HABERLER>DÜNYADAN
11 Aralık 2012 Salı - 12:57

Almanya'da Opel şoku

General Motors’un Opel’in Bochum’daki otomobil fabrikası hakkında aldığı otomobil montajını 2016’da sona erdirme kararı, Almanya’da şok etkisi yarattı. Kademeli olarak gidilecek eleman çıkarılmasıyla fabrikada çalışan yaklaşık 300 Türk'ün de işini kaybedeceği belirtiliyor.

Almanya da Opel şoku

BOCHUM - Alman basınında yer alan haberlerde, General Motors’un sahibi olduğu Opel otomotivcilik şirketinin Bochum tesislerindeki otomobil montajını 2016 yılında sona erdirme kararı alma kararı, bir dönem Ruhr Havzası’nın önemli sanayi merkezlerinden Bochum kenti için bu haber ağır bir darbe olduğu belirtildi. 2008 yılında da mobil telefon markası Nokia’nın, Bochum’daki tesislerini işgücü maliyetinin düşük olduğu Romanya’ya taşıyarak binlerce Alman’ı işsiz bıraktığı hatırlatıldı.

ŞEHRİN EN BÜYÜK ŞİRKETİ
Nokia’nın fabrikasını kapatıp 4 bin kişinin işsiz kalmasından sonra Opel kentin en büyük işvereni durumuna geldiğine de dikkat çekildi. Nokia’nın gidişiyle Bochum Belediyesi’nin yılda 25 milyon euroluk kurumlar vergisi kaybına uğradığı ifade edildi. Bochum da 1970’li yılların başlarında demir-çelik endüstrisinin küçülmesiyle başlayan krizin, geleceği olan sektörlerdeki uluslararası şirketlere açılarak göğüslemeye çalıştığı kaydedildi.

25 BİN'DEN 3 BİN 200 KİŞİYE İNDİ
Bochum belediyesinin eski idari işler müdürü Paul Aschenbrenner, o yıllarda Opel’i kırmızı halıyla karşıladıklarını anlatırken, “1 milyon 300 bin metrekarelik arsa satın alıp, Adam Opel Anonim Şirketi’ne devrettik. Opel sayesinde 25 binlik istihdam yaratmış olduk. Bugün 3 bin 200 kişinin kalmış olması zamanla ne kadar küçüldüğümüzü göstermeye yeter” dedi.
 
Aschenbrenner, General Motors’un fabrikayı kapatması halinde belediyenin çok büyük rakamda kurumlar vergisinden olacağı kaydedilirken, Ruhr Havzası Sanayi ve Ticaret Odası sözcüsü Rouven Beeck de, sanayi şirketlerini kazanmak için harcadıkları çabanın boşa gittiğini söyledi. Beeck, “General Motors şirketinin işletmecilik anlayışı hem hatalı, hem de vefasızlık örneğidir. Bunu bütün açıklığıyla dile getirmek gerekir” dedi.

ALMAN MEDYASI BÜYÜK YER VERDİ
Almanya’da doğrudan ve dolaylı olarak 20, 25 bin kişinin Opel’den ekmek yediği belirtilirken, bugünkü gazetelerde de şok etkisi yaratan karar geniş yer aldı.Süddeutsche Zeitung, General Motors (GM) tröstünün, sahibi olduğu Opel otomotivcilik şirketinin Bochum tesislerindeki otomobil montajını 2016 yılında sona erdirme kararını değerlendirirken, kulağa pek hoş gelmese de Bochum’daki Opel tesisleriyle ilgili kararın belki de geç bile alındığını yazdı. Gazete Avrupa’daki otomobil endüstrisinin genel olarak büyük bir sıkıntı içine girdiğini, Ford’un, daha önce Avrupa’daki 3 tesisini kapatacağını duyurduğunu hatırlatırken, “Bunlar arasında 4 binden fazla kişinin istihdam edildiği Belçika’nın Gent kentindeki tesisler de bulunuyor. Peugeot, Citroën ve Fiat da otomobil üretimini düşürüyor. Volkswagen, Audi, Daimler ve BMW ise henüz Asya ve Kuzey Amerika'da iyi giden satışlarından memenun ama onlar da kendilerini durgunluğa hazırlıyor. Opel'in, bu krizin ardından hiç değilse iyi bir marka olarak kalmayı başarmasını temenni etmekten başka çare yok" diye devam etti.


Der Tagesspiegel gazetesi ise Opel’in Bochum tesislerindeki gelişmeleri, Sosyal Demokrat Parti’nin hafta sonunda resmen başbakan adayı olarak seçtiği Peer Steinbrück'ün seçim kampanyası ile birlikte ele aldı. Gazete, Peer Steinbrück için Bochum tesislerinin kapatılmasının büyük bir seçim hediyesi olacağını öne sürerken, “Her tespit belki tutarsızlık gibi algılanabilir. Ancak Opel fabrikasının bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin eski başbakanı olan Sosyal Demokratların başbakan adayı, seçim kampanyasında mutlaka işleyecektir. Bu durum, Steinbrück için büyük bir şans ama Opel için de büyük bir tehlike barındırıyor. Eğer Steinbrück akıllı bir adamsa kurtarıcı rolüne soyunmaz” diye yazdı.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü rapçiye sokak ortasında infaz!
ABD'nin New York kentini ziyaret eden müzisyen Brandon Lincoln Woodard ...
'Tecavüz etmedim, seks yapmayı öğrettim'
Arkadaşının 13 yaşındaki oğluyla cinsel ilişkiye girerken yakalanan kadın, ...
Başbakanı ‘silah zoruyla’ istifa ettirdiler!
Mali'de Başbakan Cheick Modibo Diarra, cunta tarafından tutuklandıktan ...
 
'Esad'a sığınma hakkı tanırız'
WikiLeaks kurucusu Julian Assange'a sığınma hakkı tanıyan Latin Amerika ...
Nazilerin katlettiği 8 Türk için anıt
Perla Behar-Behar, Iso Cory, Jacques Nahoum, Dr. Jakob Jekutiel Neubauer, ...
ABD'den 2030'a dair faleket senaryosu!
ABD Hükümeti’nin çatı istihbarat örgütü Ulusal İstihbarat Ofisi’nin pazartesi ...
 
Tartışma ‘Ada’ya sıçradı: ‘Seks düşkünü Süleyman!’
Haftalardır Türkiye gündemini meşgul eden 'Muhteşem Yüzyıl' dizisi tartışmalarına ...
Ameliyat öncesi ‘halef’ atadı
Venezuela'da 14 yıldır iktidarda olan Hugo Chavez'in sağlığının kötü olduğu ...
‘Gladyatör’ parasızlıktan gömülemiyor!
Sinema tarihinin en büyük yapıtlarından biri olan ‘Gladyatör’ filmine ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva