HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
31 Ocak 2011 Pazartesi - 00:00

Bornova’’da 200 yıllık kültür yeniden canlanıyor

İki milyon liraya yakın bir yatırımla Bornova’’da büyük bir turizm projesini hayata geçiriyor. Levanten yaşantısını yansıtan Dramalılar Köşkü belediyenin çalışmalarıyla yeniden hayat buluyor.’

Bornova’’da 200 yıllık kültür yeniden canlanıyor


Köşk, yapıldığı 18’’inci yüzyıla uygun şekilde restore edilerek turizme kazandırılıyor. Köşkte Osmanlı ve Rum hayatının yansımalarını sunacaklarını belirten Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Burayı ziyarete gelenler kendilerini 200 yıl öncesinin Drama'sında gibi hissedecek. Köşkü gezerken, o yıllardaki hayatı soluyacağız’” dedi
İZMİR - Yaptığı projelerle İçişleri Bakanılığı’’nca Tarihi Kentler Birliği’’ne kabul edilen Bornova Belediyesi, bu yöndeki çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmalardan biri olan Dramalılar Köşkü’’nün restorasyonun da Haziran ayında tamamlanarak ziyarete açılacağı açıklandı. Dramalılar Köşkü’’nde; İsveç’’in Kalmar kentiyle Bornova Belediyesi arasında devam eden TUSENET (Sürdürülebilir Turizm Projesi) çalışmalarının ikinci bölümü olan ’‘Levantenler Dönemi Yaşantısı’’ sergilenecek.
Yaklaşık maliyeti bir milyon 816 bin TL olan çalışmalarla Köşk, yapıldığı 18’’inci yüzyıla uygun şekilde restore edilerek turizme kazandırılıyor. Dönemin Osmanlı ve Levanten yaşantısını yansıtacak çalışmalar yapılıyor. İç mekanda, günlük yaşantı balmumu heykellerle anlatılacak.
Dramalılar Köşkü'nde şu an iç ve dış cephe sıvası devam ediyor. Çatısı yenilenen köşkte zemin kattaki pencerelerin kasaları takıldı. Mutfak bölümünün iç ve dış cephe sıvası yapılarak çatısı yenilendi. Hamam zemini güçlendirilerek zemin mermer kaplamaları yapıldı. Su tesisatı yenilendi. Kubbesi onarılarak sıvası yapıldı. Ahır binasının çatısı yenilenelerek zemin kaplamaları onarıldı. Girişe katlanabilir camlar takıldı. Selamlık çatısı yenilendi, bahçe duvarı tamiratları yapılarak kiremit harpuştaları konuldu ve derzleri yenilendi. Müştemilat binasının çatısı yenilenerek iç ve dış cephe sıvası yapıldı.

Dramalılar Köşkü'nde bundan sonra binaların iç ve dış cephe boyaları yapılacak, kapı ve pencereleri takılacak, zemin döşemeleri yapılacak, elektrik ve mekanik tesisatları tamamlanacak. Bahçe düzenlemesi projesine uygun şekilde tamamlanacak.
Bornovalı Dramalı ailesi tarafından 1920 yılında Yunanlı bir aileden satın alınan ancak zamanla bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelen köşk, restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat buluyor. Yapılan yenileme çalışmaları kapsamında, ilçede "Küçük Drama" kurulacak. Dramalılar Köşkü'nün kapalı ve açık alanlarının tamamı dönemi yansıtacak eserlerle donatılacak. En son sahiplerinin fotoğraflarının duvarları süsleyeceği köşkte, dönemin yaşam kesitlerini anlatan balmumu heykeller ise ziyaretçileri tarihte yolculuğa çıkaracak.


En kısa zamanda hizmete girecek
Hükümet Konağı'nın hemen arkasında bulunan ve kamulaştırma çalışmaları sonrasında mülkiyeti Bornova Belediyesi'ne geçen Dramalılar Köşkü'nün, 2 bin 452 metrekare kullanım alanı olduğunu belirten Belediye Başkanı Prof. Dr.  Kamil Okyay Sındır, "Zaman içinde kaderine terk edilen bu tarihi köşkü yıkılmaktan kurtarmak için çalışmaları hızlandırdık. Burası 1977 yılında Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmiş. Biz bir proje hazırladık. Bunun için İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onay aldık. İzmir İl Özel İdaresi de bize destek verdi. Projenin restorasyon çalışmalarında neredeyse yarıya gelindi. Köşkün restorasyon işini 2011 yılının Haziran ayında tamamlayıp Bornovalılara kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.
Yaşayan bir müze olacak
Köşkte Osmanlı ve Rum hayatının yansımalarını sunacaklarını belirten Sındır, "Burayı ziyarete gelenler kendilerini 18. yüzyılın Drama'sında gibi hissedecek. Köşkü gezerken, o yıllardaki hayatı soluyacağız. Avluda döneme uygun kafeler kuracağız. Köşkün mutfağı da, alana yapacağımız restoranda yine o yıllara ait Osmanlı ve Rum mutfağından yemekler sunacak. Ahıra atlar yerleştireceğiz. Seyisler olacak. Avluda bu atlar gezinti yapacak. Döneme ait çeşitli antik eserlerle süsleyeceğimiz köşkte 1920'li yıllarda yaşayan ailenin fotoğraflarını sergileyeceğiz. İç mekan tasarımında, günlük hayatı anlatmakta kullanacağımız balmumu heykeller olacak. Hem Osmanlı kültürünü hem de Levanten kültürünü en güzel örneklerle sunacağız" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Zabıtası ’‘perde’’ dedi
Kentin düzeni ve huzuru için çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin ...
İzmir’’in güzellikleri tuvallerde renk bulacak
İzmir Üniversitesi, Suluboya Ressamları Derneği ve Türk Psikolojik Danışma ...
AASSM’’de ’‘Venedik havası’’ esecek
Dünyaca ünlü flüt sanatçımız Şefika Kutluer ile Zagreb Solistleri’’nin ...
 
Pınar Kido Çocuk Tiyatrosu ’‘perde’’ diyor’…
23 yıldır aralıksız sürdürdüğü oyunlarla yaklaşık 3 milyon çocuğa tiyatro ...
Kurtlar Vadisi Almanya’’da yasak!
Almanya'da perşembe günü izleyiciyle buluşması planlanan "Kurtlar ...
Ve Oscar adayları açıklandı’…
Sinema dünyasının en prestijli ödülleri olan Oscar’’da 2011 yılı adayları ...
 
'Ustalara Saygı'da Maruflu zamanı...
Konak Belediyesi, geleneksel Ustaya Saygı etkinliğinde bu ay gerçek bir ...
Gediz’’de kaligrafi şöleni
Gediz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarım Programı’’nın Nokta ...
’‘İşgüzar Bir Tekerrür’’ yeniden sahnede
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun oynadığı işgüzar bir tekerrür ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva