HABERLER>GÜNCEL
31 Ekim 2011 Pazartesi - 08:18

AKUT İzmir temsilcisinden korkutan uyarı!

Arama Kurtarma Derneği İzmir Temsilcisi Ömer Karaca, İzmir'de meydana gelecek muhtemel bir depremde yolların kapanacağını, ulaşımın imkansız hale geleceğini söyledi

AKUT İzmir temsilcisinden korkutan uyarı!

İZMİR - Van'da 6 kişiyi enkazdan sağ çıkararak hayata döndüren AKUT İzmir Temsilcisi Ömer Karaca, İzmir'de meydana gelecek muhtemel bir depremde dar sokakların sıkıntı yaratacağını söyledi. Sivil savunma kökenli, 20 yıllık arama kurtarma uzmanı Ömer Karaca, İzmir'in tarihinin 8 bin yıl öncesine dayandığını, bölgenin deprem kuşağında olduğunun da yine herkes tarafından bilindiğini belirtti.
 
HER APARTMANDA
Karaca, "Kentleşme ise günün şartlarına göre dar alanlarda, dar sokaklarda yapılmış. Ancak bu durum, depremde korkunç bir olumsuzluk olarak karşımıza çıkıyor" dedi. 7'nin üzerinde bir deprem halinde binaların yıkılmasıyla dar sokakların tamamen enkazla dolacağını ve ulaşımın duracağını söyleyen Karaca, "Alsancak'ta, Konak'ta, Göztepe'de, Karşıyaka'da, Bayraklı ve Bornova'nın bazı bölgelerindeki tüm yollar böyle bir durumda kilitlenir. Bu kilitlenme, 1995'te Japonya'da meydana gelen Kobe depreminde olduğu gibi yangınları beraberinde getirir. İzmir'deki en büyük tehlike işte bu. Yollar kilitlenecek, yangınlar olacak ve kurtarma olmayacak. Göztepe'nin herhangi bir sokağında, Karşıyaka'nın herhangi bir mahallesinde yollar kapanında kim ulaşacak?" dedi.

İki binanın birbirinin üzerine yıkılması durumunda, kolon ve krişlerin birbirine gireceğini, böyle bir enkazda kurtarma yapılamayacağını söyleyen Ömer Karaca, "Apartmanların üst üste yıkılması halinde de hiç kimseyi kurtaramazsınız. Ne kepçe girer ne bir başkası. Hiç şansınız yok. İşte en büyük korkunç gerçek de bu. Üstelik Ege'de depremler fırtına şeklinde gelir, arka arkaya olur. İzmir'de her apartman, sokak ve mahalle, kendi arama kurtarma ekibini kurmak zorunda. Siteler kendi ekibini kurmalı. Çünkü onlara kimse ulaşamayacak" diye konuştu.
 
"KAPIDA YAKALANILIYOR"
AKUT İzmit Temsilcisi Ömer Karaca, bugüne kadar gittiği tüm arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında kalarak can verenlerin büyük çoğunluğunu kapı eşiğinde bulduklarını söyledi. Karaca bunun nedenini şöyle açıkladı: "Deprem olduğunda insanın algılama süresi yaklaşık 8 saniye sürüyor. Bu sırada gözümüz avizeye gidiyor onun deprem nedeniyle sallanmasını izliyoruz. Arkasından bir kaç eşyaya daha bakıyoruz. Bu 8 saniyeyi buluyor ki bu aşama depremin ilk dalgası oluyor. İkinci ve yıkıcı olan dalgada ise, insanlar depremi fark ederek kapıya doğru koşuyor. Ancak bu dalgada kapı kirişleri makas gibi yıkıldığından, o sırada çıkmak isteyenler hep bunun altında kalarak ölüyor"
 
Hayatta kalmanın kuralları
Ömer Karaca, depremde hayatta kalmak için en yakın koltuk ya da yatağın sol veya sağında cenin pozizyonu almanın gerektiğini belirterek, "Buzdolabının yanında sakın durmayın çünkü içi boştur hemen ezilir. Çamaşır makinesi kısmen koruyucudur. Tüp yine sağlam malzemeler arasında yer alır. Ancak evde en sağlam koruyucu, içi kitap dolu bir sandık olabilir. Tonlarca ağırlığa karşın ezilmez" dedi. Karaca ayrıca, vestiyer, ayakkabılık, vitrin gibi mobilyaların kesinlikle sabitlenmesi gerektiğini, bunların depremde devrilerek çıkış yollarını kapattığını, yine kapı arkalarına sarılı halde konun halı ve kilimlerin de tehlike yarattığına dikkat çekti.(Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
x bayan 31 Ekim 2011 Pazartesi 11:14

eski yerlesim yerlerine artik yapilacak bir calisma kalmamis ama yeni yerlesim yerlerinede ayni kafayla imar veriliyor.Sokaklar dar birakiliyor,park diye birsey yok. Eski yerlesim yerlerinde eski binalar zamanla yikilmaya baslandi.Maalesef yeni yapilan binayi söyle üc metre olsun iceri cektirelimde artik yollar genislesin demek yok.Hersey kaldigi yerden devam ediyor.

Yorumu oyla      17      6  
ahmet 31 Ekim 2011 Pazartesi 08:45

İZMİRE ACİLEN TOKİ'NİN EL ATMASI LAZIM KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Yorumu oyla      20      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rockçılar Van için tek yürek oldu
Rock müzisyenlerinin Van’daki depremzedeler için organize ettiği “Van ...
'Dünya'nın hiçbir yerinde böyle enkaz görmedim'
Haiti, Şili, Peru depremleri ve Katrina Kasırgası dahil 26 ülkedeki âfetlerde ...
Minik Ezgi'nin can bedeli 4 yıl
İzmir'de, emniyet şeridinde park halinde duran otomobile ve bu otomobilden ...
 
Van'daki binalar için bilirkişi ihmal buldu mu?
Van depremiyle ilgili açılan soruşturmada bilirkişi incelemesi tamamlandı. ...
Deniz Feneri davasında tutuklu kalmadı!
Deniz Feneri e. V Derneği davasında soruşturmanın son tutukluları Kapuyoldaş ...
PKK'nın suikast silahları ele geçirildi
Mardin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı KOM ekiplerinin alınan bir istihbaratı ...
 
Van Gölü'nde korkutan hareketlilik
7,2'lik depremin ardından Van Gölü çevresindeki esrarengiz doğa olayları ...
O artık evine döndü!
Emanet yapay kalple iki ayrı günde birer saat özgürlük provası yaptıktan ...
Hayvanseverler kurban timi kurdu!
İzmir Hayvan Hakları Platformu üyeleri, kurban kesimlerini cep telefonları ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva