HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
31 Ocak 2011 Pazartesi - 00:00

Allinoi’’deki skandala suç duyurusu

Allianoi’’de bulunan bir kilisenin üzerinin kumla örtülmesinin unutulmasının fotoğraflanarak belgelenmesi çevre avukatlarını harekete geçirdi.’

Allinoi’’deki skandala suç duyurusu


Delil olarak nitelendiren bu görüntüler davanın seyrini değiştirebilir. Allianoi’’nin son görüntülerine bakıldığında ise sular altında kalmasına ramak kaldığı görülüyor. Avukatlar zamanla yarışıyorlar.
İZMİR - Geçtiğimiz hafta İzmir 2 No’’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu (KTVKK)’’nın kararı ile üzeri kumla örtülerek Yortanlı Barajı’’nın sularına terk edilen Allianoi Antin kentinin 800 metre kuzeydoğusunda, baraj gövdesi yakınlarında bulunan 311 No’’lu parseldeki Roma Kilisesi ve mezarların üzeri kumla kaplanmadan su altına kalmaya terk edildiği fotoğraflanarak belgelenmişti.
Bu haber üzerine harekete geçen çevre avukatları, Allianoi’’nin ’“üzeri kumla örtülerek korunması’” noktasındaki ’‘ciddiyetsizliği’’, haber ve fotoğrafı delil göstererek, Kültür ve Turizm Bakanlığına ve İzmir 2 No’’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’’na (KTVKK) dilekçe ettiler.



EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu) Derneği Tarafından istemde bulunulan dilekçelerde; Allianoi’’nin 800 metre kuzeydoğusunda, baraj gövdesi yakınlarında bulunan 311 No’’lu parseldeki Roma Kilisesi ve mezarların üzerinin kumla kaplanmadan barajda su tutma işlemine başlanmıştır, bu şekilde İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 28.05.2010 tarih ve 5804 karar sayılı ve 17.8.2010 tarih ve 6037 sayılı kararları dahi tam olarak uygulanmamıştır. Denilerek kuruldan; olaya müdahale edilmesi, Allianoi’’deki tarih katliamının acil olarak durdurulması, barajda su tutma işleminin durdurulması, Bakanlıktan da; olaya müdahale edilmesini, Allianoi’’deki tarih katliamının acil olarak durdurulmasını, barajda su tutma işleminin durdurulmasını, görevini yapmayan kamu görevlileri hakkında yasal işlem yapılması istenildi.
Henüz kazılmamış çok sayıda mezar ve kültür varlığı olduğu iddiası
Allianoi’’un yakın çevresinde ve baraj gölet alanı içinde yapılan yüzey araştırmasında Bergama - Soma arasındaki suyolu, nekropoller, kaya mezarları ve karayolları bulunmuştu. Bu araştırmalar sırasında bölgede çok sayıda kaçak kazı yapıldığı da tespit edilmişti. Bunlardan biri de antik kentin 800 metre Kuzeydoğusunda bulunan bir zeytinlikteki 311 numaralı parselde ortaya çıkarıldı. Baraj gövdesi yakınında  bulunan bu parselde 2000 yılında kısa süreli bir kurtarma kazısı yapılmıştı. Bu kısa süreli kurtarma kazısında ancak bir kilise ile içinde ve etrafında bulunan sadece 20 mezar kazılabilmiş, bunun yanı sıra etrafta çok sayıda mezar olduğu gözlemlenmişti. Kilise içinde Roma Çağı’’na ait çok sayıda devşirme mimari eser, çatı kiremitleri ve mimari süslemeler halen ören yerindeydi.

Taşınabilir nitelikteki bulunan arkeolojik eserler ve sikkeler 2000 yılında envanterlenerek Bergama müzesine teslim edilirken, Allianoi’’de bulunan On bin sikke ile birlikte bu sikkelerde, halen Prof. Dr. Oğuz Tekin tarafından yayına hazırlanmakta. Geç Antik Çağ’’a ait olduğu düşünülen kilise ve mezarlardaki bilimsel çalışmalar, o yıllarda bakanlığın talebi üzerine Ilıcaya yoğunluk verilmesi nedeniyle tamamlanmamıştı. Kilisenin yakın çevresinde henüz kazılmamış çok sayıda mezar ve kültür varlığı olduğu biliniyor.


 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soğuk haftasonu sanatla ısındı
Gaziemir Belediyesi tarafından Atatürk Kültür Merkezi’’nde düzenlenen ...
Bornova’’da 200 yıllık kültür yeniden canlanıyor
İki milyon liraya yakın bir yatırımla Bornova’’da büyük bir turizm projesini ...
İzmir Zabıtası ’‘perde’’ dedi
Kentin düzeni ve huzuru için çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin ...
 
İzmir’’in güzellikleri tuvallerde renk bulacak
İzmir Üniversitesi, Suluboya Ressamları Derneği ve Türk Psikolojik Danışma ...
AASSM’’de ’‘Venedik havası’’ esecek
Dünyaca ünlü flüt sanatçımız Şefika Kutluer ile Zagreb Solistleri’’nin ...
Pınar Kido Çocuk Tiyatrosu ’‘perde’’ diyor’…
23 yıldır aralıksız sürdürdüğü oyunlarla yaklaşık 3 milyon çocuğa tiyatro ...
 
Kurtlar Vadisi Almanya’’da yasak!
Almanya'da perşembe günü izleyiciyle buluşması planlanan "Kurtlar ...
Ve Oscar adayları açıklandı’…
Sinema dünyasının en prestijli ödülleri olan Oscar’’da 2011 yılı adayları ...
'Ustalara Saygı'da Maruflu zamanı...
Konak Belediyesi, geleneksel Ustaya Saygı etkinliğinde bu ay gerçek bir ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva