HABERLER>GÜNCEL
6 Mart 2011 Pazar - 00:00

Aleviler ayrımcılığa karşı Gündoğdu’’da buluştu

''Demokratik Anayasa ve Eşit Yurttaşlık Hakkı'' yürüyüşü iki yıl aradan sonra İzmir’’e taşındı. Aleviler Gündoğdu Meydanı’’nı yağmura rağmen doldurdu. Sol partiler ve sendikalar da Alevileri'in 'yanında durdu'...’

Aleviler ayrımcılığa karşı Gündoğdu’’da buluştu




İZMİR - Alevi dernekleri ve sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen ''Demokratik Anayasa ve Eşit Yurttaşlık Hakkı'' mitingi İzmir Gündoğdu Meydanı'nda yapıldı.

Türkiye’’nin tüm illerinden katılımın olacağı dev buluşma saat 13.00’’te başladı.

Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde 2008’’de Ankara, 2009’’da İstanbul’’da düzenlenen ’‘Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı’’ mitinglerinin devamı niteliğindeki üçüncü buluşmaya siyasetçilerin davet edilmedi.

Gündoğdu Meydanı'nda sol grupların da destek verdiği mitinge yağmura rağmen katılım oldukça fazlaydı... İzmir ve diğer illerden çok sayıda Alevi Derneği ve üyeleri 'ayrımcılığa karşı' durdu. Emniyet güçlerinin havadan ve karadan yoğun güvenlik önlemleri aldıkları mitinge yerel ve ulusal basın da büyük ilgi gösterdi.

'Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık' mitingine CHP, BDP, ÖDP, Emek Partisi, TKP, Emek ve Dayanışma Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi ve SDP'nin yanı sıra DİSK ve KESK gibi iki büyük sendika da destek verdi.

Halk Evleri Genel Başkanı çeşitli Alevi-Bektaşi Federasyonları, İngiltere Londra Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil ve Adalet eski Bakanı Seyfi Oktay katılanlar arasındaydı.



Mitingde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız eşitlikçi, çoğulcu, demokratik bir anayasaya kavuşuncaya, kimsenin dilinden, dininden, mezhebinden, sosyal sınıf farkından, yaşam tarzından, kökünden ve kökeninden dolayı ayrımcılığa uğramadığı, ötekileştirilmediği bir Türkiye kuruluncaya dek mücadelelerinin süreceğini söyledi.
Zorunlu din derslerinin ve Alevi köylerine cami yaptırma zorunluluğunun 12 Eylül darbesiyle başladığını, AK Parti'nin devam ettirdiğini öne süren Balkız, şunları ifade etti: ''AKP, 12 Eylülün çocuğu. Bu çocukta maharet ve marifet sonsuz. Kendini ilerici, demokrat diye sunuyor batı dünyasına. Doğrusu, onlar da buna inanıyor. Oysa AKP ne laik, ne demokrat, ne de özgürlükçüdür. AKP önce bizim adımızı, sonra da özümüzü değiştirmek istiyor. Bırakın AKP'yi, bu dünyada, evrende bunu başarabilecek bir Allah'ın kulu veya bir güç, kuvvet var mı? Elbette yoktur. O nedenle AKP'nin çabası nafiledir. Ne han istiyoruz, ne hamam. Ne bayrak istiyoruz, ne toprak. Bu güzel ülkede, bizim ülkemizde, Sünni kardeşlerimizle, inanan ve inanmayan, başka şeylere inanan ve inanmayan yurttaşlarımızla eş ve eşit koşullarda yaşamak istiyoruz.''
ÖZEL: ''AYRIMCILIK YAPILMASIN'
Alevi Kültür Dernekler Genel Başkanı Selahattin Özel de Alevisiyle Sünnisiyle kimsenin ayrımcılık yapmadığı sürece bu ülkede hiç kimsenin gericiliği ve yobazlığı getiremeyeceğini söyledi. ''Pir Sultan Abdal'ın felsefesinden, yolundan gidilebilseydi, AK Parti gibi zihniyetler başa gelmezdi'' diyen Özel, ''Ama geldi. O zaman ne yapacağız? Yüreğimizi ortaya koyup bütün gücümüzle mücadele edeceğiz'' dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise Anayasa'nın 10. maddesinde tanımlanmış olan eşitliği istediklerini, ama bunun kendilerine hak görülmediğini iddia etti. Bu yüzden uzunca bir zamandır meydanlara çıktıklarını, haklarını istediklerini dile getiren Gümüş, ''İstiyoruz, verecekler. Cemevleri Alevilerin ibadet merkezidir. Bunu kabul edeceksiniz. Alevi köylerine cami yaptırma zorunluluğuna son vereceksiniz. Buna saygı duyacaksınız. Bu ülke için, dünya için bir ayıp olan Madımak ile yüzleşeceksiniz. Yüzleşmiyorlar. Niye yüzleşmiyorlar? Çünkü, bugünkü siyasi zihniyet o Madımak'ın önündeki karanlıktan çıkıp gelmiştir. Ama Alevilerin bu demokratik isteklerinin karşısında kimse duramaz, duramayacak'' diye konuştu.

Alevilerin mitinginde Türk Halk Müziğinin güçlü isimleri, Arif Sağ ve Ferhat Tunç sahne aldı.

Arif Sağ sahnede yaptığı konuşmada, "Bugün bu kalabalıktan bir ders çıkarılmalı. Yaşadığımız ülkede eş değerde yaşamak istiyoruz. Cem evleri ibadethane olarak sayılmalı. İsteklerimizi Bakana ilettiğimizde 'Sünni vatandaşlarımıza sormamız gerektiği' söylendi. Türban konusunda bizden fikir alınıyor mu? Demek ki bu işler efendi gibi konuşmakla olmuyormuş. Bundan sonra hakkımızı meydanlarda arıyacağız" diye konuştu.

Arif Sağ ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne de İZBAN açılış tarihinde erteleme yapmadıkları için sitemde bulundu. Sağ, "Keşke bizi küstürmeselerdi" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şık ve Şener’’in Metris’’e gönderildi’…
'Ergenekon' soruşturmasında gözaltına alınarak mahkemeye sevk ...
'Ergenekon'da sigara krizi
"Ergenekon’” soruşturmasında gözaltında tutulan Odatv yazarı Müyesser ...
Şüpheli paket korkuttu
İzmir'in Konak ilçesindeki bir kilisenin yanına bırakılan şüpheli ...
 
Yine inşaat yine ölüm!
Fırat Mahallesi 270/11 Sokak'taki inşaatın 6. katında çalışan kalıp ...
TSK'dan jet cevap!
PKK'lı teröristleri gören Heron uçaklarına rağmen TSK'nın ...
Şırnak yine karıştı!
  Şırnak’’ın Cizre İlçesi’’nde, polisin Yüksekova’’daki göstericilere ...
 
Şener ve Şık adliyeye sevkedildi
Ergenekon" soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteciler Nedim ...
Balbay, Özkan ve Perinçek için toplandılar
''Cumhuriyet İçin Güçbirliği'' İzmir Temsilcisi Demet ...
Balkan Yemek Festivali Mayıs’’ta yapılacak
  Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, 27-28-29 Mayıs tarihlerinde ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva