylül 2011 Salı - 15:27

Coca Cola İzmir rekora doymuyor

Yaptığı yatırımlarla, çevreci çözümleriyle dikkat çeken Coca Cola İzmir fabrikası, rekorlara imza atıyor.

Coca Cola İzmir rekora doymuyor

Erkan İYİGÜNGÖR/Egedesonsöz – Kapılarını İzmirli gazetecilere açan Coca Cola su ve enerji kullanımı, atık yönetimi gibi konulardaki uygulamalarıyla Türkiye’de örnek uygulamalara imza atıyor.
 
Coca-Cola İçecek İzmir Fabrikası 2009 yılındaki performansı ile The Coca-Cola Company Avrasya ve Afrika Grup Başkanlık Çevre Ödüllerinde 122 fabrika arasından “En İyi Performans Gösteren Fabrika” ödülüne layık görüldüğünü söyleyen Coca Cola Kurumsal İlişkiler Müdürü Aykan Gülten, suyu idareli kullanma anlamında da rekorlara imza attıklarını söyledi.
 
“Coca-Cola Sistemi'nde satış hacmine göre altıncı sırada yer alan Coca-Cola İçecek A.Ş. (CCİ), The Coca-Cola Company (TCCC) markalarından oluşan gazlı ve gazsız içeceklerin üretim, satış ve dağıtımını gerçekleştirmektedir” diyen Gülten, “CCİ Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak ve Suriye’de 9 bine yaklaşan çalışanı ile faaliyet göstermektedir.



CCİ, 10 ülkede 20 fabrikası ile 360 milyonu aşkın tüketici kitlesine gazlı içeceklerin yanı sıra meyve suyu, su, enerji ve sporcu içecekleri, buzlu çay ve çaydan oluşan gazsız içecekler kategorisinde de zengin bir ürün portföyü sunmaktadır” dedi.
 
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na kote bir Türk şirketi olan CCİ hisselerinin %25,6’sı halka açık olup, %50,3’ü Anadolu Efes, %4,0’ü Özgörkey Holding, % 20,1’i de The Coca-Cola Company kontrolünde olan firmanın, Türkiye’de Ankara, Çorlu, Bursa, Sapanca, İzmir, Köyceğiz, Elazığ, Mersin olmak üzere toplamda 8 fabrikası bulunan CCİ, direkt 3.000 dolaylı olarak ise 30.000 kişiye istihdam sağladığını belirten Gülten, Coca-Cola’nın en çevreci firmalardan biri olduğunu söyledi.
 
Su kullanımında rekor
Coca-Cola İçecek İzmir fabrikası’nın bir litre içecek üretimi için kullanılan su miktarını, 2,43 litre olan dünya ortalamasının çok altında olan 1,19 litre seviyesine kadar düşürdüklerini belirten Coca Cola İzmir Fabrikası Müdürü Mutlu Babacan da Mayıs ayında bir dünya rekoruna imza attıklarını ifade etti.
 


Enerji Kullanımı
Babacan sözlerine şöyle devam etti: Diğer tüm CCİ fabrikalarında olduğu gibi İzmir fabrikasında da su kullanımı yanı sıra enerji kullanımı noktasında da çok önemli çalışmalara imza atılıyor. Bu çalışmaların sonucu olarak İzmir fabrikamızda PET şişirme basıncı dünya ortalaması olan 30-35 bardan 17 bara kadar düşürülerek yüzde 40 oranında enerji tasarrufu sağlandı. Proje ile 30 şişe/kWh olan verimlilik oranı 51,05 şişe/kWh düzeyine yükseltilerek yıllık 2.390.355 kWh enerji tasarrufu gerçekleştirilirken; karbon emisyonu (CO2) salınımında ise yaklaşık 1.200 tonluk tasarruf sağlanmıştır. Bu başarı, Elektrik İşleri Etüd İdaresi tarafından düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda ödüle layık görüldü.”
 
Atık Yönetimi
Babacan ayrıca, “CCİ katı atık yönetimi kapsamında Türkiye'deki tüm üretim tesislerinde kullandığı malzeme ve atıklarla ilgili atık sınıflandırması çalışması yapmaktadır. Türkiye'deki üretim miktarının sürekli artmasına rağmen son 5 yılda katı atık oluşumunu %12 oranında azalmıştır. CCİ piyasaya sürdüğü ambalajların toplanması ve geri dönüşümü konusunda tüm yasal yükümlülükleri, yetkilendirilmiş kuruluş olan ve 1991'den bu yana faaliyet gösteren ÇEVKO Vakfı'nın kurucu üyelerinden biridir” diye konuştu.
 
Coca Cola en etik, en hesap verebilir şirket
Accountability 2008 değerlendirmesinde birinci sırada yer alan CCİ, Kurumsal Yönetim Değerlendirmesinde de beşinci sırada yer alıyor. Çevre performansın düzenli olarak raporlanmasının “çevreye olan etkinin en aza indirilmesi” bilincinin yerleşmesinde önemli rolü olduğuna inanan CCİ, Türkiye’nin ilk GRI onaylı kurumsal sosyal sorumluluk raporunu yayınladı ve Türkiye’de karbon salınımını açıklayan ve bununla ilgili olarak kendisine hedefler belirleyen ilk şirket unvanına sahip oldu. CCİ, GRI onaylı kurumsal sosyal sorumluluk raporunu B seviyesine yükselten ve üçüncü raporuyla hedeflerini geliştiren ilk şirket olarak da bu alanda öncü olmaya devam etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HULUSİ ARMAĞAN 21 Eylül 2011 Çarşamba 11:41

aylık ne kadar ödeme yapıyorsunuz? Kuyularınızda su sayacı var mı? Bu güne kadar şehir suyunda çıkan kimyasal ve bakteriolojik problemler Siz' de hiç çıkmadı mı? Kullandığınız suların hergün analizleriyapılıyor mu? Bu kuyuların ve suların Sağlık,Çevre ve Maliye Bakanlıklarınca haberli ve habersiz denetimleri yapılıyor mu? Sizce suyun en kıymetli , kirlenmenin en üst boyuttta olduğu ortamda SU TİCARETİ YAPMAK,SİZİN BAŞARINIZ MI BÜROKRATLARIN NEMELAZIMCILIĞI MIDIR? Anlayamadım!!!...

Yorumu oyla      13      8  
HULUSİ ARMAĞAN 21 Eylül 2011 Çarşamba 11:23

Sevgili Coca Cola Yöneticileri Ben bir konuda daha açıklama yapmanızı istiyorum. Sizin fabrikanız suyun en fazla ihtiyaç duyulduğu Pınarbaşı ve Kemalpaşa'da yer almaktadır.Yani Siz suyun ilaç gibi kıymetli olduğu yerde suyun ticaretini yapıyorsunuz. Sizler DSİ'den ne kadar su tahsisi aldığınızı açıklar mısınız? Yani kağıt üzerinde ne kadar su tüketiyorsunuz,gerçekte ne kadar su tüketiyorsunuz? Sözünü ettiğiniz 1 litre içecek için kullandığınız toplam su miktarı için kanal bedeli belediyeye

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli yan sanayiciler yerli otomobile hazır
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Egeli firmaların ...
EPDK'dan kritik akaryakıt kararı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), cari açığın azaltılması ve yerli ...
80. İEF sona erdi
55 ülkeden 256’sı yabancı 827’si yerli 1083 firmanın katıldığı 80. İzmir ...
 
Dolar 2.5 yılın zirvesinde
İstanbul serbest piyasada alınıp satılan ABD Doları’nın Türk Lirası satış ...
İŞKUR 4 bin danışmanıyla sahaya çıkıyor
İŞKUR Genel Müdürlüğü, bu yıl ve gelecek yıl kuruma alınacak danışmanlardan ...
İzmir kruvaziyer turizmde geçen yılı aştı
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer ...
 
'İzmir, Expo'yu alırsa tanıtım sorunu kalmaz'
İzmir'in EXPO 2020 adaylığıyla ilgili düzenlenen çalıştayda konuşan Sergiler ...
İncir'in doğal rengi Avrupalıya tanıtılacak
Kuru inciri beyazlatmak için uygulanan 'hidrojen peroksit' konusunda bir ...
Gülümseyen kapaklara fuarda büyük ilgi
Aliağa Kent Konseyi’nin öncülüğünde başlatılan, Petkim’in ana sponsoru ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva